Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Αυξημένα κρούσματα γρίπης και γαστρεντερίτιδας


Αυξημένα είναι τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα γρίπης στον πληθυσμό, ενώ αρκετοί συμπολίτες ταλαιπωρούνται από γαστρεντερίτιδα με κύρια συμπτώματα τον πονόκοιλο, τη διάρροια και τον εμετό
Αυξημένα είναι τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα γρίπης στον πληθυσμό, ενώ αρκετοί συμπολίτες ταλαιπωρούνται από γαστρεντερίτιδα με κύρια συμπτώματα τον πονόκοιλο, τη διάρροια και τον εμετό.

Την εμφάνισή της έκανε η γρίπη στον πληθυσμό βοηθούμενη και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ενώ οι γιατροί συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, ώστε να μην έχουν παρενέργειες.
Τόσο στα Επείγοντα του Νοσοκομείου όσο και τα ιδιωτικά ιατρεία η προσέλευση ασθενών με συμπτώματα γρίπης έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς αρκετοί ταλαιπωρούνται από βήχα, υψηλό πυρετό, αναπνευστικά προβλήματα.
Μάλιστα οι γιορτές των Χριστουγέννων, όπου πολλά άτομα συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους, ευνοούν τη μετάδοση των ιών.
Ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, παθολόγος, κ. Χρήστος Πανάγος, τόνισε πως «εδώ και μερικές ημέρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα γρίπης και γαστρεντερίτιδας στον πληθυσμό. Η γρίπη είναι η πιο βαριά μορφή από τις ιώσεις που μπορεί να δημιουργήσει και άλλες επιπλοκές στον οργανισμό. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η καταβολή του οργανισμού, η κεφαλαλγία, ο πυρετός, τα αναπνευστικά προβλήματα. Η διάρκειά της μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις πέντε ημέρες. Εκτός όμως από τη γρίπη, το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί και μια γαστρεντερίτιδα που έχει ως κύρια συμπτώματα τον πονόκοιλο, τη ναυτία, τη διάρροια. Αλλά και τον πυρετό. Η γαστρεντερίτιδα ταλαιπωρεί τους ασθενείς γύρω στις δύο με τρεις ημέρες».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η γρίπη έχει εποχιακό χαρακτήρα, καθώς είθισται να εμφανίζεται αυτό το διάστημα. Μάλιστα αυτή την περίοδο των γιορτών που διανύουμε και οι κάτοικοι μαζεύονται σε σπίτια για να γιορτάσουν, οι πιθανότητες μετάδοσης των ιώσεων, αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό».
Από την άλλη πλευρά η οικονομική κρίση έχει φέρει σε τόσο δύσκολη θέση τους ασφαλισμένους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.
Η επισήμανση αυτή γίνεται από τον πρόεδρο του φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστα Ματσιόλη που ανέφερε πως το εμβόλιο κοστίζει γύρω στα 6,5 ευρώ. Κάποιοι ασφαλισμένοι δεν έχουν τα χρήματα για το αγοράσουν καλύπτοντας όλο το κόστος, αν δεν έχουν συνταγή από το γιατρό. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν ούτε τα πέντε ευρώ για να επισκεφθούν το γιατρό και να τους γράψει το εμβόλιο, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να το προμηθευτούν τα φαρμακεία χωρίς κόστος.

Νέες τιμές

Στα φαρμακεία αναμένεται να υπάρξουν νέες τιμές σε πολλά φάρμακα από την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως τονίζεται από φαρμακοποιούς, οι νέες, μειωμένες τιμές σε 1.200 φάρμακα θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το διορθωτικό δελτίο τιμών που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Μεσοσταθμικά η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που επιτεύχθηκε με το Δελτίο τιμών εκτιμάται από το υπουργείο Υγείας σε περίπου 10%.
Πρόκειται για το πέμπτο δελτίο τιμών που εκδίδεται τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μετά την έκδοση του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών είχαν γίνει περισσότερες από 400 ενστάσεις αρμοδίως από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Εξάλλου, από την ερχόμενη Παρασκευή 11 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ νέα ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας για τον τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με αυτή,  το 50% της διαφοράς που τυχόν θα προκύπτει ανάμεσα στην τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου και του γενόσημου/ αντίγραφου – σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο τα φθηνότερα γενόσημα – θα το πληρώνει ο ασφαλισμένος, εφόσον φυσικά επιλέγει το πρωτότυπο.
Η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι ο ασφαλισμένος θα πλήρωνε όλη τη διαφορά της τιμής. Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Σαλμά, η διαφορά θα μοιράζεται στα μισά μεταξύ ασφαλισμένου και ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger