Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

54η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Παράδειγμα λαϊκής αφύπνισης
Πενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 1η Γενάρη, όταν ο κουβανέζικος αντάρτικος λαϊκοεπαναστατικός στρατός μπήκε θριαμβευτικά στην Αβάνα, ενώ ο δικτάτορας Φ. Μπατίστα έσπευσε να δραπετεύσει από τη χώρα. Από την πρώτη στιγμή, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο εφάρμοσε βαθύτατους κοινωνικοπολιτικούς μετασχηματισμούς και στη συνέχεια το 1961 ανακήρυξε την επανάσταση σοσιαλιστική. Επρόκειτο για το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στο δυτικό ημισφαίριο που αποτέλεσε παράδειγμα για τους λαούς.

Το Δεκέμβρη του 1956, η Κουβανική Επανάσταση μπήκε στο αποφασιστικό της στάδιο, καθώς μια ομάδα επαναστατών, που είχε συγκεντρώσει ο Φιντέλ Κάστρο στο Μεξικό, όπου είχε καταφύγει μετά την αποφυλάκισή του, αποβιβάστηκαν στην Κούβα για να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα εναντίον της δικτατορίας. Με επικεφαλής τον Φιντέλ, η ομάδα αυτή σχημάτισε αντάρτικο απόσπασμα στη Σιέρα Μαέστρα, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις τάξεις του από τον ντόπιο πληθυσμό, δημιουργώντας στη συνέχεια τον Επαναστατικό Στρατό που άρχισε σημαντικές επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων. Η δράση αυτή συνέβαλε στην ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση του επαναστατικού κινήματος. Κατά τη διάρκεια του συνεχώς εντεινόμενου αγώνα κατά της τυραννίας του Μπατίστα, γύρω από τον Επαναστατικό Στρατό σχηματίστηκε ουσιαστικά, το μέτωπο, που απαρτιζόταν από το Επαναστατικό Δημοκρατικό «Κίνημα της 26ης Ιουλίου» (είχε τον ηγετικό ρόλο στο συνασπισμό), το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας (οι κομμουνιστές επαναστάτες που προετοίμασαν το λαό στις πόλεις και τους χώρους δουλειάς) και το «Επαναστατικό Διευθυντήριο της Φοιτητικής Ομοσπονδίας της 13ης Μαρτίου».
Από τη νίκη της Επανάστασης την 1η Γενάρη του 1959 μέχρι και σήμερα η Κούβα έχει συναντήσει τη λυσσαλέα αντίδραση των Αμερικανών - και όχι μόνο - ιμπεριαλιστών, οι οποίοι με διάφορους τρόπους - επεμβάσεις, προσπάθειες ανατροπής, επιβολή του απάνθρωπου αποκλεισμού, μισθοφόρους κ.λπ. - επιχείρησαν όλα αυτά τα χρόνια να ανατρέψουν το σοσιαλισμό. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, οι Kουβανοί κατάφεραν να επιλύσουν βασικά προβλήματα, να επιτύχουν σημαντικές κατακτήσεις στην καθημερινή τους ζωή και συνεχίζουν τον αγώνα, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών χωρών, που ήταν βασικό στήριγμα του νησιού της Επανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger