Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Συνέλευση Εργατικού Κέντρου Λάρισας: Υπερψηφίστηκε το αγωνιστικό πλαίσιο δράσης Ψηφίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική απεργία μέσα στον Φλεβάρη

Από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του Ε.Κ. Λάρισας
Το αγωνιστικό πλαίσιο δράσης, για το επόμενο διάστημα με αιχμή την διεκδίκηση Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την αντίσταση στην αντιλαϊκή επίθεση κεφαλαίου και συγκυβέρνησης, ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, αλλά και την αλληλεγγύη στους μικρομεσαίους αγρότες, υπερψήφισε η Γενική Συνέλευση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Παράλληλα, η ΓΣ αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του ΕΚΝΛ στην 24ωρη πανεργατική απεργία μέσα στον Φλεβάρη με αίτημα αιχμής την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ, με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Στη ΓΣ αναπτύχθηκε ουσιαστική συζήτηση από αρκετούς αντιπροσώπους σωματείων για το πώς θα οργανωθεί καλύτερα η πάλη της εργατικής τάξης της περιοχής και πώς θα μαζικοποιηθούν τα σωματεία, πώς θα βελτιωθεί η λειτουργία και η δράση τους με άξονα το ταξικό πλαίσιο δράσης του ΕΚΝΛ.
Παράλληλα, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία από τους αντιπροσώπους ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης του ΔΣ του ΕΚΝΛ, ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός του ΔΣ του ΕΚΝΛ, η τροποποίηση του καταστατικού του ΕΚΝΛ και τα 4 ψηφίσματα (για τις διεκδικήσεις του ΕΚΝΛ για τα προβλήματα, για την ΕΓΣΣΕ, ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις).

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΝΛ, Τάσος Τσιαπλές, σημείωσε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του:
«Αποδεικνύεται καθημερινά, ότι φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση δεν μπορεί να υπάρχει με όποια πολιτική διαχείρισης του συστήματος και αν εφαρμόζεται, από όποιο κόμμα. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει τίποτε άλλο πια στους εργαζόμενους και στη νεολαία, από φτώχεια και ανεργία και κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη της ανατροπής του και της οικοδόμησης μια νέας κοινωνίας χωρίς καπιταλιστές, χωρίς ταξική εκμετάλλευση και τα βάσανα που ζούμε.
Στο έδαφος αυτό, αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες, που συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες πανελλαδικά και χιλιάδες τοπικά, κυρίως στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Μπροστάρης σ’ αυτούς τους αγώνες, το ΠΑΜΕ, τοπικά το ΕΚΝΛ, που ανάγκαζαν και τις ξεπουλημένες ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, να σέρνονται σ’ αυτές.
Οι ξεπουλημένες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικάτων, απέδειξαν ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν κίνημα που θα αντιπαλέψει τον πυρήνα της ταξικής επίθεσης των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του συστήματος, γιατί έχουν αποδεχτεί τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του και βάζουν πλάτη γι’ αυτό. Δεν υπήρξε απεργία που να μην υπονομεύτηκε ανοιχτά ή συγκαλυμμένα με απεργοσπασία, ανυπαρξία μέτρων για την επιτυχία τους, με το πλαίσιο αιτημάτων, από τους εργοδοτικούς-κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ από την ΓΣΕΕ έως σε σωματεία.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές κάθε απόχρωσης, που μας καλούνε να βάλουμε πλάτη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των καπιταλιστών, να συμβιβαστούμε με τη διαχείριση της φτώχειας, να επιλέξουμε το λιγότερο κακό. Να απομονώσουν τους συνδικαλιστές, που στα λόγια εναντιώνονται στα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά πρωτοστατούν στην εφαρμογή τους, υπογράφοντας κλαδικές ΣΣΕ με μειώσεις μισθών, όπως στις Ομοσπονδίες Ιδ. Υπαλλήλων, Ιδ. Υγείας, Επισιτισμού, Τεχνικών Υπαλλήλων ή με επιχειρησιακές όπως στην ΕΤΕ, στον Βερόπουλο, στα Σπρίντερ ή συμφώνησαν στην ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, Τραπεζών, αρκεί να έχει το μάνατζμεντ το κράτος.
Στο κέντρο της πάλης η ανάγκη για άλλο δρόμο ανάπτυξης
Το συμφέρον της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς απαιτεί έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης απαλλαγμένο από το ζυγό των μονοπωλίων και γενικότερα το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους. Βασικό καθήκον επομένως για το εργατικό κίνημα σήμερα που η κρίση του καπιταλισμού δείχνει το όριά του, είναι να μπει στο κέντρο της πάλης, η ανάγκη για άλλο δρόμο ανάπτυξης, για τη λαϊκή εξουσία, όχι ως σύνθημα, αλλά ως μια συστηματική αποκάλυψη, τι έχει να προσφέρει μια κεντρικά σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής με εργατική εξουσία και έλεγχο.
Μόνο αυτός ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας μπορεί να διασφαλίσει στον εργάτη, φτωχό αγρότη, αυτοαπασχολούμενο, πλήρη και σταθερή δουλειά, να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες που αφορούν στη διατροφή, στη στέγη, την ολοκληρωμένη μόρφωση, την προστασία της υγείας, τη διασφάλιση του ελεύθερου χρόνου και την ψυχαγωγία. Να οδηγήσει στην ολόπλευρη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, στην ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και των αναγκαίων υποδομών με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία. Να εξασφαλίσει εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και για την ανάπτυξη σχετικών κλάδων της ντόπιας βιομηχανίας. Να μεταβάλει σε κοινωνικές παροχές το νερό, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές κατοχυρώνοντας την κοινωνική ιδιοκτησία σε βασικούς τομείς της οικονομίας. Να διευρύνει και να κατοχυρώσει τις λαϊκές ελευθερίες.
Αυτός ο αγώνας απαιτεί, ισχυρό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που θα αντιπαρατεθεί μαχητικά στην στρατηγική του κεφαλαίου και του κράτους του και να διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, με συνδυασμένους μαζικούς αγώνες άμυνας και επίθεσης, στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και με την εξουσία τους, με ανατροπές στους συσχετισμούς, με προοπτική τη λαϊκή εξουσία».
Χαιρετισμός της ΠΑΣΥ
Στη γενική συνέλευση παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Κάλεσε τους εργάτες σε κοινό αγώνα με τους αγρότες, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, την αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ, με τις οποίες οδηγούνται στη φτωχοποίηση και στην ανεργία πολλές δεκάδες ακόμα χιλιάδες μικροί αγρότες, ενώ τους κάλεσε την Δευτέρα να βρίσκονται όλο στο μπλόκο της Νίκαιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger