Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

Διεκομίσθη, πρωινές ώρες σήμερα, από το λιμάνι της Σκοπέλου στο λιμάνι του Βόλου 30χρονη, η οποία έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διεκομίσθη, πρωινές ώρες σήμερα, από το λιμάνι της Σκοπέλου στο λιμάνι του Βόλου με πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. , 30χρονη, η οποία έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Επιστολή ΠΑΜΕ γιατην κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. ΣοφίαΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς τον Yπουργό Yγείας
κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα

Κε Υπουργέ
Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία είναι απαράδεκτη. Η ευθύνη η δική σας και της κυβέρνησης σας είναι μεγάλη. Εκτός από τις γενικές περικοπές που έχετε επιβάλλει, στο νοσοκομείο παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα που οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.

Μεγάλη υπομονή και το χέρι βαθιά στην τσέπη χρειάζονται οι γονείς που θα επισκεφτούν το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Τα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εξάρτησής τους από τους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο της Υγείας και του Φαρμάκου, λειτουργούν σαν «εταιρίες» που πουλάνε υπηρεσίες, ενώ οι υπηρεσίες αυτές είναι επικίνδυνα υποβαθμισμένες, με αποτέλεσμα πάλι ο ιδιωτικός τομέας να κερδίζει από τον ανθρώπινο πόνο, απορροφώντας όσους ασθενείς μπορούν και καταφεύγουν σε αυτόν.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες του προσωπικού, οι γονείς με τα παιδιά στην αγκαλιά περιμένουν τις μέρες ιδιαίτερα της εφημερίας στα επείγοντα να πάρουν σειρά. Ανάλογα με το περιστατικό, η αναμονή μπορεί να είναι πολλές ώρες. Εξαιτίας δε της ανυπαρξίας δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα νοσοκομεία σηκώνουν και αυτό το βάρος. Έτσι, στην εφημερία του νοσοκομείου μπορεί να βρεθούν παιδιά που έχουν ένα απλό κρυολόγημα ή μια εξέταση ρουτίνας, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν δημόσια, αναβαθμισμένα, επαρκή Κέντρα Υγείας στις γειτονιές και επειδή η πλειοψηφία των οικογενειών δεν έχει πλέον ούτε για μια επίσκεψη στον ιδιώτη παιδίατρο.

Από την επίσκεψη μας στο νοσοκομείο και την επαφή μας με τους εργαζόμενους και γονείς ασθενών διαπιστώσαμε τραγικές ελλείψεις που δυσκολεύουν τη ζωή των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους, αλλά και σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτούμε την άμεση επίλυση όλων των αιτημάτων που καταθέτουμε γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Αιτήματα:
• Άμεση και επαρκής χρηματοδότηση του νοσοκομείου από το κράτος. Να δοθούν πίσω τα χρήματα του νοσοκομείου που «κουρεύτηκαν» με τη δανειακή σύμβαση (33.000 ευρώ).
• Καμία συγχώνευση, «λειτουργική διασύνδεση» ή κατάργηση κρεβατιών, κλινικών με το νέο οργανισμό του νοσοκομείου. Τον απορρίπτουμε. Είναι πολύ πίσω από την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα που έχει όλες τις ειδικότητες και αναγκαστικά πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες όλης της χώρας. Μειώνει τις κλίνες από 750 σε 656 και καταργεί 277 οργανικές θέσεις, διαιωνίζει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης (ακόμη πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, κλοπή του πλούτου που παράγει ο λαός από τους εργολάβους). Καμία απόλυση.
• Άμεση επαναλειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου. Άμεση στελέχωση όλων των τμημάτων του με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής τους με καρδιοαναισθησιολόγους, καρδιοχειρούργους, καρδιολόγους, νοσηλευτές. Επαναλειτουργία της καρδιοχειρουργικής μονάδας και του αιμοδυναμικού.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτές, γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, παρασκευαστές, μάγειρες, τραπεζοκόμες, καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμου, φυσιοθεραπευτές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά.). Να φύγουν οι εργολάβοι από το νοσοκομείο. Να μονιμοποιηθούν όσοι δουλεύουν σε συνεργεία, με σύμβαση έργου κλπ.
• Είναι επείγουσα ανάγκη, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, να γίνουν μετατάξεις προσωπικού που έχουν την οικογένειά τους στην επαρχία ( τα παιδιά τους, το σύζυγο, τους γονείς τους συνάδελφοι που ήρθαν μέχρι την Αθήνα για το μεροκάματο). Να στελεχώσουν δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στην περιοχή τους. Να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και με τους δυο γονείς. Προτεραιότητα άμεση σε όσους έχουν ανάπηρο και μεταμοσχευμένο παιδί.
• Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, της συμμετοχής ασφαλισμένων για εξετάσεις. Κατάργηση των πληρωμών των ανασφάλιστων για εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία των παιδιών. Αυτή τη στιγμή οι γονείς αυτοί υποχρεώνονται να δίνουν αρχικά μια προκαταβολή, έχουν δεν έχουν, και μετά χρωστάνε τα υπόλοιπα στο νοσοκομείο! Για παράδειγμα υπήρξε μάνα που έχασε δουλειά και σπίτι, έμενε με το παιδί της σε ξενώνα για άπορους και ζητούσε από το γιατρό να μη νοσηλευτεί πολλές ώρες το παιδί της και να μην ζητήσει πολλές εξετάσεις γιατί δεν είχε να πληρώσει!
• Να πληρώνει το κράτος για τις ελάχιστες αναγκαίες εξετάσεις που δεν θα μπορεί να κάνει το ίδιο το νοσοκομείο, αφού προσλάβει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό και εξασφαλίσει αντιδραστήρια, ώστε να μην πληρώνουν οι γονείς στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα παγιώνεται μια τακτική να εξωθούνται να πληρώνουν γονείς από την τσέπη τους εξετάσεις που θα μπορούσαν να γίνονται έγκαιρα στο νοσοκομείο μας. Π.χ. αναμονή για τεστ ιδρώτα ( για διάγνωση της κυστικής ίνωσης) περίπου 4 μήνες. Και άλλες εξετάσεις για σοβαρές νόσους όπως λευχαιμία, αιμορροφιλία καθυστερούν πολύ με αποτέλεσμα να στρέφονται οι γονείς στον ιδιωτικό τομέα.
• Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους, έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας του νοσοκομείου σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, τρόφιμα. Η έλλειψη υλικών και η αναζήτηση τους από τμήμα σε τμήμα είναι μόνιμο φαινόμενο κυρίως σε πεταλούδες για μωρά (μπλε), προεκτάσεις φλεβοκαθετήρα. Επίσης, συχνές ελλείψεις δημιουργούν «κενό» στην προστασία από λοιμώξεις, όπως χαρτοσέντονα για εξεταστήρια, χειροπετσέτες μιας χρήσης, γάντια, κατάλληλα αντισηπτικά χεριών. Να σταματήσει ο περιορισμός του διαιτολογίου που είναι φτωχότερο από κάθε άλλη φορά σε πρωτεΐνες και φρούτα. ( κυριαρχούν κοτόπουλο και μακαρόνια με κιμά, λείπει για αρκετές μέρες ακόμη και το αυγό). Πλούσιο διαιτολόγιο με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών.
• Δεν ανεχόμαστε να εξαρτάται η ζωή των καρκινοπαθών παιδιών από φαρμακοβιομηχανίες που εκβιάζουν να μη δώσουν τα φάρμακα αν δεν πληρωθούν από το νοσοκομείο. Να το λύσει η κυβέρνηση με τους προμηθευτές.
• Δωρεάν σίτιση σε όλο το προσωπικό και σε γονείς που έρχονται από επαρχία.
• Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που επιδεινώνονται λόγω εντατικοποίησης, αλλά και λόγω οικονομικής κρίσης. Πρόσληψη μόνιμου γιατρού εργασίας, τεχνικού ασφαλείας. Με δεδομένο πρόσφατο εργατικό ατύχημα στη μονάδα εντατικής θεραπείας, απαιτείται να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια των εργαζομένων σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και τις μονάδες ξεκινώντας από τα παλαιότερα κτήρια. Πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου. Προληπτικές εξετάσεις δωρεάν για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα και με το βαθμό έκθεσης σε επαγγελματικό κίνδυνο.
• Να εξασφαλιστούν δωρεάν εμβόλια για όλα τα παιδιά που θα προσέρχονται στο νοσοκομείο, ώσπου να εξασφαλίσει το κράτος τη δωρεάν χορήγησή τους από άλλες δομές.
• Να στελεχωθεί η παιδική στέγη με παιδαγωγούς. Εγγραφή των παιδιών όλου του προσωπικού ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση ή ειδικότητα στο νοσοκομείο, χωρίς περιορισμούς. Παροχή επαρκούς και ποιοτικής τροφής.
• Στελέχωση και πλήρη ανάπτυξη των ιδρυμάτων πρόνοιας, ώστε τα παιδιά που τα εγκαταλείπουν οι γονείς τους να μην παραμένουν για μήνες και χρόνια στα τμήματα του νοσοκομείου.
• Πλήρη στελέχωση του εγκεφαλογράφου.
• Με την δραματική κατάσταση που υπάρχει στον ΕΟΠΥΥ και την πλειοψηφία των ασφαλιστικών τμημάτων υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση των μεταμοσχεύσεων και τη διαδικασία εύρεσης κατάλληλου μοσχεύματος. Η διαδικασία αυτή στοιχίζει πάνω από 10.000 ευρώ και καλούνται να το πληρώσουν οι γονείς. Αυτή η διαδικασία προκαταβολής να σταματήσει. Τι γίνεται για όσους δεν μπορούν ή είναι ανασφάλιστοι; Το κράτος να δώσει λύση.
• Αυτή τη στιγμή ο μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου είναι ο μοναδικός στο δημόσιο για όλα τα παιδιά της χώρας. Εξυπηρετεί περιστατικά ορθοπεδικά, ογκολογικά, κρανιοεγκεφαλικλες κακώσεις κ. ά. Ο χρόνος αναμονής για μια εξέταση είναι 4,5 μήνες! Με ευθύνη του κράτους πρέπει να εξοπλιστούν και άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία με μαγνητικό τομογράφο, αλλά να καλυφθεί και η περιφέρεια πχ βόρεια Ελλάδα και Κρήτη.
• Να δοθούν τώρα όλα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα σε όλο το προσωπικό. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν από το 2010 με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους.
• Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, να πάψει η υγεία και το φάρμακο να είναι εμπόρευμα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της έλλειψης προσωπικού :
• Στο χειρουργείο λειτουργούν 4 από τα 9 χειρουργικά κρεβάτια, λόγω της έλλειψης κυρίως αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού. Έτσι δημιουργείται λίστα αναμονής και στα χειρουργεία!
• Στο τμήμα κυστικής ίνωσης είναι μόνο δυο γιατροί για περίπου 400 παιδιά.
• Στην απογευματινή βάρδια το νοσοκομείο δεν έχει ηλεκτρολόγο ( έχει μόνο πρωί και νύχτα). Οι υδραυλικοί είναι 3 για όλο το νοσοκομείο και τις βάρδιες, ενώ λείπουν και στοιχειώδη υλικά για την άμεση αποκατάσταση βλαβών.
• Από τις 8:30μμ μέχρι 6 πμ το νοσοκομείο μένει μόνο με 2 καθαρίστριες μία για το ογκολογικό και μία για όλο το υπόλοιπο νοσοκομείο!.
• Κατά τη διάρκεια εξορμήσεων της αιμοδοσίας για αιμοληψίες εκτός νοσοκομείου και στην επαρχία, η αιμοδοσία μένει αρκετές φορές χωρίς γιατρό με αποτέλεσμα να «χάνονται» εθελοντές.
• Στο φαρμακείο του νοσοκομείου είναι ενσωματωμένη και η μονάδα ενδοφλέβιων διαλυμάτων (εκεί διαλύονται τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, άλλα ειδικά φάρμακα και παρεντερικά διαλύματα σίτισης). Από 12 θέσεις φαρμακοποιών που προβλέπονταν με τον παλιό οργανισμό σήμερα έχει 8 (- 4), από 5 θέσεις βοηθών φαρμακοποιών έχει 2 και 1 επικουρικό (- 2), από 2 παρασκευάστριες τώρα δεν έχει καμία. Τη στιγμή που μόνο τα ογκολογικά περιστατικά έχουν πολλαπλασιαστεί. Η μονάδα αυτή που λειτουργεί σε συνθήκες έντονης εντατικοποίησης με σοβαρές συνέπειες μακροχρόνια για την υγεία του προσωπικού, θα έπρεπε να είναι πλήρως στελεχωμένη, ώστε να λειτουργεί και το απόγευμα. Την έλλειψη αυτή καλύπτει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των ογκολογικών τμημάτων παρασκευάζοντας τα διαλύματα στα τμήματα προκειμένου να χορηγηθούν στα παιδιά.
• Η λίστα για τα εξωτερικά ιατρεία φτάνει τους 4 και 6 μήνες.
• Υπάρχει μόνο ένας οδοντίατρος και καλύπτει μόνο τα παιδιά που νοσηλεύονται για άλλες παθήσεις, τη στιγμή που δεν υπάρχουν δομές στο δημόσιο για την φροντίδα των μικρών ασθενών και η οδοντιατρική είναι πανάκριβη στον ιδιωτικό τομέα.
• Η έλλειψη επαρκούς στελέχωσης ειδικευμένων ιατρών στα περισσότερα τμήματα ρίχνει ένα δυσανάλογο βάρος στους ειδικευόμενους που «λιώνουν» στις εφημερίες, το κομμάτι της εκπαίδευσης μένει πίσω μπροστά στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών.
Η Εκτελεστική Γραμματεία

ΣΚΟΠΕΛΟΣ λιμάνι ωραία εικόνα με αγανακτισμένους επιβάτες το βρίσιμο έπεφτε σύννεφο άλλα ποιος συγκινείται ?

ΣΚΟΠΕΛΟΣ .ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΛΑΛΑΚΙΑ


ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΊΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ?ΟΧΙ ΡΕ ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΦΟΠ-ΛΗΣΤΕΣ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΠΊΝΑΜΕ ΚΑΦΕΔΆΚΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ

Η Ελλάδα των Τσολάκογλου... σήμερα!

Στην Ελλάδα πάντα θα υπάρχει ένας «τρελός», έτοιμος για το «μολών λαβέ»!


Του Κώστα Ροδινού
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την επόμενη εβδομάδα, θα διαπιστώσει από …πρώτο χέρι τις πραγματικές διαθέσεις των εταίρων μας, κυρίως της Γερμανίας. Οι συζητήσεις αναμένονται δύσκολες, η συγκυρία  δεν είναι ευνοϊκή (Ισπανία και Ιταλία αποτελούν μεγαλύτερο πονοκέφαλο), ενώ πληθαίνουν οι φωνές εντός της Γερμανίας για μια σκληρή στάση που θα ικανοποιεί το γερμανικό κοινό που εθίστηκε από τα γνωστά δημοσιεύματα της Bild.
Eνόψει, λοιπόν, αυτών των συζητήσεων, καλόν είναι να ξεκαθαρίσουμε ορισμένους, ευρύτατα διαδεδομένους, μύθους.
Πρώτον, ούτε η Γερμανία, ούτε κανένας άλλος, μπορεί να μας διώξει απ’ το ευρώ! Γιατί απλούστατα δεν προβλέπεται διαδικασία ..εξόδου! Μπορεί να κάνουν το βίο μας αβίωτο για να μας εξαναγκάσουν να αποχωρήσουμε (αυτό που κάνουν δηλαδή εδώ και μια διετία), αλλά και πάλι η απόφαση θα είναι δική μας! Επομένως, όλες αυτές οι απειλές που εκτοξεύονται από διάφορες πηγές είναι κούφια λόγια! Και καλόν είναι να τους το θυμίσουμε!
Δεύτερον, στην πατρίδα μας εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα το οποίο έχει διαλύσει  την κοινωνία και την οικονομία. Η συνέχιση αυτού του προγράμματος δεν αποτελεί λύση, αλλά καταστροφή. Δεν έχουμε παρά να αντιτάξουμε τα στοιχεία για την ανεργία, την ύφεση, τα λουκέτα, τη φτώχεια κ.λ.π. Όσοι επομένως, φωνασκούν και επιμένουν στη συνέχιση του προγράμματος χωρίς βελτιωτικές τροποιήσεις, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Καιρός να το μάθουν.
Τρίτον, αποτελεί αισχρή συκοφαντία ότι δεν έγινε τίποτα τα τελευταία χρόνια. Και το έλλειμμα μειώθηκε δραματικά, αλλά εκεί που έγινε κυριολεκτικά «σφαγή» ήταν στη μείωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Ποιά άλλη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα τολμούσε να υλοποιήσει τέτοια μέτρα σε καιρό ειρήνης; Ένας λαός που υποβάλλεται σε  θυσίες αυτού του μεγέθους αξίζει, τουλάχιστον, τον σεβασμό των εταίρων και όχι τις ειρωνείες τους. Λοιπόν, ας το βουλώσουν μερικοί.
Καμιά χώρα δεν μπορεί να σωθεί, εξοντώνοντας τους κατοίκους της. Και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση και με τον πλέον εμφατικό τρόπο.
Τέταρτον, η Ελλάδα όντως αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ΕΕ. Γιατί; Γιατί είναι η μοναδική χώρα η οποία:
α) αντιμετωπίζει υπαρκτές απειλές για την εδαφική της ακεραιότητα και περί αυτού η ΕΕ σφυρίζει αδιάφορα. Άρα δεν μπορεί να θιγεί το αξιόμαχο των Ενόπλων της Δυνάμεων. Επ’ ουδενί. Τέλος της συζήτησης.
β) Λόγω του Αρχιπελάγους, που είναι συνυφασμένο με την ύπαρξη  του έθνους, η Ελλάδα έχει αυξημένο κρατικό λειτουργικό κόστος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακόμα και μεγαλύτερου πληθυσμιακού και γεωγραφικού μεγέθους. Αυτή είναι η Ελλάδα μας. Δεν αλλάζει!
γ) Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης (και άλλων λόγων) η πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια κατακλύστηκε από καραβάνια μεταναστών. Καμιά χώρα, του μεγέθους της Ελλάδος, δεν θα μπορούσε να αντέξει μια τέτοια μαζική εισβολή. Οι μετανάστες, λαθραίοι και μη, επιβάρυναν το κόστος λειτουργίας του κράτους, ειδικότερα στον τομέα της υγείας.
Ποια είναι η συμμετοχή και η συνεισφορά της ΕΕ στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, πέραν των αφ’ υψηλού επικρίσεων; Μηδαμινή!
Πέμπτον, από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους, η Ελλάδα συκοφαντείται συστηματικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και να συντηρείται ένα κλίμα αβεβαιότητος,  το οποίο δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια. Κράτη μέλη της ΕΕ, αντί για αλληλεγγύη, βρήκαν αφορμή να αποκαλύψουν τα πιο ταπεινά τους ένστικτα απέναντι σε μια χώρα την κληρονομία της οποία λεηλάτησαν, ενώ στηρίχθηκαν στον πολιτισμό της  και  διδάχθηκαν (αν διδάχθηκαν) απ’ αυτόν.
Ώρες – ώρες η τακτική τους μου θυμίζει την πρακτική των «κορακιών», που συστηματικά απαξιώνουν μια εταιρεία για να την κατασπαράξουν αργότερα, αντί πινακίου φακής.
Δεν θα τους περάσει!  Να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα ούτε τιμαριοποιείται, ούτε εκχωρείται, ούτε πρόκειται να μετατραπεί σε προτεκτοράτο. Πάντα θα υπάρχει ένας…τρελός, έτοιμος  να πει το «μολών λαβέ».
Έκτον,  όσο συντηρούνται τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, θα είναι μάταιο! Η χώρα θα είναι έρμαια στις ορέξεις των κερδοσκόπων και ουδείς σοβαρός επενδυτής θα έρθει, όσο παραμένει η αβεβαιότητα. Και χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει ανάπτυξη. Αυτή, λοιπόν, η συζήτηση, που πολλούς εξυπηρετεί πρέπει να σταματήσει άπαξ διά παντός και να μην ξανανοίξει!
Έβδομον, η επέκταση της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία απεκάλυψε, αυτό που όλοι οι σοβαροί αναλυτές γνώριζαν.  Η Ελλάδα δεν ευθύνεται για την κρίση στην ευρωζώνη. Αποτέλεσε, βέβαια,  το μεγαλύτερο θύμα της και  πληρώνει  το ακριβότερο τίμημα. Αν ήταν μόνο ελληνικό το πρόβλημα, θα είχε λυθεί «σε πέντε λεπτά» όπως είχε πεί ο Ρ. Πρόντι. Η αλήθεια είναι ό,τι η κρίση θα ξεσπούσε και αν ακόμα η Ελλάδα ήταν υπόδειγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεδομένων των δομικών αδυναμιών που  είχε, εξυπαρχής,  ο σχεδιασμός και η λειτουργία του ευρώ.  Όμως, η αβελτηρία της κας Μέρκελ, που είδε το πρόβλημα της Ελλάδας,  ως ευκαιρία για τις ηγεμονικές βλέψεις της Γερμανίας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Αντί, λοιπόν, να μας ζητούν τα ρέστα, ας αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Γιατί  τα ελλείμματα του Νότου, είναι τα πλεονάσματα του Βορρά!
Όγδοον, ο τρόπος με τον οποίο λύθηκε το θέμα της  αποπληρωμής του ομολόγου, που λήγει στις 20 Αυγούστου και κατέχει η ΕΚΤ, απέδειξε πώς όταν θέλουν, λύσεις υπάρχουν!  Για αυτό, ως απάντηση στα περί μονοδρόμου, θα θυμίσω μια αμερικανική παροιμία «Where is a will, there is a way»! Η έλλειψη πολιτικής βούλησης  είναι το πρόβλημα. Όλα τ’ άλλα, αποτελούν φτηνές δικαιολογίες!
Όλες αυτές οι παρατηρήσεις, προφανώς και δεν αποτελούν δικαιολογία για να αναβληθούν  ή να καθυστερήσουν και άλλο οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη, η οικονομία , η κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα. Στρεβλώσεις δεκαετιών δεν λύνονται ως διά μαγείας. Κατεστημένες συνήθειες και αντιλήψεις δεν ξεριζώνονται από τη μια μέρα στην άλλη. «Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή». Και χρόνο.
Ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η δέσμευσή της να προχωρήσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Υποχρέωση της ΕΕ είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να το καταφέρει.
Όμως, μέτρο της πολιτικής είναι ο άνθρωπος. Δεν μπορεί να σωθεί η Ελλάδα, σε βάρος των Ελλήνων! Και ο Αντώνης Σαμαράς πρωτίστως λογοδοτεί στους Έλληνες! Αυτούς έχει καθήκον να υπερασπιστεί.
http://www.antinews.gr/2012/08/17/175122/

Πόσες μαϊμού σύνταξής έπαιρναν στην Σκόπελο?


Νέα στοιχεία για «μαϊμού» συντάξεις στην Εισαγγελία από τον Γ. Βρούτση

Νέα στοιχεία για «μαϊμού» συντάξεις διαβίβασε την Παρασκευή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται, κατά απόλυτη προτεραιότητα και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πρόκειται για ένα CD ROM με 1.014 ονόματα συνταξιούχων του ΟΓΑ, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στην τελευταία απογραφή. Μετά τη διαβίβαση των ονομάτων των 1.014 συνταξιούχων, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αφού ελέγξει, μία προς μία, τις περιπτώσεις αυτές, θα διαβιβάσει στη συνέχεια τους σχετικούς φακέλους στις κατά τόπους εισαγγελίες, προκειμένου να σχηματιστούν δικογραφίες εις βάρος των «μαϊμού» συνταξιούχων.

Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν, άμεσα, σε δίκη τόσο οι «μαϊμού» συνταξιούχοι και δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων όσο και οι επίορκοι υπάλληλοι, που είτε έκαναν τα… στραβά μάτια είτε συνεργούσαν με τους δράστες, ζημιώνοντας με εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, έχει ως στόχο την επιστροφή των παρανόμων εισπραχθέντων ποσών στο Δημόσιο.

Πάντως, γι' αυτές τις περιπτώσεις έχει ανασταλεί, από τον Μάιο του 2011, η καταβολή των συντάξεων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - Δελτίο Δημοσίου Χρέους Νο 66, SDDS Q2/2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ακολουθούν συνημμένα αρχεία.
 
Συνημμένα αρχεία
Ανοιγμα συνημμένου
 
Συνημμένα αρχεία
Ανοιγμα συνημμένου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΜΕ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΦΥΠΟΥΡ. ΟΙΚΟΝΟ. ΓΙΑ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ


ΠΑΜΕΑγ. Φιλοθέης 5β, 105 56 Aθήνα
Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786 Fax 210 3802 864
E-mail : pame@pamehellas.gr http://www.pamehellas.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ παράλληλα με την φοροκαταιγίδα, τα χαράτσια, τα 11.6 δις ευρώ που θα εξοντώσουν το λαό, ετοιμάζει και νέα επίθεση, φέρνοντας νέο φορολογικό νόμο, με στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, προετοιμάζοντας και νέα μείωση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Παράλληλα ετοιμάζει κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, νέα χαράτσια στη μικρή ιδιοκτησία, αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο και δηλώνει συνέχεια σε νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.
Οι δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομικών δεν επιτρέπουν καμία εφησύχαση, καμία αναμονή.
Η φοροκαταιγίδα, τα χαράτσια μαζί με τα άλλα προβλήματα οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες εργατοϋπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, που δεν μπορούν να πληρώσουν. Δραματική είναι η κατάσταση των ανέργων που με βάση τα τεκμήρια, αν έχουν ένα σπίτι ή και ένα αυτοκίνητο, πρέπει να πληρώσουν, όπως και υπερχρεωμένες οικογένειες που ενώ δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό δάνειο, τους έρχεται τώρα και το ραβασάκι της εφορίας.

Συνάδελφοι, ες

Η αγανάκτηση για όλα αυτά πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα πρώτα από όλα στους χώρους δουλειάς με μαζικοποίηση των σωματείων, αλλά και στις γειτονιές με όλες τις μορφές και με δυνάμωμα της αλληλεγγύης.

Χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούμε σε αδιέξοδο καθώς δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε. Η διέξοδος είναι η συμμετοχή στον αγώνα,

Αυτό που μας ταιριάζει είναι ο αγώνας με προοπτική, με το κεφάλι ψηλά.

Να συμβάλλουμε σε κίνημα αντίστασης. Μαζικό κίνημα πίεσης με βάση τα αιτήματα στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση. Το ίδιο και στη γειτονιά, με όλες τις μορφές, Μπορούμε να βάλουμε φρένο στη φοροληστεία και σε νέα φοροεισπρακτικά μέτρα. Να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Παλεύουμε μαζί εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομαγαζάτορες, αγρότες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

ΤΟ 2011 ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ 37.363 ΑΔΕΙΕΣ ! Στροφή στην ερασιτεχνική αλιεία

alt
Η θάλασσα, από αρχαιοτάτων χρόνων έσωζε τους Έλληνες σε δύσκολους καιρούς. Έτσι και σήμερα, στην εποχή της κρίσης, φαίνεται ότι αποτελεί διέξοδο για αρκετούς συμπολίτες μας προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην...
Όχι βεβαίως για να μπαρκάρουν σε κάποιο πλοίο, αλλά για να ψαρέψουν λίγα ψάρια για το φαγητό της οικογένειας! Εξάλλου καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι από το Λιμενικό Σώμα το 2011 εκδόθηκαν 37.363 ερασιτεχνικές ατομικές άδειες αλιείας και συγχρόνως ανανεώθηκαν άλλες 49.272 άδειες. Δηλαδή περισσότεροι από 87.000 συμπολίτες μας, σε ολόκληρη τη χώρα, επέλεξαν «το ψάρεμα» ως ερασιτεχνική ενασχόληση, η οποία προσφέρει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».
«Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί ο αριθμός συμπολιτών μας που ψαρεύουν, όχι από χόμπι αλλά για βιοποριστικούς λόγους, έστω και χωρίς άδεια και εμείς, κατανοώντας το μέγεθος της κρίσης, κάνουμε "τα στραβά" μάτια. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν πού είναι καθαρά τα νερά, διότι η άγνοια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους», ανέφερε στην «Κ» αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, επικεφαλής σε πλωτό.
Όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, το 2011 εκδόθηκαν και πολλές ερασιτεχνικές άδειες για σκάφη. Ειδικότερα, εκδόθηκαν 12.803 άδειες και ανανεώθηκαν άλλες 15.591 άδειες. Ωστόσο, στην περίπτωση αλιείας με σκάφος καταγράφηκαν και αρκετές παραβάσεις. «Το 2011 πραγματοποιήσαμε 8.059 ελέγχους σε ερασιτεχνικά σκάφη και 6.961 ελέγχους σε επαγγελματικά σκάφη και δυστυχώς εντοπίστηκαν αρκετές παραβάσεις», αναφέρθηκε στην «Κ». Συνολικά βεβαιώθηκαν 1.940 παραβάσεις, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.248.311 ευρώ. Κατά τους λιμενικούς οι περισσότερες παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε ερασιτέχνες αλιείς, ενώ τα υψηλότερα πρόστιμα, λόγω της σοβαρότητας των παραβάσεων, βεβαιώθηκαν σε επαγγελματίες αλιείς. «Και στην περίπτωση των ερασιτεχνών, αλλά και σε αυτή των επαγγελματιών, οι παραβάσεις αφορούσαν την αλιεία είτε με απαγορευμένες μεθόδους είτε σε απαγορευμένες περιοχές ή περιόδους» ανέφεραν από το λιμενικό.
Στους ερασιτέχνες αλιείς βεβαιώθηκαν 1.049 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 403.455 ευρώ. Από αυτές οι 493 επιβλήθηκαν σε ψαροντουφεκάδες, οι 555 σε ερασιτεχνικά σκάφη και μία σε αλλοδαπό σκάφος.
Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν τη χρήση απαγορευμένων μεθόδων αλιείας. Από αυτές οι 163 βεβαιώθηκαν σε ψαροντουφεκάδες και οι 379 σε ερασιτεχνικά σκάφη. Επίσης, βεβαιώθηκαν 332 παραβάσεις για ψάρεμα σε απαγορευμένη ζώνη ή περίοδο, από τις οποίες οι 304 σε ψαροντουφεκάδες, οι 125 παραβάσεις για άσκηση αλιείας χωρίς άδεια, ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν διάφορες άλλες κατηγορίες παραβάσεων μικρότερης σημασίας.
Όσον αφορά τους επαγγελματίες αλιείς, βεβαιώθηκαν 885 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 827.057 ευρώ. Οι περισσότερες, συνολικά 273, αφορούσαν το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης που υποχρεούνται να έχουν τα επαγγελματικά σκάφη, αλλά πολλές φορές το απενεργοποιούν για να εισέρχονται και να ψαρεύουν σε απαγορευμένες περιοχές. Επίσης άλλες 250 παραβάσεις βεβαιώθηκαν για χρήση απαγορευμένων μεθόδων ψαρέματος, 122 για ψάρεμα σε απαγορευμένη ζώνη ή περίοδο, ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν διάφορους άλλους κανονισμούς ασφάλειας ναυσιπλοΐας.
Η Καθημερινή (Νίκος Μπαρδούνιας)

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΠΛΙΖΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ(μ-λ)
Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΠΛΙΖΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ
Ένας 19χρονος μετανάστης, προερχόμενος απ’ το πολύπαθο και κατεχόμενο απ΄ τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, Ιράκ, πέφτει νεκρός τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά από επίθεση με μαχαίρι, 5 «αγνώστων» φασιστοειδών, στο κέντρο της Αθήνας. Δύο άλλοι μετανάστες, απ’ τη Ρουμανία και το Μαρόκο, καταφέρνουν να διαφύγουν απ’ τη συμμορία αυτή. Ένας άλλος, Πακιστανός, χαροπαλεύει στην Κέρκυρα, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ στη Μυτιλήνη, στις 15/8, μαχαιρώνεται ένας «αλλοδαπός» ψαράς. Την ίδια στιγμή, δε λείπουν οι επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών ή σε θρησκευτικούς τους, χώρους.
Η έξαρση των δολοφονικών αυτών επιθέσεων, συντελείται παράλληλα, με το ρατσιστικό πογκρόμ, που ακούει στο υποκριτικό όνομα «Ξένιος Ζεύς», το οποίο έχει σαν στόχο, χιλιάδες εξαθλιωμένους ή μεροκαματιάρηδες μετανάστες.
Ανθρώπους, που βρέθηκαν στη χώρα μας, λόγω της πολιτικής της πείνας και της φασιστικής καταπίεσης, στις χώρες τους, αλλά κυρίως αυτής, που ασκούν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Που, εκτός απ’ την αρπαγή του πλούτου των χωρών αυτών, με τις επεμβάσεις τους, τους στρατούς κατοχής, τις βόμβες και τους πολέμους τους,  σπέρνουν την ερήμωση και τη δυστυχία, κι οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπων, στη μετανάστευση.
Είναι η κυρίαρχη πολιτική του συστήματος της εκμετάλλευσης, αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση – όπως κι όλοι οι προκάτοχοί της – που «δίνει αέρα» στα πανιά, της κάθε «Χρυσής Αυγής», κι άλλων συμμοριών, να αναλάβουν τη «βρώμικη δουλειά». Η πολιτική της άγριας καταστολής και της τρομοκρατίας απέναντι στους μετανάστες εργάτες, που συμπληρώνει την υπερεκμετάλλευση και το ξεζούμισμά τους απ’ το κεφάλαιο, ή την περιθωριοποίησή τους, όταν  αυτοί, «περισσεύουν», σε συνθήκες κρίσης. Η πολιτική που «διαιρεί» τους εργαζόμενους, σε «Έλληνες και ξένους», «δημόσιους και ιδιωτικούς», άνεργους και συνταξιούχους. Η ίδια πολιτική, που γεννά τη μαζική ανεργία, την κατακρεούργηση δικαιωμάτων, τη φτώχεια, την περιθωριοποίηση και το έγκλημα.
Οι δολοφονικές αυτές επιθέσεις είναι απλά «ενδεικτικές», του κλίματος που προσπαθείται να δημιουργηθεί. Ενός κλίματος τρομοκρατίας, που επιδιώκει ν’ αποκρύψει τους πραγματικούς υπαίτιους της κρίσης, κι όλων των δεινών του λαού μας, που δεν είναι άλλοι, απ’ το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης, τη ντόπια άρχουσα τάξη, και τα ξένα αφεντικά της, της Τρόικα, του ΔΝΤ και της ΕΕ, των οποίων τις απαιτήσεις, ικανοποιεί πιστά.
Η δολοφονική μανία των φασιστικών ομάδων, μπορεί σήμερα να έχει στο στόχαστρό της, κυρίως, τους μετανάστες. Ο κίνδυνος όμως, να βρεθεί αύριο απέναντί τους, κι ο κάθε εργαζόμενος, άνεργος, νεολαίος και λαϊκός άνθρωπος, που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του κι ενάντια στην πολιτική του συστήματος, είναι υπαρκτός. Και απαντιέται μόνο, με την επίμονη, κι αποφασιστική, μαζική, λαϊκή  πάλη, απέναντι στις αιτίες και τα αποτελέσματα αυτού του φαινομένου.
ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ!
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!
ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΑΖΕΙ ΚΙ ΕΡΗΜΩΝΕΙ ΧΩΡΕΣ, ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΛΑΟΥΣ!
ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!
ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ!

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό)

Γενική συνέλευση του ΑΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ την Κυριακή 19 Αυγούστου 8 το απόγευμα στην δημαρχία Σκοπέλου


κρίνετε η τύχη της ομάδας όλοι να είμαστε εκεί

Πλημμύρα κατασχέσεων! Αυτός θα είναι η επίσημη έναρξη ενός πολέμου με απρόβλεπτα θύματα, αλλά όχι μόνον στο λαό... Ή κυβέρνηση δεν μπορεί ν' ακούσει... οι δικαστές;

Για άρση του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών πιέζει η τρόικα και σπρώχνει τις τράπεζες σε κατασχέσεις με άμεσες μαζι­κές πωλήσεις, ώστε να αυξηθεί το αδιάθετο στοκ και να μειωθούν άμεσα και ραγδαία οι τιμές.
Με τις επισφάλειες των τραπεζών από τα στεγαστικά να ξεπερνούν τα 12 δισ., τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προτείνουν μοντέλα αναδι­άρθρωσης δανείων με ορίζοντα ακόμα και τα 50-60 ή και περισσότερα χρόνια. Επιμένουν δε να ενεργοποιηθούν οι....
 ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρεί­ες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) που διαθέτουν όλες οι τράπεζες και να τους παραχωρηθούν τα κατασχεμένα ακίνητα. 
Οι τροϊκανοί πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με κατασχέσεις, διαταγές πληρωμής, εκδίκαση αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων, εργατικών διαφορών αλλά και φορολογικών υποθέσε­ων. 
Αν, πάντως, τελικά επιβληθεί η θέση της τρόικας, η οποία αποσκοπεί επισήμως στην πτώση των τιμών στα ακίνητα, τότε οι επισφάλειες των τραπεζών θα πολλαπλα­σιαστούν, καθώς τα εχέγγυα που διαθέτουν θα χάσουν την αξία τους και τα τιτλοποιημένα δάνεια θα γίνουν τοξικά, πυρο­δοτώντας ενδεχομένως κρίση της ίδιας υφής με αυτή που έπληξε τις ΗΠΑ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές εκρήξεις και θα δημι­ουργήσει κίνδυνο χρεοκοπίας τραπεζών, ενώ το ωστικό κύμα θα πλήξει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει στα χαρτοφυλάκιά της τέτοια τιτλοποιημένα προϊόντα ως εχέγγυα (collaterals) για τη χρη­ματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. 
Συνεπώς μια εξέλιξη αυτού του είδους υπάρχει ανησυχία ότι θα ναρ­κοθετήσει την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συ­στήματος και θα οδηγήσει την κοινωνία σε έκρυθμες καταστάσεις, απειλώντας ευθέως τη συνοχή και την ευστάθεια της κυβέρνησης και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και των κοινωνικών εκρήξεων. 
Θα... νοικιάζουμε τα σπίτια μας! 
Οι τράπεζες, για να ξεπεράσουν το κραχ στην κτηματαγορά, εάν προ­χωρήσουν μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, καθώς αυτό θα έχει άμεσες και ίσως καταστροφικές συνέπειες και για τις ίδιες, έχουν εκπο­νήσει ένα σχέδιο, με βασικό πλαίσιο τη δημιουργία εταιρειών αξιοποίη­σης ακινήτων (real estate) και την εκχώρηση σε αυτές των ακινήτων που θα κατάσχουν, ενώ το σχέδιο δεν αποκλείει ακόμη και την παραχώρη­ση των κατασχεμένων ακινήτων στους σημερινούς ιδιοκτήτες τους έναντι... ενοικίου! 
Aξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο δημιουργίας εταιρει­ών αξιοποίησης ακινήτων, θα εκχωρούν στις εταιρείες αυ­τές τα «κόκκινα» δάνεια, με στόχο να μην περάσουν στους ισολογισμούς τους. 
Οι εταιρείες, σύμφωνα με το σχέδιο, θα έχουν πλέον την κυριότητα των υπό κατάσχεση ακινήτων και θα επιδιώκουν, αντί να βγάζουν στο «σφυρί» τα ακίνητα, να τα νοικιάζουν στους σημερινούς τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι, εάν είναι συνεπείς, έπειτα από χρόνια θα μπορούν να το επαναγοράσουν σε «συμβολική τιμή». 
Η λύση αυτή ίσως προκριθεί ώστε να μην προκληθεί κοινωνική ανα­ταραχή από τις μαζικές κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Από την πλευρά της η εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων θα δίνει ένα μέρος από το ενοίκιο στις τράπεζες, οι οποίες βεβαίως θα έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εγγραφής επισφαλειών στους ισολογισμούς τους. 
Το σενάριο αυτό έχει κάνει ήδη τον γύρο των τραπεζών και αντιμετω­πίζεται θετικά απ’ αυτές, καθώς απορρίπτουν οποιαδήποτε σκέψη για κούρεμα των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΤΩΡΑ ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΗ 12,20 ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΊΑ ΑΦΆΝΤΑΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΤΕ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΒΛΆΣΤΗΜΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΡΘΕ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ 2 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΗ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ
ΑΙΣΧΟΣ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου