Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Έξαρση σεισμικών δονήσεων στη Λήμνο


Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νότια της Λήμνου την Τρίτη, 8 Ιανουαρίου, και που έγινε αισθητός σε Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Βουλγαρία, αλλά και Κωνσταντινούπολη, καθώς και οι δύο ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν με το ίδιο επίκεντρο (4,7 Ρίχτερ την Τετάρτη και 4,5 Ρίχτερ σήμερα, Παρασκευή) έχει γεμίσει με ανησυχία τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου.

Πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας «ξύπνησε» και εκφράζουν φόβους για μεγάλους σεισμούς που θα κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους στο Αιγαίο. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σεισμών αντίστοιχου μεγέθους και παρακολουθείται στενά.
Μετά το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ η σεισμική δραστηριότητα μέχρι τώρα περιλαμβάνει 150 με 160 μετασεισμούς, οι περισσότεροι μικρής έντασης.
Να σημειωθεί πως το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας ξεκινάει από την Τουρκία και καταλήγει στις νήσους Σποράδες, σε μήκος 1.500 περίπου χιλιομέτρων. Στο δευτερεύοντα κλάδο του νοτιοδυτικού του άκρου, είχαν σημειωθεί κατά το παρελθόν δύο ισχυροί σεισμοί.
Το Φεβρουάριο του 1968, σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άτομα, στο νησί του Αη Στράτη και να προκληθούν μεγάλες υλικές καταστροφές σε σπίτια. Επίσης, το 1775, είχε σημειωθεί σεισμός, μεγέθους 7 Ρίχτερ, με επίκεντρο τον ίδιο περίπου σεισμογόνο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger