Ένας στρατιώτης της 5ης Ταξιαρχίας του Ρωσικού Στρατού πυροδοτεί έναν προωθούμενο με πύραυλο εκτοξευτήρα χειροβομβίδων, κατά την διάρκεια άσκησης κοντά στην πόλη Ναροφομίνσκ, περίπου 65 χιλιόμετρα νoτιοδυτικά της Μόσχας
νένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός γενικευμένου πολέμου και κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο  ενδεχόμενο» δήλωσε το Σάββατο 26/1 ο στρατηγός, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου. Οι δηλώσεις έγιναν κατά την ετήσια γενική συνέλευση των Ακαδημιών Στρατιωτικών Σπουδών του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου, ενώ ο Ρώσος επιτελάρχης συμπλήρωσε ότι παρατηρείται συνεχιζόμενη και σταδιακή προσέγγιση διάφορων εμπόλεμων εστιών στα σύνορα της Ρωσίας. Είπε συγκεκριμένα ότι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα είναι τα «σημεία αστάθειας», που εμφανίζονται κατά μήκος των συνόρων της.
Στη διάρκεια ομιλίας του για θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με ιδιωτικές εταιρείες για θέματα επιμελητείας, σημείωσε πως μια τέτοια σύνδεση «έχει νόημα μόνο εν καιρώ ειρήνης» και σε κάθε περίπτωση οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να προετοιμάζονται και για άλλες συνθήκες.
Να σημειωθεί πως εδώ και καιρό η Ρωσία έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη ΝΑΤΟϊκή προσέγγιση στα ρωσικά σύνορα, είτε με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, είτε με την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής «ασπίδας».