Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Τα πανηγύρια του ΙΚΑ

Οι βεβαιωμένες συσσωρευμένες ανείσπρακτες οφειλές των εργοδοτών στο ΙΚΑ έχουν φθάσει -αν δεν έχουν ξεπεράσει- τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αθροιστικά η εισφοροδιαφυγή (μαύρη εργασία) και η εισφοροαποφυγή (ανείσπρακτες οφειλές) στερούν από το ΙΚΑ το 1/3 και πλέον των εσόδων του. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις και η διοίκηση του ΙΚΑ έχουν προβεί σε αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις σε όφελος των εργοδοτών αλλά σε βάρος των εργαζομένων και των Ταμείων.

Παρ' όλ' αυτά, βγήκε χτες η διοίκηση του ΙΚΑ να πανηγυρίσει για την «επίτευξη του στόχου», δηλαδή για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών εντός του 2012 που είναι αυξημένες κατά 25% σε σχέση με το 2011. Δε λένε όμως ότι το ποσό που εισπράχθηκε, 943 εκατομμύρια ευρώ, είναι στην καλύτερη περίπτωση μόνο το 15% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Και βέβαια, δε λένε ότι οι αντιασφαλιστικές πολιτικές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα καταληστεύουν τα ταμεία, προσφέρουν στο πιάτο την κινητή και ακίνητη περιουσία τους στο κεφάλαιο και την ίδια στιγμή με το ψευδή ισχυρισμό της έλλειψης πόρων συρρικνώνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger