Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

ΑΝΤΩΝΆΚΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΛΥΤΏΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΟ ΜΕ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ!

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΘΕΝΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΆΗΚΕΣ ΨΕΥΤΟ ΜΑΓΚΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ Προετοιμάζει το έδαφος για νέα καθολική επίθεση

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο κεφάλαιο και αόριστες υποσχέσεις στο λαό για να τον ξεγελάσει και να αποσπάσει την ανοχή του
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της νέας συγκυβέρνησης και να της δώσουν τον ελάχιστο χρόνο ανοχής και αναμονής
Το έδαφος για την επιτάχυνση των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων και των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, που συμπιέζουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης, ταυτόχρονα με τις άγριες περικοπές των κοινωνικών δαπανών, προετοιμάζει το επιτελείο της νέας συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, παίρνοντας για τα καλά τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου.
Προσπαθεί ταυτόχρονα με δημαγωγία να καλλιεργήσει αυταπάτες και να κερδίσει την ανοχή του λαού, διακηρύσσοντας ότι ακόμα και τα ψίχουλα που έχει συμπεριλάβει στη λεγόμενη «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, θα δίνονται «βήμα βήμα» και σε «βάθος τετραετίας»!
Προτεραιότητα της νέας συγκυβέρνησης, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τις πρώτες συσκέψεις και τις δηλώσεις των στελεχών της, είναι να ανεβάσει τους ρυθμούς της υλοποίησης των «μεταρρυθμίσεων» που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στόχος είναι να δείξει στην πλουτοκρατία και στους ξένους εταίρους την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει με πυγμή και χωρίς καθυστέρηση τα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ προκαλεί το λαό όταν ισχυρίζεται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή τη σπουδή για να ενισχύσει τάχα τη θέση της στην «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου.
Σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι βασική προτεραιότητα, πέρα από την παράταση της εφαρμογής του νέου πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ κατά δύο χρόνια, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η απεμπλοκή κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Στον αντίποδα, τα ελάχιστα μέτρα για όσους έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει στη φτώχεια (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, φτωχοί κτηνοτρόφοι, άνεργοι, κ.ά.), παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον και με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Δηλαδή, «ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι»...
Με τη σέσουλα τα μέτρα
Αποκαλυπτικά για τον κυβερνητικό σχεδιασμό ήταν τα όσα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος διευκρίνισε όχι μόνο τους στόχους της «επαναδιαπραγμάτευσης», αλλά και τα ζητήματα που σχεδιάζει να θέσει άμεσα η κυβέρνηση, στα οποία, όπως είναι αυτονόητο, δεν περιλαμβάνεται ούτε το ελάχιστο μέτρο υπέρ των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αναφέρεται σε ορίζοντα τετραετίας και διευκρίνισε ότι τα ζητήματα δε θα τεθούν όλα μαζί, αλλά σε συνάρτηση με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.
«Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή, είναι ώριμο να συζητήσουμε την επαναδιαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρέους, γιατί είναι κάτι που και οι εταίροι μας έχουν αρχίσει να το συζητάνε. Μπορούμε να θέσουμε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, γιατί έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση των εσόδων, αύξηση της ανεργίας και πολλαπλασιασμό των λουκέτων στις επιχειρήσεις. Αυτά είναι ζητήματα που θεωρούμε ότι μπορούν να τεθούν και να βρούμε κατανόηση και να καταλήξουμε σε μια άλλη ρύθμιση με τους εταίρους μας», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή στο «Vima fm».
Τόνισε, ακόμη, ότι θα τεθεί σύντομα και το θέμα της φορολόγησης των επενδύσεων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα υλοποιηθεί η προγραμματική θέση της ΝΔ για σταθερή και εγγυημένη φοροασυλία των επιχειρηματικών ομίλων. «Οταν όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις, δεν μπορεί να της επιβάλουν να έχει πολλαπλάσιο συντελεστή από ό,τι έχει η γειτονική Βουλγαρία», συμπλήρωσε με νόημα.
Οσον αφορά στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, ο Σ. Κεδίκογλου είπε ότι «στην εξέλιξη και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας μας, η οποία πιστεύουμε ότι μέσα σε ένα χρόνο θα δείχνει σαφώς διαφορετικά στοιχεία, πολύ πιο ελπιδοφόρα, θα επιτραπεί να θέσουμε σιγά σιγά και άλλα ζητήματα, όπως η μετενέργεια», «καθαρίζοντας» το πεδίο από κάθε συζήτηση για τα εργασιακά. Ο ίδιος, σε άλλη συνέντευξή του, ομολόγησε ότι το θέμα των εργασιακών σχέσεων δεν απασχολεί τις κυβερνητικές συσκέψεις προετοιμασίας που γίνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.
«Ανάσα» για το κεφάλαιο
Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης. Οπως δήλωσε (στο «Real fm»), από το προγραμματικό πλαίσιο των τριών κομμάτων «θα αξιολογήσουμε ένα - δύο ζητήματα τα οποία μπορούμε άμεσα να διεκδικήσουμε, όπως είναι η απεμπλοκή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ή επίσης αν μπορέσουμε τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης επειδή έρχεται το καλοκαίρι».
Στόχος, όπως είπε, είναι «να πάρουμε μια πρώτη ανάσα, να μπορέσουμε να έχουμε ρευστότητα στην αγορά, να καλλιεργήσουμε μια αισιοδοξία, να κινηθεί κάπως η αγορά, για να μπορέσουμε μετά με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε, τις συγχωνεύσεις οργανισμών, τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, να επαναδιαπραγματευτούμε το σύνολο των σημείων που έχουμε θέσει, όπως σας είπα σταδιακά και βήμα βήμα».
Δικαιολόγησε, μάλιστα, την πλήρη παραγραφή ακόμα και των δημαγωγικών προεκλογικών υποσχέσεων με το επιχείρημα ότι «όταν οι Βρυξέλλες δουν το προγραμματικό πλαίσιο και τις διεκδικήσεις και θεωρήσουν ότι πάμε να τις διεκδικήσουμε όλες μαζί, είμαι σίγουρος δεν θα μας δουν με την πρέπουσα σοβαρότητα και με καλό μάτι». Ζήτησε, τέλος, «να προσαρμοστούμε όλοι στη νέα αυτή κουλτούρα και τη ρητορική», αξιώνοντας μάλιστα «οι μεγάλες εκφράσεις, η συνθηματολογία, "εγώ θα καταργήσω τα προηγούμενα" και αυτά πρέπει από το λεξικό μας σταδιακά να βγούνε».

Μεγάλο ψέμα !!!

Το μεγαλύτερο ψέμα της νέας συγκυβέρνησης είναι ότι δε θα μειωθούν οι μισθοί, δε θα υπάρξουν νέοι φόροι για το λαό, όταν η στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου που υπηρετεί είναι η δραστική μείωση του μέσου μισθού, η ισοπέδωση των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου. Για να σταματήσει η εξαθλίωση του λαού, η μείωση των μισθών, χρειάζεται να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που επιτρέπουν τις επιχειρησιακές - ατομικές συμβάσεις, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την εκ περιτροπής εργασία, το πολύμορφο καθεστώς μαύρης εργασίας και ειδικά για τους νέους. Το εργατικό εισόδημα ληστεύεται κυριολεκτικά από τους εξοντωτικούς φόρους, την ακρίβεια, το τεράστιο κόστος για φάρμακα, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Για να σταματήσει η μείωση των συντάξεων πρέπει να καλυφθούν άμεσα τα τεράστια ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, που δημιούργησε το «κούρεμα» και η χρόνια ληστεία από τις κυβερνήσεις και την πλουτοκρατία. Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης είναι μια αναγκαστική προσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η όποια επιμήκυνση δε θα φέρει ανακούφιση, ενώ δε θα σταματήσει τη νέα χρεοκοπία. Χρειάζεται επειγόντως ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την ΕΕ και τους μεγάλους επιχειρηματίες, φορτώνει τις συνέπειες της κρίσης στο λαό και εγκλωβίζει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διαμάχες και πολέμους.

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Motion Team
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει τα παραρτήματα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) αλλά και φορείς απεξάρτησης, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη.
ΕΣΥΝ
Σήμερα το παράρτημα του ΕΣΥΝ στην Αθήνα, διοργανώνει στις 7 μ.μ. πικετοφορία από το σταθμό Σεπολίων μέχρι τον Κολωνό ενάντια στους χώρους ελεύθερης χρήσης.
Σήμερα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Παραρτήματος Πάτρας του ΕΣΥΝ, όπου θα πραγματοποιηθούν περιοδείες του ΕΣΥΝ στο κέντρο της πόλης και σε συνοικίες.
Το Παράρτημα Κέρκυρας του ΕΣΥΝ θα παρουσιάσει μια σειρά εκδηλώσεις στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» στο Μον Ρεπό, στις 9:15 μ.μ. σήμερα συναυλία με το νεανικό ροκ συγκρότημα «GRASSHOPPERS ROCK BAND», αύριο, Τετάρτη «Καφενείον η Ωραία Κέρκυρα» (θεατρικό δημοτικού σχολείου Παλιάς Πόλης), Πέμπτη 28/6 «Ντενεκεδούπολη» (θεατρικό 7ου Γυμνασίου Κέρκυρας). Παρασκευή 29/6, στις 9:15μ.μ. Πάνω Πλατεία συζήτηση με θέμα «Κρίση και ναρκωτικά» με τον Κώστα Αρβανίτη, δημοσιογράφο μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Σάββατο 30/6 Κάτω Πλατεία 4μ.μ. - 8:30 μ.μ. παιδικό ποδοσφαιρικό τουρνουά και φιλικό παλαιμάχων ΑΟ Κέρκυρα - Ολύμπου. Κυριακή 1/7 «Τα μαγικά μαξιλαράκια» (θεατρικό του 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας).
Κέντρα Πρόληψης
Στο Κέντρο Πρόληψης Δήμων Ιλίου - Πετρούπολης - Καματερού - Αγ. Αναργύρων «ΦΑΕΘΩΝ ανήκει η πρωτοβουλία, όπου στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», σήμερα στις 9 μ.μ. ανεβαίνει η θεατρική παράσταση «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Χριστοδούλου. Από τις 7 μ.μ. στο χώρο θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο για διανομή έντυπου υλικού.
«18 ΑΝΩ»
Σήμερα, Τρίτη, στην πλατεία Κύπρου Καλλιθέας, στις 9 μ.μ., θα γίνει μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το πρόγραμμα αντιμετώπισης της εξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» του Δήμου Καλλιθέας. Παίζουν: Ο Σταμάτης Κραουνάκης με την ορχήστρα του, η μουσική ομάδα της κοινωνικής επανένταξης «18 ΑΝΩ», και οι «kinkyswingers». Είσοδος ελεύθερη.
ΚΕΘΕΑ
Σήμερα, Τρίτη, στην πλατεία Μοναστηρακίου, από τις 7 μ.μ. μέχρι και τις 10 μ.μ. θα γίνουν διαδραστικά, παντομιμικά και μουσικά δρώμενα με θέμα την αλληλεγγύη από ομάδες μελών των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ». Στο χώρο θα λειτουργήσει καφενείο ενημέρωσης για χρήστες και για το ευρύτερο κοινό, ενώ παράλληλα θα γίνεται διανομή υλικού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Διεκδίκησε ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ
«Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά! Διεκδίκησε ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις», καλεί η ΚΝΕ, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, είναι μια ευκαιρία περισσότεροι νέοι να συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος των ναρκωτικών, να στρατευθούν στον αγώνα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Να γυρίσουν την πλάτη στις κυβερνήσεις και στα κόμματα που υποστηρίζουν το μονόδρομο του καπιταλισμού και διαφημίζουν τις επικίνδυνες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ζήτημα των ναρκωτικών, που στηρίζονται:
-- Στην υποχρηματοδότηση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων που οδηγούνται στη συρρίκνωση, αν και αποδεδειγμένα είναι η πιο αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος.
-- Στη γενίκευση της υποκατάστασης με μεθαδόνη, ως βασική μορφή θεραπείας, όπου το κράτος μοιράζει πρέζα σε "διά βίου εξαρτημένους χρήστες" σε απαράδεκτους χώρους, χωρίς στοιχειώδη ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση, για να τους ξαναστείλει μετά πίσω στις πιάτσες των εμπόρων και την εξαθλίωση.
-- Στην ανυπαρξία ουσιαστικής πρόληψης και κοινωνικής επανένταξης. Το προηγούμενο έτος μόλις το 1,5% των μαθητών της χώρας παρακολούθησαν προγράμματα πρόληψης. Την ίδια στιγμή τα 72 Κέντρα Πρόληψης και οι εργαζόμενοι σε αυτά βρίσκονται στον αέρα.
-- Στην πολιτική νομιμοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών. Του διαχωρισμού σε σκληρά και μαλακά με πρόσχημα το δικαίωμα στην "ελεύθερη επιλογή". Αυτή η λογική είναι εγκληματική και επικίνδυνη. Οσοι υπερασπίζονται αυτήν την πολιτική παίζουν με τη ζωή και τα όνειρα των νέων ανθρώπων.
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις τους υπηρετούν αυτές τις επικίνδυνες πολιτικές. Αυτές οι πολιτικές είναι που έχουν εκτοξεύσει στις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα τα ποσοστά της τοξικοεξάρτησης και της χρήσης από τις πιο μικρές ηλικίες, σε συνδυασμό με τις συνέπειες και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, πολλαπλασιάζονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες (ανεργία, φτώχεια, περιθωριοποίηση, κατάθλιψη, ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση και στην Υγεία, στον Αθλητισμό και στον Πολιτισμό) που συντελούν στην εξάπλωση των ναρκωτικών.
Σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες καλούμε τη νεολαία να προβληματιστεί:
Ποιος έχει συμφέρον από μια νεολαία εγκλωβισμένη στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών; Ποιοι κερδίζουν κρατώντας τη νεολαία στο περιθώριο, στη ναρκω-υποταγή και τη θολούρα;
Κερδίζει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, όσοι βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται από την εκμετάλλευση και τη χρεοκοπία του λαού και της νεολαίας.
Τα παραδείγματα άλλωστε είναι πολλά. Οπως το 2001 στην Αργεντινή μαζί με την καπιταλιστική κρίση εμφανίστηκε το ναρκωτικό "πάκο" ή αλλιώς "ο κλέφτης του μυαλού", "ο εξολοθρευτής των φτωχών", έτσι και σήμερα στην Ελλάδα εμφανίστηκε ένα νέο, φτηνό και ιδιαίτερα επικίνδυνο ναρκωτικό για τη ζωή και την υγεία των χρηστών με το όνομα "σίσα" ή αλλιώς η "κόκα των φτωχών".
Οι ομοιότητες δείχνουν καθαρά και το στόχο τους: Για τα συμφέροντά τους είναι προτιμότερο μια νεολαία απαθής και μαστουρωμένη και όχι μια νεολαία που θα παλεύει.
Η πολιτική της νομιμοποίησης και η πολιτική της καταστολής συντηρούν και διαιωνίζουν το πρόβλημα των ναρκωτικών, είτε νομιμοποιώντας το στις συνειδήσεις του λαού είτε κρύβοντάς το μέσα στις φυλακές. Η αντιμετώπιση του προβλήματος δε βρίσκεται ούτε στις φυλακές, ούτε στην αναγνώριση του δικαιώματος της μαστούρας. Βρίσκεται στην κατοχύρωση του δικαιώματος στην πραγματική θεραπεία για τους χρήστες, του δικαιώματος στην πρόληψη για όλους τους νέους. Βρίσκεται πάνω από όλα στο μαχητικό, οργανωμένο και συλλογικό αγώνα για μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα, πολιτισμό και αθλητισμό.
Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία σε επαγρύπνηση, να πει όχι στο διαχωρισμό σκληρών και μαλακών ναρκωτικών, να παλέψει για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά. Καλεί σε συστράτευση με το ΚΚΕ, τη μοναδική πολιτική δύναμη που αναδεικνύει την πραγματική αιτία της τοξικοεξάρτησης, που με σταθερότητα παλεύει ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και διεκδικεί:
  • Δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.
  • Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
  • Στήριξη των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, που αποδεικνύουν καθημερινά την αστείρευτη δύναμη του ανθρώπου να νικήσει την εξάρτηση.
  • Πλήρη εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων.
  • Εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους. Ειδικευμένο σώμα δικαστών για τα ναρκωτικά.
Καλούμε κάθε νέο, που βιώνει τα βάσανα της οικογένειάς του, να πάρει θέση στο μετερίζι του αγώνα. Η κοινή δράση και συστράτευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, η πάλη για το σοσιαλισμό, είναι αυτή που ανοίγει το δρόμο για την οριστική λύση του προβλήματος των ναρκωτικών».

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΑΞΑ ΤΟΥ!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΕΣ Η ΦΩΤΟ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΛΕΣ

Μίνι καύσωνας σήμερα

Με υψηλές θερμοκρασίες θα κυμανθεί σήμερα ο υδράργυρος σε ολόκληρη τη χώρα και κατά τόπους αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς.
Στην Αττική, το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 39 βαθμούς Κελσίου
Αύριο, Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, κυρίως στα ανατολικά.

Με την κάμερα του skopelos news το Αχιλλέας μπαίνει στο λιμάνι της Σκοπέλου!Δυσοίωνα τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό το 2012 και στην Σκόπελο!

Δυσοίωνη, με βάση τις κρατήσεις για το πρώτο τετράμηνο, προμηνύεται για το 2012 η κατάσταση για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με έρευνα της GfK Travel Insights, ενώ σημειώνεται ότι ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες και συγκεκριμένα από την Τουρκία και τις χώρες της Β. Αφρικής -οι οποίες φαίνεται ότι ξεπερνούν τις κοινωνικές αναταραχές της περυσινής χρονιάς- αποτελούν τους πιο σοβαρούς αλλά και ευδιάκριτους λόγους της μείωσης της τουριστικής προσέλευσης.

Για την ελληνική τουριστική αγορά, η οποία διαχρονικά παρουσιάζει τη θερινή ως τη μοναδική δυνατή της περίοδο, σε σχέση με άλλες γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου, παρατηρείται ότι δύο από τις σημαντικότερες τουριστικές αγορές της Ευρώπης παρουσιάζουν σημαντική μείωση ως προς την επιλογή της Ελλάδας σαν τον τόπο προορισμού για τις καλοκαιρινές διακοπές τους (Γερμανία 5%, Ολλανδία 2,3%).

Αυτές οι χώρες αποτελούν τους κύριους τροφοδότες εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα και σημειώνουν σημαντική αύξηση στα κέρδη για τα πακέτα κρατήσεων διακοπών για τις χώρες της Μεσογείου. Ειδικότερα, τουλάχιστον 135.000 λιγότεροι Γερμανοί τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας το 2012, ενώ για τους Ολλανδούς ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 37.000 τουρίστες.

Σε ποσοστά οι αριθμοί αυτοί μεταφράζονται σε -27,4% για τα έσοδα από την Γερμανία και - 13,7% για τα έσοδα από Ολλανδία, συνυπολογιζόμενης και της μείωσης της μέσης τιμής του πακέτου.

Σημαντικός παράγοντας για τον ρυθμό κρατήσεων και αγοράς τουριστικών πακέτων με προορισμό την Ελλάδα, είναι και η αρνητική δημοσιότητα που έχει λάβει η χώρα μας από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και που σχετίζονται με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και την αστάθεια με τις υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες και επιπρόσθετα τις φήμες που καλλιεργεί μερίδα του διεθνούς τύπου για ένα αντι-γερμανικό αίσθημα που διακατέχει τον Ελληνικό λαό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πτώση 6 ποσοστιαίων μονάδων στα κέρδη από τις κρατήσεις της Γερμανίας, και 3,9 από την αγορά της Ολλανδίας που έγιναν την περίοδο του Φεβρουαρίου, ένα μήνα που στιγματίστηκε από τις έντονες διαμαρτυρίες στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και που αποτελεί σημαντικό μέρος των κρατήσεων για τις παραπάνω χώρες.

Ο Φιλοκτήτης… στην Αλόννησο


Στα χωρικά ύδατα της Αλοννήσου θα ταξιδέψουν σήμερα τα ιστιοπλοϊκά και φουσκωτά σκάφη που συμμετέχουν στην αναβίωση του ταξιδιού του Φιλοκτήτη, του μυθικού βασιλιά της Μελιβοίας κατά τον Τρωικό Πόλεμο, μετά από χιλιάδες χρόνια. Ο Δήμος Αλοννήσου προετοιμάζει λαμπρή υποδοχή στους διοργανωτές αλλά και τους συμμετέχοντες στον περίφημο «Διάπλου του Φιλοκτήτη», οι οποίοι ακολουθούν την ίδια πορεία με αυτή που ακολούθησε ο Φιλοκτήτης κατά την διάρκεια του θαλάσσιου ταξιδιού του, που πραγματοποιήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ταξιδιού, τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία ξεκίνησαν, σε πανηγυρικό κλίμα, από το λιμάνι του Αγιοκάμπου στα παράλια του νομού Λάρισας, με προορισμό τη Λήμνο, θα προσεγγίσουν σήμερα το απόγευμα την Αλόννησο. Τα σκάφη θα παραμείνουν απόψε στην Στενή Βάλλα της Αλοννήσου και στην συνέχεια θα συνεχίσουν τον θαλάσσιο δρόμο που χάραξαν, στον χώρο και τον χρόνο. Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο γεγονός, ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, υπογραμμίζει ότι «είναι πολύ καλή πρωτοβουλία το εγχείρημα αναβίωσης της ιστορικής διαδρομής και αναμφίβολα αποτελεί πολύ θετική πρωτοβουλία για τον τουρισμό. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι Δήμαρχοι Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας και Λήμνου Αντώνης Θ. Χατζηδιαμαντής» προσθέτει ο ίδιος.
Το φιλόδοξο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ενώ συμμετέχουν πέντε σκάφη και 36 άτομα, αντίστοιχα. Στόχος των εμπνευστών της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι «να μεταφέρουμε ένα μήνυμα ειρήνης και αδελφοποίησης των τριών πόλεων, της Λήμνου, της Τροίας και της Μελιβοίας, ιδιαίτερης πατρίδας του μυθικού ήρωα, επιδιώκοντας η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά και να ανοίξει ένα νέο παράθυρο όσον αφορά στην αναγνωρισιμότητα των περιοχών, δίνοντας το στίγμα της θαλάσσιας υποδομής τους, σε συνάρτηση με την απαράμιλλη ορεινή ομορφιά που χαρακτηρίζει την περιοχή του Κίσαβου και την ιδιαιτερότητα της Νήσου Λήμνος» επισημαίνουν οι εμπνευστές.
Ευρύτερος στόχος είναι ο συγκεκριμένος διάπλους να συντελέσει στην ανάπτυξη του κοινωνικού – οικονομικού – πολιτιστικού – εκπαιδευτικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι των περιοχών που θα συμμετάσχουν. Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Αλοννήσου επισημαίνει ότι «η πρωτοβουλία των δύο Δημάρχων είναι ουσιαστικής σημασίας βήμα για την ευρύτερη προβολή της περιοχής μας και το γεγονός ότι εντάσσεται και η Αλόννησος στους ενδιάμεσους σταθμούς του διάπλου, σηματοδοτεί αυτόματα μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θέτει κάτω από τους προβολείς της δημοσιότητας και το νησί μας».
Ο «διάπλους του Φιλοκτήτη», πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής του πλευράς, έχει ως ουσιαστικό στόχο τη δικτύωση όλων των φορέων της περιοχής, την ενδυνάμωση του τουρισμού και των επιχειρηματικών σχέσεων, αλλά και την καθιέρωσή του σε μεγαλύτερο θαλάσσιο εύρος, σε επόμενη φάση. Όπως προαναφέρθηκε, οι φορείς και η τοπική κοινωνία της Αλοννήσου επιφυλάσσουν πανηγυρική υποδοχή στους μετέχοντες στο πρωτοποριακό εγχείρημα, η οποία εντάσσεται στο πνεύμα της τοπικής φιλοξενίας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ ΣΤΟ SKOPELOS NEWS (ΦΩΤΟ)Mε την Υβόννη Μπόσνιακ  Το κορίτσι του Αντώνη Ρέμου στο σκάφος codecasa 35s στην Σκόπελο!

Σοκ στην κοινωνία της Σκοπέλου από την επικίνδυνοι ενέργεια της ΔΕΥΑΣ αγωγός λυμάτων πέφτει στην Λίμνη της Σκοπέλου δίπλα στα σπίτια και στην θάλασσα που είναι 100 μέτρα και κάνουν μπάνια ο κόσμος !!!!Πρέπει οπωσδήποτε κάποιος υπευθύνως να κάνει ενέργειες προκείμενου να αποφύγουμε δύσκολες κατάστασης ,δεν είναι δυνατόν να συνεχιστή αυτή οι κατάσταση κρούομαι τον κώδωνα του κινδύνου....τα νερά του κοσμάκη κόβετε αυτά δεν τα βλέπετε?

Βρώμα και δυσωδία στην πίσω πλευρά του Αγίου Ρηγίνου στην Σκόπελο με ευθύνη του διευθυντή της ΔΕΥΑΣ και του πλούσια αμειβόμενου πρόεδρου! εδώ είναι το κτήριο της μεταφοράς των ακαθαρσιών

Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή είναι αηδιαστικό. Εχει καταντήσει ουρητήριο και αν τολμήσει κανείς... να περπατήσει  πρέπει να κρατάει την αναπνοή του !!!!! Βρώμα και δυσωδία σε όλο το μήκος του δρόμου. Καλά δεν καθαρίζεται το σημείο εκείνο? Συναντήσαμε σήμερα τουρίστες που περπατούσαν στο δρόμο και κρατούσαν τη μύτη τους από την δυσοδεία των ούρων. Μάλιστα δε κάποιος από την παρέα τους , φωτογράφιζε τους υπόλοιπους που κρατούσαν κλειστή τη μύτη τους.Αυτή την φωτογραφία θα δείξουνε όταν θα επιστρέψουν στη πατρίδα τους ? Φυσικά δεν είναι μόνο η δυσφήμηση από τούς τουρίστες αλλά και η αδιαφορία των υπευθύνων προς τους συμπολίτες μας!!! Δεν πέρασε 'αραγε κανείς υπεύθυνος από τον δρόμο  να τα δει και να τα μυρίσει !!!!!????

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΝΙΚΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΘΑ ΣΕ ΠΙΑΣΟΥΜΕ!!!Ο Μύλος της Σκοπέλου του Μπαλάλα !
Σκόπελος skopelos από τον περιφερειακό !
Μείνετε συντονισμένη στο skopelos newsσε λίγο μια πολύ σοβαρή καταγγελία για την ΔΕΥΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ!


ΣΩΑ Η 24 ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟ ΤΟ "ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΑΣ"

Περιπέτεια στη θάλασσα τη νύχτα για μια 24χρονη κοπέλα που έπεσε από το πλοίο στο οποίο επέβαινε, αλλά ευτυχώς διασώθηκε μετά την κινητοποίηση που υπήρξε για τον εντοπισμό της.  Στην περιοχή έφθασαν πλωτό σκάφος του λιμενικού...
ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και άλλα παραπλέοντα σκάφη. Τελικά, η κοπέλα περισυνελέγη σώα από ένα ιστιοφόρο. Η ίδια δήλωσε ότι έπεσε μόνη της στη θάλασσα χωρίς να διευκρινίζει γιατί.

Η 24χρονη επέβαινε στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Κνωσός Παλλάς» και βρέθηκε στη θάλασσα, στη διάρκεια της νύχτας και ενώ το πλοίο έπλεε με προορισμό το Ηράκλειο, περίπου 6,7 ναυτικά μίλια νοτίως της Μήλου.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και ο καπετάνιος του «Κνωσός», ειδοποίησε για το περιστατικό το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και παραπλέοντα πλοία.

Η 24χρονη αφού περισυνελέγη πρώτα από το ιστιοφόρο στη συνέχεια την παρέλαβε το ναυαγοσωστικό του πλοίου και είναι καλά στην υγεία της.

Σύμφωνα με δήλωσή της έπεσε από μόνη της, χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Για το συμβάν ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Σύρου, ο οποίος διέταξε να μη γίνει προανάκριση.

Που οδηγεί το...καράβι της Ναυτιλίας ακόμα δεν πρόλαβε να πάρει το τιμόνι ο Χιωτης υπουργός λόγω ασχετοσύνης, άγνοιας κινδύνου και απειρίας; ΜΑ καταπάνω στα βράχια, αφού λένε πολλοί πως για γ.γ προορίζει έναν απο τους πλέον δολοπλόκους του λιμανιόυ.Χτυπάτε τον συναγερμό οι κοντινοί του πριν νάναι ...αργά!'

Δεν πάς καλά υπουργέ Ναυτιλίας, αν όσα πληροφορούμαστε ευσταθούν... Εσύ είσαι τελικά τόσο ανήξερος, άσχετος και χαμένος σε άλλο κόσμο, που θές η στον φοράνε ... καπέλο και ...σιωπάς φοβισμένος κι άτολμος... ΑΛΛΑ βρε χριστιανέ Χιώτη δεν ήξερες, δεν ρώταγες...Ο,τι χειρότερο κυκλοφορεί σε τούτο το λιμάνι το φέρνεις ΕΣΥ στο Ναυτιλίας για να έχεις έναν αρχηγό στους επίδοξους η από παλιά ύποπτους για διαφθορά και να σου κάνουν το υπουργείο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα λιμάνι διαφθοράς σαν και αυτά που εσυ κι ο πρωθυπουργός κατηγορούσατε πως έφτιαξαν οι ΠΑΣΌΚΟΙ.... ΑΣΕ ΠΟΥ ΟΙ ΜΗ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΘΑ ....μαρτυρησουν, θα υποφέρουν και θα σε θεωρούν και όχι άδικα υπεύθυνο! ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΙ ΕΣΥ ΠΆΝΤΑ ΘΑ ΕΊΣΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΕΙΣ... ΑΚΌΜΑ ΚΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΜΟΙΡΕ ΧΙΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΈ, όταν θα γίνει το σώσε με εσένα θα τα βάλει και σε σένα θα...ρίξει τις ευθύνες!!! ΤΟ ΈΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΛΙΜΆΝΙ ΥΠΟΥΡΓΈ... ΝΑ ΣΕ ΠΟΥΝ ΑΠΕΙΡΟ ΝΑΙ, αλλά όχι και...αφελή .... Χιώτης και να ρίξει το πλοίο στα βράχια απο την αρχή.... ΠΡΟΣΕΞΕ,ΓΙΑΤΙ ΌΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ Περί τίνος ... Πρόκειται!!!! ΠΌΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΊΔΟΥ
http://peiratikoreportaz.blogspot.gr/ 

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου Του ΚΚΕ για την προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης στον μηχανισμό στήριξης


Το βάθεμα της κρίσης στην ευρωζώνη και η προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης έρχεται να καταδείξει ότι τα μνημόνια είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία που προκαλεί την κρίση και τα αδιέξοδα της ΕΕ. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ελπίζουν ούτε στην αναδιαπραγμάτευση των μνημονίων ούτε ότι η αντιδραστική ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, αλλά να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και το μόνο δρόμο που μπορεί να τα διασφαλίσει: Αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία.

Η Πολιτευτής Ν. Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Μαρία Πολύζου με τον Επίτιμο Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κο Χρήστο Χρόνη


Στο 32ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα μαγευτικά Λιβάδια Περτουλίου, παρεβρέθη χθες Κυριακή 24-6-12, καλεσμένη από τον Επίτιμο Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κο Χρήστο Χρόνη και τον νυν Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κο Γιώργο Μουτσιάνα, η Πολιτευτής Ν. Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Μαρία Πολύζου.

Η εκδήλωση φέτος ήταν αφιερωμένη στην Ηρωική Έξοδο του Μεσολλογίου ενώ σύντομους χαιρετισμούς, λόγω του περιορισμένου χρονικά προγράμματος, απηύθυναν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κος Γιώργος Μουτσιάνας, ο Δήμαρχος Πύλης κος Κωνσταντίνος Κουφογάζος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Κώστας Αγοραστός. 

Η Πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον Επίτιμο Πρόεδρο κο Χρήστο Χρόνη, όσο και με τον Πρόεδρο κο Γιώργο Μουτσιάνα και να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κου Πάνου Καμμένου, καθώς λόγω του περιορισμένου χρονικά προγράμματος, δεν απηύθηναν χαιρετισμούς οι παρεβρισκόμενοι Βουλευτές και Πολιτευτές. 

Η εκδήλωση καλήφθηκε τηλεοπτικά με απευθείας δορυφορική κάλυψη από το κανάλι ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV, φέτος για πρώτη φορά, καθώς και διαδικτυακά από το κανάλι 4E.gr/livestreaming, όπου είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν όλοι οι Έλληνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ομογένεια. 

Λίγα λόγια για την ´Ενδοξη Ιστορία των Σαρακατσάνων: 

Οι Σαρακατσαναίοι όπως έχει αποδειχθεί από διάφορους διακεκριμένους Ιστορικούς, Λαογράφους, και Ανθρωπολόγους ερευνητές, Έλληνες και ξένους, είναι μια πανάρχαια Ελληνική Νομαδική Φυλή, που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Μιλούσαν και μιλούν μόνο την Ελληνική γλώσσα, ενώ μετά από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι κατά την ομιλία τους κάνουν χρήση πολλών αρχαίων και μάλιστα ομηρικών λέξεων.


 Αντίστοιχα πολλά έθιμά τους, των σημαντικών γεγονότων της ζωής καθώς, επίσης και ήθη της καθημερινότητάς τους ανάγονται στην αρχαία Ελλάδα, ενώ ίδιες περιγραφές αυτών συναντούμε στον Όμηρο. Συνυφασμένος μάρτυρας προλεχθέντος είναι και η λαϊκή τους τέχνη, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στην ξυλογλυπτική, στην υφαντική και κεντητική τέχνη, στα είδη οικιακής ένδυσης και τα ρούχα τους (ειδικά στην γυναικεία φορεσιά τους) όπου βλέπουμε καθαρά αποτυπωμένα αρχαία Ελληνικά σχέδια.


ΣΚΟΠΕΛΟΣ SKOPELOS ΤΩΡΑ NOW!

ΘΑΛΛΑΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ

Οι εφημερίδες της Θεσσαλίας

ΒΟΛΟΣ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΠΑΤΡΙΔΑ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Η ΕΡΕΥΝΑ
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στην ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου προχωρεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου- Βορείων Σποράδων,Το ερχόμενο Σάββατο 30 Ιουνίου στο ΚΕΓΕ Αργαλαστής
Στην ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου προχωρεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου- Βορείων Σποράδων, με τις εκλογές να διεξάγονται το επόμενο Σάββατο 30 Ιουνίου στην Αργαλαστή. Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν 1.566 οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη σε σύνολο 2.222.


Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Βορείων Σποράδων συστάθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου περί ανασύστασης του συνεταιριστικού κινήματος, με τη μετατροπή των πρώην Δευτεροβάθμιων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) σε Πρωτοβάθμιους.


Σύμφωνα με τις απαιτούμενες διαδικασίες, η γενική συνέλευση ενέκρινε τη μετατροπή της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων σε Πρωτοβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση και το επόμενο Σάββατο 30 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα του ΚΕΓΕ Αργαλαστής για την ανάδειξη του πρώτου εννεαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού πλέον Συνεταιρισμού.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗΣ!!Στις 22-06-2012 στο Προξενείο της Στουτγάρδης συγκεντρώθηκαν μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικοί της Βάδης Βυρτεμβέργης,για να διαδηλώσουν και να εκφράσουν ενεργά την αντίθεσή τους ,για την ψήφιση του νόμου 4027/04-11-2011 και της εγκυκλίου της Ειδικής Γραμματέως κ. Λινού (αρ. πρωτ. 379/30-05-2012  Φ.816.41/352/6172/Ζ1).

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί της Βάδης Βυρτεμβέργης

«ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»

      Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες της άδικης, ανεπίτρεπτης και εγκληματικής προσπάθειας για τη διάλυση της ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στη Γερμανία. Η απαξίωση αυτή κορυφώθηκε με την ψήφιση του νόμου 4027/04-11-2011 και της εγκυκλίου της Ειδικής Γραμματέως κ. Λινού (αρ. πρωτ. 379/30-05-2012  Φ.816.41/352/6172/Ζ1).
      Απαίτηση όλων μας είναι να «παγώσει» η εφαρμογή του νόμου 4027/2011 και να ξεκινήσει το Υπουργείο έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους ομογενειακούς φορείς και τους συλλόγους εκπαιδευτικών για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ:
·        Δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση για όλα τα ελληνόπουλα της Γερμανίας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονέων τους.
·        Φορέας της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της  Γερμανίας  να είναι αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο Παιδείας. Σκοπός και στόχος του να είναι η μόνιμη αναβάθμισή της.
·        Η ύπαρξη ενός μεταβατικού σταδίου τουλάχιστον 5 ετών για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης και τύπο σχολείου ώστε να καταρτιστούν αναβαθμισμένα αναλυτικά προγράμματα.
·        Η άμεση απόσυρση της διάταξης που καταργεί τα Λύκεια.
·        Η  αναγνώριση ικανού αριθμού ΤΕΓΠΗ, ΤΕΓ και ΤΕΓΔΕ, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες του κρατιδίου μας, τόσο του κέντρου όσο και της περιφέρειας.
·        Η λειτουργία και άλλων  τύπων Σχολείων (ελληνικά σχολεία, ενταγμένα, δίγλωσσα, κλπ) σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.
·        Κατοχύρωση της πενταετίας για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς  με τις τακτικές αποδοχές της Ελλάδας και το ειδικό επιμίσθιο του εξωτερικού.
      Στόχος κοινός δικός μας και δικός σας οφείλουμε να είναι η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η γλώσσα και το σχολείο είναι ο μοναδικός δρόμος για τη διατήρηση της ελληνικότητας και της πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων του εξωτερικού, γιατί μόνο μέσα από το θεσμό του σχολείου μπορεί να κρατηθεί αρραγής ο ομφάλιος λώρος με τη  μητέρα-πατρίδα.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Παταπίου μοναχοῦ Καυσοκαλυβίτου

Σχέσεις Ἁγίου Ὄρους καί Σκοπέλου
Καί διά τοῦτο λέγεται τοῦτο τῆς Παναγίας
κῆπος καί περιβόλιον, μόνον ἐπ᾿ ἀληθείας,
ὅτ᾿ εἰς αὐτὸ εὐφραίνεται μὲ ὅλην τὴν καρδίαν
καί νοητὴν ὀσφραίνεται χάριν καὶ εὐωδίαν.
Ὁ ἴσκιος τοῦ
[Ἄθωνα] τόσο μακρύς, ὡς εἰς τὴν Λῆμνον φθάνει
περνᾶ δὲ καὶ τὴν Σκόπελον, καὶ τὴν Σκιάθο πιάνει
καὶ διὰ τοῦτο Σκίαθος ἡ νῆσος ὠνομάσθη
ὅτι ἀπό τὸν ἴσκιο του πολλάκις ἐσκεπάσθη
(Κῆπος Χαρίτων, κεφ. 17ον)

Αὐτά ἔγραφε γιά τό Ἅγιον Ὄρος, στό β’ μισό τοῦ 18 ου αἰ., ὁ διάσημος Σκοπελίτης μοναχός Καισάριος Δαπόντες, ἀναφερόμενος, μέ τό δικό του χαρακτηριστικό καί ἐμπνευσμένο τρόπο, στόν τόπο πού ἔμελλε νά ἀσκηθεῖ ἀλλά καί νά δημιουργήσει τό πληθωρικό του συγγραφικό ἔργο. Μέ τούς στίχους ὅμως αὐτούς παρέχει σέ μᾶς τήν εὐκαιρία νά συνδέσουμε τά δύο αὐτά εὐλογημένα μέρη τῆς πατρίδας μας: τό Ἅγιον Ὄρος καί τή Σκόπελο.
Τό νά μιλήσει κανείς βέβαια στό στενό χρονικό πλαίσιο μιᾶς εἰσήγησης, γιά τίς σχέσεις πού ἀναπτύχθηκαν μεταξύ δύο τόπων μέ τόσο πλούσια ἱστορία, δέν θά ἦταν ἐφικτό, ἐκτός ἄν ἀναφερόταν σ᾿ αὐτές ἀκροθιγῶς καί μέ συνοπτικό τρόπο καί διακινδυνεύοντας συνάμα, τά ὅσα θά εἰπωθοῦν νά θεωρηθοῦν ἀτελῆ καί σύντομα. Παρόλα αὐτά ἐμεῖς θά τό ἐπιχειρήσουμε, μέ τήν εὐχή τοῦ Σεβασμιωτάτου καί τῶν σεβαστῶν πατέρων, πού μᾶς ἔδωσαν τήν εὐκαιρία νά μοιραστοῦμε μαζί σας τή χαρά γιά τίς ἑορταστικές αὐτές ἐκδηλώσεις, καί ἐνθαρρυνόμενοι ἀπό τήν ἀγάπη ὅλων τῶν παρευρισκομένων. Σᾶς εὐχαριστοῦμε ἐκ τῶν προτέρων ὅλους.
Ἐκ προοιμίου θά πρέπει νά σημειώσουμε ὅτι μία πρώτη παρουσίαση τῶν σχέσεων Ἁγίου Ὄρους καί Σκοπέλου ἔγινε πρό εἰκοσαετίας ἀπό τόν σύγχρονο ἱστοριοδίφη τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας τῆς Σκοπέλου, π. Κωνσταντίνο Καλλιανό, ὁ ὁποῖος στό κλασικό του δημοσίευμα Σχέσεις Σκοπέλου - Ἁγίου Ὄρους συμπλήρωσε, βελτίωσε καί τεκμηρίωσε μέ τίς ἔρευνές του, τήν προηγηθεῖσα σημαντική συμβολή τοῦ καθηγητοῦ Ἀδαμαντίου Σάμψων, ἀλλά καί τήν ἐπιγραφική καταγραφή τοῦ Π. Λαζαρίδη. Σήμερα ἐμεῖς, ἐρχόμενοι ἀπό τό τόσο κοντινό (ἀπό ἀπόψεως γεωγραφικῆς θέσης) ἀλλά καί τόσο μακρινό Ἅγιον Ὄρος (ἀπό ἀπόψεως κόπου καί χρόνου τοῦ ταξιδιοῦ) καί ἀξιοποιώντας τίς παραπάνω ἐπιστημονικές συμβολές, ἐπιχειροῦμε μία δεύτερη παρουσίαση, ὑπό τό φῶς τῶν ὅσων ἡ σύγχρονη ἔρευνα ἔχει προσθέσει στήν διερεύνηση τῆς ἀλληλεξάρτησης, τῆς οἰκειότητας καί τῆς πνευματικῆς καί πολιτιστικῆς ὄσμωσης μεταξύ τῶν δύο αὐτῶν τόπων, πού καλλιεργήθηκε σέ διάφορα ἐπίπεδα, ὅπως θά διαπιστώσουμε στή συνέχεια.
Γιά τό πότε χρονολογοῦνται οἱ σχέσεις τῆς Σκοπέλου μέ τόν γηραιό Ἄθωνα, εἶναι κάτι πού δέν εἶναι δυνατόν μέ βεβαιότητα ἀπαντηθεῖ. Οἱ πηγές γι᾿ αὐτό τό θέμα σιωποῦν. Ὠστόσο μποροῦμε νά θεωρήσουμε ὅτι αὐτές ἀρχίζουν τόν 9ο αἰώνα, μέ τήν παρουσία στήν περιοχή τοῦ ἁγιορείτου ὁσίου Εὐθυμίου τοῦ Νέου, ἱδρυτοῦ τῆς μονῆς Περιστερῶν τῆς Θεσσαλονίκης, πού σύμφωνα μέ τό Βίο του, ἀσκήθηκε καί ἐκοιμήθη ὁσιακά στή γειτονική στή Σκόπελο νήσο Γιούρα (Ἱερά νήσος, τότε) -ἐδῶ νά σημειώσω ὅτι στό ἴδιο νησί 900 χρόνια μετά, ἀσκήθηκε καί ἐκοιμήθη ὁ ὅσιος Ἱερόθεος ὁ Ἰβηρίτης, πρῶτος διδάσκαλος στή Σχολή τῆς Σκοπέλου, ἀλλά καί πνευματικός ὀδηγός τῶν Σκοπελιτῶν, κατά τόν Δαπόντε.
Οἱ ἀρχόμενες αὐτές σχέσεις φαίνεται ὅτι στή συνέχεια ἐνδυναμώθηκαν, μέ τήν κτιτορική παρουσία τοῦ ὁσίου Ἀθανασίου τοῦ Ἀθωνίτου, περί τό ἔτος 993, ὁπότε ὁ ἱδρυτής τῆς Μεγίστης Λαύρας καί θεωρούμενος ὡς πατριάρχης τοῦ ἀθωνικοῦ μοναχισμοῦ, ἀγόρασε τήν ἐπίσης γειτονική στή Σκόπελο νήσο, Κυρά-Παναγιά (τότε Γυμνοπελαγήσιο) ἀπό τούς ἐνασκούμενους ἐκεῖ πατέρες. Συμπληρωματικά, ἔχουμε τό ἔτος 1016 καί μιά δωρεά στή νήσο Σκύρο τῆς μοναχῆς Γλυκερίας πρός τόν τότε ἡγούμενο τῆς Μεγίστης Λαύρας. Ὑπογραμμίζουμε ὅτι ἐνῶ δέν ὑπάρχουν πληροφορίες πού συνδέουν τίς παραπάνω δραστηριότητες Ἁγιορειτῶν μέ τή Σκόπελο, τίποτε δέν ἀποκλείει τήν παρουσία ἤ τήν ἐπίσκεψή τους, στό γειτονικό μέ τά παραπάνω νησιά, πού συγχρόνως εἶναι καί τό μεγαλύτερο καί πολυπληθέστερο ἀπό τά νησιά τῶν Βορείων Σποράδων. Ὑπόμνηση αὐτῆς τῆς πιθανῆς παρουσίας ἀποτελεῖ καί ὁ ναός τοῦ ὁσίου Ἀθανασίου τοῦ Ἀθωνίτου, ὁ Ἄη Ἀθάνας, στό Κάστρο τῆς Χώρας Σκοπέλου.
Σύμφωνα μέ τίς ὑπάρχουσες πηγές, οἱ πνευματικές σχέσεις Ἁγίου Ὄρους, ἐμφανίζονται ἱστορικά στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰ., γύρω στά 1606, ἀρχιερατεύοντος τοῦ ἐπισκόπου Σκιάθου καί Σκοπέλου Μητροφάνους, μέ τήν ἵδρυση τοῦ σημερινοῦ ἐνοριακοῦ ναοῦ τοῦ Ἁγίου Μιχαήλ Συνάδων, τόν ὁποῖο οἱ Σκοπελίτες ἀφιερώνουν, μετά τό ἔτος 1630 στή Μεγίστη Λαύρα. Αὐτό εἶναι καί τό πρῶτο ἁγιορειτικό μετόχι πού μνημονεύουν οἱ πηγές. Ἀφορμή στάθηκε ἕνα θαῦμα πού ἔγινε στό νησί, ὅταν μέ τόν ἐρχομό τῆς τιμίας κάρας τοῦ ἁγίου Μιχαήλ ἀπό τή Μεγίστη Λαύρα ὅπου φυλάσσεται, λυτρώθηκε τό νησί ἀπό τήν οἰκονομική καταστροφή πού συνεπάγονταν οἱ ἀσθένειες τῶν ἀμπελώνων τοῦ νησιοῦ. Ἀνάμνηση τοῦ βαρυσήμαντου αὐτοῦ θαύματος εἶναι ὅτι στό νησί πού σήμερα μᾶς φιλοξενεῖ, οἱ παλαιοί κάτοικοι θεωροῦν τόν ἅγιο Μιχαήλ προστάτη τῶν ἀμπελιῶν καί τῶν κήπων.
Πρίν συνεχίσουμε, πρέπει νά ὑπογραμμίσουμε ὅτι ἡ Σκόπελος, τό πλουσιότερο σέ ναούς καί μοναστήρια, ἀλλά καί ζῶσα ἐκκλησιαστική παράδοση καί ζωή νησί τῶν Βορείων Σποράδων, εἶναι συνάμα τό ἑλληνικό νησί μέ τήν μεγαλύτερη παρουσία ἁγιορειτικῶν μετοχίων στό πέρασμα τῶν αἰώνων. Γιά τά μετόχια αὐτά ὁ π. Κωνσταντῖνος Καλλιανός ἔχει πρός δημοσίευση σχετική ἐργασία, τήν ὁποία φιλάδελφα ἔθεσε ὑπόψη μας.
Καί συνεχίζουμε.
Τήν ἴδια ἐποχή, στά 1670, ἡ παλαιά ἀρχοντική σκοπελίτικη οἰκογένεια Μανωλάκη ἀφιερώνει, πάλι στή Μεγίστη Λαύρα τό δεύτερο μετόχι της στή Σκόπελο, τή μονή τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, γνωστότερη καί ὡς Ἁγία Μονή.
Στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰ. ἱδρύθηκε ἡ μονή τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος τήν ὁποία τό 1770 ἡ σκοπελίτικη οἰκογένεια Εὐαγγελινῶν, πιθανότατα μέ παρότρυνση τοῦ Καισαρίου Δαπόντε, δώρησε στόν ἱερομόναχο Παΐσιο τόν Λέσβιο, πού ἀσκεῖτο μέ πολυμελῆ συνοδεία στήν Καλύβη τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Θεολόγου τῶν Καυσοκαλυβίων τοῦ Ἁγίου Ὄρους. Ἡ μονή τότε ἦταν ἐρειπωμένη καί ἐγκαταλειμένη. Ὁ Παΐσιος, ἐγκατέστησε γυναικεία ἀδελφότητα, τήν ὁποία καί ὀργάνωσε κοινοβιακά, ὑπό τήν ἡγουμένη Μελάνη μοναχή Μεσολογγίτισσα. Τό 1784 ὁ Παΐσιος ἀνέλαβε τήν ἡγουμενία τῆς μονῆς Ξενοφῶντος καί ἀργότερα, καί τῆς Μεγίστης Λαύρας. Εἶναι μάλιστα χαρακτηριστικό ὅτι στό παρεκκλήσι τῆς Καλύβης του στά Καυσοκαλύβια, ὁ Παΐσιος φρόντισε καί ἁγιογραφήθηκε στά 1777 ὁ προστάτης τῆς Σκοπέλου, ἅγιος Ρηγίνος. Μετά τήν κοίμηση τοῦ ἡγουμένου Παϊσίου, ἡ μονή Μεταμορφώσεως Σκοπέλου περιῆλθε στήν κυριότητα τῆς μονῆς Ξενοφῶντος καί ἔκτοτε λειτουργεῖ ὡς μετόχι της. Στό μετόχι αὐτό ἐντοπίσαμε φορητές εἰκόνες τοῦ γνωστοῦ Ἁγιορείτου ζωγράφου μοναχοῦ Μητροφάνους τοῦ Χίου, ἰδιαίτερα στό παρεκκλήσι τοῦ Ἁγίου Ἰωάννη τοῦ Θεολόγου, πού ἵδρυσε ὁ Παΐσιος Καυσοκαλυβίτης. Εἰκόνες τοῦ Μητροφάνη στή Σκόπελο ἐντοπίσαμε ἐπιπλέον στή μονή τῆς Εὐαγγελιστρίας, στή μονή τῆς Ἐπισκοπῆς καί στόν ἐνοριακό ναό τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος
Περί τά τέλη τοῦ 17ου αἰ. μέ ἀρχές τοῦ 18ου αἰ., ἱδρύθηκε, σύμφωνα μέ τίς ἐνδείξεις, τό σημερινό μετόχι τῆς Μεγίστης Λαύρας, ἀφιερωμένο στό Γενέθλιο τοῦ Τιμίου Προδρόμου, τό γνωστό «Κοτρωνάκι». Ἀξίζει νά σημειωθεῖ, ὅτι κατά τήν Ἐπανάσταση τοῦ 1821, ὁπότε, τήν περίοδο 1821-1830, τό Ἅγιον Ὄρος καταλήφθηκε ἀπό τόν τουρκικό στρατό, στό μετόχι αὐτό διαφυλάχθηκε τό Ἀρχεῖο τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος τοῦ Ἁγίου Ὄρους. Ἀπό τό ἔτος 1822 μέχρι τό θάνατό της, στόν Ἅγιο Ἰωάννη στό Κοτρωνάκι, ἀσκήθηκε ἡ μοναχή Ὑπατία.
Στίς ἀρχές τοῦ 18ου αἰ., ὡς ἔκφραση εὐγνωμοσύνης τῶν Σκοπελιτῶν γιά ἕνα θαῦμα τῆς εὐλαβικά τιμωμένης στήν ἀθωνική μονή Διονυσίου εἰκόνας τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου, ἑνός θαύματος πού ἔγινε στό νησί ἐπί τῶν ἡμερῶν τοῦ πρώτου κτίτορος ἱερομονάχου Παχωμίου τοῦ Παρίου, ἀφιερώνεται στήν ἀθωνική μονή Διονυσίου, ἀπό τήν ὁποία προέρχεται, ὁ σημερινός ἐνοριακός ναός τῆς Παναγίας τῆς Φανερωμένης μέ τά γύρω κελλιά.
Ἡ μονή τῶν Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν στή Γλώσσα, πού ἱδρύθηκε τό 1672, ἀνακηρύχθηκε ἀπό τό οἰκουμενικό πατριαρχεῖο Σταυροπήγιο καί προσαρτήθηκε τό 1770, μαζί μέ τήν σημαντική του κτηματική περιουσία, ὡς μετόχι στή μονή Ξηροποτάμου, ἀπό τούς ἀπογόνους τῶν κτιτόρων.
Μετόχι τῆς μονῆς Ξηροποτάμου ὅμως ὑπῆρχε καί στή Χώρα τῆς Σκοπέλου, κοντά στόν ἅγιο Μερκούριο, σύμφωνα μέ γραπτές καί προφορικές μαρτυρίες.
Τά ἁγιορειτικά μετόχια στή Σκόπελο, ἐκτός ἀπό τήν εὐεργετική ἐπίδραση πού εἶχαν στόν ἐμπλουτισμό τῆς πνευματικῆς ζωῆς τῶν κατοίκων μέ τά νάματα τῆς ὑπερχιλιόχρονης ἁγιορειτικῆς παράδοσης, ἀποτελοῦσαν καί πόλο ἕλξης ἁγιορειτῶν πατέρων, οἱ ὁποῖοι ἔρχονταν στό νησί κομίζοντας ἅγια λέιψανα, τό Τίμιο Ξύλο ἤ θαυματουργές Εἰκόνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ἡ λιτανεία στή Γλώσσα τό 1894, τοῦ Τιμίου Σταυροῦ πού εἶναι τό μεγαλύτερο τεμάχιο παγκοσμίως, καί τό ὁποῖο φυλάσσεται στή μονή Ξηροποτάμου, εἶχε σάν ἀποτέλεσμα τή μεγάλη σοδειά τῶν ἀμπελώνων τῆς περιοχῆς.
Μέ τόν ἐρχομό τους αὐτό οἱ Ἁγιορεῖτες παράλληλα ἐπιτελοῦσαν καί τό ἔργο τῆς πνευματικῆς πατρότητος, ἐπηρεάζοντας συνάμα καταλυτικά καί τήν λειτουργική παράδοση τοῦ τόπου. Καί ὅπως χαρακτηριστικά μᾶς εἶπε, ἐπισκεπτόμενός μας στό Ἅγιον Ὄρος, ὁ πολυσέβαστος π. Νικόλαος Κασσανδρινός τοῦ ὁποίου τήν ἐξαιρετική ὁμιλία ἀπολαύσαμε νωρίτερα, τό λειτουργικό σκοπελίτικο ὕφος καί ἤθος, «μυρίζει Ἅγιον Ὄρος».
Γράφοντας πρίν ἀπό ἕναν περίπου αἰῶνα ὁ Ἀλέξανδρος Μωραϊτίδης στό ἔργο του Μέ τοῦ Βορηᾶ τά κύματα γιά τήν εὐεργετική πνευματική παρουσία τοῦ Ἁγίου Ὄρους στή γειτονική Σκιάθο σημείωνε μεταξύ τῶν ἄλλων καί τά ἑξῆς: «Οἱ νησιῶται κατά τάς Κυριακάς καί τάς ἑορτάς προσερχόμενοι είς τήν μονήν τοῦ Εὐαγγελισμοῦ παρηκολούθουν τάς ἱεράς ἀγρυπνίας, ἐξωμολογοῦντο, μετελάμβαναν... ἤκουον τόν λόγον τοῦ Θεοῦ καί ὠδηγοῦντο νά ἀποφεύγουν τήν κακίαν καί νἀ ἀκολουθῶσι τήν εὐαγγελικήν ζωήν». Καί ἔχοντας τήν αἴσθηση ὅτι οἱ παραπάνω διαπιστώσεις τοῦ Σκιαθίτη λογίου, θά πρέπει -τηρώντας τίς ἀναλογίες- νά ἦταν βίωμα καί στά ὑπόλοιπα νησιά, ἰδιαίτερα στή Σκόπελο, θά μπορούσαμε νά κατανοήσουμε πλήρως τή σημασία τῆς ἴδρυσης καί παρουσίας τῶν Ἀθωνικῶν μετοχίων στήν περιοχή. Ἄν μάλιστα προσπαθήσουμε νά ἐξετάσουμε λεπτομερῶς τά πράγματα, τότε μέ θαυμασμό θά προσέξουμε τίς ἐπιδράσεις πού δέχτηκαν τά νησιά αὐτά στή λατρευτική τους παράδοση, ἀλλά καί τήν ἐν γένει ἐκκλησιαστική συμπεριφορά τῶν νησιωτῶν, στήν ὁποία ἔχει πλήρως ἀποτυπωθεῖ ἡ «σφραγίς δωρεᾶς» τοῦ ἱεροῦ καί σεβασμίου Ἄθωνα (βλ. γιά παράδειγμα, τά Κολλυβαδικά Μελωδήματα τοῦ π. Γ. Ρήγα ἤ τόν τρόπο μέ τόν ὁποῖο μέχρι σήμερα τελοῦνται στή Σκόπελο οἱ πανηγύρεις καί ἄλλες ἱεροπραξίες).
Ἐπιπροσθέτως, σέ μία ἄλλη διάσταση, δέν εἶναι καί λίγοι οἱ Σκοπελίτες πού ἀσπάζονται τή μοναχική ζωή καί ἀναχωροῦν νά μονάσουν στόν Ἄθωνα, σέ συγκεκριμένες συνήθως μονές, ὅπως ἡ Λαύρα καί ἡ μονή Ξηροποτάμου ἤ στά ἐξαρτήματά τους.
Στό πέρασμα τῶν τελευταίων αἰώνων, ἀρκετοί ἦταν οἱ Ἁγιορεῖτες πατέρες, πού στήριξαν καί συνέδραμαν πνευματικά τούς Σκοπελίτες, μέ τίς γνώσεις τους, τό λόγο, τή διδαχή καί τήν πνευματική καθοδήγηση. Στόν τομέα αὐτόν, ξεχωριστή εἶναι ἡ παρουσία τοῦ ὁσίου Ἱεροθέου τοῦ Ἰβηρίτου, γιά τόν ὁποῖο ὁ προλαλήσας π. Χρήστος ἀναφέρθηκε ἐπαρκῶς. Γιά τίς ἀνάγκες ὅμως τῆς παρούσας εἰσήγησης ὑπογραμμίζουμε ὅτι ὁ ὅσιος Ἱερόθεος ἐπιτέλεσε πολύ σπουδαῖο διδακτικό ἔργο στή σχολή τῆς Σκοπέλου, πού ἱδρύθηκε τό 1724, μέ τίς εὐλογίες τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, μέ ἐνέργειες τόσο τοῦ ἐπισκόπου Σκοπέλου Κλήμη, τοῦ πατέρα τοῦ Καισαρίου Δαπόντε Χατζῆ-Στεφανῆ καί τῶν τότε Προεστῶν ἀλλά καί τήν οἰκονομική συνδρομή τοῦ ἐπισκόπου πρ. Ἄρτης Νεοφύτου Μαυρομάτη, πού ἐφησύχασε καί τελείωσε τή ζωή του στό Ἅγιον Ὄρος. Τόν ὅσιο Ἱερόθεο συνέδραμε στό ἔργο του καί ὁ ἱερομόναχος Μελέτιος Ἰβηρίτης, μέχρι τό 1736 ὁπότε ἐπέστρεψαν στό Ἅγιον Ὄρος. Τήν ζωή καί τό ἔργο τοῦ ὁσίου Ἱεροθέου, πού ἔδρασε σάν πνευματικός πατέρας τοῦ νησιοῦ, ἐξυμνεῖ μέσα ἀπό τούς Στίχους του στόν ἔμμετρο Βίο τοῦ ὁσίου Ἱεροθέου, ὁ Παπαδιαμάντης τῆς Σκοπέλου, μοναχός Καισάριος Δαπόντες: «Δέν ἔλειπε διδάσκοντας δέ καί ἐπ᾿ ἐκκλησίας / κι ὠφελώντας τόν λαόν μέ τόσας νουθεσίας. / Ἐδέχετο καί λογισμούς κι ἐξομολογοῦσε / κι ἔτζι μέ τρόπους περισσούς τόν κόσμον ὠφελοῦσε. / Καί ὅλοι μας τόν εἴχαμε εἰς δόξαν καί τιμήν μας / εἰς περισσήν εὐλάβειαν ἀγάπην καρδιακήν μας / Ὡς εὐργέτην μας κοινόν, ὡς ἕνα θησαυρόν μας. / Τό νά πλατύνω, περισσά, ὡς θεῖον σύμβουλόν μας».
Πρίν συνεχίσουμε, νά ποῦμε ὅτι στόν Καισάριο Δαπόντε, πού τό ὄνομά του ἔχει ἤδη ἀκουστεῖ, θά μιλήσουμε στήν ἰδιαίτερη ἀναφορά μας στήν τιμώμενη αὐτές τίς μέρες μονή Εὐαγγελιστρίας.
Ἀναμφίβολα ὅμως, τή σημαντικότερη θέση ἀνάμεσα στούς πνευματικούς καθοδηγητές τῆς Σκοπέλου κατέχει ἕνας ἄλλος Ἁγιορείτης, πού συνδεόταν μέ τόν Δαπόντε: ὁ εὐαγγελιστής τῆς ἀπελευθέρωσης τῆς πατρίδας μας, ὁ Ἁγιορείτης ἱερομάρτυς Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, πού θεωρεῖται ἕνας ἀπό τούς ἁγίους, πού τιμῶνται ἰδιαίτερα στό νησί. Ὁ πατρο-Κοσμᾶς ἐπισκέπτεται γύρω στά 1766 τή Σκόπελο κηρύττοντας παντοῦ τό μήνυμα τῆς μετανοίας ἀλλά καί τῆς ἀνάστασης τοῦ Γένους. Ὁ ἴδιος μάλιστα ὁ Δαπόντες, στόν Ἱστορικό του Κατάλογο σημειώνει γιά τόν ἅγιο Κοσμᾶ ὅτι ξεκίνησε τό κηρυκτικό του ἔργο, ὅπως γράφει: «Ἀρχινώντας ἀπό τό Ἅγιον Ὄρος ἀπό τόν ἱερόν μοναστήριον τοῦ Χλωροποτάμου εἰς τό ὁποῖον πρῶτον ἀνέβη. εὐγαίνωντας ἀπό τό καΐκι ἦλθεν εἰς τό κελλίον μου...».
Κατά τή διάρκεια τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπανάστασης τοῦ 1821, τό Ἅγιον Ὄρος συμεττεῖχε σύσσωμο στόν ἀγῶνα. Ἡ πορεία ὅμως τῆς ἐπανάστασης στή γῆ τῆς Μακεδονίας, πού ξεκίνησε ἀπό τόν Ἄθωνα δέν ἦταν θετική. Αὐτό εἶχε συνέπεια, ὡς ἀντίποινα τῶν Τούρκων καί ἐπιπλέον, γιά νά ἐπιτηροῦν ἐκ τοῦ σύνεγγυς τούς Ἁγιορεῖτες, τήν εἰσβολή τουρκικῶν στρατευμάτων 3.000 στρατιωτῶν, πού παρέμειναν στόν ἱερό τόπο μέχρι τό 1830. Τά ὅσα ὑπέφερε ἡ μοναχοπολιτεία τοῦ Ἄθωνα κατά τή διάρκεια αὐτῆς τῆς περιόδου εἶναι φοβερό καί νά τά διηγεῖται κανείς. Στήν προσπάθειά τους οἱ Πατέρες νά διαφυλάξουν κάποια ἀπό τά ἱερά τους κειμήλια ἀπό τήν ὀργή τῶν κατακτητῶν, κατέφυγαν σέ ἀσφαλέστερους τόπους. Ἕνας ἀπ᾿ αὐτούς στάθηκε ἡ Σκόπελος, πού σύμφωνα μέ τούς ἱστορικούς, φιλοξένησε πατέρες ἀπό τουλάχιστον ἔνδεκα ἀθωνικές μονές καί τά ἐξαρτήματά τους. Μεταξύ αὐτῶν ἀναφέρεται ὁ ἡγούμενος τῆς μονῆς Ξενοφῶντος Παΐσιος Β’ ὁ Βυζάντιος καί ὁ ἡγούμενος τῆς μονῆς Διονυσίου Στέφανος, ἀλλά καί ἐφησυχάζοντες στόν Ἄθωνα ἀρχιερεῖς, ὅπως ὁ πρώην Σαμοκοβίου Φιλόθεος, ἀφιερωτής τῆς μονῆς Ἐσφιγμένου, πού τελείωσε τή ζωή του στή μονή Μεταμορφώσεως, μετόχι τῆς μονῆς Ξενοφῶντος, ἀλλά καί ὁ πρώην Κασσανδρείας Ἰγνάτιος, πού πρίν φθάσει στή Σκόπελο, ἐφησύχαζε στή μονή Δοχειαρίου. Καί ὅπως εἶναι φυσικό, κατά τήν μακρόχρονη παρουσία τους στό νησί, ἀσφαλῶς δέν θά ἔπαψαν νά ὠφελοῦν καί νά στηρίζουν πνευματικά τούς Σκοπελίτες.
Ἀνάμεσα στούς Ἁγιορεῖτες πατέρες, πού κατέφυγαν στή φιλόξενη Σκόπελο ἦταν καί ὁ ἱερομόναχος Τιμόθεος, τῆς Καλύβης τοῦ Ἁγίου Εὐσταθίου τῆς Σκήτης Καυσοκαλυβίων, μαζί μέ τή συνοδεία του, τά κειμήλια τοῦ Κελλίου τους, ἀλλά καί μέρος ἀπό τά κειμήλια τοῦ Κυριακοῦ τῆς Σκήτης, στήν ὁποία μέ τή χάρη τοῦ Θεοῦ ἀσκοῦμαι. Μάλιστα σέ χειρόγραφη σημείωση χειρογράφου τῆς Βιβλιοθήκης τῶν Καυσοκαλυβίων ἀναφέρεται ὅτι στό φιλόξενο νησί ἄφησε ὁ Γέροντας τήν τελευταία του πνοή. Καί στό σημεῖο αὐτό, ὀφείλουμε νά ὑπογραμμίσουμε τήν ἀμφίδρομη σχέση προσφορᾶς ἀγάπης καί φιλαδελφίας μεταξύ τῶν δύο τόπων: ἀπό τή μιά πλευρά ἡ ἤδη ἀναφερθεῖσα πνευματική προσφορά τῶν Ἁγιορειτῶν πατέρων καί ἀπό τήν ἄλλη, ἐάν δέν εἶχαν φυγαδευτεῖ καί φυλαχθεῖ στή Σκόπελο τά κειμήλια τῆς Σκήτης μας, γιά παράδειγμα, ἐμεῖς οἱ σύγχρονοι Καυσοκαλυβίτες ἀλλά καί οἱ προσκυνητές δέν θά ἀπολάμβαναν τοῦ πνευματικοῦ κάλλους τῶν ὅσων ἡ εὐλάβεια αἰώνων εἶχε ἀφιερώσει.
Καί στό πλαίσο αὐτό τῶν ἀμφίδρομων σχέσεων, ἀξίζει νά γίνει ἀναφορά στόν Σκοπελίτη ἐπίσκοπο Κασσανδρείας Γρηγόριο, γνώριμο τοῦ Καισαρίου Δαπόντε, πού ἐφησύχασε στή μονή Γρηγορίου καί τοῦ ὁποίου τό ὄνομα, γιά τήν προσφορά του στήν ἀνακαίνιση τῆς Μονῆς ἔπειτα ἀπό τήν καταστροφική πυρκαϊά τοῦ 1761, τό ὄνομα, λέγω, μνημονεύεται ἀνάμεσα στούς κτίτορες. Καί σήμερα ἀκόμη θαυμάζει κανείς στό περικαλλές καθολικό τῆς μονῆς Γρηγορίου, περίτεχνες φορητές εἰκόνες, τό ξυλόγλυπτο ἐπιχρυσωμένο τέμπλο καί τόν δεσποτικό θρόνο, πού εἶναι ἀφιερώματα, σύμφωνα μέ τήν ἐπιγραφή, τοῦ «Θεοφιλεστάτου ἀρχιεπισκόπου Κασσανδρείας κυρίου Γρηγορίου τοῦ ἐκ Σκοπέλου».
Στό χῶρο τῶν γραμμάτων, ἀναφέρουμε τόν ἱερομόναχο Γρηγόριο Μήτα πού ἀσκήθηκε στή μονή Ξηροποτάμου καί δίδαξε στή Σκόπελο καί στή Σκιάθο καί τόν ἱερομόναχο Νεόφυτο Κοιρανίδη, πού ἀφοῦ πρῶτα δίδαξε τήν περίοδο 1836-1839 στή Γλώσσα Σκοπέλου, ἀπ᾿ ὅπου καταγόταν, στή συνέχεια ἀναχώρησε γιά τόν Ἄθωνα, διετέλεσε ἀρχιγραμματέας τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ἀσκήθηκε στήν κουτλουμουσιανή σκήτη τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος καί «μεταῤῤύθμισε καί γραφικῶς ἐκαλλώπισε ἐπί τό βέλτιον καί κατά σύνταξιν» τόν Βίο καί τό Μαρτύριο τοῦ ὁσιομάρτυρος Γερασίμου.
Καί ἔσχατος ἀλλά ὄχι ἐλάχιστος, ἀνάμεσα στίς ἁγιορειτικές προσωπικότητες πού πρόσφεραν στή Σκόπελο τόν πνευματικό τους ἀμητό, εἶναι ὁ ἱερομόναχος Σωφρόνιος Κεχαγιόγλου. Στή σπουδαία αὐτή προσωπικότητα θά ἀναφερθοῦμε ἀργότερα μιλώντας γιά τήν ἑορτάζουσα μονή Προδρόμου.
Μέσω τῶν μετοχίων, λοιπόν, ἀναπτύσονται καί οἱ σχέσεις Σκοπέλου καί Ἁγίου Ὄρους. Ἔτσι, σύμφωνα πάντα μέ τίς πηγές συναντοῦμε πολλούς σκοπελίτες νά ἐργάζονται στό Ὀρος, εἴτε ὡς λεπτουργοί, μαραγκοί, ναυπηγοί, βαρελάδες, κτίστες καί ἔμποροι. Τρανό παράδειγμα ὁ Γλωσσιώτης ἀρχιτέκτονας, Χριστόδουλος Κορφιάτης, πού τό 1885 ἐργάζεται στή Μονή Κωσταμονίτου καί τό 1893 οἰκοδομεῖ μέ τό συνεργεῖο του τό Κυριακό τῆς ρωσικῆς (τότε) Σκήτης τοῦ Ἀγίου Ἀνδρέου (Σεράϊ), πού εἶναι ἕνας ἀπό τούς μεγαλύτερους ναούς τῶν Βαλκανίων. Σύμφωνα ἐπίσης μέ μαρτυρίες, Σκοπελίτες μαστόροι οἰκοδόμησαν τό 1803 τόν νάρθηκα τοῦ Κυριακοῦ τῆς Σκήτης Καυσοκαλυβίων.
Μιά ἄλλη σημαντική πλευρά τῆς σχέσεως τοῦ Ἀγίου Ὄρους καί τῆς Σκοπέλου εἶναι καί οἱ συστάσεις τῶν Ἁγιογραφικῶν ἐργαστηρίων. Πρῶτον. Τοῦ ἐργαστηρίου τοῦ Ἁγίου Μερκουρίου. Τό 1822-1823 φθάνουν στή Σκόπελο οἱ καταγόμενοι ἀπό τή Γαλάτιστα Χαλκιδικῆς, μοναχός Βενιαμίν καί ἱερομόναχος Μακάριος, ἀνεψιοί τοῦ σπουδαίου Ἁγιορείτου εἰκονογράφου Μακαρίου μοναχοῦ. Οἱ Γαλατσιάνοι αὐτοί ἁγιογράφοι μοναχοί ἀσκοῦνταν στό καρακαλληνό κελλί τοῦ Γενεσίου τῆς Θεοτόκου στίς Καρυές τοῦ Ἁγίου ῎Ορους. Ἀπ᾿ ἐκεῖ, καί ἐξαιτίας τῆς Ἐπανάστασης, ἀναχώρησαν γιά τή Σκόπελο, ἀφοῦ παρέμειναν γιά ἕνα διάστημα στή Σκιάθο. Στήνουν τό ἐργαστήριό τους στό κελλί, πλησίον τοῦ ναοῦ τοῦ Ἁγίου Μερκουρίου, στή Χώρα Σκοπέλου. Ἐκεῖ φιλοτεχνοῦν πλῆθος ἱερῶν εἰκόνων, ἐνῶ παράλληλα ὁ Μακάριος διακονεῖ ὡς ἐφημέριος στόν ὡς ἄνω ναό. ῞Οταν οἱ πατέρες ἐπέστρεψαν στόν Ἄθωνα στά 1830-1831, ἄφησαν στή θέση τους τόν μοναχό Εὐθύμιο τόν Ἴμβριο, τοῦ ὁποίου πολλές εἰκόνες βρίσκονται στό νησί.
Δεύτερο ἐργαστήριο εἶναι ἐκεῖνο τοῦ Ἁγιορείτου ἱεροδιακόνου Γρηγορίου Κοιρανίδου, πού ἔζησε στή μονή Ξηροποτάμου καί ἀλλοῦ, καί στή συνέχεια ἐργάστηκε στήν πατρίδα του τή Γλώσσα, μέχρι τά τέλη τοῦ 19ου αἰ.
Καί στή συνάφεια αὐτή, μποροῦμε νά ποῦμε, ὅτι ἔργα πολλῶν Ἁγιορειτῶν ἁγιογράφων, ἐπιπλέον ἐκείνων πού ἤδη ἀναφέρθηκαν καί θά ἀναφερθοῦν στή συνέχεια, βρίσκουμε, γιά παράδειγμα, τῶν ἀρχῶν τοῦ 20οῦ αἰ., τῶν Καυσοκαλυβιτῶν μοναχῶν Θεοφαναίων, στούς ναούς Ἁγίου Παντελεήμονος καί Ἁγίου Μιχαήλ Συνάδων, καί τοῦ Καυσοκαλυβίτου μοναχοῦ Ἰωακείμ, στή μονή Εὐαγγελιστρίας.
Ὡς ἄλλο ἕνα παράδειγμα στό πλαίσιο τῆς ἀμφίδρομης σχέσης Ἁγίου Ὄρους-Σκοπέλου, μποροῦμε νά ἀναφέρουμε, τήν περίπτωση, περί τό ἔτος 1873, τῶν καταγόμενων ἀπό τή Γλώσσα Σκοπέλου ἁγιογράφων, Ἁγιορειτῶν αὐταδέλφων μοναχῶν Ἱλαρίωνος καί Ἀγαπίου, πού ἔργα τους βρίσκονται στή μονή Κουτλουμουσίου.
Στά «τραγούδια τοῦ Θεοῦ», ὅπως χαρακτήριζε μέ τόν ποιητικό του λόγο, τίς ψαλμωδίες καί τούς ἱερούς ὕμνους τῆς Ἐκκλησίας μας ὁ Ἀλέξανδρος Παπαδιαμάντης, βρίσκουμε περί τό 1788 νά ψάλλει στό Πρωτᾶτο, τή μητρόπολη τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ὁ ἱερομόναχος Ἄνθιμος ὁ Σκοπελίτης, ἐνῶ σέ ἀμφίδρομη πάλι σχέση, περί τό 1830-1831 ζοῦν στή Σκόπελο οἱ Ἁγιορεῖτες οἱ μουσικολογιώτατοι ἱερομόναχος Συμεών καί ὁ ἱερομόναχος Ἀντώνιος. Μάλιστα τοῦ τελευταίου, πού διακόνησε ὡς ἐφημέριος στό ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στή Γλώσσα, σώζεται χειρόγραφο βυζαντινῆς μουσικῆς στόν ἴδιο ναό. Στό δεύτερο αὐτό ἀστικό κέντρο τῆς Σκοπέλου, στά τέλη τοῦ 19ου αἰ. διακόνησε ὁ ἱεροδιάκονος Διονύσιος Διαμαντής ἤ Πασούλης, μετέπειτα ἡγούμενος τῆς μονῆς Εὐαγγελισμοῦ Σκιάθου, πού μετέδωσε σέ πολλούς τίς γνώσεις του γιά τήν ψαλτική τέχνη.
Ἀπαιτεῖται περισσότερη ἔρευνα, στά ἀρχεῖα τῶν ἀθωνικῶν καθιδρυμάτων, ὅπως, γιά παράδειγμα, στά κελλιά, κυρίως τῶν Καρυῶν, πού ὀνομάζονται «Σκοπελίτικα», ὥστε νά ἀνασυρθοῦν ἀπό τή λήθη τοῦ χρόνου (πού στόν ἀθωνικό μοναχισμό συνδυάζεται καί ἀπό τήν ἀνωνυμία τῆς μοναχικῆς ταπείνωσης) βιογραφικές εἰδήσεις καί γιά ἄλλους ἀξιόλογους Σκοπελίτες-Ἁγιορεῖτες.
Στή συνέχεια θά στρέψουμε τόν πτωχό μας ἁγιορείτικο λόγο στίς δύο ἱστορικές μονές τῆς οἰκοδέσποινας τῆς σημερινῆς ἡμερίδας Σκοπέλου, πού φέτος ἑορτάζουν δύο ἐπετείους. Ἡ μέν μονή Εὐαγγελιστρίας συμπληρώνει 300 χρόνια ἀπό τήν ἐπανίδρυσή της τό 1712, ἡ δέ μονή Τιμίου Προδρόμου, κλείνει ἤδη τέσσερεις αἰῶνες ἀπό τήν ἵδρυσή της, τό 1612. Ἀφοῦ γίνουν σύντομες ἀναφορές στά ἱστορικά τῶν δύο μονῶν, θά ἐστιάσουμε στίς σχέσεις τους μέ τό Ἅγιον Ὄρος.

Μονή Εὐαγγελιστρίας.
Ἀπό τά μοναστήρια τῆς Σκοπέλου, ἐξαιρετικό ἐνδιαφέρον παρουσιάζει ἡ σταυροπηγιακή μονή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ ἤ τῆς Εὐαγγελιστρίας, ὅπως εἶναι γνωστότερη. Βρίσκεται σέ δυσπρόσιτη σχετικά τοποθεσία στό ὄρος Παλούκι, ἐνῶ οἱ ἱσχυροί περίβολοι, πού τήν περιβάλλουν, προσδίνουν στό μοναστήρι φρουριακή ἐμφάνιση.
Σημαντικές πληροφορίες τόσο γιά τήν ἵδρυση τῆς μονῆς ὅσο καί γιά τά κειμήλια, τά μετόχια καί ἄλλα ὑποστατικά της παρέχονται, ἐκτός τῶν ἄλλων πηγῶν, σέ χειρόγραφο κώδικα τῆς ἀθωνικῆς μονῆς Ξηροποτάμου, τοῦ ἔτους 1777, πού ἐπιγράφεται «Κῶδιξ τῆς ἐν τῇ νήσῳ Σκοπέλῳ ἱερᾶς καί σταυροπηγιακῆς μονῆς τοῦ Εὐαγγελισμοῦ, τῆς ἐπονομαζομένης Εὐαγγελιστρίας, γενόμενος κατά τό χιλιοστόν ἑπτακοσιοστόν ἑβδομηκοστόν ἕβδομον ἔτος τό σωτήριον. Ἐν ᾧ περιέχονται καί γράφονται τά ἐν αὐτῇ προϋπάρχοντα πράγματα, ἀλλά δή καί τά κατά διαφόρους καιρούς προσγινόμενα καί ἀφιερούμενα, κινητά καί ἀκίνητα». Τόν κώδικα αὐτόν δημοσιεύσαμε πρόσφατα στή μελέτη μας Ἡ μονή Εὐαγγελιστρίας Σκοπέλου καί ὁ ἀνέκδοτος περί αὐτήν κώδικας τοῦ μοναχοῦ Καισαρίου Δαπόντε.
Περισσότερο γιά τόν Καισάριο Δαπόντε (1713-1784) ἀναμένουμε μέ μεγάλο ἐνδιαφέρον νά μᾶς μιλήσει στή συνέχεια ὁ π. Κωνσταντῖνος.
Ἡ ἵδρυση καί ἀκμή τῆς μονῆς Εὐαγγελιστρίας συνδέεται μέ τήν οἰκογένεια Δαπόντε, ἀπό τίς ἀρχοντικότερες καί σημαντικότερες τῆς Σκοπέλου. Πιό συγκεκριμένα, ὁ Ἰωάννης Δαπόντες ὁ Γραμματικός ἀνακαίνισε παλαιότερη μονή, πού βρισκόταν στή θέση τῆς σημερινῆς. Στή συνέχεια ὁ γιός τοῦ Ἰωάννου Γραμματικοῦ Χατζῆ Στεφανής Δαπόντες, ἀνακαίνισε ἐκ θεμελίων τή Μονή, κτίζοντας τό νέο καθολικό της. Ἡ ἀνακαίνιση αὐτή συνδέεται μέ τήν θαυματουργή διάσωση τοῦ νέου κτίτορα ἀπό βέβαιο θάνατο στή Σκῦρο, στίς ἀρχές τοῦ 18ου αἰ. Ἡ ἀνακαίνιση τῆς μονῆς ἀπό τόν Χατζῆ Στεφανῆ, ἐκτός ἀπό τόν κώδικα τῆς μονῆς Εὐαγγελιστρίας, στόν ὁποῖο ἀναφερθήκαμε, ἐπιβεβαιώνεται καί ἀπό ἐπιγραφή πού βρίσκεται χαραγμένη σέ κρήνη τῆς ἐσωτερικῆς αὐλῆς τῆς μονῆς: «ΤΟΥ ΚΤΗΤΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑΥΤΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΗ ΔΑΠΟΝΤΕ ΥΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟΝ ΚΑΙ Η ΒΡΥΣΙΣ ΑΥΤΗ. 1712».
Τό ἴδιο ἔτος κτίσθηκε ὁ νέος καθολικός ναός πρός τιμήν τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου. Διαβάζουμε στήν ἐπιγραφή πού βρίσκεται πάνω ἀπό τή βόρειο πύλη τοῦ ναοῦ: «ΔΙ’ ΕΞΟΔΟΥ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΗ ΔΑΠΟΝΤΕ 1712». Τήν κτιτορική δραστηριότητα τοῦ Χατζῆ Στεφανῆ ὑπογραμμίζει καί ἡ ἐπιγραφή πού βρίσκεται στό γεῖσο τοῦ κιονοκράνου τοῦ βορειοδυτικοῦ κίονα τοῦ καθολικοῦ: «1712 ΚΤΙΤΩΡ ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΔΑΠΟΝΤΕΣ». Πάντως στίς δαπάνες ἀνεγέρσεως τοῦ νέου καθολικοῦ φαίνεται ὅτι συνέβαλε καί ὁ Ἁγιορείτης ἱερομόναχος Παχώμιος Διονυσιάτης ἀπό τήν Πάρο, σύμφωνα μέ ἐπιγραφή χαραγμένη στό γεῖσο τοῦ κιονοκράνου τοῦ βορειοανατολικοῦ κίονα τοῦ καθολικοῦ: «ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΠΑΧΩΜΙΟΣ ΕΚ ΠΑΡΟΥ». Στόν Παχώμιο, κτίτορα τοῦ ναοῦ τῆς Φανερωμένης, πού παλαιότερα ἦταν μετόχι τῆς ἀθωνικῆς μονῆς Διονυσίου, ἀναφερθήκαμε στήν ἀρχή τῆς εἰσηγήσεως.
Ζῶντος τοῦ κτίτορος Χατζῆ Στεφανῆ, κατέρρευσε τό καθολικό, ὁπότε καί κτίστηκε μέ ἔξοδα πάλι τοῦ ἰδίου, ἐκ θεμελίων ὁ καί σήμερα σωζόμενος ναός, τό «κάλλος τῆς Σκοπέλου», κατά τόν Καισάριο Δαπόντε,. Ὁ Καισάριος, γιός τοῦ Χατζηστεφανῆ, ἐπιτέλεσε εὐρείας κλίμακας ἀνακαινιστικές ἐργασίες στή μονή. Συγκεκριμένα, μεταξύ τῶν ἐτῶν 1574-1757, ὁ λόγιος αὐτός Σκοπελίτης καί ἀργότερα ἁγιορείτης μοναχός μετά τήν ἀναχώρησή του ἀπό τή μονή Ζωοδόχου Πηγῆς τῆς ἐρημονήσου τῶν Βορείων Σποράδων Πιπέρι, ὅπου εἶχε καρεῖ μοναχός τό 1751/1753, ἐγκαταβίωσε πρώτη φορά στή μονή Εὐαγγελιστρίας, τήν ὁποία βρῆκε σέ κακή κατάσταση συντηρήσεως. Μετά τήν ἀναχώρηση τοῦ Καισαρίου γιά τό Ἅγιον Ὄρος καί τή μονή Ξηροποτάμου τό 1757, ὁ ἀδελφός του Ἰωάννης Δαπόντες ἀνακαίνισε στά 1777 τό ξυλόγλυπτο τέμπλο καί τό δεσποτικό θρόνο τοῦ καθολικοῦ τῆς μονῆς. Σώζεται ἡ σχετική ἐπιγραφή: «Ἰωάννου Στεφάνου Δαπόντε». Τοῦ ἰδίου ἀφιέρωμα εἶναι καί τό ξυλόγλυπτο ἐπιχρυσωμένο τέμπλο τοῦ καθολικοῦ, σύμφωνα μέ τήν ἐπιγραφή: «ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΑΠΟΝΤΕ 1774». Τό ἐξαίρετης τέχνης αὐτό τέμπλο φέρει πλούσια διακόσμηση μέ θέματα ἀπό τό φυτικό καί ζωϊκό βασίλειο καί βιβλικές σκηνές καί ἐπιστέφεται ἀπό μεγάλο ξυλόγλυπτο σταυρό. Στό καθολικό φυλάσσονται μεγάλης τέχνης καί ἀξίας φορητές εἰκόνες, οἱ περισσότερες ἀπό τίς ὁποῖες περιγράφονται στόν κώδικα τῆς Μονῆς.
Στή μονή Εὐαγγελιστρίας ὁ Δαπόντες ἐπέστρεψε τόν Σεπτέμβριο τοῦ 1778, ἀφοῦ ἀναχώρησε ἀπό τή μονή Ξηροποτάμου τοῦ Ἁγίου Ὄρους, πού τόσο εὐεργέτησε. Ὁ λόγιος Ξηροποταμηνός προηγούμενος Εὐδόκιμος σημειώνει ὅτι ὁ Δαπόντες «δικαιοῦται νά εἶναι εἰς τήν σεπτήν χορείαν τῶν κτητόρων τῆς Μονῆς», ἀναφερόμενος στήν ἀνέγερση τοῦ νέου καθολικοῦ τῆς μονῆς Ξηροποτάμου, πού συντελέσθηκε μέ τούς κόπους καί τή μέριμνα τοῦ Δαπόντε.
Ὁ Καισάριος βρίσκοντας τή μονή στή Σκόπελο ἔρημη καί παραμελημένη, δέν ἄργησε νά ἀρχίσει τίς ἀνακαινίσεις καί τίς ἀφιερώσεις, ὅπως αὐτές παρουσιάζονται καί στόν κώδικα τῆς Μονῆς. Ἀργότερα, στίς 25 Ἰανουαρίου 1780, στή Μονή κοινοβίασε μαζί μέ τόν Καισάριο, ὁ ἐπίσκοπος Θαυμακοῦ Σεραφείμ (1763-1773), τοῦ ὁποίου τά ἀφιερώματα στή μονή ἀναφέρονται στόν ἤδη ἐκδεδομένο κώδικα.
Ἕξι χρόνια μετά τήν ἐκ νέου ἐγκατάστασή του στή μονή Εὐσαγγελιστρίας, ὁ Καισάριος, ἀνταποκρινόμενος στίς προτροπές τῶν πρώην συμμοναστῶν του Ξηροποταμηνῶν πατέρων, ἀφιέρωσε τή σκοπελίτικη μονή στή μονή Ξηροποτάμου. Στό ἀρχεῖο τῆς μονῆς Ξηροποτάμου σώζεται τό δωρητήριο γράμμα τοῦ Δαπόντε μέ ἡμερομηνία 10 Ἰουνίου 1784. Ὅμως, εἴκοσι δύο μέρες ἀργότερα, καί πιθανότατα πρίν λάβει ἀπάντηση ἀπό τό Ἅγιον Ὄρος γιά τήν ἀποδοχή τῆς δωρεᾶς καί τῶν ὅρων της, ὁ Καισάριος ἀναχώρησε ἐσπευσμένα ἀπό τή Σκόπελο, στίς Ἰουλίου 1784, ἐπανερχόμενος στή μονή Ξηροποτάμου, ὅπου ἔζησε τούς τελευταίους πέντε μῆνες τῆς ζωῆς του. Τό τέλος του ἐπῆλθε στίς 4 Δεκεμβρίου 1784, ἀφήνοντας ἀνεκτέλεστη καί τήν ὑπόθεση τῆς μεταβίβασης τῆς μονῆς Εὐαγγελιστρίας στό Ἅγιον Ὄρος. Μέ τήν ἤδη μνημονευθεῖσα ἔκδοση τοῦ κώδικα τῆς μονῆς Εὐεγγελιστρίας, πλουτίστηκαν οἱ γνώσεις μας γιά τή βιογραφία τοῦ Καισαρίου Δαπόντε καί προστέθηκαν ἄγνωστα βιογραφικά καί χρονολογικά στοιχεῖα γιά ἀφιερωτές, ζωγράφους κ.ἄ. ἐνῶ ἀντλοῦνται εἰδήσεις γιά πρόσωπα τῆς ἐποχῆς, πού σχετίζονται μέ τή μονή Εὐαγγελιστρίας, ἡ ὁποία φέτος συμπληρώνει 300 χρόνια ἀπό τήν ἐπανίδρυσή της.

Μονή Τιμίου Προδρόμου.
Ἡ μονή τοῦ Τιμίου Προδρόμου φέρεται ὅτι ἱδρύθηκε ἀπό τόν ἱερομόναχο
Συμεών. Μέ πατριαρχικό καί συνοδικό γράμμα τοῦ πατριάρχη Τιμοθέου Β’ τοῦ ἔτους 1619 ἡ μονή ἀνυψώνεται σέ σταυροπηγιακή. Στίς ἀρχές τοῦ 18ου αἰ. βρίσκουμε στό πηδάλιο τῆς μονῆς τόν ἱερομόναχο Φιλάρετο, ὁ ὁποῖος πρίν ἀναλάβει τήν ἡγουμενία εἶχε ἀναγείρει τήν πλησιόχωρη στή μονή Προδρόμου μονή τῆς Ἁγίας Βαρβάρας. Σύμφωνα μέ τήν παρακάτω σωζόμενη μαρμάρινη ἐπιγραφή πού βρίσκεται στό ὑπέρθυρο τῆς δυτικῆς εἰσόδου τοῦ καθολικοῦ, τό ἴδιο τό καθολικό, ὁπότε καί ἡ Μονή, φαίνεται ὅτι ἀνακαινίσθηκαν τό ἔτος 1721: «ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ 1721».
Τά παραπάνω ἐπιβεβαιώνονται καί ἀπό τοιχογραφική σύνθεση πού εἶναι ἱστορημένη στήν τράπεζα τῆς μονῆς, πιθανόν ἔργο τοῦ μοναχοῦ Δαμασκηνοῦ τοῦ ἐξ Ἰωαννίνων, ὅπου εἰκονίζεται ὁ κτίτωρ τῆς μονῆς ἱερομόναχος Φιλάρετος νά προσφέρει ὁμοίωμα τῆς μονῆς στόν Τίμιο Πρόδρομο. Ὁ Πρόδρομος εἰκονίζεται σέ κόγχη στά ἀριστερά του, δεόμενος στόν Κύριο μαζί μέ τήν Κυρία Θεοτόκο. Ἡ σύνθεση φέρει τήν ἐπιγραφή: «ΕΠΙ ΤΩ ΣΩ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΟΝΗΝ ΩΚΟΔΟΜΗΣΑ / ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΚΤΗΤΩΡ». Τόν Φιλάρετο διαδέχθηκε ὁ μοναχός Δοσίθεος, ἐνῶ τό 1740 βρίσκουμε στή ἡγουμενία τῆς Μονῆς τόν ἱερομόναχο Στέφανο, σύμφωνα μέ τήν παρακάτω χειρόγραφη μαρτυρία σέ κώδικα τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πού ἐντόπισε ὁ π. Κωνσταντῖνος Καλλιανός: «Ἐτελειώθη το παρόν δι᾿ ἐμοῦ Μελχισεδέκ ἱεροδιακόνου Παντοκρατορινοῦ, εἰς τό μοναστήριον τοῦ Προδρόμου ἐν Σκοπέλω, ἡγουμενεύοντος Στεφανου ἱερομονάχου 1740 μαρτίου ια΄». Μία ἐπιπλέον εἴδηση πού προκύπτει ἀπό τήν παραπάνω μαρτυρία εἶναι ὅτι ἤδη στά 1740, ἔχουμε παρουσία Ἁγιορείτου μοναχοῦ στή μονή Προδρόμου.
Σέ πρόσφατη μελέτη μας, ἀποδώσαμε τήν δεσποτική εἰκόνα τοῦ Μεγάλου Βασιλείου, τοῦ ἔτους 1705, πού βρίσκεται στό τέμπλο τοῦ καθολικοῦ, στόν σημαντικό ζωγράφο κρητικῆς σχολῆς, Ἀντώνιο Ἀγοραστό τόν Κρήτα, πού ἔργα του ὑπάρχουν σέ πολλούς ναούς τῆς Σκοπέλου, ἀνάμεσά στούς ὁποίους, στό καθολικό τῆς μονῆς Εὐαγγελιστρίας, ὅπως ἐπισημάναμε στήν παραπάνω μελέτη. Στήν εἰκόνα τῆς μονῆς Προδρόμου ὁ Μέγας Βασίλειος μέ τό ἀριστερό του χέρι κρατεῖ ἀνοιγμένο εἰλητάριο, στό ὁποῖο ἀναγράφεται τό κείμενο: «Καλότυχος [ἐκεῖνος] ὁποῦ κάμει ἐκεῖνα ὁποῦ ἐγώ ἔγραψα εἰς τά Ἠθικά, ἤτοι Ἀσκητικά, ὅτι θέλει ἀξιωθεῖ τῆς βασιλείας τῶν οὐρανῶν συναγαλλόμενος καί συνευφραινόμενος μετά πάντων τῶν ἀγγέλων καί ἁγίων». Τό κείμενο εἶναι παράφραση ἀπό πρόλογο τοῦ Μεγάλου Βασιλείου, πού εἰσάγει στούς Ὄρους κατά πλάτος, μέρος τῶν Ἀσκητικῶν Λόγων του. Μέ τό κείμενο στό εἰλητάριο ὁ Ἅγιος παρουσιάζεται νά διδάσκει τούς μοναχούς, κάτι ἄλλωστε πολύ παραστατικά ἀποτυπώνεται καί στήν εἰκόνα, καθώς εἰκονίζονται ἀκροώμενοι ὅμιλος σεβάσμιων μοναχῶν, γηραιῶν καί νεότερων, πού ἔχουν τά χέρια ὑψωμένα σέ στάση δεήσεως πρός τόν Ἅγιο. Ἡ πολύ διδακτική αὐτή σύνθεση εἶναι ἀπόλυτα ταιριασμένη μέ τό μοναστικό περιβάλλον τῆς μονῆς Προδρόμου, πού σύμφωνα μέ τόν Καισάριο Δαπόντε, εἶναι τό «ἀσκητικό» μοναστήρι τῆς Σκοπέλου.
Τήν ἐποχή πού ἐξετάζουμε, οἱ ἀπ᾿ αἰώνων σχέσεις Ἁγίου Ὄρους καί Σκοπέλου ἦταν πολύ στενές, μιά πού στό νησί διατηροῦσαν μετόχια ἀρκετές ἀθωνικές μονές (ὅπως ἤδη ἀναφέραμε), μαστόροι ἀπό τήν Σκόπελο ἀπασχολοῦνταν σέ ἀνοικοδομήσεις ναῶν καί ἄλλων κτιρίων στόν Ἄθωνα, ἐνῶ παράλληλα ἀνθοῦσαν τό ἐμπόριο καί οἱ πολιτιστικές ἀνταλλαγές.
Πρόσφατα, σέ ἀνακοίνωσή μας σέ ἐπιστημονικό Συνέδριο, ἀποδώσαμε πέντε φορητές εἰκόνες τῆς μονῆς Προδρόμου, στό φημισμένο Ἁγιορείτη ἁγιογράφο ἱερομόναχο Διονύσιο πού καταγόταν ἀπό τόν Φουρνᾶ τῶν Ἀγράφων. Πρόκειται γιά τίς δεσποτικές εἰκόνες τοῦ Χριστοῦ Παντοκράτορος, τῆς Θεοτόκου Ὁδηγητρίας, τοῦ Τιμίου Προδρόμου, τοῦ ἔνθρονου ἁγίου Νικολάου καί τοῦ ἁγίου Σπυρίδωνος, πού βρίσκονται στό τέμπλο τοῦ καθολικοῦ τῆς μονῆς Προδρόμου. Οἱ εἰκόνες αὐτές φιλοτεχνήθηκαν ἀπό τόν Διονύσιο καί τό ἐργαστήριό του τήν περίοδο 1720/1721, ἐποχή κατά τήν ὁποία ἀνακαινίσθηκε τό καθολικό, ὁπότε καί ὅπως φαίνεται κατασκευάσθηκε τό νέο τέμπλο. Οἱ εἰκόνες εἶναι ἀνεπίγραφες καί ἀχρονολόγητες. Ἀπό καλλιτεχνική ἄποψη οἱ μορφές καί στίς πέντε εἰκόνες εἶναι ρωμαλέες, μέ σωματική εὐρύτητα καί ὄγκο καί ἐντάσσονται στήν τάση ἐπιστροφῆς στήν παλαιολόγειο ζωγραφική τοῦ 14ου αἰ., πού κηρύσσει στίς ἀρχές τοῦ 18ου αἰ. ὁ ἱερομόναχος Διονύσιος ὁ ἐκ Φουρνᾶ, πού ἀσκήθηκε στό Ἅγιον Ὄρος καί εἶναι γνωστός γιά τό ἔργο του Ἑρμηνεία τῆς Ζωγραφικῆς Τέχνης. Ἡ γνώμη μας γιά τίς εἰκόνες αὐτές τῆς μονῆς Προδρόμου εἶναι ὅτι πρόκειται, ἀπό καλλιτεχνικῆς ἀπόψεως, γιά τό σημαντικότερο ἔργο τῆς μεταβυζαντινῆς ἐκκλησιαστικῆς εἰκαστικῆς τέχνης στό αἰγαιοπελαγίτικο αὐτό νησί.
Στήν ἴδια τιμώμενη σήμερα μονή Προδρόμου, ἐντοπίσαμε καί ἄλλο ἕνα ἔργο Ἁγιορείτου ἁγιογράφου, τῶν μέσων τοῦ 18ου αἰ. Πρόκειται γιά τήν φορητή εἰκόνα τῆς Θεοτόκου Παντανάσσης, πού βρίσκεται στό παρεκκλήσι τοῦ Ἁγίου Γεωργίου [ἤ τῶν Ἀρχαγγέλων], καί πού τήν ἀποδώσαμε στόν χρωστῆρα τοῦ ἐργαστηρίου τοῦ ὁσιακῆς μνήμης ἱερομονάχου Παρθενίου τοῦ Σκούρτου, πού λειτουργοῦσε στό λαυριωτικό κελλί τοῦ Ἁγίου Γεωργίου στίς Καρυές. Ἀπό τό ἴδιο ἐργαστήριο προέρχονται καί οἱ εἰκόνες τοῦ τέμπλου τοῦ καθολικοῦ τῆς μονῆς Ζωοδόχου Πηγῆς στό νησί Πιπέρι.
Καί περατώνουμε τήν ἀναφορά μας στή μονή Προδρόμου, δίνοντας μία ἀκόμη φωτεινή ἁγιορειτική διάσταση. Πρόκειται γιά τήν εὐεργετική γιά ὅλη τήν Σκόπελο παρουσία τοῦ Ἁγιορείτου γέροντος Σωφρονίου Κεχαγιόγλου, πού διατηροῦσε φιλικούς καί πνευματικούς δεσμούς μέ τόν ἅγιο Νικόλαο Πλανᾶ, τόν Παπαδιαμάντη ἀλλά καί ἄλλα πνευματικά ἀναστήματα τῆς ἐποχῆς του. Ἀπό τήν ἔρημο τοῦ Ἁγίου Ὄρος, ἔφθασε στά 1897 στή Σκόπελο καί ἐγκαταβίωσε στή μονή Προδρόμου, πού μέ τό διάταγμα τοῦ 1833 τῆς ἀντιβασιλείας τῶν Βαυαρῶν ἦταν διαλυμένη. Ἐκεῖ, μαζί μέ ἕναν ἄλλο Ἁγιορείτη, τόν μοναχό Σίλβεστρο Μονοκρούση, ἄρχισαν τό μεγάλο ἀγῶνα νά ξαναδώσουν στό ἱστορικό μοναστήρι τό μοναστικό καί πνευματικό μεγαλεῖο του. Ἐκεῖνο τό μεγαλεῖο, πού εἶχε κάνει τόν Δαπόντε νά γράψει: «ὁ Πρόδρομος, τό ἀσκητικόν μοναστήριον».
Ὁ γέρων Σωφρόνιος, δέν ἀρκέστηκε μόνο στήν μεταλαμπάδευση τοῦ ἁγιορειτικοῦ ἀσκητικοῦ πνεύματος στή μοναχική κοινότητα τῆς Σκοπέλου καί στήν πνευματική καθοδήγηση τῶν κατοίκων της, ἀλλά μέχρι τό τέλος του, τό 1934, δέν ἔπαψε νά ὠφελεῖ καί ἄλλους τόπους, ὅπως ἡ Θεσσαλία. Παράλληλα, ὁ γέρων Σίλβεστρος, ἄριστος κάτοχος τῆς ψαλτικῆς τέχνης ὡς μαθητής τῶν σπουδαίων μουσικοδιδασκάλων ἱεροδιακόνου Ἀνθίμου καί Κλεομένους Ἀθήνη, λειτούργησε, μέχρι τήν κοίμησή του τό 1922, Σχολή ψαλτικῆς τέχνης στή μονή Προδρόμου, πού ἄφησε πολλούς ἄξιους ἱεροψάλτες, οἱ ὁποῖοι κόσμησαν τούς ἐνοριακούς ναούς τῆς Σκοπέλου.
Ἀντί ἐπιλόγου, ὁλοκληρώνουμε τήν ἀποψινή μας εἰσήγηση μέ τά ἐγκωμιαστικά καί ἱκετευτικά λόγια πού ψέλλισε τό καύχημα τῆς Σκοπέλου, Ἁγιορείτης μοναχός Καισάριος Δαπόντες στόν προστάτη τῆς Σκοπέλου καί τιμώμενο σήμερα, ἅγιο Ρηγίνο.
«Χαίροις τὸ ἀγαλλίαμα, ἡ δόξα τῶν Σκοπέλων / Χαίροις ὁ τῆς πατρίδος μου πολύφωτος κοσμήτης / ἐμοῦ δὲ ὁ πολύτιμος ἔκλαμπρος μαργαρίτης / Χαίροις καὶ σὺ ἡ Σκόπελος πατρίς μου ἡ τιμία / καὶ δέξαι τὰ ψελλίσματα ταῦτα ἐν προθυμίᾳ / Καὶ σὺ δὲ ἁγιώτατε πάτερ καὶ Δέσποτά μου / ἐπιμελοῦ τὴν πόλιν σου, φύλαττε τὸν λαόν σου / ὅπου τιμᾶ πανευλαβῶς τάφον τὸν ἅγιόν σου. / Σκέπε τὴ ἐπαρχίαν σου, σῶζε τὸ ποίμνιό σου / ὁποῦ δοξάζει κι ἐκτελεῖ καὶ τὸ μνημόσυνόν σου. / Βρέχε την τὴν Σκόπελον μὲ ἔλεος παντοτεινὰ τὸ θεῖον / ἵνα βλαστάνη καὶ γενᾶ καρποὺς καλῶν παντοίους» Ἀμήν.

Εἰσήγηση στήν Ἡμερίδα μέ τίτλο: «Τῆς νήσου Σκοπέλου τρίμορφον ἱερόν ἤτοι τιμή στόν ἅγιο καί πολιοῦχο τῆς νήσου Ρηγίνο καί στίς σεπτές Μονές τοῦ θείου Εὐαγγελισμοῦ καί τοῦ Τιμίου Προδρόμου», πού διοργανώθηκε ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Χαλκίδος καί ἔλαβε χώρα στή Σκόπελο, 22 Ἰουνίου 2012, μέ ἀφορμή τίς λαμπρές ἑορταστικές ἐκδηλώσεις τίς ἀφιερωμένες στήν ἐπέτειο τῆς συμπλήρωσης 1650 ἐτῶν ἀπό τό μαρτύριο τοῦ ἁγίου Ρηγίνου, 400 ἐτῶν ἀπό τήν ἵδρυση τῆς μονῆς Τιμίου Προδρόμου καί 300 ἐτῶν ἀπό τήν ἐπανίδρυση τῆς μονῆς Εὐαγγελιστρίας.


Ὁ πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντῖνος Καλλιανός εἰσηγούμενος στήν ἡμερίδα τό θέμα «Τῶν Σκοπελιτῶν ὁ νόστος. Ἡ περίπτωση τοῦ Καισάριου Δαπόντε καί ἡ πhttp://agioritikoslogos.blogspot.gr/2012/06/blog-post_5938.htmlνευματική του ἐξάρτηση ἀπ

Από 28/6 τα δρομολόγια από Θες/κη για Σποράδες με πρώτο λιμάνι προσέγγισης την Σκόπελο!Ξεκινούν από την ερχόμενη Πέμπτη 28 Ιουνίου τα δρομολόγια του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου "Αλκυόνη" που θα συνδέουν ακτοπλοϊκά τη Θεσσαλονίκη με τα νησιά των Βορείων Σποράδων και το λιμάνι του Βόλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης τα δρομολόγια θα ολοκληρωθούν στις 3 Σεπτεμβρίου

Απεργούν αύριο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι Μαγνησίας


Απεργούν την Τετάρτη, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Μαγνησία στο πλαίσιο 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου.
Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο του Τουρισμού, που έγκαιρα προειδοποίησαν για τις συνέπειες μιας εργασιακής αποσταθεροποίησης, μέσα στην καρδιά της θερινής τουριστικής περιόδου, συνάντησαν όπως επισημαίνουν την πλήρη άρνηση και την εργοδοτική αδιαφορία με αποτέλεσμα -όπως τονίζουν- να είναι η απεργία μονόδρομος και η επιτυχία της καθοριστική.
Αιχμή για την κινητοποίηση είναι η μονομερής καταγγελία της σύμβασης από πλευράς των Ξενοδόχων με τους υπαλλήλους του κλάδου να τονίζουν ότι «οι εργοδότες στον Κλάδο του Τουρισμού επέλεξαν συνειδητά τον δρόμο της σύγκρουσης και της ευθείας αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους, αξιώνοντας προκλητικά την ανατροπή των εργασιακών και θεσμικών τους κατακτήσεων».
Ο σύλλογος ξενοδοχοϋπαλλήλων Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «κατεδαφιστική τακτική των εκπροσώπων του Επιχειρηματικού τουριστικού κόσμου (καταχρηστικές καταγγελίες των Κλαδικών Συμβάσεων, ισοπεδωτικές προτάσεις, για κατάργηση θεσμικών κατακτήσεων, στυγνή αφαίμαξη των μισθών, εργασιακοί εκβιασμοί κ.λ.π.) που πρέπει να σταματήσει και να απαντηθεί με τη μόνη γλώσσα που δείχνουν να καταλαβαίνουν».
Το διεκδικητικό πλαίσιο του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μαγνησίας με αφορμή την 24ωρη απεργία της Τετάρτης περιλαμβάνει ανατροπή όλων των αντεργατικών Νόμων για τις Συμβάσεις, υπογραφή νέων Κλαδικών Συμβάσεων, που θα διασφαλίζουν την εφαρμογή και τα εισοδήματα των εργαζομένων.
Επίσης ανατροπή της αντεργατικής Υπουργικής Απόφασης για τα Β.Α.Ε. και επανεξέταση όλων των ειδικοτήτων του Κλάδου στα Βαρέα, επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Εργατικής Κατοικίας, με διασφάλιση όλων των Κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων και κατοχύρωση των Ασφαλιστικών κατακτήσεων του Κλάδου μας, που απορρέουν από το Καταστατικό του τ. ΤΑΞΥ.
Ο Σύλλογος τέλος απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να δώσουν δυναμικό «παρών» στη 24ωρη πανελλαδική απεργία, «λέγοντας ξεκάθαρο «όχι» στους εργοδοτικούς εκβιασμούς και στις ωμές αξιώσεις φτωχοποίησης της ζωής μας».

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου