Hellenic Seaways - Άμεση & Εύκολη Online Kράτηση‎

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει πλέον το φαινόμενο της απόψυξης κατεψυγμένων αλιευμάτων

Ονομάζομαι Στέλλα Μαρκάκη και θεωρώ τον εαυτό μου ένα συνειδητοποιημένο καταναλωτή. Με αυτή μου λοιπόν την ιδιότητα σας αποστέλλω καταγγελία με Θέμα: "Απόψυξη Κατεψυγμένων Αλιευμάτων".

Το φαινόμενο της παράνομης απόψυξης κατεψυγμένων αλιευμάτων έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Ως καταναλωτής, ο οποίος έχει εντάξει το ψάρι στην καθημερινή διατροφή του αλλά και με την επιστημονική μου ιδιότητα ως ιατρός, έχω κάνει κάποια προσωπική έρευνα πάνω στο Θέμα.

Έχω προχωρήσει στο παρελθόν και σε κάποιες καταγγελίες στον Ε.Φ.Ε.Τ. όσον αφορά "επαγγελματίες", των οποίων τις πρακτικές θεωρώ παραπλανητικές, παράνομες και επικίνδυνες. Η προσπάθεια μου αυτή δυστυχώς ήταν ατελέσφορη.

Με εξοργίζει το γεγονός ότι έρχομαι αντιμέτωπη με ένα σύστημα, το οποίο είναι όχι μόνο αναποτελεσματικό, αλλά έχει κατορθώσει να αλλοιώσει και να διαφθείρει την λειτουργία των οργάνων, τα οποία έχουν θεσπιστεί για να το ελέγχουν.

Πραγματικά, θέλω να πιστεύσω ότι ως ένωση η οποία έχει σκοπό την πραγματική προστασία του καταναλωτή από τέτοιου είδους φαινόμενα και πρακτικές, θα ασχοληθείτε σοβαρά με την καταγγελία αυτή και θα προβείτε σε κάποιες δράσεις και ενημερώσεις του καταναλωτικού κοινού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως θεωρώ ότι αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν, μέσω μιας συντονισμένης και ομαδικής προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων,οργάνων και ενώσεων. Παρόλα αυτά, όταν βιώνεις καθημερινά την αδυναμία του συστήματος να αντιμετωπίσει τις παθογένειες τις οποίες το ίδιο δημιουργεί, αισθάνεσαι την ανάγκη να αντιδράσεις με όποιον τρόπο μπορείς.

Με εκτίμηση, Στέλλα Μαρκάκη

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, όταν αποψύχεται ένα κατεψυγμένο αλίευμα, κρίνονται αναγκαία τα παρακάτω :

1. Το κατεψυγμένο προϊόν πρέπει να αποψύχεται και να συσκευάζεται σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, για αυτό το σκοπό.

2. Στη συσκευασία του προϊόντος πρέπει να αναγράφεται η «κατάσταση» του, ότι δηλαδή αποτελεί προϊόν απόψυξης και οι εγκαταστάσεις, όπου έγινε η απόψυξη.

3. Στη συσκευασία του προϊόντος πρέπει να αναγράφονται τα προσθετικά-συντηρητικά, τα οποία περιέχει.

4. Στη συσκευασία του προϊόντος πρέπει να αναγράφεται ότι αποτελεί προϊόν υδατοκαλλιέργειας , εφόσον είναι τέτοια η περίπτωση και η χώρα προέλευσης του προϊόντος

Σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο απαγορεύεται :

1. H απόψυξη κατεψυγμένων αλιευμάτων να λαμβάνει χώρα κατά το στάδιο της λιανικής πώλησης από τον έμπορο λιανικής.

2. H αποσυσκευασία στο λιανικό εμπόριο των αποψυγμένων αλιευμάτων που έχουν παραχθεί – συσκευαστεί, από νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Είναι τουλάχιστον οφθαλμοφανές ότι το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αναφέρθηκε προηγουμένως, καταστρατηγείται καθημερινά. Στη συνεχεία, παρατίθενται κάποια παραδείγματα τα οποία αποτελούν παράνομες μεν αλλά καθημερινές πρακτικές επιτήδειων «επαγγελματιών» .

Οι Γαρίδες Vanamei αποτελούν προϊόν υδατοκαλλιέργειας με προέλευση από χώρες της Κεντρικής Αμερικής (Παναμά, Εκουαδόρ) και της Ασίας (Βιετνάμ, Ινδονήσια, Ινδία). Οι γαρίδες αυτές έχουν γκριζοπράσινο χρώμα. Μετά την εξαλίευση τους και πριν την κατάψυξη, προστίθενται σε αυτές συντηρητικά, έτσι ώστε να αποφθεχθεί η μελάνωση στο κεφάλι. Το προϊόν αυτό εισάγεται στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά αποκλειστικά σε κατεψυγμένη μορφή.

Παρατηρούνται ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις στην ελληνική αγορά, όπου οι συγκεκριμένες γαρίδες διατίθενται και πωλούνται ως Φρέσκες Ισπανίας. Φυσικά δεν γίνεται ούτε λόγος για την απαραίτητη επισήμανση, καθώς ένα προϊόν το οποίο είναι αποψυγμένο «παρουσιάζεται» παραπλανητικά στον καταναλωτή ως νωπό.
Το Πανγκάσιους αποτελεί προϊόν υδατοκαλλιέργειας με προέλευση από το Βιετνάμ. Το προϊόν αυτό εισάγεται στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά αποκλειστικά σε κατεψυγμένη μορφή. Και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν αυξανόμενα κρούσματα όπου αποψυγμένα φιλέτα Πανγκάσιους πωλούνται ως φρέσκα. Η απαραίτητη επισήμανση, η οποία περιγράφηκε νωρίτερα, φυσικά απουσιάζει εντελώς. Για ακόμα μια φορά, παραπλανάται σκόπιμα ο καταναλωτής.

Την Περίοδο της Σαρακοστής, εκατοντάδες τόνοι κεφαλόποδων (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα) εισάγονται κατεψυγμένα στην ελληνική αγορά και πωλούνται ως φρέσκα στον Έλληνα καταναλωτή. Επομένως, ο καταναλωτής αγοράζει αποψυγμένο χταπόδι από τη Δυτική Αφρική και αποψυγμένα καλαμάρια από τη Νότια Αφρική, μένοντας με την εντύπωση ότι έχει αγοράσει φρέσκο ελληνικό προϊόν.

Σε όλες τις προαναφερθέντες περιπτώσεις, τα αποψυγμένα προϊόντα πωλούνται στην αγορά από 50 έως 150% ακριβότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα κατεψυγμένα.

Άμεση συνέπεια των πρακτικών αυτών, είναι η εκμετάλλευση και η παραπλάνηση του Έλληνα καταναλωτή. Ο καταναλωτής αγοράζει ένα προϊόν το οποίο θεωρεί φρέσκο ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για κατεψυγμένο. Φυσικά, αγοράζει το προϊόν κατά πολύ ακριβότερο από τα καταψυγμένα που διατίθενται στην αγορά. Ακόμα, αγνοεί εντελώς ότι το προϊόν έχει αποψυχθεί, μια διαδικασία η οποία εγκυμονεί κινδύνους, εάν δεν τηρηθούν κανόνες ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην διάσταση της παραπλάνησης όσον αφορά την προέλευση του προϊόντος. Ο καταναλωτής θεωρεί ότι αγοράζει ελληνικό προϊόν. Με αυτό τον τρόπο, κάποιοι εκμεταλλεύονται με το «χειρότερο» τρόπο την τάση που έχει επικρατήσει το τελευταίο διάστημα, ο καταναλωτής να στρέφεται σε ελληνικά προϊόντα, με τη διάθεση να ενισχύσει την ελληνική οικονομία.

Πέραν βέβαια από την παραπλάνηση του καταναλωτή, τα φαινόμενα αυτά εγείρουν και άλλα ζητήματα. Καίριο είναι το χτύπημα για ολόκληρο το εθνικό σύστημα αλίευσης και παραγωγής φρέσκων/νωπών ψαριών. Οι παραγωγοί πλήττονται βάναυσα καθώς ο καταναλωτής, μη γνωρίζοντας τα πραγματικά στοιχεία για τα εν λόγω προϊόντα (αποψυγμένα) , στρέφεται σε αυτά λόγω χαμηλότερης τιμής. Έτσι παραγκωνίζονται τα φρέσκα ελληνικά αλιεύματα και το εθνικό σύστημα αλίευσης και παραγωγής φρέσκων/νωπών ψαριών οδηγείται σταδιακά σε συρρίκνωση.

Μεγάλες, βέβαια, είναι οι ζημιές και για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Οι τσιπούρες, τα λαυράκια, και οι πέστροφες ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούσαν ανέκαθεν μια εναλλακτική επιλογή για τον καταναλωτή, ο οποίος ζητούσε μια πιο οικονομική πρόταση, όσον αφορά την αγορά ψαριού. Οι χαμηλές τιμών των αποψυγμένων, τα οποία παρουσιάζονται ως φρέσκα στον καταναλωτή, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ρίχνουν κατακόρυφα τις πωλήσεις των ιχθυοκαλλιεργειών.

Τέλος, ένας άλλος τομέας ο οποίος πλήττεται από τις παράνομες αποψύξεις κατεψυγμένων αλιευμάτων είναι αυτός των βιομηχανιών επεξεργασίας και συσκευασίας νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων. Οι βιομηχανίες αυτές, οι οποίες έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις, έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις και τα προϊόντα τους να συμμορφώνονται με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, βλέπουν το νομικό πλαίσιο το οποίο περιφρουρούν, να καταστρατηγείται από τις ολοένα και αυξανόμενες παράνομες πρακτικές απόψυξης.

Βίντεο-ντοκουμέντο από την κατάρριψη του RF-4EΤΜ διαψεύδει την Τουρκία (upd)Όπως μεταδίδει το βρετανικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η Τουρκία ανακοίνωσε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της ότι το μαχητικο/αναγνωριστικό αεροσκάφος RF-4ΕΤΜ  το οποίο καταρρίφθηκε από τη συριακή αεράμυνα, βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο 13 χλμ, από τις ακτές της Συρίας και ότι εντός του συριακού ΕΕΧ. Το ερασιτεχνικό βίντεο-νυοκουμέντο που δημοσιεύουμε διαψεύδει εμμέσως, πλην σαφώς, τον ισχυρισμό της Άγκυρας.
Επίσης, ότι η κατάρριψη προχώρησε χωρίς να έχει προηγηθεί προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου στους χειριστές του αεροσκάφους ως είθισται (προφανώς οι Τούρκοι είναι συνηθισμένοι από τις "αστικές ευγένειες" της ΠΑ στο Αιγαίο...).
Βάσει της εν λόγω ανακοίνωσης στοιχειοθετείται - κατά την Τουρκια - το αδικαιολόγητο της κατάρριψης του αεροσκάφους, άρα "ακολουθούν μέτρα" και κλιμάκωση. Η Συρία επιμένει ότι ήταν εντός του συαριακού εναέριου χώρου, αλλά βέβαια το ζήτημα είναι κατά πόσον μπορεί να στοιχειοθετηθεί και από τις δύο πλευρές που ακριβώς βρισκόταν το αεροσκάφος.  
Η Συρία είχε δικαίωμα κατάρριψης έτσι ή αλλιώς, από την στιγμη που ήταν εντός του συριακού FIR και μπορούν να επικαλεστούν οτι "Δεν πειθάρχησε στις εντολές μας".

Σύμφωνα με την συριακή άποψη και με βάση χάρτη ο οποίος την συνοδεύει «ένα αεροσκάφος του οποίου η ταυτότητα δεν αναγνωρίστηκε, παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος και με μεγάλη ταχύτητα πάνω από τα συριακά χωρικά ύδατα. Το συριακό αντιαεροπορικό πυροβολικό έβαλε εναντίον του και το έπληξε καθώς βρισκόταν περίπου ένα χιλιόμετρο από την ακτή. Το αεροπλάνο κατέπεσε εντός συριακών χωρικών υδάτων, δυτικά του χωριού στο ύψος του Om al-Tuyour της επαρχίας Λατάκια, 10 χιλιόμετρα από την ξηρά.»
Το βίντεο που ακολουθεί από παραλία της Συρίας, ακούγονται αντιαεροπορικά όπλα να βάλουν, ήχοι αεροσκαφών τζετ, αν και η λήψη δεν αποκαλύπτει κάποιο αεροπλάνο παρά μόνο τις ζητωκραυγές της κατάρριψής του. Το βίντεο επιβεβαιώνει εμμέσως ότι το αεροσκάφος πετούσε πολύ κοντά και χαμηλά στην συριακή ακτή, αλλιώς δεν θα ακουγόταν ο θόρυβος από τον κινητήρα του  τόσο καθαρά. Εντύπωση προκαλεί ότι οι ιαχές για την κατάρριψη ακολουθούν βολές αντιαεροπορικών ... πυροβόλων και όχι βολή Α/Α βλήματος. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση κατάρριψης από απλά 23άρια πυροβόλα (ZU-23-2) από αυτά που υπηρετούν κατά εκατοντάδες και στον Ελληνικό Στρατό.Πληροφορίες απο την Συρία αναφέρουν ότι η συριακή αεράμυνα είναι σε κατάσταση συναγερμού, ενώ ένα κλιμάκιο Αμερικανών έχει σπεύσει στην Τουρκία για να διαβουλευθούν με την τουρκική Αεροπορία. Εντύπωση κάνει η σιγή της Ρωσίας, που μόνο κάτι καλό δεν προοιωνίζει. Στο εσωτερικό πολεμικό μέτωπο, χθες οι επιθέσεις του Στρατού ήταν σφοδρές και συνλικά σκοτώθηαν 102 αντάρτες.
Το μήνυμα που έστειλε πάντως η Συρία (βασικά η Ρωσία) ήταν σαφές: Δεν πρόκειται να ανεχθούν no-fly-zone. Και βέβαια ακόμα και αποστολές καταστολής αεράμυνας να εκτελεστούν (αναφερόμαστε στο NATO η Τουρκία ειναι πολύ "μικρή" για να εκτελέσει αποτελεσματικές αποστολές SEAD σε τέτοιο πυκνό δίκτυο αεράμυνας) τα αποτελέσματα είναι αβέβαια.
Τα ρωσικά αποβατικά για την ώρα δεν έχουν αποπλεύσει από την Σεβαστούπολη, αλλά οι μονάδες είναι μέσα και γύρω από τα σκάφη...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ψάρια του Αιγαίου Το skopelos news παρουσιάζει για πρώτη φορά στο διαδίκτυο τα πάντα για τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών!

ΑΠΟ ΤΟ http://www.homefood.gr/

Το skopelos news παρουσιάζει για πρώτη φορά στο διαδίκτυο τα πάντα για τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών! Τώρα μπορείτε να τα έχετε όλα -- και πληροφορίες, και εικόνες, αλλά και συνταγές!
Μια πρωτότυπη (και χρήσιμη!) βάση δεδομένων για τα ψάρια του Αιγαίου είναι στη διάθεσή σας. Βασισμένη στην πρωτοποριακή εργασία της Έλλης Παπαδημητρίου και τα ζωγραφικά δείγματα του Γιάννη Βαλαβανίδη, η καταγραφή των ψαριών και η μετατροπή της σε εύχρηστη database έγινε ειδικά από το HomeFood, αποκλειστικά για τους χρήστες του, και συνδέθηκε με τις σχετικές συνταγές. Έτσι έχετε υπεύθυνα και αξιόπιστα στοιχεία, που συμπληρώνονται και ανανεώνονται και με τη δική σας βοήθεια, και φυσικά πολλές-πολλές λαχταριστές και υγιεινές συνταγές... http://www.homefood.gr/

Σαλάχι 13 κιλών η λεία ερασιτέχνη ψαρά

Ένα σαλάχι 12 κιλών και 900 γραμμάριων κατάφερε να ψαρέψει στα ανοικτά της Μαρώνειας, ο ερασιτέχνης Κομοτηναίος ψαράς Παναγιώτης Μαργαριτόπουλος.

Άριστος γνώστης του βυθού, αφού ασχολείται με το αγαπημένο του σπορ για αρκετά μεγάλο διάστημα, κατάφερε να ψαρέψει το τεράστιο και εντυπωσιακό ψάρι και δίκαια το παρουσίασε σε φίλους και γνωστούς.

Είναι το τρίτο σαλάχι που καταφέρνει να πιάσει φέτος, όπως είπε στο «Χ», καμαρώνοντας για τη ψαριά του.

Συνήθως βγάζει σαργούς λαυράκια, χταπόδια και πολλά άλλα είδη που βυθού που ψαρεύονται κατά διαστήματα. Ωστόσο, αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός...

Προς μείωση ΦΠΑ στην εστίαση


Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για να προλάβουν τη θερινή σαιζόν, ρύθμιση στους δανειολήπτες και πάγωμα απολύσεων, καθώς και την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έως τουλάχιστον το 2016, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι βασικές θέσεις της νέας κυβέρνησης.
Οι θέσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης και συζητήθηκαν χθες στην τριμερή επιτροπή, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων και παραδόθηκαν στους πολιτικούς αρχηγούς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα που έρχεται μπροστά είναι η μείωση του ΦΠΑ για να τονωθεί ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος θεωρείται το μόνο ανάχωμα προς το παρόν για να μην μεγαλώσει και άλλο η ύφεση και η ανεργία, ενώ προς τα... πίσω φέρεται να πηγαίνει το ζήτημα της κατάργησης της μετενέργειας και γενικότερα των εργασιακών ζητημάτων καθώς εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με την τρόικα.
Τα τρία κόμματα συμφώνησαν επίσης στο ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ούτε και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Πρόκειται για ζητήματα στα οποία οι επαφές που έχουν προηγηθεί με την τρόικά δείχνουν ότι υπάρχει ανοχή.
Επίσης προωθείται ρύθμιση για τους δανειολήπτες ώστε οι δόσεις να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματος, αλλά και σταθεροποίηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων στα τωρινά επίπεδα.
Εκτός οικονομίας, τέθηκε επί τάπητος η αλλαγή του εκλογικού νόμου επί αναλογικότερου, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η μείωση των επιχορηγήσεων κομμάτων. Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φέρεται να διαφώνησαν με τη πάγια πρόταση της ΝΔ να καταργηθεί ο σχετικός νόμος Ραγκούση.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΚΑΤΙ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΠΕΥΘΕΊΑΣ ΑΝΆΘΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ?


ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΑΡΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΙΝΤΑΡΑ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΠΑΤΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΊΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ 100000 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΙΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΝΑΙ ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΗ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΌΛΙΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΌΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΎΓΕΙΑ ΘΑ ΤΟ ΣΤΕΊΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΊΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ...

Για άλλη μια φορά το προεδρείο της ΠΟΕΠΛ.Σ αιφνιδιάστηκε απο τις εξελίξεις. Εκτός και αν προτίθεται να το ξαναπαίξει δημόσιες σχέσεις με Μουσουρούλη και Βερνίκο!

Δεν ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θα τους έπαιρνε τα...όπλα...
ΠΟΙΑ ΟΠΛΑ ΡΕ ΑΣΧΕΤΟΙ;
Τώρα,
Άκουσαν τον νέο υπουργό να μην λέει λέξη για το προσωπικό και τα προβλήματά του στην ομιλία του-θυμίζω, πως, ως βουλευτής της Ν,Δ, επι ΠΑΣΟΚ συνεχώς με ερωτήσεις του αναφερόταν στα σημαντικά προβλήματα των απλών λιμενικών-και τώρα, με μία χλιαρή, κατά την γνώμη μου ανακοίνωση η ΠΟΕΠΛ.Σ τρέχει πίσω απο τις ραγδαίες και εις βάρος του προσωπικού εξελίξεις!
Να βάλει το χέρι του ο Αη-Νικόλας.
Γιατί βλέπω τους αξιωματικούς μες την καλή χαρά και υπαξιωματικούς και λιμενοφύλακες εις τα βιυνά και εις τα όρη ανεβασμένους και ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ!
ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

Απόλαυση

Τέτοια ξεφτίλα, τέτοιο φτύσιμο από τα αστικά ΜΜΕ, που μέχρι τώρα όλο καλά λόγια είχαν να πουν για την ΔΗΜΑΡ, την «υπεύθυνη αριστερά» όπως έγραφαν κατά κόρο ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν το περίμενε ο Φ. Κυβέλης. Αφού τώρα πια εξασφάλισαν ότι έγινε το άλλοθι σε μια μνηνονική κυβέρνηση  του ρίχνουν χλαπάτσες και ούτε λίγο ούτε πολύ τον χαρακτηρίζουν κερδοσκόπο και τον παραλληλίζουν στα ίσια με τον Καρατζαφύρερ όπως κάνει το «Βήμα της Κυριακής», από όπου είναι και το σκίτσο που παραθέτουμε.

Η φυλλάδα που μέχρι χτες έκανε ύμνους για τον «συγκροτημένο και υπεύθυνο λόγο» του Φ. Κουβέλη σήμερα αφού ο ηγέτης της ΔΗΜΑΡ  έγινε το επίσημο δεκανίκι της μνηνονικής  συγκυβέρνησης τον παρουσιάζει πρωτοσέλιδα σαν ένα τυχάρπαστο πολιτικάντη –κακέκτυπο Καρατζαφέρη- γράφοντας: «Το φιλόδοξο σχέδιο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Το έχουν αντιληφθεί ουκ ολίγοι συνομιλητές του. Για να ευοδωθεί ίσως χρειαστεί να διαλύσει το κόμμα του )όπως δηλαδή ακριβώς έκανε και ο κύριος Κωστής Στεφανόπουλος με τη ΔΗΑΝΑ πριν αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας)».   

Απόλαυση. 

Ασχετο: Οι Γερμανοί όταν υποχωρούσαν απ’ την Ελλάδα το 1944 τους έλληνες προδότες που μέχρι τότε συνεργαζόταν με τις δυνάμεις κατοχής τους εκτελούσαν.

Στις 27/6 τα μέλη της Ε.Ο Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και ο αναρχικός Θεόφιλος Μαυρόπουλος δικάζονται συμφώνα με τις διατάξεις του άρθρου 184 του Ποινικού Κώδικα.

 Στις 27/6 τα μέλη της Ε.Ο Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και ο αναρχικός Θεόφιλος Μαυρόπουλος δικάζονται συμφώνα με τις διατάξεις του άρθρου 184 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει «Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών». Η δίωξη αφόρα σε τρία διαφορετικά κείμενα, εκ των οποίων μάλιστα το ένα δεν είναι δικό τους, στα οποία επαναλαμβάνεται η φράση ''ούτε ένα χιλιοστό πίσω, εννέα χιλιοστά στα κεφάλια των μπάτσων.'' Πιο συγκεκριμένα:Η πρώτη δίωξη ήταν για το κείμενο των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και του αναρχικού Θεόφιλου Μαυρόπουλου με τίτλο «Αλληλεγγύη από τη ΣΠΦ και το Θ. Μαυρόπουλο προς το αναρχικό στέκι ΝΑΔΙΡ» Το κείμενο αλληλεγγύης αφορούσε την εισβολή που έγινε στις 4/10/11 στο αναρχικό στέκι Ναδίρ από μπάτσους διαφόρων υπηρεσιών (ασφαλίτες, ΟΠΚΕ και άλλων), ενώ πριν είχε περικυκλωθεί το γύρο τετράγωνο με διμοιρίες ΜΑΤ, ομάδες ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ.
Η δεύτερη δίωξη αφορά τους ίδιους για το κείμενο «Σχετικά με τη νέα δίωξη για το κείμενο αλληλεγγύης στο στέκι Ναδίρ» και η τρίτη δίωξη για την ανάληψη ευθύνης για το studio ATA, το οποίο σύμφωνα με τη δικογραφία οι δέκα σύντροφοι ανέβασαν στο ίντερνετ, όντας έγκλειστοι στις φυλακές ενώ την ευθύνη για την συγκεκριμένη ενέργεια έχουν αναλάβει οι Αποκλίνουσες συμπεριφορές για τη διάδοση του επαναστατικού τερορισμού – Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο.
Οι διώξεις και οι δικογραφίες της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και των κατηγορούμενων για συμμετοχή σε αυτή, αποτελούν ένα εργαστήρι νομοθετικών και δικαστικών πειραματισμών που μοναδικό στόχο έχουν από την μια να κάμψουν την αγωνιστικότητα των συντρόφων μας επιβάλλοντας τους εξοντωτικές ποινές, και από την άλλη να παραδειγματίσουν όποιον αντιστέκεται εκτός πλαισίου νομιμότητας ή σκέφτεται να δράσει έτσι. Πόσο βαθειά νυχτωμένοι και πόσο απελπισμένοι πρέπει να είναι αν νομίζουν ότι έτσι θα μας τρομοκρατήσουν και θα μας κάνουν να κάνουμε έστω και ένα βήμα πίσω .
Το κράτος επιχειρεί λοιπόν να ανοίξει νέα πεδία ποινικοποίησης των αγώνων, της αλληλεγγύης, ακόμα και του πολιτικού λόγου. Το νομικό οπλοστάσιο των εξουσιαστών συνεχώς αναβαθμίζεται και όπου δεν φτάνει αυτό βλέπουμε να ξεθάβονται διατάξεις και νόμοι ακόμη και από την εποχή του Μεταξά που φαίνεται να ταιριάζουν γάντι στο σημερινό ολοκληρωτικό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Για το κεφάλαιο και το κράτος του, που έχουν υποβάλλει την κοινωνία στην ανέχεια και την εξαθλίωση, όσοι αντιστέκονται στη σύγχρονη κοινωνική βαρβαρότητα, ανήκουν στο στρατόπεδο του «εσωτερικού εχθρού» και βρίσκονται απέναντι σ’ ένα τείχος αστυνομικής καταστολής και δικαστικών διώξεων. Μάταια προσπαθούν να ανακόψουν το ορμητικό ποτάμι που έρχεται. Απέναντι στον πόλεμο τους όσο σκληρός και να είναι, δεν τρομοκρατούμαστε. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των συντρόφων μας. Η απάντηση μας είναι οι αγώνες και όπλο μας η αλληλεγγύη, η θεμελιώδης αυτή αξία του αναρχικού αντιεξουσιαστικού χώρου που διαπερνάει τους τοίχους των φυλακών και δίνει δύναμη στους συντρόφους μας να συνεχίσουν τον αγώνα τους για αξιοπρέπεια, ελευθερία.
 
Αλληλεγγύη στην ΕΟ Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και στον Αναρχικό Θ. Μαυρόπουλο.
 

Συγκέντρωση-Δικαστήρια Ευελπίδων Τετάρτη 27 Ιούνη στις 9.00πμ
 
Συνέλευση αλληλεγγύης στους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΤΕΜΗ ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ !


ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑΣ . Ευτυχώς διοτη λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των εργαζομένων της


Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΧΤΈΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΆΘΗΚΕ ΣΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΈΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή!

Διακήρυξη του ΕΣΥΝ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη
Την επιτακτική ανάγκη για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης και την ανάπτυξή τους, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλης της χώρας, αναδεικνύει για άλλη μια φορά το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) μέσα από τη Διακήρυξή του, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, την Τρίτη 26 Ιούνη.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΣΥΝ λειτουργεί από το 1980 (αρχικά ως ΠΑΣΕΝ) και ιδρύθηκε από μια ομάδα γιατρών, φαρμακοποιών, εκπαιδευτικών, νομικών, φοιτητών, εργαζόμενων και πολιτιστικούς συλλόγους ή συλλόγους γονέων. Ολοι όσοι συμμετείχαν διέβλεπαν από τότε τον κίνδυνο και ανησυχούσαν για τις συνέπειες της εξάπλωσης των ναρκωτικών στη νεολαία. Εδώ και τρεις δεκαετίες το ΕΣΥΝ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση, στην επιστημονική τεκμηρίωση και τη διαμόρφωση αιτημάτων.
Η Διακήρυξη έχει ως εξής:
«
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών σημαδεύεται από την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας και από τις δραματικές συνέπειές της.
Τα προβλήματα γιγαντώνονται και απειλούν τη ζωή μας. Αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς η ανεργία, οι μισθοί έχουν ισοπεδωθεί, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης τείνουν να γίνουν το κύριο μοντέλο δουλειάς. Διευρύνεται το τμήμα του λαού που βιώνει τη σχετική ή και την απόλυτη φτώχεια, ενώ η ανασφάλεια είναι το συναίσθημα που κυριεύει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.
Στο στόχαστρο έχει μπει ιδιαίτερα η ζωή και το μέλλον της νέας γενιάς που στερείται τα στοιχειώδη δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, κ.α. Με 50% ανεργία, κατώτερο μισθό και ανασφάλιστη εργασία, βλέπει το μέλλον της χωρίς προοπτική, αδυνατώντας να βάλει θεμέλια για μια ζωή με σιγουριά και αξιοπρέπεια.
Τα επίσημα στοιχεία και η καθημερινότητα που βιώνουμε, δείχνουν καθαρά την "θύελλα που έρχεται" και στο ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Η ετήσια Εκθεση του ΕΚΤΕΠΝ για το 2011 αλλά και η αντίστοιχη του ΟΗΕ, επισημαίνουν ότι στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, η χρήση ουσιών και η εξάρτηση από αυτές θα οξυνθεί.
Τα πρώτα στοιχεία (ΕΠΙΨΥ, ΕΚΤΕΠΝ, EMCDDA, INCB) έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις.
Χαρακτηριστική είναι η αύξηση του ποσοστού των μαθητών που έχει κάνει χρήση κάποιας εξαρτησιογόνας ουσίας, κυρίως κάνναβης, σε 15,2% από 12% που ήταν το προηγούμενο έτος, με παράλληλη μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης. Το ποσοστό αυτό έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας και η αύξηση αυτή συμβαδίζει με το αυξητικό ποσοστό των νέων που θεωρούν ακίνδυνη τη χρήση της κάνναβης.
Σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες βρίσκεται η αντιναρκωτική πολιτική που ασκείται διαχρονικά ή σχεδιάζεται:
 • Το προηγούμενο έτος έγιναν προγράμματα πρόληψης μόνο στο 1,5% των μαθητών της χώρας μας.
 • Τα 72 Κέντρα Πρόληψης υποχρηματοδοτούνται και συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
 • Κατοχυρώθηκε νομικά η λειτουργία ιδιωτικών μονάδων "απεξάρτησης" στη χώρα μας και με δυνατότητα κρατικής επιχορήγησης.
 • Τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και των ψυχιατρικών νοσοκομείων υποχρηματοδοτούνται σχεδόν κατά 50%, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία τους και την αδυναμία ανάπτυξης των νέων δομών που έχει ανάγκη η χώρα.
 • Η πολιτική κοινωνικής επανένταξης για τους απεξαρτημένους είναι ανύπαρκτη.
 • Αναγορεύεται σε βασική μορφή "θεραπείας" η χορήγηση υποκατάστατων ηρωίνης, όταν σήμερα στη χώρα μας πάνω από το 70% των εξαρτημένων κάνει παράλληλη χρήση πάνω από 3 ουσιών.
 • Ηδη ξεκινά και στη χώρα μας ο "θεσμός" των "χώρων ελεύθερης χρήσης" έπειτα από εξαγγελίες της προέδρου του ΟΚΑΝΑ κας Μαλλιώρη και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη. Σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο κέντρο της Αθήνας (Σταθμός Λαρίσης και Βοτανικός) θα επιτρέπεται νόμιμα η χρήση ουσιών, το κράτος θα προσφέρει τις σύριγγες και η μοναδική υποχρέωση του χρήστη θα είναι να έχει "εξασφαλίσει μόνος του τη δόση του", απλά για να μην είναι οι χρήστες σε κοινή θέα. Πλέον στη χώρα μας εκτός από την "κρατική πρέζα" (προγράμματα υποκατάστασης) θα έχουμε και "κρατικές πιάτσες".
Ως επιστέγασμα όλων αυτών ήρθε και το νομοσχέδιο "Κώδικας Ναρκωτικών". Ενα νομοσχέδιο που με πρόσχημα την ελευθερία της ατομικής επιλογής, νομιμοποιεί τη χρήση - καλλιέργεια - διακίνηση ουσιών, εμπορευματοποιεί την πρόληψη - απεξάρτηση - επανένταξη, ενισχύει τη συντήρηση του φαινομένου μέσα από την προώθηση των υποκατάστατων σε νοσοκομεία, στρατόπεδα και φυλακές.
Αρχικοί εμπνευστές του ήταν αυτοί που αποτέλεσαν την κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι μέχρι σήμερα κάνουν κριτική γιατί δεν ψηφίστηκε. Μάλιστα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, της ΑΚΟΑ, των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, έσπευσαν να στηρίξουν ως συνδιοργανωτές το 8ο "Αντιαπαγορευτικό Κανναβικό Φεστιβάλ" που διοργανώθηκε στη χώρα μας τον Μάη στο Ελληνικό.
Καθοριστικό ρόλο στο πάγωμα του νομοσχεδίου έπαιξε η αντίδραση του οργανωμένου ταξικού κινήματος. Το ΕΣΥΝ συνέβαλε καθοριστικά στην ενημέρωση, στην επιστημονική τεκμηρίωση, στη διαμόρφωση κοινών αιτημάτων και στόχων πάλης, με δεκάδες εκδηλώσεις, στις περισσότερες με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το ΚΕΘΕΑ, όπου βρεθήκαμε με χιλιάδες εργαζόμενους, νέους, μαθητές, επιστήμονες προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματά μας για "μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά".
Ο μόνος δρόμος πραγματικής ελπίδας και διεξόδου είναι ο δρόμος της συλλογικής οργάνωσης και πάλης.
Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών - Είναι αγώνας για τη ζωή.
Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, αισιόδοξα - μαχητικά απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα με στόχους:
 • Να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που αναγκάζουν το λαό να θυσιάσει τη ζωή και το μέλλον του για να βγει η πλουτοκρατία από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στα υπερκέρδη της.
 • Να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας η μοιρολατρική στάση ζωής, η φυγή σε ψεύτικους παραδείσους.
 • Οχι σε όλα τα ναρκωτικά. Καμία αποδοχή του διαχωρισμού τους σε "σκληρά" και "μαλακά".
 • Οχι στη νομιμοποίηση της χρήσης. Νομοθετικό πλαίσιο που να προβλέπει εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους.
 • Κανένας χρήστης στη φυλακή. Να οδηγούνται με κάθε τρόπο σε θεραπεία απεξάρτησης. Ειδικά εκπαιδευμένο σώμα δικαστών για τα ναρκωτικά.
 • Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης "υποκατάστατων" μέσα από το σύστημα υγείας. Τα προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών και να οδηγούν στη θεραπεία και όχι απλά στη συντήρηση.
 • Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης. Ανάπτυξη δομών που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλης της χώρας, σύμφωνα και με τις διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών.
 • Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους παραπάνω τομείς.
 • Στήριξη των υπαρχουσών δομών πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης.
Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΥΝ
Ιούνης 2012»

Λίγα λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ και πως Δεσμεύεται για αντιπολίτευση με όρους συμπολίτευσης

Γρηγοριάδης Κώστας
Οι μετεκλογικές δηλώσεις των στελεχών του δίνουν το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει απέναντι στη νέα συγκυβέρνηση

Πριν ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, «ορκίστηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ασκεί «υπεύθυνη» αντιπολίτευση και πως θα κάνει το παν για να κρατήσει το λαό στη γωνία, βοηθώντας αντικειμενικά τους αστούς να ξελασπώσουν απ' την κρίση τους, διαδικασία που περνάει μέσα απ' την ισοπέδωση του λαού και των δικαιωμάτων του.Μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, στη διάρκεια των διερευνητικών εντολών μετά τις εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας, αν και αρνήθηκε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, έκλεισε το μάτι στη ΝΔ και στην αστική τάξη, δηλώνοντας ότι υπάρχουν «σημαντικές δυνατότητες διαπραγμάτευσης, επαναδιαπραγμάτευσης που (...) δεν πρέπει να σπαταληθούν. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα και πρέπει η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να πάει στις Βρυξέλλες με τον πήχη ψηλά, εκεί που τον τοποθέτησε ο λαός μας με την ψήφο του»!
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε ό,τι αφορά αυτές τις δυνατότητες, «εμείς δεν θα βρεθούμε εμπόδιο». Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει το βασικό επιχείρημα της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, όταν ασκούσαν αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, ότι τα μέτρα σε βάρος του λαού είναι αποτέλεσμα κακής «διαπραγμάτευσης» με την τρόικα, και όχι στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης και των συμμάχων της. Αρα, λέει, τα δεινά του λαού είναι συνέπεια μιας «λάθος» διαχείρισης.
Στη βάση αυτή καλλιεργεί ανοχή και αυταπάτες ότι μια κυβέρνηση, που παίρνει τη σκυτάλη από την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση Παπαδήμου, έχει τη δυνατότητα να κάνει «καλύτερη» διαπραγμάτευση, αρκεί να θέλει. Σ' αυτήν τη διαπραγμάτευση, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο! Σαν να πρόκειται κάτι καλό να προκύψει από τις διαβουλεύσεις και τα παζάρια που γίνονται στις Βρυξέλλες, με αποκλειστικό στόχο να προσαρμοστεί καλύτερα η συμφωνία με την τρόικα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που προκαλεί το βάθεμα της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.
Δεν αρκέστηκε, όμως, σ' αυτό, αλλά πίεζε και με ιδιαίτερο ζήλο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, για την οποία προεξοφλούν ότι θα εφαρμόσει με πυγμή τα αντιλαϊκά μέτρα. Δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας: «Είμαι απόλυτα αντίθετος με λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης του αποτελέσματος. Πιστεύω ότι κυβέρνηση πρέπει να συγκροτηθεί με πυρήνα τη ΝΔ (...) Τώρα όμως πρέπει να προχωρήσουν οι εξελίξεις. Και πρέπει σύντομα να υπάρξει κυβέρνηση και σύντομα να αναλάβουμε τον θεσμικό, ουσιαστικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να την ελέγχουμε»!
Διαπιστευτήρια και εκτός
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέντευξή του στο «Ρόιτερς» περιέγραψε τη μετεκλογική τακτική του κόμματός του, καθιστώντας σαφές ότι στόχος τους είναι να ασκήσουν συμπολίτευση από τη θέση της αντιπολίτευσης και να συμβάλουν στην «κοινωνική συνοχή», κηρύσσοντας από τη μια την ταξική συνεργασία και παρεμβαίνοντας από την άλλη για μέτρα ανακύκλωσης και διαχείρισης της βαθιάς φτώχειας του λαού.
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «θα προετοιμαστούμε πολύ καλύτερα προκειμένου να ασκήσουμε μια πιο μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση και, προφανώς, να οργανωθούμε, ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση όταν εμφανιστεί η ευκαιρία». Με άλλα λόγια, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα επικεντρώνεται στην προβολή του σαν καλύτερου διαχειριστή και διαπραγματευτή με την ΕΕ και μ' αυτό το «ατού» θα διεκδικήσει στο μέλλον τη διακυβέρνηση.
«Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίους και αποφασιστικούς ηγέτες, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την οργή του λαού μας (...) ως ένα όπλο για να διαπραγματευτούν για το καλό της χώρας», είπε χαρακτηριστικά, ταυτίζοντας το «καλό» των αστών με αυτό των εργαζομένων και του λαού.
Επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους σαν δύναμη ενσωμάτωσης της δίκαιης λαϊκής αγανάκτησης, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - την ντόπια αστική τάξη και τους συμμάχους της ότι «δεν θα καλέσουμε τους υποστηρικτές μας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας». Ο Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά αξιώνει απ' το εργατικό λαϊκό κίνημα να καταθέσει τα όπλα και να εναποθέσει όλες τις ελπίδες για λύση στα οξυμένα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους.
Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι «ο ρόλος μας είναι να είμαστε μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, να χειροκροτούμε κάθε τι θετικό, να καταδικάζουμε όλα τα αρνητικά και να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις», καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες στο λαό ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τη συγκυβέρνηση που τώρα συγκροτείται και τις διαβουλεύσεις εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Ο ίδιος είπε ότι θα επικεντρώσουν στη δημιουργία «μιας ασπίδας προστασίας για όσους βρίσκονται στο περιθώριο», επαληθεύοντας την εκτίμηση ότι στόχος τους είναι η διαχείριση της ακραίας φτώχειας.
Ανάπτυξη επιχειρηματιών
Αυτά τα αποκαλυπτικά, για το ρόλο που θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, συμπληρώθηκαν από παρεμβάσεις άλλων στελεχών του. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, δήλωσε μέσα στη βδομάδα: «Εμείς θα καλωσορίσουμε και θα δουλέψουμε, εάν έρθουμε στην κυβέρνηση, για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Με ποιους όρους όμως; Με τους όρους του σεβασμού στην εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία - αν και η εργατική νομοθεσία πάει να ξηλωθεί από τη ρίζα της μέσα στην πορεία του μνημονίου».
Ενα το κρατούμενο από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο στόχος τους να φέρουν ανάπτυξη με ιδιωτικές επενδύσεις. Αρα, ανάπτυξη με μοχλό το κεφάλαιο, όπως λένε επίσης η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι άλλοι. Τα περί σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, είναι για λαϊκή κατανάλωση, αφού αυτή δεν τσαλακώθηκε μόνο με το μνημόνιο, αλλά χτυπιέται αλύπητα από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γι' αυτούς τους αντεργατικούς νόμους, ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα δε λέει τίποτα και περιορίζει την κριτική του σ' αυτούς που ψηφίστηκαν μόνο στη διάρκεια του μνημονίου.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Δ. Παπαδημούλης ξεσκόνισε τα κιτάπια του απ' την προεκλογική περίοδο του 2009 και όπως τότε δήλωνε για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε: «Η αντιπολίτευσή μας πρέπει να είναι υπεύθυνη και μαχητική. Δηλαδή, όχι μόνο να κριτικάρει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αλλά να καταθέτουμε και εμείς προτάσεις (...) Το 27% του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει εκ των πραγμάτων την διαπραγματευτική δύναμη της χώρας»!
Οι προτάσεις μιας αντιπολίτευσης δεσμευμένης στην ΕΕ, που δηλώνει ότι σέβεται τις αντιλαϊκές ευρωενωσιακές συνθήκες και θεωρεί υποχρεωτική για τη χώρα την εφαρμογή τους, μιας αντιπολίτευσης που δεν αμφισβητεί την παντοκρατορία των μονοπωλίων, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε καν την ελάχιστη ανακούφιση του λαού.
ΡΙΖΟΣ

«Καράβια βγήκαν στη στεριά... »

Καράβια βγήκαν στη στεριά/ και πιάσανε τα όρη/ Ποιος είδε βάρκα στο Χελμό/ στο Μέτσοβο βαπόρι./ Καράβια βγήκαν στη στεριά/ και χάθηκαν στο χιόνι/ κι αυτός που τα ονειρεύτηκε/ τα περιμένει ακόμη. / Ποιος είδε φάρο στον Ψηλορείτη/ στην Ελασσόνα λευκό πανί/ κι ένα καράβι από την Κρήτη/ να πιάνει Ξάνθη - Κομοτηνή./ Ποιος είδε νύχτα με δυο φεγγάρια/ ποιος είδε ήλιο σαν αχινό/ κι ερωτευμένα πουλιά και ψάρια / να κολυμπάνε στον ουρανό... (Μιχ. Γκανάς).
Το παλεύω με τη θάλασσα όλη μου τη ζωή σύντροφοι. Οπότε δεν παραξενεύεστε που με τη φύση της και τους στίχους που γέννησε στο πέρασμα των αιώνων, επέλεξα να αποκρυπτογραφώ τον κόσμο και να ζω σ' αυτόν... Γιατί η θάλασσα είναι ο ελληνικός ορίζοντας, η προσδιοριστική της φύσης μας ουσία. Η πεμπτουσία της αλμύρας στα δάκρυα χαράς ή λύπης, στον ιδρώτα του κόπου, η νοστιμιά της ανάγκης για τροφή. Η θάλασσα είμαστε εμείς κι η γλώσσα μας κι η πατρίδα και η ελευθερία μας, το παρελθόν, παρόν και μέλλον μας. Η θάλασσα ξεκουράζει τα ψηλά βουνά μας καθώς οι κορφές απλώνουν το βλέμμα τους πάνω της. Φτιάχνει αμμούδες για να παίζουν τα παιδιά και για να ξεπλένονται αμαρτίες των μεγάλων. Διδάσκει. Η θάλασσα διδάσκει. Πλεύση και χάραξη πορείας. Διάβασμα τ' ουρανού και του καιρού. Σε μαθαίνει να φτιάχνεις καράβια, να τα κουμαντάρεις, να παλεύεις με τα κύματα και να απολαμβάνεις τη γαλήνη. Η θάλασσα μουγκρίζει και ψιθυρίζει, τραγουδάει και πενθεί και παιανίζει. Γίνεται γυαλί που ανατριχιάζει και ρυτίδα που υπενθυμίζει. Πως ο άνθρωπος είναι και μικρός και μέγας. Η θάλασσα είναι κλειδάριθμος για όλα τα μυστικά και φανερά θαύματα και τραύματα. Χαρτογραφεί τον κόσμο.
Πρώτη Κυριακή μετά τις εκλογές. Τις κρίσιμες, τις θανατηφόρες, τις... Τόσα επίθετα για εκλογές δεν έχουμε ακούσει από τη μεταπολίτευση. Οταν κρινόταν το στιγμιαίο ή διαρκές έγκλημα της χούντας που όχι μόνο δεν παραγράφηκε, αλλά και συγχωρήθηκε κι επαναλήφθηκε από τότε... Κι ήταν πάντα κρυμμένο καλά πίσω από τα ταξικά φτιασίδια μιας κοινωνίας που ξέχασε ν' αντιστέκεται, συνήθισε να βολεύεται, άθροισε τα εγώ σε τεχνητά εμείς και παρείχε αφειδώς κοινοβουλευτικά άλλοθι στην κυρίαρχη τάξη.
Πρώτη Κυριακή και σίγουρα θα πουν δυστυχώς πολλοί, πως δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για ομορφόλογα, για ποιήματα και άσματα. Μήνυμα και μούντζα αρκούν ως εργαλεία για να ερμηνεύσεις τα πάντα. Ποιος έχει χρόνο στην αρένα της επιβίωσης να ασχοληθεί με ραψωδίες και ποιητικά μακρινάρια όταν χάρη στην «πρόοδο» του ανθρώπου μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα επαναλαμβανόμενης διαφήμισης μπορείς να βγάλεις καράβια στη στεριά. Και να χαχανίζουν σα μωρά παιδιά από την τεχνητή χαρά οι πνιγμένοι μούτσοι και λοστρόμοι. Τους είπαν πως θα γίνουνε καπεταναίοι. Στο σαπιοκάραβο που βαφτίστηκε πειρατικό για να βυθίσει τον ταξικό στόλο. Και τρέξαν όλοι στην αριστερή κουπαστή και μπάταρε το πλοίο. Μπάζει νερά. Κοιτάνε και το κατάρτι που κόντυνε μα η κόκκινη παντιέρα ανεμίζει ακόμη και δείχνει και τον άνεμο και την απειλή του και την έντασή του. Στον αφρό η δεξιά κουπαστή. Μιλιούνια οι ψηφοφόροι ναυτικοί που ζουν με την ελπίδα πως θα πνιγούνε τελευταίοι. Τέλος θα λάβει η αντάρα κι η καταστροφή αφού ανέτειλε επιτέλους μια κατάμαυρη αυγή να κάνει το σκότος έρεβος κι ο Λόγος να γίνει έλλογος δόλος των θυτών.
Πρώτη Κυριακή και τον ποιητή σε τούτη την αρχή της σημερινής στήλης τον αφιερώνω σ' όσους πήραν το παγούρι της ψήφου τους, το γέμισαν με ρούμι της νίκης και πήγαν στην κουπαστή που έδειχνε καλύτερο νησί να ξαποστάσουν. Τα ποιήματα δεν είναι ψευδαισθήσεις. Είναι όνειρα εκτός εκάστοτε τρέχοντος εμπορίου... Αλλωστε άλλη η αριστερά από την πρύμνη και άλλη από την πλώρη. Εμείς εδώ ξέρουμε από θάλασσα. Θα κολυμπήσουμε. Πιασμένοι από το κατάρτι. Θα ναυπηγήσουμε μεγαλύτερη βάρκα. Λέμβος σωσίβιος για λαϊκά ναυάγια. Προτιμότερη από πλοία φαντάσματα. Χέρια κουπιά. Προσοχή! Δεξιά τορπίλη. Ενας να μείνει ορθός και θά 'χουμε κατάρτι.

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΝΕΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ Αποστολή της να φορτώσει την κρίση στο λαό

Το προγραμματικό της πλαίσιο επιβεβαιώνει ότι καμιά ανοχή και καμιά αναμονή δεν πρέπει να δείξει το κίνημα
Παπαγεωργίου Βασίλης
«Στόχος της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα».
***
Το παραπάνω απόσπασμα από τη διακήρυξη της «κυβέρνησης εθνικής ευθύνης», που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη, δίνει με σαφή τρόπο το στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: Πλήρης τήρηση των δεσμεύσεων με τους εταίρους και δανειστές, αποφασιστική υλοποίηση των προσυμφωνηθέντων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με βασικό στόχο να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη, κλιμάκωση των μέτρων λιτότητας και περικοπές των κοινωνικών δαπανών, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Το μήνυμα με απλά λόγια είναι ένα: Την καπιταλιστική κρίση θα πληρώσει ο λαός, που θα βουλιάξει ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση, προκειμένου να διασωθεί η πλουτοκρατία και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ξεκάθαρη αποστολή της νέας τρικομματικής κυβέρνησης, είναι να υλοποιήσει όσο είναι ακόμα νωπή η λαϊκή εντολή και ανοχή, τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που δεν κατάφερε να προχωρήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά την «ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη» που διέθετε.
Ο νέος πρωθυπουργός δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στο γαλλικό περιοδικό «Παρί Ματς»: «Ναι, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, θα ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του κράτους, θα ενδυναμώσουμε το φορολογικό μας σύστημα. Σε αντάλλαγμα, χρειαζόμαστε μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας άμεσα», τόνισε ο Α. Σαμαράς, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους εταίρους και δανειστές.
Οταν μάλιστα ρωτήθηκε για το πώς σκοπεύει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν δίστασε να γίνει πιο σαφής: «Θα προσελκύσουμε ξένους επενδυτές, θα ιδιωτικοποιήσουμε εταιρείες που έπρεπε να είχαν ιδιωτικοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, θα εγγυηθούμε την ασφάλεια, κυρίως νομική και φορολογική και θα δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τόπος σταθερότητας, αξιοκρατίας και, πάνω απ' όλα, ένα έθνος με θετική ψυχολογία».
Πριν από τις εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ είχε περιγράψει με σαφήνεια πώς θα προσελκύσει ξένους επενδυτές: Δίνοντας «γην και ύδωρ» στα μονοπώλια, δηλαδή δωρεάν φιλέτα γης και υποδομές, μόνιμη φοροασυλία και απαλλαγή από εργοδοτικές εισφορές, και, «φυτεύοντας» επενδύσεις τύπου Cosco σε όλη την Ελλάδα, καταργώντας τα εργασιακά δικαιώματα και περιορίζοντας κι άλλο το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.
Κοροϊδεύουν για να αποσπάσουν ανοχή
Οι στόχοι που έχουν συμφωνήσει τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης για την τροποποίηση των όρων του μνημονίου - όχι νέα μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όχι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επαναφορά της μετενέργειας και των συλλογικών συμβάσεων από Σεπτέμβρη, σταδιακή αποκατάσταση των χαμηλόμισθων συντάξεων, μείωση του ΦΠΑ στο 19% στην εστίαση, παράταση του επιδόματος της ανεργίας κατά ένα χρόνο - ακόμα και αν επιτευχθούν, αν δηλαδή γίνουν αποδεκτοί από την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), δεν πρόκειται να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο του λαού, που έχει κατρακυλήσει βίαια τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα συνδέονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία με τη σειρά της για να ανακάμψει χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στα δημοσιονομικά, ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη για τους εργοδότες. Είναι φανερό ότι αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκουν, είναι να μη ληφθούν, τουλάχιστον άμεσα, νέα μέτρα, ώστε να καλλιεργηθούν φρούδες προσδοκίες και τάση αναμονής στο λαό. Ομως αυτά που ήδη έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αρκούν και με το παραπάνω για να φτωχύνουν και εξαθλιώσουν την εργατική τάξη και το λαό.
Το «όχι νέα μείωση μισθών», για παράδειγμα, σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 500 ευρώ (400 για τους κάτω των 25 ετών), ενώ στα επίπεδα αυτά θα τείνει και ο «μέσος μισθός», μέσω της υπονόμευσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της επέκτασης των ατομικών συμβάσεων και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Αλλωστε, οι «νέες θέσεις εργασίας», που επαγγελλόταν προεκλογικά ο πρόεδρος της ΝΔ, μπορούν να δημιουργηθούν μόνο με μισθούς πείνας και «καθαρές» από εργασιακά δικαιώματα.
Ο Α. Σαμαράς δεν έχει κρύψει ότι για να πάρουν μπροστά «οι μηχανές της (σ.σ. καπιταλιστικής) οικονομίας», οι εργαζόμενοι πρέπει να θυσιάσουν τα εργασιακά δικαιώματα, προβάλλοντας διαρκώς το εκβιαστικό δίλημμα: «δουλειά με μισθούς πείνας και δίχως εργασιακά δικαιώματα ή ανεργία».
Επίσης, για να αποτραπούν τάχα οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, η νέα συγκυβέρνηση πρέπει να προτείνει ισοδύναμα μέτρα, που είναι εξίσου καταστροφικά για τα λαϊκά συμφέροντα. Η «δημοσιονομική εξυγίανση» δεν μπορεί να γίνει με την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς στο δημόσιο, όπως π.χ. η μείωση των κονδυλίων για συμβούλους, οι συντάξεις - μαϊμού, όπως κορόιδευαν προεκλογικά, αλλά από την περαιτέρω μείωση των κοινωνικών δαπανών, δηλαδή από τις δαπάνες για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις, από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα νοσοκομεία, από το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος» στο Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.
«Στο φουλ» για ιδιωτικοποιήσεις
Εξίσου καταστροφικό είναι το άλλο ισοδύναμο μέτρο που προτείνει η τρικομματική κυβέρνηση για να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, δηλαδή οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η παραπέρα μονοπώληση κλάδων της παραγωγής, όπου το Δημόσιο κρατούσε έως σήμερα κάποιες θέσεις, θα σημάνει αντικειμενικά νέες ανατροπές σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις, αλλά και ακριβότερες υπηρεσίες για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.
«Ενας από τους χώρους που μπορούμε να προκαλέσουμε επενδύσεις είναι ο τομέας των αποκρατικοποιήσεων (...). Και όχι μόνο τις αποκρατικοποιήσεις τις γνωστές, που έχουμε πει και που τις ξέρει όλος ο κόσμος, ΕΥΔΑΠ κλπ., αλλά επιπλέον, ακόμα και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ελληνικό σιδηρόδρομο», είχε δηλώσει προεκλογικά ο Α. Σαμαράς, ενώ στα 18 σημεία του κυβερνητικού προγράμματος αναφέρεται ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο για να γίνουν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις από αυτές που προβλέπονται στο μνημόνιο.
Είναι ολοφάνερο ότι η νέα συγκυβέρνηση είναι δεσμευμένη απέναντι στην ΕΕ και την ελληνική πλουτοκρατία, να φορτώσει στο λαό την καπιταλιστική κρίση και η αναδιαπραγμάτευση καθόλου δεν πρόκειται να ανατρέψει αυτό το στόχο, αντίθετα θα τον διευκολύνει.

ΣΚΙΑΘΟΣ Ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρων

Αλλοδαπός τουρίστας, που τραυματίστηκε σε τροχαίο, παρέμεινε επί 25 λεπτά στο έδαφος στην παραλία της Σκιάθου, επειδή δεν υπήρχε οδηγός στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) του νησιού για να οδηγήσει το ασθενοφόρο στον τόπο του ατυχήματος.
Ο τουρίστας, που τραυματίστηκε ελαφρά στις 9.30 το πρωί στο δρόμο Κουκουναριές - Σκιάθος, τελικά μεταφέρθηκε με ΙΧ αυτοκίνητο ιδιώτη, κι αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο ΚΥ αποχώρησε.
Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί πάμπολλες φορές, καθώς στο ΚΥ Σκιάθου απασχολούνται τρεις οδηγοί για το ασθενοφόρο, οι οποίοι δεν επαρκούν για τις 90 βάρδιες που υπάρχουν το μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές ημέρες κάθε μήνα τα πρωινά το ΚΥ Σκιάθου να μένει ακάλυπτο όσον αφορά στους οδηγούς ασθενοφόρου.
Βεβαίως, ανάλογα προβλήματα δεν αντιμετωπίζει μόνο το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, αλλά όλα τα Κέντρα Υγείας των νομών της Θεσσαλίας, καθώς και τα νοσοκομεία.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, που καλύπτει τις ανάγκες 1.000.000 και πλέον κατοίκων της Θεσσαλίας και της γύρω περιοχής, εκτός από προσωπικό - ιδιαίτερα νοσηλευτικό - και μηχανολογικό εξοπλισμό, λείπουν και αναλώσιμα υλικά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να γίνουν ακόμα και οι πιο απλές ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις. Π.χ., είδος εν ανεπαρκεία αποτελούν οι σύριγγες, και το προσωπικό κάνει, καθημερινά, αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει μερικές, ενώ, από την περασμένη εβδομάδα, υπάρχουν μόνο 50άρες σύριγγες με τις οποίες μπορείς να διαλύσεις φάρμακα, αλλά όχι να κάνεις αιμοληψίες. Προβλήματα καταγράφονται συνεχώς και στην τροφοδοσία των κλινικών με χαρτί τουαλέτας αλλά και με γάζες...

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων στο skopelos news


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου