Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Φυτεύουν φραγκοσυκιές και βγάζουν εύκολα πολλά ευρώ!

Όλο και περισσότεροι αγρότες, δεν είναι, όμως, πολλοί προς το παρόν, φυτεύουν φραγκοσυκιές και βγάζουν εύκολα πολλά ευρώ, αφού δεν χρειάζεται...
το συγκεκριμένο δέντρο ιδιαίτερη περιποίηση. Πρόκειται για μια ια εναλλακτική καλλιέργεια, που μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά εδάφη, αποτελεί η γνωστή φραγκοσυκιά, η εκμετάλλευση της οποίας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Αν και δεν καλλιεργείται συστηματικά στην Ελλάδα, η φραγκοσυκιά θα μπορούσε να αποτελέσει μία εναλλακτική καλλιέργεια για πολλά μέρη της χώρας μας, με πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Μάλιστα έχει ενταχθεί στις προωθούμενες καλλιέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στους νομούς της Κρήτης αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με ανάλογο κλίμα, όπως είναι οι νομοί Λακωνίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Πειραιώς (Τροιζηνία, Κύθηρα και Πόρο), Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου και Ευβοίας. 
Το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ χαμηλό, ενώ παράλληλα η ανάγκη της για νερό είναι ελάχιστη. Με τη στρεμματική απόδοση στην καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς να κυμαίνεται κατά μέσον όρο από 2 έως και 3 τόνους, τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να προσεγγίσουν τα 1.700 ευρώ.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/07/blog-post_1675.html#more 

Πάτρα: Το θύμα ήταν σιδηροδέσμιος και ο κατηγορούμενος ελεύθερος!

ο Τυνήσιος μεταφέρθηκε στο Δικαστήριο από τα κρατητήρια της Γεν. Ασφάλειας και ανέμενε κρατούμενος με χειροπέδες, ενώ ο κατηγορούμενος κυκλοφορούσε ελεύθερος στην αίθουσα

Για την ερχόμενη Παρασκευή  6 Ιουλίου στις 9 το πρωί, σε αίθουσα του ισογείου του δικαστικού Μέγαρου Πάτρας, αναβλήθηκε η υπόθεση της εκδίκασης του ρατσιστικού επεισοδίου, που είχε θύμα τον Τυνήσιο 24χρονο νέο Μπελάλ Αμπουτέ, ο οποίος  υπέστη  ανηλεή ξυλοδαρμό από ομάδα πολιτών, την Κυριακή το βράδυ της 24-6-12, πίσω από την «Πολιτεία», οι οποίοι τον κυνήγησαν προηγουμένως με δίκυκλο και ΙΧ, όπου και τον έριξαν πάνω στις ράγες του τρένου.
Το θύμα, που είναι μετανάστης χωρίς χαρτιά, διεκομίσθη αναίσθητο στο νοσοκομείο Ρίου, με σοβαρές κακώσεις σε όλο του το σώμα και τραύμα στο κεφάλι, ενώ με την συμβολή ευαίσθητων πολιτών, η Αστυνομία συνέλαβε  κάτοικο της περιοχής ετών 31  τον οποίο οδήγησε με τη διαδικασία του αυτόφωρου στο δικαστήριο, απ΄ όπου ζήτησε κι έλαβε αναβολή για χθες.
Ελλείψει των ιατρικών γνωματεύσεων για τις κακώσεις  του θύματος, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου έδωσε νέα αναβολή στην υπόθεση, για την ερχόμενη Παρασκευή μέχρις προσκόμισή τους. Όπως αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, η οποία και κάνει την καταγγελία, "αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στο δημοκρατικό κοινό, που είχε κατακλύσει την αίθουσα του δικαστηρίου σε ένδειξη συμπαράστασης στον μετανάστη, το γεγονός πως ο Τυνήσιος μεταφέρθηκε στο Δικαστήριο από τα κρατητήρια της Γεν. Ασφάλειας και ανέμενε κρατούμενος με χειροπέδες, ενώ ο κατηγορούμενος κυκλοφορούσε ελεύθερος στην αίθουσα".
Αυτό ώθησε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου και στελέχη της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών που ήταν παρόντα να ζητήσουν την ελευθέρωση των χεριών του Τυνήσιου, πλην όμως ο επικεφαλής αστυνομικός υποστήριξε ότι η Αστυνομία που επιλήφθηκε της υπόθεσης διαπίστωσε ότι το θύμα δεν είχε έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα.

Μαχαίρωσε τρεις

Αναζητείται από την Αστυνομία ο δράστης του επεισοδίου με τρεις μαχαιρωθέντες στις Πινακάτες Πηλίου

Ένας αλλοδαπός, αλβανικής καταγωγής, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που ζει και εργάζεται στην περιοχή των Πινακατών Πηλίου, είναι ο δράστης επεισοδίου που έγινε προχθές τη νύχτα στον ορεινό οικισμό και στο οποίο τραυματίστηκαν τρεις Έλληνες, ένας πατέρας, ο γιος του και η κόρη του… Ο δράστης, που εξαφανίστηκε και αναζητείται από την Αστυνομία, φέρεται να τραυμάτισε με μαχαίρι τους τρεις, επειδή του έκαναν παρατήρηση…
Μια παρατήρηση και μια λογομαχία ήταν αρκετά, για να ανάψουν τα αίματα ενός Αλβανού που ζει και εργάζεται στις Πινακάτες το τελευταίο διάστημα.
Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 10 το βράδυ του Σαββάτου, όταν στην οικία Ελλήνων γιόρταζαν την ονομαστική γιορτή ενός Απόστολου. Ο Αλβανός διερχόταν έξω από την οικία με δίκυκλο, το οποίο ωστόσο έκανε πολύ θόρυβο. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, από την οικία του εορτάζοντα έκαναν παρατήρηση στον Αλβανό, για το θόρυβο του δικύκλου, ίσως να αντηλλάγησαν και «βαριές κουβέντες». Ο Αλβανός έφυγε, αλλά επέστρεψε δριμύτερος, παρέα με έναν 34χρονο συμπατριώτη του και κρατώντας μαχαίρι…
Ο 60χρονος, πατέρας των δύο θυμάτων, θύμα και ο ίδιος του δράστη, βγήκε και λογομάχησε με τον αλλοδαπό, ο οποίος τον μαχαίρωσε στην κοιλιακή χώρα. Ανάμεσά τους προσπάθησε να μπει η 34χρονη κόρη του, η οποία επίσης δέχθηκε πλήγμα με το μαχαίρι στο πόδι της, ενώ ο αδερφός της προσπάθησε να αφοπλίσει το δράστη, αλλά πριν το κατορθώσει, δέχθηκε πλήγματα στο χέρι και ελαφρά στην κοιλιακή του χώρα.
Μετά το επεισόδιο ο δράστης εγκατέλειψε τα θύματά του και το μαχαίρι και εξαφανίστηκε. Ο δεύτερος Αλβανός συνελήφθη από την Αστυνομία και σήμερα παραπέμπεται στο Αυτόφωρο, με την κατηγορία της συνέργειας σε απόπειρα φόνου. Ο δράστης αναζητείται από προχθές και ομάδες αστυνομικών και της ΟΠΚΕ έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην ευρύτερη περιοχή των Πινακατών, Βυζίτσας και Μηλεών, για την ανεύρεσή του.
Τα θύματα μεταφέρθηκαν με ΙΧ αυτοκίνητο στο νοσοκομείο του Βόλου, όπου ο Έλληνας πατέρας και η κόρη του νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ενώ ο γιος εξήλθε χθες.

Μέχρι 15 Αυγούστου οι αιτήσεις για αυτόχθονες φυλές ζώων

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ανακοινώθηκε ότι με το υπ’ αριθμ. 2330/73124/29-06-2012 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αποφασίστηκε η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης της υπ’αριθ.1005/25729/05-3-2012 (ΑΔΑ:Β44ΓΒ-2ΩΧ) πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της δράσης 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του μέτρου 2.1.4 του ΠΑΑ 2007-2013 από 30-6-2012, όπως αυτή είχε παραταθεί με την υπ’ αριθ. 1835/52594/04-05-2012 (ΑΔΑ:Β499Β-3ΧΣ) Υπουργική Απόφαση, σε 15-08-2012.
Σημειώνεται ότι:
α) δικαιούχοι της ενίσχυσης του παραπάνω προγράμματος μπορεί να κριθούν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών ως κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης και λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος (στα νησιά το ποσοστό είναι 25%)
β) τα προτεινόμενα προς ένταξη ζώα να έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία (ενώτια – βόλους)

γ) οι βοσκότοποι και τα ζώα να είναι δηλωμένα στην δήλωση ΟΣΔΕ έτους 2012

δ) να είναι ενημερωμένο το Μητρώο καταγραφής του ζωικού κεφαλαίουε) το σύνολο των προτεινόμενων προς ένταξη ζώων να είναι εγγεγραμμένο στα Γενεαλογικά Βιβλία της φυλής, του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας (τηλ. επικοινωνίας του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας 2441077368)


στ) να υπάρχει άδεια εγκατάστασης (ίδρυσης και λειτουργίας) για τις σταυλικές εγκαταστάσεις, σε περίπτωση που έχει υποβληθεί αίτηση για την έκδοση άδειας εγκατάστασης, θα προσκομίζετε αντίγραφο της αίτησης, η δε άδεια εγκατάστασης θα προσκομιστεί μαζί με την αίτηση πληρωμής του πρώτου έτους εφαρμογής του προγράμματος.

Αντιπολίτευση σύγκρουσης ή υποταγής;

Δημήτρης Γρηγορόπουλος
Σε θάλαμο επιτάχυνσης της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέλαβε στη νέα Βουλή. Ταυτόχρονα, η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα θα ενισχύσει τις γραφειοκρατικές, συντηρητικές τάσεις περιθωριοποιώντας τις πιο ριζοσπαστικές συνιστώσες του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.
Το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος τα παίρνει …όλα!
Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της νομιμοποίησης της αστικής εξουσίας. Όχι μόνον όμως δεν έχει σχέση με την άμεση δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, αλλά είναι και σε περιορισμένο βαθμό αντιπροσωπευτική και λόγω των καλπονοθευτικών συστημάτων (μνημειώδες το μπόνους των 50 εδρών!) και λόγω της εκτεταμένης αποχής (30%-40%) που υποθάλπει άμεσα (απογοήτευση) ή έμμεσα (ατομικισμός) η άρχουσα τάξη.
Έτσι, η κυβέρνηση εκλέγεται το πολύ από το 1/3 του εκλογικού σώματος. Αν προσθέσουμε και την αποδέσμευση ή και ακύρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων, εύλογα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η αστική κυβέρνηση είναι ολιγαρχική (έτσι θα τη χαρακτήριζε ο Αριστοτέλης ως εκτροπή της δημοκρατίας) αποξενωμένη και μη αντιπροσωπεύουσα την κοινωνία. Το αστικό όμως Κοινοβούλιο διατηρεί καθολική και ισότιμη ψήφο (άνιση στην πραγματικότητα λόγω καλπονοθείας).
Προσδίδει έτσι δημοκρατική νομιμοποίηση και στην κυβέρνηση και στις πράξεις της, ακόμη και τις πιο αντιδημοκρατικές, αφού «εκφράζει» τη βούληση της πλειοψηφίας. Όμως η αστική δημοκρατία παρά την πολιτική και ιδεολογική θωράκισή της δεν είναι στεγανοποιημένη από τους ταξικούς αντιπάλους της. Παρά τη νοθεία, τον εκφοβισμό, το μονοπώλιο των ΜΜΕ, αριστερά κόμματα εξασφαλίζουν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.
Σε οριακές μάλιστα περιπτώσεις, κάποια έχουν αναδειχτεί δεύτερο σε δύναμη κόμμα (ΕΔΑ 1958, ΣΥΡΙΖΑ 2012) ή ακόμα και πρώτο (Αλιέντε 1970). Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι, αν η παρουσία των αριστερών κομμάτων στη Βουλή συνδέεται με την ανάδυση ισχυρού και ριζοσπαστικού κινήματος. Οι άρχουσες τάξεις προσπαθούν να εξαντλήσουν τη δυναμική των αριστερών κομμάτων στη θεσμική νομιμότητα, τα ωθούν να εστιαστούν στους θεσμούς, σε μια απέλπιδα προσπάθεια κατάκτησης της πλειοψηφίας, σε αστικόστροφες συμμαχίες, σε υποβάθμιση και τιθάσευση του μαζικού κινήματος. Ως μηχανισμός ενσωμάτωσης αξιοποιείται και ο θεσμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο όρος δεν δηλώνει την ιδιότητα απλώς του δεύτερου κόμματος, αλλά το δεοντολογικό πλαίσιο της λειτουργίας του. Δηλαδή, την υποχρέωσή του, πολιτική και ηθική, να κινείται στο πλαίσιο της αστικής πολιτικής και της συγκεκριμένης κυβερνητικής έκφρασής της (συναίνεση – κριτική, προτάσεις). Έτσι, εξασφαλίζεται η ομοιογένεια, η συνέχεια του πολιτικού συστήματος, η συστημική εναλλακτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ομαλή λειτουργία του δικομματισμού. Αν ένα αριστερό κόμμα αντιταχθεί σε αυτήν την πολιτική, δημιουργείται κλοιός αποκλεισμού του από την κυβερνητική εξουσία.
Αξιωματική αντιπολίτευση και οι σειρήνες της συναίνεσης
‘Εχει παρατηρηθεί ότι ιδίως σε συνθήκες που ένα αριστερό κόμμα με μικρομεσαία δύναμη την εκτινάξει στο λαό και τη Βουλή, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπο με το δίλημμα: Ή να ακολουθήσει τον δρόμο της σύγκρουσης που είναι σπαρμένος κινδύνους, αλλά είναι ο μόνος που οδηγεί στη νίκη ή να πορευτεί ακίνδυνα στη βασιλική οδό, που δεν οδηγεί όμως έξω από το σύστημα. Η διχοστασία ανάμεσα στις δύο τάσεις αποτυπώνεται γλαφυρά από τη λαϊκή μούσα:
«Βασίλη μ’, κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης και ν’ αποκτήσεις πρόβατα, ζευγάρια κι αγελάδες.
– Εγώ μάνα δεν κάθομαι να γίνω νοικοκύρης και να ’μαι σκλάβος των Τουρκών, κοπέλι των γερόντων. Θα πάρω το τουφέκι μου, θα ζώσω το σπαθί μου και θα ’βγω δίπλα στα βουνά, να πάω να βρω τους κλέφτες».
Στα καθ’ ημάς, πρόσφατο σχετικά παράδειγμα ενσωμάτωσης αριστερού κόμματος, που γρήγορα εκτινάχθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελεί το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε το 1974. Στις 17/11/1974 γίνονται οι πρώτες μετά τη δικτατορία εκλογές. Σε αυτές το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει με το μαξιμαλιστικό σύνθημα «στις 18 σοσιαλισμός». Λαμβάνει το 13,85% των ψήφων. Σε τρία όμως μόλις χρόνια, στις εκλογές της 20/11/1977 αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 25,34% και μπαίνει σε κυβερνητική τροχιά.
Το 1978 εγκαταλείπει τη σοσιαλιστική στρατηγική και υιοθετεί την ΕΛΕ (Εθνική Λαϊκή Ενότητα) δηλαδή, στην ουσία μια πολιτική συνεργασίας των τάξεων και εκσυγχρονισμού του συστήματος με δειλή κεϋνσιανή διαχείριση. Βαθμιαία, ιδίως τη σημιτική περίοδο, προσχωρεί στο σοσιαλνεοφιλελευθερισμό, για να καταλήξει στη λαομίσητη πολιτική των μνημονίων, που βιώνουμε.
Η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηριστικές ομοιότητες με την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, η ενσωμάτωση του ΠΑΣΟΚ δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε και την ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνηγορεί όμως μάλλον υπέρ της δεύτερης. Το ΠΑΣΟΚ είχε προβάλει ως άμεσο στόχο τον σοσιαλισμό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναιρεί το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα αλλά προσθέτει κεϋνσιανές πινελιές. Αν το ΠΑΣΟΚ με μια μαξιμαλιστική στόχευση απεμπόλησε τις αρχές υπό τη λογική και την πίεση του κυβερνητισμού, εύλογα μικρότερες αντιστάσεις θα προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αστικοποίησή του, ενόψει του κυβερνητικού στόχου.
Έπειτα, είναι ορατές οι τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στον ΣΥΡΙΖΑ από τις αστικές δυνάμεις. Μετά την αποτυχία να τον παγιδεύσουν στη στρούγκα του κυβερνητισμού (με όρους απρόσφορους γι’ αυτόν) επιστρατεύουν όλες τις δυνάμεις για να τον ενσωματώσουν στην «εθνική» ομάδα της διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν. Ακόμη, με έκδηλη αγωνία επιχειρούν πολιτικοί και δημοσιογράφοι να εκμαιεύσουν από εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θα κατεβάσουν τον κόσμο στο δρόμο». Αυτός είναι ο εφιάλτης τους και όχι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί.
Αυτοπίεση για την ενσωμάτωσή του ασκεί και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με την οιονεί αγιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναζητώντας τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεκδίκηση του κυβερνητικού θώκου και την ευόδωση των όποιων διαπραγματεύσεων με αυτήν, θα έχει την τάση συνεχώς να υποχωρεί. Σημαντικό μοχλό πίεσης στην ίδια κατεύθυνση αποτελεί το γεγονός της μαζικής μετακίνησης ψηφοφόρων σε ελάχιστο χρόνο από το ΠΑΣΟΚ κυρίως (περίπου 1 εκατ.). Αυτοί οι ψηφοφόροι δεν είναι απλώς δυσαρεστημένοι. Έκαναν ένα άλμα προς τ’ αριστερά, μετέωρο όμως.
Γιατί με τη συντηρητική πλευρά της συνείδησής τους είναι εθισμένοι σε μια κρατικίστικη λογική μικροπαροχών από το κράτος. Η μη ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ωθεί ένα μεγάλο μέρος αυτών των μαζών να πιέζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συναίνεση προς την κυβερνητική πολιτική, για να υπάρξουν έστω επιμέρους βελτιώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή στην ορμή του κυβερνητισμού του θα γίνει δορυφόρος τέτοιων προταγμάτων ή θα αναλάβει το δύσκολο καθήκον να διαπαιδαγωγήσει αγωνιστικά αυτές τις μάζες, με τον κίνδυνο έστω απωλειών.
Ανησυχητική για την όποια αποτροπή της ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανακοίνωση της μετατροπής του σ’ ενιαίο κόμμα, χωρίς αυτοτελείς κομματικά συνιστώσες. Αυτή η εξέλιξη προδίδει συντηρητική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαθίδρυση συγκεντρωτισμού και γραφειοκρατίας, φίμωση της αριστερής πολυφωνίας, που θα μπορούσε να αποτελέσει φραγμό στη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η μονολιθικότητα πάντα συνδέεται με συντηρητική και αστικού χαρακτήρα στροφή. Και ασφαλώς καθησυχάζει τους αστούς, ανησυχεί όμως τους αριστερούς. Οι αριστερές όμως συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θορυβούν με τη σιωπή τους…
Δυστυχώς, και οι δηλώσεις των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν προοιωνίζονται καλές εξελίξεις. Βέβαια, είναι νωρίς. Η μέρα όμως από το πρωί φαίνεται. Πάντως, σε γενικές γραμμές οι δηλώσεις της ηγεσίας του κόμματος συνθέτουν πλαίσιο συμβατό προς τις απαιτήσεις του συστήματος για τη λειτουργία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να γίνει αποδεκτή ως αυριανή κυβερνώσα δύναμη.
Η αντιπολιτευτική γραμμή λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κινηθεί στο εξής πλαίσιο: Πρώτον, «υπεύθυνη» αντιπολίτευση. Αυτή η διαβεβαίωση παρέχεται απ’ όλους. Δεύτερον, κριτική αλλά και κατάθεση προτάσεων «σωρηδόν». Τρίτον, αμφισβήτηση της διαπραγματευτικής ικανότητας της κυβέρνησης – προβολή της δικής του διαπραγματευτικής ικανότητας (ο καλός διαπραγματευτής…). Τέταρτον, θα ψηφίζουν τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης (πού τα είδαν;). Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ (Αυγή 21/6/2012) αποδίδει στην κυβέρνηση «ακραίο αντικοινωνικό νεοφιλελευθερισμό».
Πρόκειται για τακτική, σαφώς περιορισμένη στα δώματα του Κοινοβουλίου, που όζει «μετριοπάθειας» και «σύνεσης». Γι’ αυτό, εξάλλου, οι εκπρόσωποι της τρικομματικής επιδαψιλεύουν γενναιόδωρα επαίνους στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν σαφώς υποβαθμίσει τον λαϊκό παράγοντα σε περιθωριακή δύναμη. Λένε περίπου: «Αν υπάρξουν κινητοποιήσεις (δεν θα τις προκαλέσουμε εμείς) θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων». Μάλιστα ο Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς υπερέβη τα εσκαμμένα της νομιμοφροσύνης προς τους αστούς, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα καλέσουμε τους υποστηρικτές μας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα της λιτότητας».
Βέβαια, επειδή από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαερώθηκαν εν μια νυκτί οι αριστεροί, επακολούθησε η «διορθωτική» δήλωση Σκουρλέτη που εξέφρασε αυτές τις τάσεις και διαμήνυσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει στους κοινωνικούς αγώνες της επόμενης φάσης». Είναι θεμιτό και δέον οι αριστερές δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσουν, πριν ο συσχετισμός υπέρ της σοσιαλδημοκρατικής τάσης γίνει μη ανατάξιμος. Όμως το κύριο είναι στις άγριες μέρες που έρχονται η αντικαπιταλιστική Αριστερά και το εργατικό λαϊκό κίνημα να βρεθούν με αγώνες στο κέντρο των εξελίξεων, ώστε ο άξονας να μετακινείται προς τα αριστερά.
Πηγή: ΠΡΙΝ

Η ομοιοπαθητική, η σύνοδος της ΕΕ και το ανέκδοτο της ‘’διαπραγμάτευσης’’

Παναγιώτης Μαυροειδής
Ομοιοπαθητική, από τις λέξεις όμοιον και πάθος, είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής που βασίζεται στην αρχή των ομοίων και τον κανόνα της απειροελάχιστης δόσης, έχοντας ως κεντρικό αξίωμα πως «τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια».
Αν λοιπόν οι λαοί της Ευρώπης υποφέρουν από την αβάσταχτη λιτότητα, την καλπάζουσα ανεργία, το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων και το τσαλάκωμα κάθε έννοιας δημοκρατίας, τότε η απάντηση σε όλα αυτά, είναι   …μία από τα ίδια, σε διαφορετικές ίσως δόσεις! Αυτή είναι η ουσία των αποφάσεων της πρόσφατης συνόδου της ΕΕ.  Όσο σημαντικές είναι οι αποφάσεις της, άλλο τόσο αηδιαστικές είναι οι προσπάθειες να παρουσιαστεί το μαύρο άσπρο από τους θιασώτες του κοινωνικού κανιβαλισμού, των μνημονίων διαρκείας και της ευρωγονυκλισίας.
Η Γαλλία, η Γερμανία και ο Χάρης από τον Ασπρόπυργο
Ποιος έχασε λοιπόν; Η Γερμανία ή  η Γαλλία; Ο Βορράς ή ο Νότος;  Είναι μια πολύ καλή μέθοδος συζήτησης, για να μην θέσει κανείς καν το ερώτημα: οι λαοί  της Ευρώπης, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί θα κερδίσουν κάτι ή θα χάσουν  ακόμη περισσότερα από την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων;
Όποιος κάνει τον κόπο να ασχοληθεί με τις ίδιες τις αποφάσεις και όχι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και  τις ανοησίες των δήθεν ειδικών, θα δει ότι πρόκειται για ένα ακόμη γύρο άγριας επίθεσης στον κόσμο της εργασίας, από μεριάς του συνασπισμένου ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Όχι μόνο με επιστράτευση όλου του υπάρχοντος  εθνικού και υπερεθνικού,  οικονομικού και πολιτικού πλαισίου επιβολής των αντικοινωνικών πολιτικών, αλλά με διαμόρφωση και νέων υπερ-αντιδραστικών μορφών.
Τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα, όταν στους πανηγυρίζοντες για τις θετικές δήθεν αποφάσεις  της συνόδου της ΕΕ,  έτρεξε να προστεθεί και η ευρωλάγνα αριστερά. Να τι μας πληροφορεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, στο πρώτο κιόλας σημείο της σχετικής δήλωσης του:
‘’Η απόφαση της συνόδου κορυφής σηματοδοτεί ένα πρώτο ρήγμα στις πολιτικές που προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη της μεγάλης δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη στις πλάτες των εργαζομένων προσβάλλοντας ταυτόχρονα την ανεξαρτησία, την κυριαρχία αλλά και τη δημοκρατία στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Η χώρα μας είναι το ακραίο παράδειγμα εφαρμογής αυτών των πολιτικών.’’
Έτσι λοιπόν τα καλά νέα μας έρχονται από τα έξω προς τα μέσα. Ας δούμε λίγο τι υποστηρίζουν όλοι όσοι χαίρονται  για τις πρόσφατε αποφάσεις της ΕΕ.
Αιματηρή ανάπτυξη επί κοινωνικών πτωμάτων
Κορμός των επιχειρημάτων  είναι πως πλέον  η ΕΕ ξεφεύγει (έστω διστακτικά) από τη  Γερμανική συνταγή της  λιτότητας  και επιλέγει την ανάπτυξη, μέσω και του σχετικού ‘’Συμφώνου για την Ανάπτυξη’’.
Να μας επιτραπεί να πούμε κατ’ αρχήν ότι δεν θα έπρεπε να μπαίνουμε καν σε μια σχετική αξιολόγηση  για το θέμα αυτό, όταν γίνεται λόγος για ένα ‘’αναπτυξιακό’’ πακέτο 120 δις το πολύ. Ένα ποσό για την ανάπτυξη όλης της ΕΕ, ελαχιστότατο, ίσο σχεδόν με όσα χαρίζονται για σωτηρία των ισπανικών τραπεζών και αποτελούμενο από ήδη υπάρχοντα και  για διάφορους λόγους σκαλωμένα κονδύλια των Ταμείων Συνοχής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ας πάμε  όμως παρακάτω. Έχει  σημασία να σημειώσουμε ότι η λεγόμενη νέα ‘’αναπτυξιακή στρατηγική’’, πάει πακέτο με την εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και του μηδενισμού των κοινωνικών πολιτικών, αλλά και με την εφαρμογή του Συμφώνου για το Ευρώ, που  θέτει γενική γραμμή μείωσης των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε όλη την ΕΕ. Η Σύνοδος προχώρησε ακόμη περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση. Στο Αναπτυξιακό Σύμφωνο,   τίθεται επί τάπητος η επιτάχυνση της εφαρμογής της Οδηγίας Μπολκεστάϊν για  κίνηση των μισθών από το ανώτερο προς το κατώτερο σημείο πανευρωπαϊκά. Υιοθετούνται επίσης οι λεγόμενες  ‘’Συστάσεις’’ που πρότεινε η Επιτροπή για κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ, στο πλαίσιο του ‘’Ευρωπαϊκού Εξαμήνου’’.  Οι ‘’Συστάσεις’’ αυτές θα αποτελούν μια από τις βασικές μορφές επιβολής  των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στους τομείς της εργασίας και των δημόσιων αγαθών, πάντα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
Με λίγα λόγια, η ανάπτυξη για την οποία μιλούν, θα είναι μια αιματηρή κινεζικού τύπου ανάπτυξη και αλίμονο αν υπάρχουν δυνάμεις που διατείνονται πως είναι αριστερές, που να στέκονται θετικά απέναντι σε τέτοιες Προκρούστιες  κλίνες. Και όμως, εκεί έχουμε φτάσει…
Κατάργηση ακόμη και του θεωρητικού δικαιώματος για εθνικοποίηση των τραπεζών
Το δεύτερο στοιχείο που επικαλούνται οι δογματικοί υπερασπιστές των πολιτικών της ΕΕ, είναι το νέο πλαίσιο σε ότι αφορά την ‘’σωτηρία των τραπεζών’’. Οι τελευταίες,  θα δανείζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ), ώστε αυτός ο δανεισμός να μην επιβαρύνει τα κράτη – μέλη. Παράλληλα,  ο ΕΜΣ θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να αγοράζει ομόλογα χρέους των κρατών που αντιμετωπίζουν υψηλά επιτόκια δανεισμού και κίνδυνο αποκλεισμού από τις αγορές.
Εδώ τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά. Αλλά πρέπει να τα δούμε  λίγο από την αρχή. Ζούμε σε στιγμές μεγάλης διεθνούς  καπιταλιστικής κρίσης, με παρόντες νέους τρόπους αντιδραστικής απάντησης σε αυτήν από τον κόσμο του κεφαλαίου.
Ποιος είναι η  γενική εικόνα;   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2009,  περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ της ΕΕ (5 τρις), διατέθηκε για να σωθούν οι τράπεζες της, αν συνυπολογιστούν οι άμεσες χρηματοδοτήσεις, οι εγγυήσεις, οι ενέσεις ρευστότητας και  η ‘’κάθαρση’’ των ‘’τοξικών’’ ομολόγων. Οι ΗΠΑ ξόδεψαν κοντά 3 τρις για τον ίδιο σκοπό και η Μεγάλη Βρετανία άλλο  1 δις για τον ίδιο σκοπό. Πρόκειται για μια γιγάντια λειτουργία μέσω της οποίας τα ιδιωτικά χρέη των τραπεζών και οι τρύπες εν γένει των οικονομικών καπιταλιστικών κολοσσών, μετατρέπονται σε δημόσιο κρατικό χρέος. Η  καπιταλιστική κρίση, μετατρέπεται σε μια οικονομική και οικονομική κρίση των κοινωνιών και των συγκροτήσεων τους σε εθνικό επίπεδο, σε μια κρίση χρέους.
Ο Ιταλός διανοητής Luciano Vasapollo, παρομοιάζει αυτή τη διαδικασία, με ένα μακάβριο παιχνίδι  όπου τα θύματα (κράτη, κοινωνίες) προσφέρουν στους χειριστές της λαιμητόμου (τράπεζες και οικονομικό σύστημα), το σκοινί (ρευστότητα), με το οποίο θα κρεμαστούν.
Πράγματι, η Σύνοδος της ΕΕ  άλλαξε κάποια πράγματα σε σχέση με τον τρόπο που αυτό θα γίνεται στο μέλλον, τουλάχιστον σε ότι αφορά την Ισπανία και την Ιταλία. Οι τράπεζες, θα δανείζονται απευθείας από τον ΕΜΣ και όχι από  την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα δε  ομόλογα χρέους των κρατών-μελών, τώρα θα τα αγοράζει ο ΕΜΣ και όχι η ΕΚΤ. Είναι αυτός τόσο σημαντικός λόγος να χαίρονται οι εργαζόμενοι ή οι άνεργοι σε Ελλάδα και Ευρώπη ή πρέπει κυρίως να δουν την ληστεία που γίνεται σε βάρος τους, μέσω της ‘’σωτηρίας’’ του θεού που λέγεται τραπεζικό σύστημα;
Ναι! απαντούν με ενθουσιασμό οι υπηρέτες της πολιτικής της ΕΕ, αλλά και η ευρωπαϊκή μας αριστερά. Διότι με αυτό τον τρόπο, δεν πάει πακέτο η ‘’στήριξη’’ των τραπεζών, με την επιβολή μνημονίων και την ταπεινωτική επιβολή μιας κάποιας τρόικας.
Ας θυμηθούμε λίγο σχετικά τι έλεγε σε κεντρική του ομιλία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, πριν τις εκλογές, με αφορμή την απόφαση τότε της ΕΕ για στήριξη των Ισπανικών Τραπεζών:
«Αυτές τις μέρες, η Ισπανία πέτυχε τη στήριξή της από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, χωρίς Μνημόνιο. Λέγοντας όχι στο Μνημόνιο. Και δεν βγήκε από το ευρώ. Δεν γύρισε στο προηγούμενο εθνικό της νόμισμα. Το όχι στο Μνημόνιο του κεντροδεξιού Ραχόι στην Ισπανία είναι το όχι στο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Ελλάδα. Το όχι του Σαμαρά της Ισπανίας απομονώνει τον Σαμαρά της Ελλάδας. Τον τελευταίο τυφλό πολιτικό φίλο της κυρίας Μέρκελ στην Ευρώπη. Μαζί με τον κύριο Βενιζέλο».
Επρόκειτο βέβαια απλούστατο για ένα ψέμα, που κανείς από τους θαυμαστές του,  ακόμη και στο χώρο της  κριτικής προς το ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς, αλλά όχι και ανεξάρτητης από τη γραμμή του, δεν μπήκε στον κόπο να επισημάνει τότε. Ίσως για να μη χαλάσει η ωραία ατμόσφαιρα του ‘’αριστερού ηγέτη’’, που απειλούσε το ευρωπαϊκό κατεστημένο με μια  κυβέρνηση αριστερού λαϊκού μετώπου.
Στη σχετική δήλωση της συνόδου αναφέρεται: «Ζητούμε την ταχεία σύναψη του μνημονίου συμφωνίας που συνδέεται με την παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα». ‘
Πάμε παραπέρα. Ο  ΕΜΣ δεν είναι κανένας ουδέτερος αγαθός μηχανισμός, αλλά  μηχανισμός προστασίας έναντι χρεοκοπίας, ελεγχόμενος βασικά από Γερμανία και Γαλλία. Ο   δανεισμός  των τραπεζών από τον ΕΜΣ, δεν θα είναι χωρίς όρους, αλλά θα  εξαρτάται από το νέο  μηχανισμό εποπτείας των Τραπεζών, ο οποίος θα έχει τον έλεγχο πλέον των εθνικών τραπεζών, αντί για τις εθνικές κρατικές αρχές. Στην ουσία είναι βήμα σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Αφαιρείται η θεωρητική τουλάχιστον δυνατότητα στα κράτη να βάλουν στο χέρι την ιδιοκτησία των τραπεζών που έσωζαν. Αυτές παραδίνονται απευθείας στην ευρωπαϊκή ολιγαρχία. Να μη μιλήσουμε για λαϊκή  κυριαρχία ή δημοκρατία, διότι θα πρόκειται για ανέκδοτο.  Εννοείται πως για οποιοδήποτε δανεισμό ανα-κεφαλαιοποίησης των τραπεζών τα κράτη-μέλη πρέπει  να υπογράφουν «Μνημόνια».
Η διαπραγμάτευση για το σκοινί της κρεμάλας..
Αν όμως η δήλωση του ευρωβουλευτή τη ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά με την εντυπωσιακή διαπίστωση πως οι αποφάσεις της Συνόδου της ΕΕ, αποτελούν ένα ρήγμα στις πολιτικές της λιτότητας, έχει ένα εξίσου εντυπωσιακό επίλογο.
‘’Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δηλώσει με τρόπο επίσημο και δημόσιο ότι η όποια επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της παραπάνω απόφασης της Συνόδου Κορυφής, με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης και με αλλαγή της δανειακής σύμβασης προκειμένου να αρθούν τα δανειακά βάρη που ενώ τα έχει επωμισθεί ο ελληνικός λαός πηγαίνουν κατευθείαν στη χρηματοδότηση των τραπεζών’’.
Έτσι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με σαφήνεια για τις ‘’κόκκινες’’ γραμμές της επαναδιαπραγμάτευσης που έχει στο νου του: ‘’στο πλαίσιο της παραπάνω απόφασης της Συνόδου Κορυφής’’. Μάλιστα!
Ο δρόμος του αγώνα για την επιβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι ασφαλώς μονόδρομος. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την ανάγκη, αποκοιμούμενοι μεταξύ μιας μαύρης κυβέρνησης και μιας δήθεν αριστερής αντιπολίτευσης που έχει παραδοθεί πολιτικά στις προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ. Όποιος και αν διαπραγματευτεί το σκοινί της κρεμάλας, θα τον συνοδεύει το όνειδος της συνεργασίας με τους εκτελεστές.

ΝΕΛ: Αναβολή δρομολογίων για Σποράδες

ΝΕΛ: Αναβολή δρομολογίων για Σποράδες
Προβληματισμό προκαλεί στο επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης η αναβολή των ανακοινωθέντων (από τον ΟΛΘ) δρομολογίων προς και από τα νησιά των Σποράδων και τον Βόλο, τα οποία επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 28 Ιουνίου, από το οχηματαγωγό-επιβατικό πλοίο «Αλκυόνη».
Στελέχη της πλοιοκτήτριας ΝΕΛ έλεγαν χθες ότι η έναρξη των δρομολογίων στο τέλος Ιουνίου ήταν ο αρχικός προγραμματισμός κι όχι οριστική απόφαση, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει ζητήσει από το υπουργείο την έναρξη των δρομολογίων από τις 14 Ιουλίου. Άλλες πηγές επιμένουν ότι τα δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν στις 9 Ιουλίου

Στην ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου προχώρησε το Σάββατο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Βορείων Σποράδων

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο εκλογές
Στην ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου προχώρησε το Σάββατο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Βορείων Σποράδων. Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη διαδικασία είχαν 1.566 οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη σε σύνολο 2.222, ωστόσο ψήφισαν μόλις 350…
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Βορείων Σποράδων συστάθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου περί ανασύστασης του συνεταιριστικού κινήματος, με τη μετατροπή των πρώην Δευτεροβάθμιων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) σε Πρωτοβάθμιους. Σύμφωνα με τις απαιτούμενες διαδικασίες, η γενική συνέλευση ενέκρινε τη μετατροπή της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων σε Πρωτοβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση.
Η θητεία της διοίκησης του νέου Πρωτοβάθμιου Συνεταιρισμού θα είναι τετραετής.
Εξελέγησαν αλφαβητικά οι κ.κ. Γιάννης Γιαννελάκης, Σταμ. Δελλής, Νικόλαος Κόκκινος, Δημήτρης Πατιστής, Δημήτρης Σπανός, Ευάγγελος Τσιρέμπολος, Γιάν. Τσιτσιρίκος, Νικηφόρος Σκοπελίτης και Απόστολος Χανιάς.
Για το Εποπτικό εκλέχθηκαν οι κ.κ. Λεωνίδας Αναστασίου, Νικόλαος Μαρέδης και Άγγελος Λεμονής. Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να ανακοινωθούν από το Πρωτοδικείο οι ακριβείς ψήφοι όλων όσοι συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο.

«Ημερίδα Αντιπεριφέρειας Λάρισας για το «Πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας καλλιεργητικής περιόδου 2012» Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας καλλιεργητικής περιόδου 2012» διοργανώνει την Τρίτη 3 Ιουλίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η  Αντιπεριφέρεια Λάρισας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ενημέρωσης, σε εφαρμογή του άρθρου 37§1 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ8Α) και συμμετέχουν το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.- Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας και το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεντρικής Ελλάδας.
Ομιλητές θα είναι εξειδικευμένοι γεωπόνοι εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας.
Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. με  το παρακάτω πρόγραμμα:

Πρόγραμμα
19.00-19.30 : Προσέλευση
19.30-20.00 : Προσφώνηση εκ μέρους των διοργανωτών, Χαιρετισμοί επισήμων και φορέων
20.00-20.20 : Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση εχθρών βαμβακιού στην Π.Ε. Λάρισας
Ομιλητής: Δρ. Δ. Σταυρίδης, Γεωπόνος-Εντομολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας
20.20-20.40 : Συμβολή των γεωργικών προειδοποιήσεων στην εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας στην Κεντρική Ελλάδα. Συμπεράσματα – Προτάσεις.
Ομιλητής: Γεωπόνος Εκπρόσωπος ΥΠΑΑΤ
20.40-21.00 : Προτάσεις δημιουργίας δομών, παροχή συμβουλών στους βαμβακοκαλλιεργητές στο πλαίσιο των αρχών της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας
Ομιλητής: Γεωπόνος Εκπρόσωπος ΥΠΑΑΤ
21.00-22.00 : Στρογγυλή Τράπεζα. Ερωτήσεις, διευκρινίσεις, τοποθετήσεις. Συζήτηση

Σχετικά με ερώτηση φίλου και αναγνώστη για την κατάσταση στην Σκόπελο ανοιχτή επιστολή του skopelosnewsΦιλέ μου δεν ξεχνάμε τίποτα ,αν αργούμε να αναρτήσουμε θέματα είναι λόγο δουλειάς σκότα δουλεία δηλαδή ευτυχώς που έχουμε τους σκοπελίτες αλλά εγώ δεν έχω και όλους πόρους όπως γνωρίζετε δεν βάζουμε διαφήμισης και αν βάζουμε είναι μόνο για επιχείρησης δωρεάν έτσι λοιπόν εκτός από ένα μαγαζί που είναι με ενοίκιο ,άρα θα μας καταλάβετε τι περνάμε .θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά από τα βαθύ της καρδίας μου όλους τους σκοπελίτες για την συμπαράσταση που μου δείχνουν και την ηθική πάνω από όλα διότι ο πόλεμος που δέχομαι δεν έχει τελειωμό πριν λίγο μου ήρθε άλλη επιστολή από τον δήμο που πρέπει να απολογηθώ διότι θα μου αφαιρέσουν την άδεια άκουσον άκουσον για πολεοδομική παράβαση του 1988 που τελικά δεν είναι παράβαση είχε όλες της άδειες ο ιδιοκτήτης  και καμία σχέση βεβαία εμείς με το θέμα αφού το 2008 ήρθαμε εδώ άσε να μην αναφέρουμε της αγωγές που δέχομαι αλλά όπως γνωρίζετε στα @@@ μου όλα αυτά αλλά κάποια στιγμή η υπομονή έχει και τα όρια της
Τώρα για τα αυτοκίνητα παραμένουν μέσα στο νησί τίποτα δεν αλλάζει δυστυχώς  τα πάντα πάνε στο χειρότερο αφού έχουν παραλύσει τα πάντα στην Ελλάδα και στην σκόπελο
Σας υποσχόμαστε θα είμαστε διπλά στους αδύνατους και τους κατατρεγμένους  δεν θα σκύψουμε ποτέ δεν θα σας προδώσουμε ποτέ .
Υ/Γ είμαστε λίγο ανεκτικοί αυτό το διάστημα για να μην μας θεωρήσουν υπευθύνους για την πτώση του τουρισμού φέτος  και για να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας την κατάσταση  στο νησί μας 
ΗΛΙΑΣ Π.

Στα μέσα Ιουλίου θα δρομολογηθεί το Αλκυόνη για την ΣΚΟΠΕΛΟ!


Στις 13 Ιουλίου φαίνεται ότι θα δρομολογηθεί τελικά το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Αλκυόνη», της ΝΕΛ, στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Σποράδες - Βόλος και αναμένεται η σχετική απόφαση του υπουργείου.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, τα προβλήματα που υπήρχαν, μεταξύ της εταιρίας και του πλοιοκτήτη, ξεπεράστηκαν και, αντί για τις 28 Ιουνίου, που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει, τελικά το πρώτο δρομολόγιο θα γίνει στις 13 Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι ειδικά η Σκόπελος, αναμένει το δρομολόγιο, καθώς θα γίνει προορισμός από τους τουρίστες της Βορείου Ελλάδας και θα κινηθεί η οικονομία, στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν.

Συσσίτια τέλος λόγω έλλειψης εθελοντών

Διακόπτονται τα συσσίτια λόγω καλοκαιρινών διακοπών. Δεν υπάρχουν εθελοντές
Νηστικοί κινδυνεύουν να μείνουν καλοκαιριάτικα οι νεόπτωχοι του Λεκανοπεδίου Αττικής και οι οικονομικά εξαθλιωμένοι κάτοικοι της περιφέρειας καθώς σε πολλές ενορίες η Εκκλησία σταματά να μοιράζει συσσίτια από αρχές Ιουλίου.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η έλλειψη εθελοντών, λόγω καλοκαιρινών διακοπών, οδηγεί 6 από τις 10 Μητροπόλεις της Αττικής στην απόφαση να διακόψουν τα συσσίτια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα συσσίτια διακόπτονται προσωρινά μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου εξαιτίας της αναχώρησης των εθελοντριών μαγειρισσών για διακοπές. Έτσι σε πολλές ενορίες από το Λαύριο μέχρι το Περιστέρι και από την Κηφισιά και τη Νέα Ιωνία μέχρι τη Γλυφάδα, χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση επειδή έχασαν τη δουλειά τους ή είναι άστεγοι θα αντιμετωπίσουν και ζήτημα σίτισης εκτός των άλλων προβλημάτων τους.
Οι Μητροπόλεις στο λεκανοπέδιο που αναγκάζονται να προχωρήσουν στην περικοπή των συσσιτίων είναι αυτές της Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας, Γλυφάδας, Νέας Σμύρνης, Περιστερίου και Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού. Αντίθετα, τα συσσίτια θα συνεχιστούν κανονικά στις Μητροπόλεις Καισαριανής, Νίκαιας, Πειραιά και στην Ομόνοια στο ΚΥΑΔΑ.
Όσον αφορά την περιφέρεια, σε περικοπή συσσιτίων θα προχωρήσει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ ο συγκεκριμένος θεσμός θα συνεχιστεί κανονικά στην Πάτρα και στη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως.

Μηχανική βλάβη στο Sea Jet 2

Επιστρέφει στο λιμάνι της Ραφήνας

Μηχανική βλάβη παρουσίασε το πλοίο Sea Jet 2, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο για Τήνο - Μύκονο - Άνδρο με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο λιμάνι της Ραφήνας.

Το πλοίο μετέφερε 68 επιβάτες.

4+1 λόγοι να είσαι αντιρατσιστής

«Οι μετανάστες μας ρίχνουν τα μεροκάματα. Μας παίρνουν τις δουλειές!»
Αν οι μετανάστες ρίχνουν τα μεροκάματα και μας παίρνουν τις δουλειές, πώς δικαιολογούνται οι εξαγγελίες για 150.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα, στον οποίο δεν εργάζονται μετανάστες; Γιατί υπάρχουν άνεργοι γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι, κλάδοι στους οποίους η παρουσία μεταναστών είναι ανύπαρκτη; Και δηλαδή, για να έχουμε καλό ερώτημα: οι μετανάστες πλουτίζουν εις βάρος μας; Οι μετανάστες μας ζητάνε κάθε πρωί επίμονα το νοίκι; Οι μετανάστες μας κόβουν τους μισθούς και μας απολύουν; Οι μετανάστες διαλύουν τις συγκοινωνίες και εξαφανίζουν τις συντάξεις;
«Οι μετανάστες είναι πολλοί. Δεν τους σηκώνει η χώρα!»
Φαίνεται όμως πως και οι ντόπιοι “είμαστε πολλοί” και η “χώρα δεν μας σηκώνει”! Τα αφεντικά μας μετρούν, μας ξαναμετρούν και όλο και περισσεύουμε. Με τις μαζικές απολύσεις, την περικοπή επιδομάτων για τους ανέργους, τις έγκυες γυναίκες κ.ο.κ. δείχνουν έμπρακτα πώς θα ξεφορτωθούν το βάρος (ναι, εμείς είμαστε αυτοί). Κι αν οι μετανάστες είναι σήμερα αυτοί που “δεν χωράνε” οδηγούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ανά την επικράτεια, αύριο θα είναι οι άνεργοι, οι άποροι, οι γυναίκες, οι άστεγοι. Οπότε για το οικονομικό σύστημα όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε, όλοι περισσεύουμε.
«Δεν τους προσκαλέσαμε. Να φύγουν!»
Ούτε οι ίδιοι προσκάλεσαν όλους του στρατούς του κόσμου στα μέρη τους. Μετά το 2001, με το εγκληματικό πρόσχημα του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” οι χώρες προέλευσης των μεταναστών που ζούνε σήμερα στη χώρα μας (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ…) ισοπεδώθηκαν, αναγκάζοντάς τους να τις εγκαταλείψουν. Το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν ήταν (και είναι) αμέτοχο σε αυτούς τους πολέμους, αλλά συμμετείχε εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ελληνικών αφεντικών που πάνω στα πτώματα είδανε επενδύσεις.
«Και μένα τι με νοιάζουν όλα αυτά; Εγώ θέλω την ησυχία μου…»
Τα μεταναστευτικά ρεύματα από την Ελλάδα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Αυστραλία, Αμερική, Γερμανία… Η καπιταλιστική κρίση όμως δεν είναι ελληνικό φρούτο. Όταν ακούμε για κρίση η επόμενη λέξη που μας έρχεται στο μυαλό πρέπει να είναι η μετανάστευση. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ήδη εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα μόνο ροδοπέταλα δεν θα συναντήσουν στο δρόμο τους. Η εργασιακή επισφάλεια, τα εξοντωτικά ωράρια, ο ρατσισμός δεν θα αφορούν πλέον μόνο τους προερχόμενους από τις λεγόμενες χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά και τους μέχρι προσφάτως ευημερούντες Ευρωπαίους (βλ.εμάς). Οπότε στην εικόνα του μετανάστη πρέπει να βλέπουμε την εικόνα από το δικό μας μέλλον. Στο χέρι μας είναι να κατανοήσουμε πως ντόπιοι και μετανάστες βράζουμε στο ίδιο καζάνι της φτώχειας, και μόνο με κοινούς αγώνες θα καταφέρουμε να το τουμπάρουμε.
«Και σαν τι να γίνει δηλαδή…;»
Όλοι εμείς, ντόπιοι και μετανάστες, μπορούμε να «χτίσουμε» δομές αλληλεγγύης (π.χ συλλογικές κουζίνες, χαριστικά παζάρια ρούχων) σε κάθε γειτονιά -από το Μαντούκι μέχρι τη Γαρίτσα- με σκοπό να λειτουργήσουν σαν κινήσεις αντιμετώπισης της φτώχειας που αντιμετωπίζουμε όλοι, αλλά και σαν πεδία γνωριμίας και συγκρότησης σχέσεων μεταξύ μας. Μπορούμε επίσης δημιουργώντας πρωτοβουλίες/ομάδες ατόμων να προστατεύουμε τους μετανάστες γείτονές μας από τις εξώσεις που αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, εκφράζοντας έτσι έμπρακτα πως, στις γειτονιές μας τα κοινά της στέγης και του φαγητού είναι κτήμα όλων!

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΑΙΑ

«Παρατράγουδα» με το αυτοκίνητο του δημάρχου

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο λιμανάκι του Φαληρακίου μεταξύ του αστυνομικού - συνοδού προστασίας του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και ενός δημοτικού αστυνόμου.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ρόδου μετέβη στην περιοχή για τον εσπερινό της εορτής του μοναστηριού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Οι θέσεις πάρκινγκ ήταν όλες κατειλημμένες, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να αναγκαστεί να σταθμεύσει, αφού πρώτα αποβιβάστηκε από το τζιπ του ο δήμαρχος, σε σημείο που είχαν τοποθετηθεί κώνοι από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Την ώρα που στάθμευσε το όχημα του δημάρχου, στο σημείο έσπευσε δημοτικός αστυνόμος και απηύθυνε παρατήρηση στον αστυνομικό. Μεταξύ τους σημειώθηκε ένταση και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο δημοτικός αστυνόμος επέμενε να απομακρυνθεί το αυτοκίνητο από το σημείο, παρότι ενημερώθηκε ότι ήταν το Ι.Χ. του δημάρχου. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι θα καταλόγιζε παράβαση.

Ο αστυνομικός, από την άλλη, τον προκάλεσε να εκδώσει κλήση και αναχώρησε από το σημείο.

Αφού τελείωσε ο εσπερινός και μετέβη μαζί με τον δήμαρχο κι άλλους δημοτικούς συμβούλους στο πανηγύρι, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αυτοκίνητο, για να αφήσει το σακάκι του δημάρχου.

Τότε διαπίστωσε ότι ο δημοτικός αστυνόμος είχε εκδώσει κλήση. Τον εντόπισε και του ζήτησε να τον ακολουθήσει στον δήμαρχο. Ο δημοτικός αστυνόμος αρνήθηκε, επισημαίνοντας ότι τελούσε σε υπηρεσία, και τότε ο αστυνομικός φέρεται να τον άρπαξε από το μπράτσο και να τον τραβούσε για να τον ακολουθήσει.

Το περιστατικό αντελήφθησαν ιδιοκτήτες και θαμώνες παρακείμενων καταστημάτων που έσπευσαν επί τόπου, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Ο αστυνομικός κατέστησε σαφές ότι στο σημείο δεν απαγορεύεται η στάθμευση, ότι οι κώνοι έχουν τοποθετηθεί παρανόμως από ιδιοκτήτες καταστημάτων και ότι το αυτοκίνητο του δημάρχου δεν εμπόδιζε. Διατείνεται ότι είχε ενημερώσει ότι το όχημα ήταν του δημάρχου και ότι ο δημοτικός αστυνόμος αδιαφόρησε για αυτό.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
Πηγή: dimokratiki

Πνίγηκε τουρίστας

Ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε στη θάλασσα. Το νέο αυτό περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Χανίων περίπου στις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής.

Λουόμενοι ανέσυραν από τη θάλασσα τον 60χρονο τουρίστα, αλλά ήταν ήδη αργά. Παρά τις προσπάθειες ενός ναυαγοσώστη που έτυχε να βρίσκεται κοντά, ο άτυχος άνδρας δεν επανήλθε και το άψυχο σώμα του παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Να σημειωθεί ότι - όπως αναγράφεται στους ναυαγοσωστικούς πύργους - οι ναυαγοσώστες είναι στις θέσεις τους από τις 10.30 το πρωί μέχρις τις 17.30 το απόγευμα, ενώ όλες τις άλλες ώρες οι ναυαγοσωστικοί πύργοι είναι κενοί.

Το συγκεκριμένο ωράριο ισχύει για όλες τις παραλίες της χώρας όπου υπάρχουν ναυαγοσώστες.

Πηγή: flashnews.gr

Μετά την Σκιάθο και στην Σκόπελο η Κέιτ Χάντσον που το μπικίνι της τράβηξε όλα τα βλέμματα! ! (pic)

Φωτιές... άναψε στις παραλίες της Σκιάθου  Και της Σκοπέλου
η παρουσία της Κέιτ Χάντσον, καθώς το μπικίνι της τράβηξε όλα τα βλέμματα!
Η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός έκανε ολιγοήμερες διακοπές στα νησία των Σποράδων κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά καθώς το επισκέπτεται αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια.
Η Χολιγουντιανή σταρ έκανε στον γιο της ένα πάρτι γενεθλίων
HUDSON-03

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΣΚΟΠΕΛΟ!!!!


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου