Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Οι μεγαλοξενοδόχοι τσακίζουν τους εργαζόμενους

Συνέντευξη Τύπου για εξελίξεις σε «Πόρτο Καρράς» και «Μακεδονία Παλλάς»
Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση στο «Μακεδονία Παλλάς»
Τον προδοτικό ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού που αποτελεί βασικό στήριγμα των εργοδοτών και της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει σε βάρος των εργαζομένων, κατήγγειλαν χτες με συνέντευξη Τύπου τα στελέχη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική και στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη.Οπως είπαν, μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοεπιχειρηματίες στον επισιτισμό - τουρισμό απολαμβάνουν ένα σωρό προνόμια και αυξάνουν την κερδοφορία τους, με τη στήριξη των κυβερνήσεων και του νομοθετικού πλαισίου που τους έχουν εξασφαλίσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά και με την ενεργητική στήριξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Το «Μακεδονία Παλλάς»
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου και στέλεχος του ΠΑΜΕ Κ. Τσιαούσης, αναφερόμενος στο ιστορικό, σημείωσε ότι λιγότερο από ένα χρόνο πριν, ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους και με την εποπτεία της κυβέρνησης, έκανε μια συμφωνία σκάνδαλο με τη Διοίκηση του ΙΚΑ στο οποίο ανήκει το κτίριο του ξενοδοχείου. Με βάση αυτήν τη συμφωνία χαρίστηκαν στον όμιλο χρέη και πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και του παραχωρήθηκε το Μακεδονία Παλλάς, το «φιλέτο» της πόλης, με μηνιαίο ενοίκιο ...5.000!!! Η συμφωνία αυτή έγινε με πρόσχημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και της λειτουργίας του ξενοδοχείου, ώστε, στη συνέχεια, μέσα από διεθνή διαγωνισμό να εξευρεθεί επενδυτής για την εκμετάλλευσή του με συμφερότερους όρους για το ΙΚΑ.
Ενα χρόνο μετά, οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί, έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς τους, είναι απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα του Νοέμβρη, του Δεκέμβρη, το επίδομα της άδειας του 2012 και από τις 31 Δεκέμβρη χωρίς δουλειά, αφού άρον άρον η εργοδοσία έκλεισε το ξενοδοχείο.
Μάλιστα, από χτες το μεσημέρι, τα διευθυντικά στελέχη καλούσαν τους εργαζόμενους να περάσουν να υπογράψουν τις απολύσεις τους. Η εξέλιξη αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει, για άλλη μια φορά, το ρόλο του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Π. Τσαραμπουλίδη, ο οποίος μαζί με συνδικαλιστές από την εργοδοτική πλειοψηφία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, τις προηγούμενες μέρες πίεζαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν κείμενο με το οποίο παραιτούνταν από τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και επιδομάτων στο όνομα δήθεν της συνέχισης της λειτουργίας του ξενοδοχείου και της εργασίας τους.
Το ΙΚΑ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την ετήσια μίσθωση του κτιρίου, με πρόβλεψη ο πλειοδότης επενδυτής να μπορεί να απασχολήσει 20% λιγότερο προσωπικό από τους 120 εναπομείναντες εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι το ξενοδοχείο θα καταλήξει και πάλι με εξευτελιστικό μίσθωμα στα χέρια του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη και καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΙΚΑ για το παιχνίδι που παίζει με τα αποθεματικά και την περιουσία των εργαζομένων.
Το «Πόρτο Καρράς»
Ενα χρόνο πριν, οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στις περικοπές που επεδίωκε η εργοδοσία με απολύσεις και μειώσεις μισθών, είχαν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις, που σταμάτησαν παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, με πρόσχημα ότι έπρεπε να δουλέψει το ξενοδοχειακό συγκρότημα για να εξοφλήσει δεδουλευμένα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Μετά τις γιορτές, ακολούθησαν απολύσεις, επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, και απλήρωτη δουλειά.
Από το καλοκαίρι μέχρι και την Πρωτοχρονιά, απολύθηκαν περίπου 130 εργαζόμενοι και πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα δεδουλευμένα του καλοκαιριού. Η εργοδοσία του «Πόρτο Καρράς», αποθρασυμένη από τη στήριξη κυβέρνησης και εργοδοτικού συνδικαλισμού, απέλυσε ακόμη και έγκυες γυναίκες και εκλεγμένους συνδικαλιστές.
Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ξεκαθάρισε ότι θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων και στο «Πόρτο Καρράς» και στο «Μακεδονία Παλλάς», για να ανακληθούν οι απολύσεις και να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας όλων των εργαζομένων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger