Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Διανομή φτηνής πατάτας στην Αλόννησο

patatesΣτη διανομή φτηνής πατάτας απευθείας από τους παραγωγούς του Νευροκοπίου προς τους κατοίκους της Αλοννήσου πρόκειται να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή του νησιού σε συνεργασία με τον τοπικό Γυναικείο Συνεταιρισμό. Ο Δήμος ήρθε σε επαφή με τους παραγωγούς και η συμφωνία οριστικοποιήθηκε, με την τιμή της πατάτας να διαμορφώνεται από το 0,31 έως το 0,33 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την τελική ποσότητα της παραγγελίας, ενώ προγραμματίζεται να διανεμηθούν στη συνέχεια ρύζι, αλεύρι και φασόλια. Εξάλλου, στα ίδια με τα περσινά επίπεδα πρόκειται να διατηρηθούν οι τιμές ανάθεσης προς εκμετάλλευση των παραλιών του νησιού φέτος το καλοκαίρι, με τους όρους να εγκρίνονται από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στη χθεσινή της συνεδρίαση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο λιμάνι της Σκιάθου

skiathosΣε ισχύ πρόκειται να τεθεί από την ερχόμενη Κυριακή 1η Απριλίου η πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων στο λιμάνι της πόλης της Σκιάθου και την παραλιακή οδό για το Πάσχα, αλλά και τη νέα τουριστική περίοδο. Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της πιάτσας των ταξί από το λιμάνι και μεταφοράς της σε άλλο κοντινό σημείο. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στη διάρκεια της προχθεσινής άτυπης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου και θα εφαρμοστούν σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο του νησιού.

Καρτάλης: Να αποσυρθεί η διάταξη για τουριστικές υποδομές σε μικρά νησιά(τι είπε πάλι ο ποιητής το τέρας της δημοκρατίας και της τρόικας)

Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κ. Καρτάλης Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κ. Καρτάλης
Την απόσυρση του άρθρου 148 που επιτρέπει μεγάλες τουριστικές υποδομές σε μικρά νησιά, το οποίο περιλαμβάνεται στο νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων κ.α. διατάξεις», ζητεί ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης.
Όπως αιτιολογεί ο βουλευτής, η ρύθμιση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που προετοιμάστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και επισημαίνει πως δεν είναι δυνατό το ίδιο υπουργείο (ΠΕΚΑ) να υπογράφει κι ένα άρθρο σε άλλο νομοσχέδιο που ανατρέπει πλήρως άλλο νομοθέτημά του (το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό).
Μάλιστα κάνει λόγο για συνέχιση των δυσάρεστων εκπλήξεων μετά τον παράκτιο οικισμό στον Άγιο Κοσμά (που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο του Ελληνικού), καθώς με την πρόβλεψη του άρθρου 148, για ένα νησί 90 τ. χλμ. η διατιθέμενη έκταση για ένα οργανωμένο υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων θα είναι 900 στρ., όταν με το Ειδικό Χωροταξικό θα ήταν 180 στρ.

Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ" ΤΟΥ

ΔΗΜΑΡ (ΚΟΥΒΕΛΗΣ):Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ (ΠΤΕ)

H μεγάλη απάτη στον αντιμνημονιακό χώρο, είναι η μνημονιακή "Δημοσκοπική Αριστερά" (ο όρος είναι του Τζίμη Πανούση).
Και είναι βέβαιο πως όλοι ξέρουν τί εκπροσωπεί ο Κουβέλης, όμως για τους αμετανόητους μνημονιακούς αποτελεί ένα "αριστερό" άλοθι προκειμένου και να φηφίσουν "αντιμνημονιακά" και να μην......
προδώσουν το αγαπημένο τους μνημόνιο που "θα συμμαζέψει την Ελλάδα" και "θα φέρει το ίσο στον τόπο του"...Είναι σαφές λοιπόν ότι πολλοί απ΄αυτούς που θέλουν να πλασσάρονται ως αντιμνημονιακοί είναι το ακριβώς αντίθετο και πρώτος απ΄όλους ο Κουβέλης.

O ρόλος που παίζει είναι να καλύπτει δημοσκοπικά τις βαρειές απώλειες του (πάλαι ποτέ) ΠΑΣΟΚ και να μαντρώσει όλους θα ήθελαν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και δεν το τολμούν δια την κραυγαλέα του ακροδεξιά προδοτική πολιτική.

Επίσης αποτελεί ίνδαλμα αριστερής αυταπάτης, καθώς θα παρασύρει ή θα επιχειρήσει να παρασύρει κάμποσους ανόητους αριστερούς που θέλουν μια "σοβαρή και υπεύθυνη"αριστερά που να πιστεύει στην ευρωπαϊκή μας προοπτική και να διασφαλίζει την ομαλή συνέχεια του πολιτεύματος (βλέπε του καθεστώτος).

Ο Κουβέλης είναι ένα από τα τελευταία χαρτιά των τοκογλύφων της ΠΤΕ προκειμένου να μας κρατήσει δεμένους χειροπόδαρα σε ένα ευρώ που το αγοράζουμε πανάκριβα από αυτους, αποδίδοντας τα οφέλη μόνο σ΄αυτούς...


Θέλω να ελπίζω, πως τελικά ο λαός θα αποφύγει, σε μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον, τις προφανείς απάτες όπως ο Κουβέλης αλλά και τις πιό κρυμμένες απάτες όπως το ΚΚΕ, με το οποίο
θα ασχοληθούμε σε προσεχές άρθρο μας.
http://ksipnistere.blogspot.com/2012/03/blog-post_8923.html

http://oimos-athina.blogspot.com

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ : Να μη ξεπουληθεί ούτε σπιθαμή εδάφους της περιοχής του Ερημίτη στην Κέρκυρα.
Στην Β.Α. Κέρκυρα και συγκεκριμένα στον π. Δήμο Κασωπαίων βρίσκεται το γνωστό και μοναδικό στην Ελλάδα δασικό σύνολο και οικοσύστημα του «ΕΡΗΜΙΤΗ», που διαθέτει τρεις μικρές φυσικές λίμνες, και σε συνδυασμό με τις σπηλιές των περιστεριών στο ακρωτήριο «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ» και τη βραχονησίδα Περιστέρα ή Καπαρέλι αποτελούν ένα απαράμιλλο, ολοκληρωμένο οικοσύστημα και υδροβιότοπο παγκόσμια γνωστό για το άπειρο φυσικό του κάλλος.

Την παρθένα αυτή έκταση -πάνω από 500 στρέμματα-- οι κάτοικοι της περιοχής επανειλημμένα αναγκάστηκαν, κατά το παρελθόν, να την υπερασπιστούν από το αδηφάγο κεφάλαιο που την είχε βάλει στο μάτι και επεδίωκε με μανία ...την «ανάπτυξη» ή ....την «αξιοποίησή» της! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η περιοχή αυτή αναφέρεται με το όνομα της στη λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων του Μνημονίου ΙΙ (σελ. 437), που η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου το ψήφισαν πρόσφατα στην Βουλή.
Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή του Μνημονίου και με όχημα το μόρφωμα του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», επεκτείνοντας ακόμη και τις ειδικές διατάξεις προστασίας των επίδοξων «επενδυτών» που έχουν προβλέψει στον πρώτο από τους εφαρμοστικούς νόμους τους (3986/2011), πρώτο στο σφυρί, και για εμπορική αξιοποίηση από τους ιδιώτες, βγάζουν τον Ερημίτη.
Σύμφωνα με τους όρους του «διεθνούς διαγωνισμού», η παρεχόμενη «δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου» μπορεί να επεκτείνεται χρονικά μέχρι και τα 100 χρόνια, με τους ιδιώτες να απολαμβάνουν το λεγόμενο «δικαίωμα της επιφάνειας», δηλαδή να χτίζουν και να αξιοποιούν το «ακίνητο», με τη δυνατότητα να το μεταβιβάζουν σε τρίτους, να κάνουν κάθε είδους επιχειρηματική «μπίζνα» για τα 100 επόμενα χρόνια, με το Δημόσιο να εμφανίζεται μόνο στους τύπους ως ιδιοκτήτης του «οικοπέδου». Το «δικαίωμα της επιφάνειας», το τερατούργημα που νομοθέτησαν στον εφαρμοστικό νόμο του αρχικού μνημονίου, είναι μορφή του λεγόμενου «φαστ-τρακ», κίνητρο για εταιρείες «αξιοποίησης» μεγάλη ακίνητης περιουσίας, εργαλείο για άντληση τραπεζικής και άλλης χρηματοδότησης, για κολεγιές με άλλες μερίδες μεγαλοεπιχειρηματιών κλπ.

Επειδή οι Κερκυραίοι είναι ανάστατοι και σφόδρα αντίθετοι με το επιχειρούμενο ξεπούλημα του Ερημίτη, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν προτίθεται να ανακαλέσει τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό και να σταματήσει το τεράστιο περιβαλλοντολογικό έγκλημα που επιχειρείται στην Κέρκυρα.
http://kke4ever.blogspot.com/2012/03/blog-post_6478.html#more

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗ VODAFONE!

(Ή όταν το κράτος σου επιτρέπει να προσλάβεις ανθρώπους με 260€ και έτσι απολύεις τους υπόλοιπους)
Την τελευταία εβδομάδα στη Vodafone βρίσκεται σε εξέλιξη εκκαθάριση του τμήματος Εξυπηρέτησης Πελατών (ναι, αυτό που βραβεύτηκε τη χρονιά που πέρασε!). Κατ’ αρχάς οι φήμες λένε πως η διοίκηση «αποκεφαλίζει» το τμήμα από τους διευθυντές του, χωρίς να υπάρχει ανακοίνωση αντικατάστασής τους. Έπειτα, υπάρχει σχετική κινητικότητα και πιέσεις προς τους εργαζόμενους του τμήματος να δεχθούν να «παραιτηθούν». Διαφορετικά απειλούνται με επικείμενη απόλυση και τους δελεάζουν πως αν δεχθούν την «προσφορά» (ναι, ναι, έτσι την ονομάζουν!) θα πάρουν ότι έπαιρναν αν απολύονταν συν 1 έως 3 μισθούς παραπάνω. Το κυριότερο όμως είναι ότι η βόντα έχει κλείσει συμφωνία με την εταιρεία Paladino, γνωστή στον χώρο των τηλεπικοινωνιών για τις εισπρακτικές τηλεφωνικές μεθόδους που έχει χρησιμοποιήσει (ξέρετε, αυτοί που παίρνουν αν χρωστάς δόσεις δανείων και σε βρίζουν και σε απειλούν), όπως επίσης είναι γνωστή και για τους χείριστους όρους εργασίας. Η βόντα δίνει σημαντικό τμήμα από τη ροή των κλήσεων της εξυπηρέτησης πελατών της στο τηλεφωνικό κέντρο της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία προσλαμβάνει προσωπικό 4ωρο με 260 ευρώ μισθό καθαρά τους οποίους βεβαίως τους απασχολεί και λίγο παραπάνω χωρίς να πληρώνει υπερωρίες γιατί έτσι γουστάρει. Και επειδή ακόμη δεν έχουν βρεθεί αρκετά κορόιδα για να καλυφθούν τα κενά ζητά από τους κακόμοιρους να δουλέψουν 8ωρο και θα τους δώσει τα διπλά! Δηλαδή 520€! Τέλεια! Και γι’ αυτές τις υπέροχες ώρες της ζωής τους όσοι έχουν καταλήξει εκεί, με το ζόρι θα κάνουν διάλειμμα (αν κάνουν), δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με πελάτες γιατί «οι κλήσεις πρέπει να φεύγουν, αν λύσετε και το πρόβλημα οκ», και οι προιστάμενοι είναι από πάνω για να τους φωνάζουν, ότι δεν κάνουν γρήγορα, ότι δεν τα καταφέρνουν, ότι δεν απαντούν σωστά (δεν έχουν χρόνο ούτε για να διαβάσουν αυτά που πρέπει να απαντήσουν). Μόνο τα μαστίγια λείπουν, αλλά που θα πάει, θα επιτραπούν και αυτά! Όχι, ότι τα πράγματα ήταν ρόδινα στη βόντα εδώ και καιρό. Στο συγκεκριμένο τμήμα εργάζονται περίπου 700 άνθρωποι εκ των οποίων μεγάλος αριθμός ήταν υπάλληλοι «υπενοικιαζόμενοι» από άλλες εταιρείες (Adecco, icap, newsphone, manpower κ.ά.) με μισθούς 400 έως 600 ευρώ καθαρά και οι πιο πολλοί με μηνιαίες συμβάσεις. Γενικά οι υπενοικιαζόμενοι υπάλληλοι είναι φυσικά πιο επισφαλείς και αντιμετώπιζαν περισσότερα προβλήματα (καθυστερημένες μισθοδοσίες ή δώρα, απλήρωτες υπερωρίες, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τους αναγνωριζόταν η άδεια ασθενείας κ.ά.). Οι υπάλληλοι Vodafone είχαν κάπως καλύτερους μισθούς (ένας 8ωρος έπαιρνε από 850 και πάνω). Ωστόσο, η εντατικοποίηση ήταν μεγάλη, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού παγωμένες και οι εκβιασμοί έδιναν και έπαιρναν. Υπήρχε όμως ένα κανονιστικό πλαίσιο στο τμήμα το οποίο κρατούσε κάπως τα πράγματα ανεκτά. Όλοι εργάζονταν σε κτηριακές εγκαταστάσεις της Vodafone που υποτίθεται πως τηρούνται κάποια στάνταρ που έχει θέσει ο όμιλος. Το προσωπικό των επινοικιαζόμενων πλέον, είτε δεν ανανεώνει συμβάσεις, είτε μεταφέρεται στην paladino. Tα μοναδικά κομμάτια από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών που δεν έχει ξεκινήσει (ακόμα) μεγάλο ξεκαθάρισμα είναι τα τηλεφωνικά κέντρα που ασχολούνται με προσφορές, νέες συνδέσεις, αποτροπή αποσυνδέσεων καθώς και τα κέντρα που εξυπηρετούν εταιρικούς πελάτες. Όλα αυτά όμως είναι παρελθόν καθώς στελέχη της εταιρείας δηλώνουν πως η εταιρεία αλλάζει στρατηγική, δεν χρειάζεται τέτοιου είδους υπηρεσίες και θα τις δώσει σε «εργολάβους». Πρακτικά αυτό σημαίνει βίαια αλλαγή σχέσεων εργασίας για το προσωπικό και απώλεια θέσεων εργασίας, χειροτέρευση της ποιότητας για τους πελάτες (όσοι χρησιμοποιούν βόντα πρέπει να το έχουν ήδη βιώσει και θα το δουν να γίνεται χειρότερο), ενώ για την εταιρεία σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη καθώς θα ρίξει το εργατικό κόστος στο μίνιμουμ. Μιλάμε για μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με δεκάδες εκατομμύρια κέρδος τα προηγούμενα χρόνια. Στο τελευταίο ισολογισμό της (που υποτίθεται πως ήταν άσχημη χρονιά) τουλάχιστον 240 εκατομμύρια μοίρασε στους μετόχους της και που θα συνεχίσει να θησαυρίζει, όπως και πολλοί άλλοι βιομήχανοι που τρίβουν τα χέρια τους με τους μισθούς-χαρτζιλίκι για δουλοπάροικους. Θαυμάστε στην πράξη τα επιχειρήματα για μείωση ανεργίας και ανάπτυξη των πολιτικών του (τρομο)Μνημονίου! 240 εκατομμύρια μερίσματα μετόχων, 260 ευρώ για έναν εργαζόμενο! Θαυμαστή αναλογία! Απ’ ότι φαίνεται είναι «κολλητικό» καθώς και η Cosmote έχει ξεκινήσει προσλήψεις με παρόμοιες αμοιβές, ενώ στον ΟΤΕ η διοίκηση ανοίγει εκ νέου το θέμα μειώσεων μισθών και απολύσεων παρά την πρόσφατη 3ετή σύμβαση που αποδέχθηκε και πλέον την αμφισβητεί! Συμπέρασμα: Η απληστία δεν έχει όριο. Οι εργαζόμενοι σήμερα 28-3-12 στη Vodafone είχαν κινητοποίηση (βλ. και www.pasevodafone.gr) η οποία κατέληξε σε προσωρινή αποχή από την εργασία για μία κτηριακή εγκατάσταση (call center) που απασχολεί 100 περίπου ανθρώπους. Σε μία βόλτα από εκεί ήταν έξω περίπου 20-30 άτομα με ένα πανώ. Άγνωστο τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους τις επόμενες ημέρες ή μήνες. Εγώ πάντως αν ήμουν στη θέση τους θα ήθελα να τα κάψω όλα. Άσε που δεν καταλαβαίνω πως δέχονται άνθρωποι να δουλεύουν με 200 και 500 ευρώ. Καλύτερα να μη δουλέψει κανείς, ρε. Θα δουλεύει κανείς με ψίχουλα και θα σακατεύεται για να πλουτίζουν τα ρεμάλια, α, ρε που καταντήσαμε….
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1388804 

Συμμετοχή του ΤΕΕ Μαγνησίας στην ΜΑΜΑΚΙΑ «Ώρα της Γης 2012»


Επιστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προς όλους τους διπλωματούχους μηχανικούς – μέλη του ΤΕΕ Μαγνησίας, απέστειλε ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος κ. Σωκράτης Αναγνώστου, ζητώντας τους να συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2012.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ προτρέπει τους μηχανικούς το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ να σβήσουν τα φώτα και να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής για την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος, όπως σημειώνεται στο μήνυμα είναι «όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση της γης. Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης. Φαντάσου τι μπορούμε να κάνουμε αν δράσουμε μαζί».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ SKOPELOS DELIVERY ΚΡΕΠΑ ΑΛΜΥΡΗ MONO 1 ΕΥΡΩ !!!


ΚΑΙ ΣΠΕΣΙΑΛ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ SKOPELOS DELIVERY ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ 2,90 ΕΥΡΩ!


Σε λίγες μέρες crepa crepa στην Σκόπελο με 1 ευρώ!

ΑΠΟ ΤΟ SKOPELOS DELIVERY

Τα κριτήρια αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. α ρε γέλια με τα Λαμόγια που θα πέσουν πόσοι μπήκαν από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από το παράθυρα!


Ρέππας: Το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει καμία σχέση με απολύσεις

Το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των υπηρεσιακών μονάδων παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο για την ελληνική δημόσια διοίκηση σύστημα αξιολόγησης, που θα έχει άμεση επίπτωση στην εξέλιξη της καριέρας των εργαζομένων στο δημόσιο, την ιεραρχία και τη μισθολογική τους προαγωγή.

Το Προεδρικό Διάταγμα τέθηκε από την Τετάρτη και για μία εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, και κατόπιν θα σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο υπουργός τόνισε κατηγορηματικά ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει καμία σχέση με ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι η αξιολόγηση θα μπορεί να αρχίσει εντός του 2013. «Πρόκειται για κεντρική πολιτική επιλογή, που γίνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναμόρφωσή του», είπε ο κ. Ρέππας.
Το Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνει και μία σειρά από καινοτομίες, όπως:

 • - Το «συμβόλαιο απόδοσης» που θα υπογράφει ο κάθε εργαζόμενος με τον προϊστάμενό του. Στο συμβόλαιο αυτό «θα αναφέρονται λεπτομερώς, σαν να πρόκειται για κάποιο πρωτόκολλο, οι στόχοι που τίθενται, το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να υλοποιηθούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι δείκτες μέτρησης, βάσει των οποίων μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί».
 • - Τριμηνιαίο έλεγχο σε υπηρεσίες και άτομα για την πορεία υλοποίησης των στόχων. Κάθε στόχος θα έχει συγκεκριμένο δείκτη απόδοσης. Τον κάθε υπάλληλο δεν θα τον αξιολογεί ο άμεσος προϊστάμενός του, αλλά ο προϊστάμενος της αμέσως υπερκείμενης οργανικής μονάδας, στην οποία υπηρετεί ο αξιολογούμενος υπάλληλος. Ο υπάλληλος θα έχει δικαίωμα ένστασης στην τελική αξιολόγηση, ενώ τη διαδικασία θα την εποπτεύει το νεοσυσταθέν επταμελές Συμβούλιο Εποπτείας Αξιολόγησης.
- Χορήγηση επιδομάτων που συνδέονται με τη διαδικασία αξιολόγησης. Αυτά είναι το επίδομα κινήτρου επίτευξης στόχων και το επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων (τις υπηρεσιακές μονάδες που θα το λαμβάνουν θα τις καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών).

Βασικοί στόχοι


* Η αποτίμηση και η συγκριτική εξέταση των προσόντων των υπαλλήλων για τη βαθμολογική και τη μισθολογική τους εξέλιξη.
 • * Η παροχή κινήτρων σε κάθε αξιολογούμενο υπάλληλο για τη βελτίωση των ικανοτήτων και της υπηρεσιακής του απόδοσης.
 • * Η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε μια υπηρεσία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.
 • * Η ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση και στελέχωση των οργανικών μονάδων του δημόσιου και των λοιπών φορέων του δημόσιου.

Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης θα τεθεί μεν σε ισχύ από το 2013, αλλά οι πρώτες κρίσεις αναμένεται να γίνουν το 2014. Αυτό υποδηλώνει ότι μέχρι τότε δεν θα δοθούν προαγωγές και πριμ παραγωγικότητας, όπως προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο.

Κριτήρια αξιολόγησης

Για την αξιολόγηση των διοικητικών ικανοτήτων των προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και των προϊσταμένων διευθύνσεων, τμημάτων κλπ, λαμβάνονται υπόψη - ανάλογα με τη θέση ευθύνης την οποία κατέχουν και τα καθήκοντα που ασκούν - τα ακόλουθα στοιχεία:

 • * Ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού
 • * Ηγετική ικανότητα
 • * Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού 
 • * Ικανότητα εκπροσώπησης της υπηρεσίας 
 • * Γνώση Αντικειμένου
 • * Πρωτοβουλία
 • * Ικανότητα λήψης αποφάσεων
 • * Διαχείριση Προβλημάτων
 • * Επικοινωνία

Για την αξιολόγηση των διοικητικών ικανοτήτων των υπαλλήλων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ, λαμβάνονται υπόψη η γνώση του αντικειμένου, η διάθεση για ανάπτυξη - επιμόρφωση, η ικανότητα προσαρμογής, η οργανωτικότητα, η πρωτοβουλία, η αντιμετώπιση προβλημάτων και η επικοινωνία.

Για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς των υπαλλήλων στην υπηρεσία λαμβάνονται υπόψη, ανάλογα με τα καθήκοντα που ασκούν, τα ακόλουθα στοιχεία: Η ικανότητα συνεργασίας με τους συναδέλφους τους, η ευπρεπής συμπεριφορά προς τους πολίτες και η έγκαιρη και με πληρότητα εξυπηρέτηση αυτών κατά τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Για την αξιολόγηση της απόδοσης των υπαλλήλων λαμβάνονται υπόψη, ανάλογα με τα καθήκοντα που ασκούν, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • * Ο βαθμός επίτευξης των στόχων
 • * Ο χρόνος εκτέλεσης
 • * Η κανονικότητα του ρυθμού εκτέλεσης των καθηκόντων
 • * Η ορθολογική διαχείριση των παρεχόμενων από την υπηρεσία πόρων
 • * Οι ειδικοί δείκτες μέτρησης του παραγόμενου έργου.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι για να λάβει κάποιος το πριμ παραγωγικότητας πρέπει να επιτύχει τους στόχους των υπηρεσιακών μονάδων. Δηλαδή, αν μία υπηρεσιακή μονάδα πετύχει τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί, τότε οι υπάλληλοι θα λάβουν το επίδομα, ανεξαρτήτως του αν έχουν πετύχει τους ατομικούς στόχους.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η τελική βαθμολόγηση της απόδοσης του υπαλλήλου, εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο κινείται. Αν ένας υπάλληλος πετύχει το 90% των στόχων του και η υπηρεσιακή μονάδα πετύχει το 70%, τότε ο υπάλληλος αυτός σημαίνει ότι εργάστηκε σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι ιδανικό, με αποτέλεσμα να μπορεί να διορθώσει τη βαθμολογία του προς τα πάνω.

ΣΕ 18 ΜΕΡΕΣ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΒΙΝΤΕΟ

Ο «αντιμνημονιακός» μπαχτσές του Καζάκη.

Ο «αντιμνημονιακός» μπαχτσές του ΚαζάκηΌλα τα έχει ο μπαχτσές του επονομαζόμενου «Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου» (ΕΠΑΜ) του οικονομολόγου Καζάκη, ο οποίος, την περασμένη Κυριακή, εξέδωσε «αντιμνημονιακή» - όπως ο ίδιος λέει - εφημερίδα. Κάθε αράδα επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας την ορθότητα της κριτικής που ασκεί το ΚΚΕ στη συστηματική προσπάθεια πολιτικών και άλλων κύκλων να αθροίσουν ετερόκλητες μεταξύ τους δυνάμεις κάτω από τον τίτλο «αντιμνημονιακοί». Στόχος τους είναι να διαμορφώσουν πλαστά κριτήρια στο λαό για τη στρατηγική που υπηρετεί η κάθε δύναμη, να συγκαλύψουν τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής πολιτικής και διαχείρισης και να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι με επιδερμικές αλλαγές στην πολιτική διαχείριση, χωρίς ριζικές ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας και της (καπιταλιστικής) οικονομίας, ο λαός μπορεί να βγει κερδισμένος από την κρίση και να ευημερήσει.
Ολοι τους, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές και επιδιώξεις, συγκλίνουν σε αναλύσεις περί «κατοχής» της Ελλάδας από τη Γερμανία και «υποτελών πολιτικών», διαγράφοντας με μια μονοκοντυλιά την αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών οικονομιών σε συνθήκες έντασης της διεθνοποίησης, σε συνδυασμό με την ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη, που προϋπήρχε και οξύνεται με την κρίση, αλλά και το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας συναποφασίζουν στο πλαίσιο της ΕΕ τις πολιτικές που εφαρμόζονται.
***
Η εφημερίδα του Καζάκη είναι αποκαλυπτική για τα παραπάνω. Σταχυολογούμε ορισμένα από τα όσα γράφονται: Σε δημοσκόπηση για τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, οι πολιτικές δυνάμεις ομαδοποιούνται σε «μνημονιακές» και «αντιμνημονιακές». Στις δεύτερες, δίπλα στο ΚΚΕ, ο Καζάκης βάζει μεταξύ άλλων το ΛΑ.Ο.Σ. και τη Χρυσή Αυγή (!) δείχνοντας πως το μέτωπο που οραματίζονται χωράει όλα τα «λουλούδια», ακόμα και αυτά που έχουν δώσει εξετάσεις στο τσάκισμα, στην κοροϊδία, στη δηλητηρίαση και τη χειραγώγηση του λαού. Βάζει ακόμα το κόμμα του Καμμένου, ο οποίος μέχρι πριν από λίγους μήνες υπηρετούσε με συνέπεια την πολιτική της ΝΔ, έχοντας μάλιστα διατελέσει και υπουργός της, σε κυβερνήσεις που πέρασαν τα μύρια όσα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού (Ασφαλιστικό, εργασιακές ανατροπές, φόροι κ.ά.). Ανάγοντας σε μοναδικό κριτήριο την εφήμερη στάση του καθενός στην ψήφιση των μνημονίων, ο Καζάκης και οι άλλοι «αντιμνημονιακοί» δίνουν συγχωροχάρτι στις αστικές πολιτικές δυνάμεις και τους εκπροσώπους τους για τα εγκλήματα που διέπραξαν ή στήριξαν διαχρονικά σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
***
Σε άλλο σημείο διαβάζουμε: «Ολοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε το αποικιοκρατικό καθεστώς που επέβαλαν οι δανειστές (...) να πετύχουμε την κάθαρση της πολιτικής ζωής (...) να οργανώσουμε την αντίσταση». Και σε άλλη σελίδα: «Επιδίωξη του ΕΠΑΜ είναι (...) να συμβάλει στη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού δυνάμεων και κινημάτων, για να κατέβουν στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο υποψηφίων, κάτω από μια ελάχιστη συμφωνία που θα επικεντρώνεται: Στο ξήλωμα του καθεστώτος κατοχής που ξεπούλησε τη χώρα, στην ανατροπή των πάσης φύσεως δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει η παρούσα και η προηγούμενη κυβέρνηση, σε μια σειρά άλλων δημοκρατικών θεμάτων, που θα είναι συμφωνημένα εκ των προτέρων». «Εξυπακούεται - συμπληρώνει η εφημερίδα - ότι το ΕΠΑΜ (...) δε θα θέσει θέμα ΕΕ και ευρώ». Μέχρι και ένας εφημέριος από εκκλησία της Αθήνας επιστρατεύεται να αρθρογραφήσει για την 25η Μάρτη και τη σημερινή «σκλαβωμένη Ελλάδα», για την οποία, όμως, «ο Χριστός (...) θα ελκύσει την παντοδυναμία του, για να μη χαθεί το έθνος μας (...) αλλά να ξαναγίνει ολοφώτεινος φάρος θεανθρώπινου πολιτισμού, όπως ήταν πάντα»!
***
Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς! Διακηρυγμένος στόχος του ΕΠΑΜ είναι η εκλογική συμμαχία, η οποία, αν κυβερνήσει, θα ακυρώσει τα μνημόνια, χωρίς όμως να συγκρουστεί με την ντόπια αστική τάξη, την ΕΕ και τη στρατηγική της, που είναι των μονοπωλίων. Τα ίδια πάνω - κάτω φύκια πουλάει και ο (επίσης «αντιμνημονιακός») ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για μεταξωτές κορδέλες. Προβάλλουν σαν αιτία όλων των δεινών του λαού τη διαπλοκή και τη ρεμούλα, που είναι σύμφυτη στις σχέσεις των μονοπωλίων με τα κόμματά τους, γι' αυτό και απαντάται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο (πιο πρόσφατο παράδειγμα η Μ. Βρετανία). Κοροϊδεύουν το λαό ότι αν αναλάβουν να κυβερνήσουν «έντιμοι» πολιτικοί, το σύστημα θα βρει την υγειά του, σαν να πρόκειται τότε να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να γεμίσει η Ελλάδα νοσοκομεία και σχολεία, με καθολικές και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό. Σαν να μπορούν να γίνουν φιλεργατικοί, φιλολαϊκοί οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Σαν να μπορούν και τα κέρδη να αυξάνονται και οι μισθοί! Μιλάνε για «ξήλωμα του καθεστώτος της κατοχής», δε λένε όμως κουβέντα για το πώς θα αποκαταστήσουν την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, κρατώντας τη χώρα μέσα στην ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Είναι επικίνδυνοι και λειτουργούν σαν αναχώματα, για να μην ξεστρατίσει η λαϊκή πάλη και ψήφος έξω από τα όρια της αστικής διαχείρισης και της καπιταλιστικής ΕΕ, που όλοι την έχουν για «ιερή αγελάδα». Να τους προσπεράσει ο λαός. Στην κάλπη να μη σκορπίσει την ψήφο του σε δυνάμεις που σπέρνουν αυταπάτες και με μαθηματική ακρίβεια τον οδηγούν στην ήττα και την απογοήτευση.
Πηγή:www.rizospastis.gr

Ο τουρισμός εκπέμπει SOS. Και στην Σκόπελο από τον δήμο είναι στον κοσμαρα τουςΣτη δύσκολη περίοδο για τον Ελληνικό τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις, πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012) στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ). Ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Γιώργος Τελώνης, αναφέρθηκε στα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού και του κλάδου των τουριστικών γραφείων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα εισερχόμενου τουρισμού, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πρέπει να στηριχθεί ιδιαίτερα, με βάση δύο άξονες:

1) την ανάληψη δράσης για την ανατροπή της αρνητικής εικόνας της Ελλάδας στις διεθνείς τουριστικές αγορές, και

2) την άρση του αντικινήτρου της visa Schengen.

Πρόταση του ΗΑΤΤΑ είναι η δημιουργία και λειτουργία μιας ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (electronic database for e-visas), στην οποία οι tour operators και τα τουριστικά γραφεία της Ευρώπης θα καταχωρούν τα στοιχεία των πελατών τους που έχουν αγοράσει εκδρομές και επιθυμούν να επισκεφθούν την Ε.Ε. Στην πλατφόρμα θα έχουν πρόσβαση όλες οι Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών μελών της Ε.Ε., στα οποία απευθύνονται οι δυνητικοί τουρίστες, κι έτσι θα επαληθεύονται εύκολα και γρήγορα όσοι ταξιδεύουν οργανωμένα, με επιβεβαιωμένες κρατήσεις, μέσω τουριστικών γραφείων. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη στην Πολωνία.

Η πρόταση του ΗΑΤΤΑ έτυχε θερμής υποστήριξης από τους Υφυπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού κ.κ. Γιώργο Νικητιάδη και Πέτρο Αλιβιζάτο, ο οποίος μάλιστα τη χαρακτήρισε «ιδεώδη λύση».

Τη Γενική Συνέλευση του ΗΑΤΤΑ χαιρέτησαν οι Υφυπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού κ.κ. Πέτρος Αλιβιζάτος και Γιώργος Νικητιάδης, η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, υπεύθυνη Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Θανάσης Πλεύρης, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, και ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Κοινή διαπίστωση των ομιλητών ήταν ότι ο τουρισμός εκπέμπει SOS και χρειάζεται άμεσα δράσεις και πρωτοβουλί

Στην 1η Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου

Ανοίγει αύριο Πέμπτη 29 Μαρτίου τις πύλες της η «1η Διεθνής Έκθεση Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού» που πραγματοποιείται στο ΜΕΚ Παιανίας έως και την 1η Απριλίου στην οποία και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου συμμετέχει με δικό του περίπτερο.
Στο περίπτερο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου θα συμμετέχουν συνολικά επτά τοπικές επιχειρήσεις και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου & Β. Σποράδων ενώ μετά τα εγκαίνια θα χορέψει το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου για τη διάδοση της Ελληνικής Παράδοσης Κ. Λεχωνίων και θα παρατεθεί δεξίωση με Πηλιορείτικα παραδοσιακά προϊόντα. Στη διάρκεια της δεξίωσης, θα υπάρχει άφθονο κρασί από τα «Αγροκτήματα Δημήτρη Μυλωνά».
Όσοι ξενοδόχοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην έκθεση με φυλλάδια μπορούν να επικοινωνούν με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου στο τηλ. 6932-222440. Τονίζεται πως αύριο έχουν δρομολογηθεί δωρεάν λεωφορεία για την Αθήνα και οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν παράλληλα το Μουσείο «Βορρέ» καθώς και τη 2η «Κλασική συνάντηση κλασσικών οχημάτων».

Πορεία 31 Μαρτη 2012 (Μ31) Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και της ΕΣΕ Θεσσαλονίκης σε πορεία το Σάββατο 31 Μάρτη στις 12.00 στην Καμάρα. Η διαδήλωση καλείται στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης ενάντια στον καπιταλισμό που καλείται από το πανευρωπαϊκό δίκτυο Μ31 Η πορεία θα καταλήξει στην πλατεία της Ροτόντας όπου θα πραγματοποιείται η ημέρα δράσης "ενωμένοι στο πρώτο ραντεβού χωρίς χαρτιά" που διοργανώνεται από ομάδες μεταναστών

Image scaled down
Κάλεσμα της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και της ΕΣΕ Θεσσαλονίκης σε πορεία το Σάββατο 31 Μάρτη στις  12.00 στην Καμάρα.
Η διαδήλωση καλείται στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης ενάντια στον καπιταλισμό που καλείται από το πανευρωπαϊκό δίκτυο Μ31
Η πορεία θα καταλήξει στην πλατεία της Ροτόντας όπου θα πραγματοποιείται η ημέρα δράσης "ενωμένοι στο πρώτο ραντεβού χωρίς χαρτιά" που διοργανώνεται από ομάδες μεταναστών

www.resistance2003.gr, www.babylonia.gr

 


Κάλεσμα για διεθνής δράση - Break on through! - Ξεπερνώντας την κρίση-καπιταλισμό
από Διεθνής Αυτόνομη Επιτροπή 18:49, Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012
Κατεβάστε το συνημμένο αρχείο: yeah_greek_final.doc (application/msword)
                              Break on through! - Ξεπερνώντας την κρίση-καπιταλισμό

   Η κρίση των subprimes(ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου) , η κρίση της πίστωσης, η κρίση του πετρελαίου, η οικονομική κρίση, η κρίση του Ευρώ, η κρίση του χρέους, η ελληνική κρίση, η ιρλανδική κρίση, η πορτογαλική κρίση... Η κοινωνική κρίση, η κρίση της μετανάστευσης, η στεγαστική κρίση... Στην ουσία υπάρχει μία μόνο κρίση.                                  Ο Καπιταλισμός Είναι η Κρίση, ένας τρόπος χειρισμού του κόσμου...
   Η ανασφάλεια είναι κανόνας: προσωρινή Εργασία, χαμηλοί μισθοί και ανεργία για όλους! Όχι πια αρχαϊσμοί όπως η κοινωνική ασφάλεια, η ασφάλεια υγείας και οι συντάξεις. Η πρόοδος έρχεται. Ξεκίνησε ήδη στον νότιο κόσμο στους καιρούς της αποικιοκρατίας και στις μέρες μας απλώνεται κάθε χρόνο όλο και πιο βόρεια...
   Οι περιφράξεις, οι στολές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ευρώπης-φρούριο ταπεινώνουν, αποκλείουν και διώκουν  χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Ο ρατσισμός δεν κρύβεται πια. Έχει γίνει δημόσια και κερδοφόρα επιχείρηση ή ακόμα και εθνικό σπορ μερικές φορές. Μπάτσοι και στρατός είναι στους δρόμους, με τα όπλα τους, τις κάμερες και τα ελικόπτερα τους. Ο έλεγχος βρίσκεται παντού: στα chip των ταυτοτήτων και σε φάκελο DNA για τους πιο τυχερούς. Χρησιμοποιούνται τρομονόμοι για να νομιμοποιήσουν την εντεινόμενη καταστολή. Οι αντιστάσεις δεν πρέπει να μεγαλώσουν.
    Τα  ΜΜΕ κρατούν τα μάτια μακρυά-όσο μπορούν- από το καζάνι που ετοιμάζεται να εκραγεί. Παιχνίδια, shows, όνειρα και παιχνίδια ξανά. Συνταρακτικά νέα: “Οι διαδηλώσεις είναι αποτέλεσμα δράσης επαγγελματιών υποκινητών και νεαρών μεταναστών. Πίσω στην κανονικότητα.” Οι υπηρεσίες επικοινωνίας βάζουν τα δυνατά τους για να μας πείσουν  να συνεχίζουμε την κατανάλωση, όταν με το ζόρι πληρώνουμε νοίκια και φαγητό. Το φίδι δαγκώνει την ουρά του.
  Τόνοι πετρελαίου στους ωκεανούς, χιλιάδες πλαστικές σακούλες διακοσμούν τη γη. Το Saint Tropez στον βόρειο πόλο και Fukushima αγάπη μου. Τα ζώα που εξαφανίζονται δείχνουν τον δρόμο στις  μελλοντικές γενιές.
                                  Ο καπιταλισμός δημιουργεί υπέροχες ευκαιρίες!
  Αυτό το κάλεσμα δεν είναι καμιά βαθιά θεωρητική ανάλυση, ούτε απλά μια ευχή για ανεξέλεγκτες ταραχές. Σε αυτό το κάλεσμα θέλουμε να επικεντρωθούμε στην υπαρξιακή κρίση του καπιταλισμού: Στο πως οι οπαδοί του θέλουν να τον σώσουν· πως οι φασίστες θέλουν (ξανά) να ωφεληθούν απ' την κρίση. Εν'  τέλει θέλουμε να συλλογιστούμε πάνω στις παρελθοντικές και τις παρούσες εμπειρίες μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνθέσουμε μια ριζοσπαστική απάντηση για την χειραφετημένη κοινωνία που προτάσσουμε.
                 Κρίση και αντιδραστικές δυνάμεις: τυφλότητα, πεταλούδες και φασισμός
Ο Νεοφιλελευθερισμός κέρδισε τη  μάχη των ιδεών τη δεκαετία του 70, και έπειτα κυριάρχησε πολιτικά στα 80's. Σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Νότια Αμερική η ίδια κασέτα αναμασιόταν παντού: Δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από τον καπιταλισμό. Η Σοβιετική Ένωση, ο “αληθινός υπαρκτός σοσιαλισμός” έπεσε και το τέλος της ιστορίας ανακοινωνόταν απ' τους μεγάλους απολογητές του συστήματος: όλη η ανθρωπότητα θα ήταν πια ελεύθερη και καπιταλιστική. Τα κράτη θα μεταμορφωνόντουσαν σε μικροσκοπικές δομές που θα εγγυούνταν την κοινωνική ειρήνη και την ελευθερία του εμπορίου. Σήμερα η δοξασμένη ελεύθερη αγορά μόνο κανονικά δε λειτουργεί. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι θαυμαστές της οικονομίας των αγορών στρέφονται προς το “περιττό” κράτος και σπαράζουν ζητώντας βοήθεια, πακέτα διάσωσης και υποστήριξη. Τι έκπληξη! Μήπως πήγαινε κάτι στραβά με την ιδεολογία τους και τον τρόπο τους να κυβερνούν τον κόσμο;
 Θα μας περνούσε απ' το μυαλό ακούγοντας όλους αυτούς τους δημοσιογράφους, διανοούμενους και πολιτικούς που μιλούν για το θάνατο του νεοφιλελευθερισμού, χωρίς να ξεχνάμε και την φωνή των διαδηλώσεων. Από την άλλη μεριά, βλέπουμε πως τα μέτρα ενάντια “στην” κρίση είναι τα ίδια με πριν, αλλά πιο επιθετικά. Κοιτάξτε στην Ελλάδα! Περικοπές στο δημόσιο, επιθέσεις στα κοινωνικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιήσεις, καταστολή. Τίποτα καινούργιο. “Όλοι μαζί” είμαστε σε κρίση, οπότε ας συνεχίσουμε “όλοι μαζί” με τον ίδιο τρόπο, αλλά πιο εντατικά. Τρελή λογική. Στην πραγματικότητα, ακόμα και η κυρίαρχη λογική  δεν άλλαξε πολύ: πριν ήταν  το “δεν υπάρχει εναλλακτική” στον καπιταλισμό, τώρα είναι  το “δεν υπάρχει εναλλακτική” στην κρατική παρέμβαση. Πριν έπρεπε να είμαστε ανταγωνιστικοί για να επιτεθούμε στις ξένες οικονομίες, τώρα πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί για να επιβιώσουμε- Και με την ευκαιρία ποιανού η επιβίωση διακυβεύεται; Η δική μας ή του οικονομικού συστήματος; Μέσα σε αυτό το μπέρδεμα, κανείς δε ρωτάει τον σκοπό όλων αυτών των μέτρων λιτότητας. Γιατί “όλοι μαζί” το κάνουμε αυτό; Η αμφισβήτηση του καπιταλισμού είναι επικίνδυνη· θα μπορούσε να αλλάξει πολλά. Τα ΜΜΕ προτιμούν να λένε στους ανθρώπους να κάνουν θυσίες για να επιστρέψει η κανονικότητα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η άνοδος της οικονομίας και οι επενδυτές να μπορούν να παίζουν με εκατομμύρια.
Ούτως ή άλλως η θέση περί “θανάτου του νεοφιλελευθερισμού” πρέπει να αντιμετωπίζεται διαλεκτικά. Όντως, η ιδεολογική βάση του νεοφιλελευθερισμού καταρρέει όταν ακόμα και οι πεπεισμένοι υποστηρικτές του αρχίζουν να αμφιβάλλουν. Το αναμφισβήτητο κύρος της μορφής αυτής και η πίστη πως αυτή είναι που χρειάζεται για  να διατηρηθεί το κεφάλαιο σταθερό και ακέραιο, θολώνει ή αμφισβητείται μέσα στην απολυτότητά της. Παρ' όλ' αυτά η από τα πάνω διαχείρηση της κρίσης λειτουργεί ακόμα σε νεοφιλελεύθερο πλαίσιο και προσπαθεί να αποτρέψει τους μηχανισμούς της  από την αυτοκαταστροφή. Όσο περισσότερο αναγγέλλεται ο θάνατος αυτού του συστήματος, τόσο οξύνονται οι αμυντικές του προσπάθειες, και ξανά άλλο τόσο αναγγέλλεται ο θάνατός του. Πού θα οδηγήσει αυτή η αλυσίδα? Προς το παρόν ο νεοφιλελευθερισμός δεν βρίσκεται σε κάποιο φέρετρο έτοιμος για θάψιμο. Μάλλον μπορούμε να πούμε ότι δίνει την αποφασιστική μάχη για να σώσει την παρούσα  καπιταλιστική τάξη πραγμάτων.
Υπάρχει μάλιστα  κόσμος που συμμετέχει σε αυτή τη μάχη! Κάποιοι σοσιαλδημοκράτες και πράσινα κόμματα που θέλουν να αλλάξουν το σύστημα, παρατήρησαν τις μεγάλες οικονομικές αποτυχίες του. Σίγουρα ψήφισαν  πακέτα διάσωσης εκατομμυρίων, στοχεύοντας σε έναν καπιταλισμό υπό κρατικό ελέγχο. Κάποιοι απ' αυτούς καλούν σε κρατικοποίηση των τραπεζών και ψαλίδισμα των μισθών των διευθυντών, αιτήματα που υποστηρίζονται και από τα περισσότερα παλιά και νέα κομμουνιστικά κόμματα... Θέλουν μια αλλαγή, είτε αυτή είναι η σοσιαλδημοκρατία, είτε -η πιο πρόσφατη εναλλακτική μόδα- ο πράσινος καπιταλισμός: Μία αλλαγή που σίγουρα δεν έχει τίποτα να κάνει με την χειραφέτηση. Η πλήρης απασχόληση, ο δέκατος τρίτος μισθός, τα βιολογικά σουπερμάρκετ, η τρέλα με τα ποδήλατα και η αύξηση των κήπων δεν έφεραν πότε αυτονομία, ελευθερία και ευτυχία.

Ταυτόχρονα με τους διάφορους νεοφιλελεύθερους και ρεφορμιστές που παίζουν το μεγάλο τους παιχνίδι, υπάρχουν και άλλοι που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την κρίση. Στην Ουγγαρία, φασιστικές ομάδες-φάλαγγες χτίζονται μέσα στον πληθυσμό. Στην Ελλάδα οι δράσεις των νεοναζί (σε συνεργασία με τους μπάτσους) αυξάνονται συνέχεια. Στην Ιταλία ανοίγουν σε διάφορες πόλεις φασιστικά κέντρα, όπως το Casa Pound. Στην Γαλλία στις επόμενες εκλογές μια νέα και πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του “Le Pen” θα κάνει την επανεμφάνισή της. Οι περίοδοι κρίσης ήταν πάντα ευκαιρίες για τις δεξιές ιδεολογίες να διαδώσουν πιο τολμηρή προπαγάνδα ενάντια στους “ξένους”, που υποτίθεται είναι η πηγή όλων των προβλημάτων. Προπαγάνδα άλλοτε εμφανής με τη μορφή φυλετικής τρέλας, και άλλοτε καλυμμένη με τον μανδύα των “πολιτισμικών” διαφορών. Εκτός από αυτή τη συνηθισμένη ρατσιστική οπτική, οι φασιστικές  δυνάμεις διεκδικούν όλο και περισσότερο το σπάσιμο των δεσμών με την Ευρώπη και μια επιστροφή στο παλιό εθνικό Κράτος, σαν οχύρωση του φαντασιακού της λευκής ταυτότητας. Ανάμεσα στο ρεφορμιστικό μακιγιάζ και στην φασιστική πρόκληση, πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια ριζοσπαστική απάντηση για την χειραφετημένη κοινωνία στην οποία αποσκοπούμε;

 1. Οργανωτική και στρατηγική αποτυχία: Το κίνημα της “αντιπαγκοσμιοποίησης”
  
     Χωρίς καμία αμφιβολία μπορούμε να πούμε πως δεν έχουμε  “το” κίνημα που δίνει μια δυνατή απάντηση ή αγώνα ενάντια στην σημερινή κοινωνία. Την τελευταία δεκαετία στον δυτικό κόσμο, το μόνο μεγάλο διεθνές κίνημα που επικεντρώθηκε σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα ήταν αυτό της αντιπαγκοσμιοποίησης. Συνέθεσε μια κριτική της νέας τάξης πραγμάτων, απέκτησε μεγάλη δυναμική σε πολλές χώρες, δημιούργησε πλήθος γεγονότων και γέννησε πολλές διαφορετικές οργανώσεις και δίκτυα. Ο κεντρικός κοινός παρονομαστής για τους περισσότερους ανθρώπους αυτού του κινήματος ήταν η κριτική και η αντίθεση στον νεοφιλελευθερισμό, και η διαμαρτυρία για το χρέος του τρίτου κόσμου ήταν  σημαντικός παράγοντας σ' αυτή την κριτική. Σήμερα το χρέος και η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια θέματα, πράγμα που δείχνει πως το κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης ήταν, τουλάχιστον εν μέρει, σωστό στις κριτικές και τα συμπεράσματά του.

Άρα πώς γίνεται να μην έχουμε ακούσει νέα γι' αυτό το κίνημα τα τελευταία τρία χρόνια? Μια εύκολη απάντηση θα ήταν να μιλήσουμε για την καταστολή, που σίγουρα αυξάνεται: βελτίωση των τεχνολογιών ελέγχου, προληπτικές συλλήψεις, Ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, τεράστιες αστυνομικές επιχειρήσεις... Αλλά το χαρακτηριστικό των δυνατών κινημάτων είναι να μην υποχωρούν εύκολα και να αντιστέκονται στην καταστολή. Πιστεύουμε ότι η εξήγηση για την “εξαφάνιση” του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης βρίσκεται αλλού: στις μορφές και την οργάνωση, τις στρατηγικές και τις πρακτικές του.  Αν τα κοινωνικά φόρουμ σχεδιάστηκαν από “το” κίνημα, όλες οι διαδηλώσεις ήταν αντισύνοδοι -αντιδράσεις στις συνόδους “αυτών που αποφασίζουν”(G8, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής). Το κίνημα δεν μπορούσε να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα σε πρακτικό επίπεδο και απέτυχε στην οργάνωση διεθνών εκστρατειών που να παλεύουν αποτελεσματικά ενάντια σε αυτό που αποκύριταν. Πιθανόν αυτό να πηγάζει από την ανικανότητά του να δημιουργήσει δεσμούς με υπάρχοντες κοινωνικούς αγώνες. Έπειτα, ο τρόπος οργάνωσης αυτών των αντισυνόδων ήταν συγκεντρωτικός  ή ιεραρχικός και οι συνελεύσεις δεν ήταν πραγματικά ελεύθερες και ανοικτές παρόλο που αυτοαποκαλούνταν αμεσοδημοκρατικές. Ας σκεφτούμε το block G8 στην Γερμανία ή το Δίκτυο Δράσης Κλιματικής Δικαιοσύνης (Climate Justice Action network) στην Κοπεγχάγη. Συνέβη συχνά κάποιοι/ες να αποφασίζουν για όλους για το τι δράσεις έπρεπε να γίνουν και πώς οι κατασκηνώσεις και οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. Επακόλουθο αυτού ήταν οι συζητήσεις για το “επιτρεπτό” επίπεδο βίας, η κατάληξη των οποίων ήταν πάντα η απόρριψη ριζοσπαστικών δράσεων. Και αυτή η κατάληξη ήταν που έκανε περιστασιακά κάποιους ανθρώπους να συνεργάζονται με τους μπάτσους για να σταματήσουν τους “ταραξίες”. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταστρέψει κάποιος την αυτοπεποίθηση και να δημιουργήσει διαχωρισμούς?


                          2.Σχετικά με τα “νέα κινήματα” : Αγανακτισμένοι και Occupy

Τον τελευταίο χρόνο, νέα κινήματα έχουν προκύψει. Οι “αγανακτισμένοι”(indignados) απλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη παίρνοντας διαφορετική μορφή και χαρακτηριστικά ανάλογα με την χώρα. Αυτά τα κινήματα, που εξελίχθηκαν σε ανεπίσημο μέρος της πολιτικής, κατά βάση δε σχετίζονται με κόμματα και παραμένουν σχετικά ανοργάνωτα και ετερογενή. Πολιτικά δεν είναι εύκολο να καπελωθούν μιας και παρουσιάζουν αμυντικά αντανακλαστικά ενάντια στις “ιδεολογίες” και κάθε μορφή ξεκάθαρων αιτημάτων ή εξωτερικών παρεμβάσεων. Παρόλο που προέκυψαν σε μια αναμφισβήτητα πολιτική κατάσταση και αναγνωρίζονται ως πολιτικά, θέλουν να εγγυηθούν στην ευρεία βάση τους πως είναι “απολίτικα”. Αυτός ο ισχυρισμός και η πρόθεση να είναι ανοικτά στον καθένα μπορούν να οδηγήσουν σε προβληματικές καταστάσεις που πρέπει να προσέχουμε: Στην Γερμανία κάποιοι θεωρητικοί συνωμοσίας προσπάθησαν να διεισδύσουν στις συνελεύσεις και στην Ελλάδα διάφοροι φασίστες ήρθαν να ανεμίσουν την γαλανόλευκη στην κατάληψη του συντάγματος. Αν εξαιρέσουμε τα παραπάνω είναι γεγονός πως τα κινήματα αυτά συσπείρωσαν πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και κατάφεραν στις περισσότερες χώρες να έχουν  μαζικότατες διαδηλώσεις, και σε κάποιες χώρες, όπως στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία να κάνουν ενδιαφέρουσες άμεσες δράσεις.

Τώρα πια το ενθουσιώδες ξεκίνημα των κινημάτων αυτών έχει περάσει και το ερώτημα είναι αν θα κρατήσουν. Η οργάνωσή τους διεξάγεται κυρίως στο internet και στις κατειλημμένες πλατείες. Τώρα που οι περισσότερες πλατείες έχουν εκκενωθεί, πώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν χωρίς φυσική παρουσία σε συγκεκριμένα μέρη; Κόσμος στην Ισπανία και στην Ελλάδα απάντησε σε αυτό το πρόβλημα εξελίσσοντας το κίνημα με μια δυναμική συνελεύσεων γειτονιάς. Μια άλλη εξέλιξη στις ΗΠΑ και την Ισπανία είναι η κατάληψη άδειων σπιτιών και η μετατροπή τους σε ζωντανούς χώρους που χρησιμεύουν και σαν μέρη συνάντησης για την οργάνωση των αγώνων. Αυτές οι δυναμικές, αν και ίσως λιγότερο ορατές από τις καταλήψεις πλατειών, ανοίγουν ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων, μπολιάζοντας τις διαδικασίες τους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων  κάνοντας έτσι δυνατές πιο μακροπρόθεσμες διεργασίες. Αυτοί οι χώροι δίνουν την ευκαιρία να αναπτυχθεί μια παγκόσμια κριτική του καπιταλιστικού συστήματος, να δημιουργηθούν επαφές με μή πολιτικοποιημένο κόσμο και να γνωριστούν ριζοσπάστες σύντροφοι. Αυτά είναι που αναζητούμε σε αυτό το κίνημα.

                                                                   3. Έξω από την απομόνωση!
Τα τελευταία  τρία χρόνια, από “την αρχή”της κρίσης, ανακαλύψαμε ορισμένες διαφορές ανάμεσα στα ριζοσπαστικά κινήματα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα υπάρχει ένας οργανωμένος αναρχικός και αντιεξουσιαστικός χώρος, που χτίζεται από  τα τέλη του 70. Ο “χώρος” αυτός έχει τα όριά του αλλά πάντα σχεδόν προσπαθεί να είναι μέρος των κοινωνικών κινημάτων. Σε κάποιες χώρες τις βόρειας Ευρώπης όπως στη Γαλλία και το Βέλγιο, βρίσκει κανείς  μια απομονωμένη ριζοσπαστική αριστερά, που δρά κυρίως στο σκοτάδι, επικεντρώνοντας σε περιορισμένα και μονόπλευρα εγχειρήματα. Στην Γερμανία επίσης, αν εξαιρέσουμε κάποια μικρή ριζοσπαστική δράση, οι ακτιβιστές έχουν αποτύχει στο να συνδεθούν με τις καταστάσεις σε άλλες χώρες. Κοιτώντας τους ριζοσπαστικούς χώρους και κινήματα στην Ευρώπη, θεωρούμε αναγκαίο να καταδείξουμε τα όριά τους και να διατυπώσουμε κριτικές. Βλέπουμε τις ελλείψεις μας και είναι πολυάριθμες.

Πρώτιστα όσον αφορά την κατανόηση μας των καταστάσεων σε διαφορετικές χώρες. Τα μέτρα λιτότητας ψηφίστηκαν στην Μ. Βρετανία πριν από 20 χρόνια. Μπορούμε να μάθουμε απ' αυτό και να καταλάβουμε τι ήταν οι διαμαρτυρίες ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό τη δεκαετία του 80 και γιατί απέτυχαν να σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Ελλάδα. Πολλοί Ευρωπαίοι ακτιβιστές “ονειρεύονται” την ελληνική κατάσταση. Κάποιοι απ' αυτούς καλούν στην επερχόμενη κοινωνική καταστροφή - “Ας οξύνουμε την κρίση”- ώστε να πειραματιστούν με την “αναπόφευκτη” εξέγερση που θα έρθει σαν αντίδραση. Για να απαντήσουμε σε αυτό το χαζό σύνθημα  πρέπει να θυμίσουμε πως η κοινωνική μιζέρια είναι συνεχές χαρακτηριστικό της Ευρώπης τα τελευταία διακόσια χρόνια και αυτό έχει πυροδοτήσει κάποιους ξεσηκωμούς μα και πολλά φασιστικά καθεστώτα. Επίσης οι εξεγερσιακές στιγμές στην Ελλάδα δεν μπορούν να κατανοηθούν χωρίς να μελετηθεί η εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου από το τέλος της δικτατορίας στα μέσα της δεκαετίας του 70. Σίγουρα μπορούμε να μάθουμε από τις τακτικές σύγκρουσης στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να μάθουμε και από την μάτσο νοοτροπία και τις -ενίοτε βίαιες- συγκρούσεις που υπάρχουν μέσα στον “χώρο”. Θα μπορούσαμε να φέρουμε πολλά ακόμα παραδείγματα: το κίνημα ενάντια στα πυρηνικά στην Γερμανία και τα 30 χρόνια ιστορίας του, τα κοινωνικά κέντρα στην Ισπανία και την ικανότητά τους να δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με κατοίκους της περιοχής τους... Ενώ παγκόσμια συμβαίνουν πάμπολλα πράγματα που μας αφορούν, δεν μαθαίνουμε και δεν εμπνεόμαστε σχεδόν καθόλου από αυτά.

Αυτό το συμπέρασμα ισχύει σε κάποιο βαθμό και σε τοπικό επίπεδο. Πολλές ομάδες και εγχειρήματα σαρώνονται από εσωτερικά προβλήματα και πολιτικά όρια που έχουν συζητηθεί εκατοντάδες φορές από άλλες ομάδες σε διάφορες εποχές και μέρη. Παρά αυτό το γεγονός σχεδόν όλες οι ομάδες αρχίζουν  να αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα απ' το μηδέν, αγνοώντας τι έχει συζητηθεί, διατυπωθεί ή λειτουργήσει πειραματικά πρωτύτερα. Οι ομάδες που συγκεντρώνουν κόσμο  διαφορετικών γενεών μπορούν να κερδίσουν πολλά σε χρόνο και ωριμότητα,  αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί δεν έχουμε σταθεί ικανοί/ές να δημιουργήσουμε μια ιστορία συλλογικών δυναμικών και ανατρεπτικών εμπειριών ενώ αυτά είναι από τα κύρια θέματα που μας απασχολούν.

Δεν κατέχουμε “την” απάντηση σε αυτήν την ερώτηση αλλά μπορούμε να καταδείξουμε κάποια στοιχεία για να εξηγήσουμε αυτό το σημαντικό όριο από μεριάς μας. Ένα τέτοιο είναι η έλλειψη προοπτικών και φιλοδοξίας σε πολλούς ριζοσπαστικούς κύκλους. Για πολλούς ανθρώπους που συμμετέχουν σε καταλήψεις είναι αρκετό το να εμφανίζονται καμιά φορά σε καμιά αντιφασιστική πορεία ή να οδηγούν ποδήλατο, σαν η αναπαραγωγή του εκάστοτε “χώρου” και των συνηθειών του να είναι αρκετά σαν πολιτικός στόχος. Για να το κάνουμε πιο ξεκάθαρο, τονίζουμε ότι θεωρούμε πολύ σημαντικό να έχουμε πολιτικούς χώρους για να ζούμε, να συζητάμε και να παρτάρουμε, όπως και το να κρατάμε τους δρόμους καθαρούς από φασίστες, αλλά δεν μπορούν αυτά να είναι ο απώτερος στόχος μας στην κοινωνία. Επιπλέον, αυτές οι συνήθειες που αφορούν το πως ζούμε, ντυνόμαστε ή ακόμα και τρώμε, μας περιορίζουν. Είμαστε πάρα πολλοί/ες για να έχουμε επαφές μόνο στους “χώρους” μας και να δρούμε αυστηρά σύμφωνα με τις “ριζοσπαστικές μας αρχές”. Σε πολλές πόλεις αυτή η νοοτροπία της δυνατής ταυτότητας καταστρέφει κάθε δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων. Αντί να αναζητηθεί μια κοινή κριτική στον καπιταλισμό, βασισμένη στις τοπικές πολιτικές καταστάσεις, τις κοινωνικές και προσωπικές εμπειρίες, πολλές συλλογικότητες προτιμούν να επαναλαμβάνουν την ίδια ρουτίνα. Από τη μία αυτό επηρεάζει ακόμα και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ας κοιτάξουμε όλες αυτές τις αναρχικές εφημερίδες χωρίς καμία ιστορική η πρακτική σκέψη το “Αυτός ο κόσμος είναι αηδιαστικός και θέλουμε να τον ξεφορτωθούμε” μοιάζει να είναι η μόνη “ανάλυση” που γράφεται από ορισμένους αγωνιστές... Κάπως φτωχό και καταθλιπτικό θα λέγαμε. Από την άλλη, αυτές οι ρουτίνες καλλιεργούν κλειστομυαλιά και διαχωρισμούς: Ομάδες που προσπαθούν να δράσουν διαφορετικά, είτε είναι μέσο ανοιχτής πολιτικής με «επίσημο» όνομα είτε δουλεύουν θέτοντας στόχους ή στρατηγικά, απορρίπτονται από τεράστιο κομμάτι του χώρου. Γράψαμε για το νεοφιλελεύθερο δόγμα, αλλά χωρίς να παίρνουμε εδώ θέση για τις παραπάνω ομάδες, παρατηρούμε ότι πολλές πολιτικές ομάδες έχουν το δικό τους δόγμα...

Τελειώνοντας, μπορούμε να πούμε ότι αυτοί οι τρόποι ύπαρξης και σκέψης έχουν σημαντικές επιδράσεις στις δυνατότητές μας. Δεν τολμάμε να εξερευνήσουμε την περιέργειά μας, Δεν τολμάμε να εφευρίσκουμε νέες μορφές και περιεχόμενα, να επινοούμε νέες δράσεις και να χαράζουμε νέες πορείες. Το δίκτυο Indymedia αργοπεθαίνει εδώ και χρόνια, λόγω της ανικανότητάς του να βρει νέους τρόπους ύπαρξης. Στην Ελλάδα χρειαστήκαμε δύο χρόνια για να σκεφτούμε να αντιμετωπίσουμε με σχοινιά την ομάδα Δέλτα. Στο Wendland χρησιμοποιούμε ακόμα τα ίδια παραδοσιακά ξύλινα οδοφράγματα , ενώ τα εργαλεία εκσκαφής είναι πολύ πιο αποτελεσματικά για να αντιμετωπιστούν οι μεταφορές της αστυνομίας σε δρόμους δασικών εκτάσεων. Έχετε εκπλαγεί συχνά από τα βιβλία και τα περιοδικά που βρήκατε σε κάποια ευρωπαϊκή κατάληψη; κλπ, κλπ. Έχουμε πολλές εμπειρίες  να μοιραστούμε και να μάθουμε άλλα δεν προσπαθούμε να τις χρησιμοποιήσουμε παγκόσμια και να τις διαδώσουμε μέσα και έξω απο τους χώρους μας. Για να το κάνουμε πρέπει να κοιτάμε πιο μακριά και να δοκιμάσουμε να προβλέπουμε. Χρειάζεται επίσης να ξεφορτωθουμε κάποιες απο τις συνήθειες και τα δόγματα που υπάρχουν στους χώρους μας. Ο καπιταλισμός τρέμει, οι άνθρωποι κινούνται και οι καιροί αποκτούν ενδιαφέρον! Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγούμε από την απομόνωση και να τρέξουμε μέσα στον κόσμο!

                                                         4. Στο δρόμο μας για την εξέλιξη!

Είτε μιλάμε για τους αγώνες ενάντια στις σάπιες δικτατορίες του Αραβικού κόσμου, είτε για τους εργατικούς αγώνες στην Κίνα και την Ινδία, την κοινωνική διαμαρτυρία στο Ισραήλ ή την κατάληψη της Wall Street στην Νεα Υόρκη, οι άνθρωποι αυτού του κόσμου σταμάτησαν να βλέπουν το σύστημα σαν κάτι αναμφισβήτητο. Πολλά χάσματα ανοίγουν και πρέπει ακόμα να καλυφθούν. Και όπως βλέπουμε τόσο στην ιστορία όσο και σήμερα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά ή και αντικρουόμενα πράγματα  που μπορούν να θρέψουν τις επαναστάσεις των λαών.

Στην παρούσα κατάσταση, δεν πρέπει να φοβόμαστε τις ριζοσπαστικές μας θέσεις ενάντια στον καπιταλισμό. Όπως δείχνει το κίνημα Occupy, τα μέτρα λιτότητας θα κάνουν πολλούς ανθρώπους να κριτικάρουν το σύστημα ή και να ξεσηκωθούν ενάντια του. Το χάσμα ανάμεσα στους ριζοσπάστες και σε πολλούς απλούς ανθρώπους, βρίσκεται ίσως περισσότερο στην αντίληψη πως  ο καπιταλισμός δεν μπορεί να προσφέρει ελευθερία και ευτυχία και πως αυτά  μπορούν να  πραγματωθούν με άλλον τρόπο από τον καπιταλιστικό.

Το ζήτημα είναι το πώς θα αναπτύξουμε τις ριζοσπαστικές προοπτικές μας έξω από τους “χώρους” μας. Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να χτίσουμε ξανά ένα κόμμα, το “καλό” αυτή τη φορά. Θα μπορούσαμε να πολεμήσουμε ενάντια στο εθνικό κράτος που βρίσκεται πιο κοντά μας σαν στόχος. Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να χτίσουμε την πέμπτη διεθνή, μαζεύοντας όλους τους καταπιεσμένους του κόσμου σε μια υπερεθνική δομή. Ή...μπορούμε να σκεφτούμε και να δράσουμε στρατηγικά. Μπορούμε να προσπαθήσουμε  να αναπτύξουμε τοπικές και διεθνείς προοπτικές και εκστρατείες. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να επεξεργαστούμε σχέδια για μακροπρόθεσμους αγώνες και να οργανώσουμε τα μέσα για να τους πραγματοποιήσουμε. Μπορούμε να μάθουμε από τις εμπειρίες σε άλλες χώρες και απο την ιστορία-και μερικές φορές η ιστορία δεν είναι πολύ καιρό πριν. Δέστε την γενική απεργία στις 12 Φεβρουαρίου (και πολλές άλλες) στην Ελλάδα, το κίνημα No-TAV στην Ιταλία, την πλατεία Ταχρίρ στην Αίγυπτο. Την άμυνα του  Ungdomshuset(Youthhouse) στην Δανία και  την καμπάνια anti-castor στη Γερμανία. Τα μόνα κοινά στοιχεία  σε όλα αυτά τα σχετικά πετυχημένα κινήματα είναι ο εξεγερσιακός τους χαρακτήρας και το γεγονός πως πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι ένωσαν τις δυνάμεις τους. Αν ληφθεί αυτό υπόψιν είναι ξεκάθαρο πως ο μόνος τρόπος να  καταφέρει ο κόσμος να νικάει είναι να δεχτεί διαφορετικές οπτικές και τρόπους δράσης και να μπορεί να δουλεύει και να βαδίζει πλάι με αυτούς που θα μπορούσε να κριτικάρει. Χρειαζόμαστε τους διαλλακτικούς ανθρώπους όσο αυτοί χρειάζονται εμάς.

Πέρα από ευκαιρίες για στιγμές ξεσηκώματος, ένας σημαντικός στόχος για μας είναι να μπορούμε να δημιουργούμε νέους δεσμούς διεθνούς αλληλεγγύης. Ο καπιταλισμός είναι παντού και τα κέντρα λήψης αποφάσεων μπορούν να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέρος που επιδρούν. Ακόμα και η “δική σας” κυβέρνηση, αυτή που σας τυραννάει περισσότερο( είτε μιλάμε για πολιτικούς, είτε για τραπεζίτες), πιθανότατα δε βρίσκεται καν στη χώρα σας. Το ευρωπαϊκό θαύμα! Άρα, αν θέλουμε να πολεμήσουμε αποτελεσματικά την κυριαρχία, θα πρέπει να  καταλάβουμε πώς λειτουργεί το κτήνος και να μπορούμε να μεταδώσουμε αυτή τη γνώση. Προς το παρόν οι διαδικασίες συνδιάλεξης των αγωνιστών στην Ευρώπη είναι ακόμα υπανάπτυκτες: Από τις ριζοσπαστικές ομάδες, κάποιοι έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα ή την Τυνησία για λίγο μπαχαλοτουρισμό, μα ελάχιστες ομάδες έχουν πειραματιστεί με πιο οργανωμένες συνεργασίες. Σίγουρα μας λείπουν τα εργαλεία και οι χώροι για να μπορούμε να συντονίζουμε την αντίσταση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να μεταδώσουμε την ιστορία και τις εμπειρίες μας. Επιπλέον χρειάζεται να βρούμε τις συνδέσεις ανάμεσα στις καπιταλιστικές διεργασίες στην Ευρώπη. Πρέπει να μαζευτούν πληροφορίες για το πώς κρατικοί θεσμοί ή εταιρίες που δρουν διεθνώς, είναι ενεργές σε διαφορετικές χώρες ώστε να διατηρούν την καπιταλιστική τάξη. Το δημόσιο στην Ελλάδα ξεπουλιέται. Ο ΟΤΕ πάει στην γερμανική Telecom η ΕΥΑΘ ιδιωτικοποιείται από τη διεθνή εταιρία Veolia, Το αεροδρόμιο της Αθήνας στην hochtief, το λιμάνι του Πειραιά στην Cosco και οι αυτοκινητόδρομοι, ο σιδηρόδρομος και άλλα θα ακολουθήσουν. Για να μπορούμε να δείχνουμε αλληλεγγύη ή και σε περίπτωση-ας είμαστε φιλόδοξοι- διεθνών εγχειρημάτων, υπάρχουν πάντα στόχοι που είναι  πιο ευαίσθητοι και λιγότερο προστατευμένοι απ' τις πρεσβείες. Ας σκεφτούμε “την” κρίση, την καταστολή των μεταναστών, τις οικολογικές καταστροφές και, και,και... . Πολλές δομές και εταιρίες μπορούν να αναφερθούν σε αυτά τα θέματα. Είναι απλά θέμα αρχικά έρευνας ώστε να ανακαλυφθούν οι δεσμοί σε διαφορετικές χώρες, και  έπειτα συντονισμού για να αναλάβουμε δράση. Άσχετα με το αν αυτές οι δράσεις θα έχουν μορφή καταλήψεων, άμεσων δράσεων, αντάρτικου αντιπληροφόρησης ή μπλοκαρισμάτων, οι ιδέες και τα πρότυπα για την αντίσταση μπορούν να είναι πολλά και να ποικίλουν.

Όπως και να 'χει  είναι ξεκάθαρο πως αν δεν προσπαθήσουμε να οργανωθούμε με τέτοιο τρόπο, αν δεν εντατικοποιήσουμε τις συνδιαλλαγές μας και δεν αποκτήσουμε μια παγκόσμια οπτική του συστήματος, δε θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε δικό μας προγραμματισμό. Θα συνεχίζουμε να περιμένουμε το επόμενο αυθόρμητο κίνημα, με το ρίσκο να περιμένουμε υπερβολικά πολύ επιβεβαιώνοντας τον μύθο του “δεν υπάρχει εναλλακτική” στον καπιταλισμό. Σε αυτούς τους καιρούς λιτότητας και λαϊκών εξεγέρσεων , πρέπει οπωσδήποτε να πάμε τους τρόπους οργάνωσης και δράσης μας σε άλλο επίπεδο.

… Από το Βερολίνο στη Νέα Υόρκη, από την Τυνησία στην Αθήνα, όλα γίνονται δυνατά. Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αντεθνική και συμπαγής. Η παρούσα κατάσταση μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε -μεταξύ μας, με άλλους ανθρώπους, με συναδέλφους ή γείτονες. Η ευκαιρία για κουβέντα πάνω στο πως να κάνουμε κριτική στον καπιταλισμό μπορεί να προκύψει παντού. Η εξήγηση παραμένει η ίδια. Οι συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο πρέπει να απλωθούν, έτσι ώστε να μην υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα. Έτσι ώστε οι ιδέες και οι πρακτικές που μας συνδέουν να γίνουν πραγματικοί δεσμοί. Έτσι ώστε να φτάσουμε στην αλλαγή που στοχεύουμε.

Μετά από μια χρονιά εξεγέρσεων, το 2012 προσφέρει μια ευρεία ποικιλία  ευκαιριών να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να δράσουμε: Μια πρώτη προσπάθεια θα είναι η Ευρωπαϊκή μέρα δράσης ενάντια στον καπιταλισμό στις 31 Μαρτίου. Θα γίνουν  δράσεις σε διαφορετικές πόλεις και χώρες, και μια μαζική κινητοποίηση θα λάβει χώρα στην Φρανκφούρτη, την πόλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο “κέντρο του τέρατος” όπως γράφουν Γερμανοί σύντροφοι. Την Πρωτομαγιά άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο θα βγουν στους δρόμους, ενώ από τις 16 Μαϊου στην Φρανκφούρτη ομάδες στην Γερμανία σχεδιάζουν μια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για οργανωθεί ένα μεγάλο μπλοκάρισμα της πόλης και να συνεχίσει να ασκείται πίεση στους διαχειριστές της κρίσης. Πάντως δεν είναι μόνο τα καλεσμένα γεγονότα ή οι “παγκόσμιες μέρες δράσης” που έχουν σημασία. Συνέπεια και επιμονή είναι οι λέξεις! Είτε είναι μια επίθεση στην ΕΚΤ(Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η κατάληψη μιας γειτονικής σας οικοδομής ή μια παρέμβαση αντιπληροφόρησης σε ραδιόφωνο, δράσεις μπορούν και θα πρέπει να γίνονται κάθε μέρα -και νύχτα- για να ξεπεράσουμε αυτό το δολοφονικό, εξουσιαστικό σύστημα!

Να περάσουμε από πάνω του όλες-οι μαζί

Διεθνής Αυτόνομη Επιτροπή ενάντια στην καπιταλιστική κανονικότητα

Ψυχρολουσία από ΗΠΑ - Βάζουν την Τουρκία συνεταίρο - Δεν υπογράφηκε η συμφωνία

DefenceNet - Ψυχρολουσία από ΗΠΑ - Βάζουν την Τουρκία συνεταίρο - Δεν υπογράφηκε η συμφωνία

δοκιμάστε ΣΗΜΕΡΑ από το skopelos delivery Pizza γύρο χοιρινό και κοτόπουλο και προσφορά στης 2 πίτσες + μια δώρο !

skopelos Pizza (Αμπελική, Σκόπελος) Πίτσες Μακαρονάδες σπαγγέτι σαλάτες Delivery Πίτσα ΣΚΟΠΕΛΟΣ

 • Περιοχή Σκόπελος > Αμπελική
 • Διεύθυνση Παραλία Σκοπέλου
 • Τηλέφωνο παραγγελίας 2424023434 
 • Ώρες Ανοιχτά : 12:00 με 24:00
 •  

  Πίτσες Μακαρονάδες σπαγγέτι σαλάτες Delivery Πίτσα ΣΚΟΠΕΛΟΣ


ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ - ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΥΡΟ Α ΡΕ ΤΗ ΒΓΑΖΕΙ Ο ΑΙ ΠΑΝΤΕΛΕΙΜΟΥΝΑΣ

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ - ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΥΡΟ ΑΠ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ !

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ - ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΥΡΟΣ

Ο Δήμος Σκοπέλου ανακοινώνει ότι θα διενεργηθεί πρόχειρος διαγωνισμός για την «Παροχή γάλακτος περιόδου 2012», ΑΞΙΑΣ 12.100,00!!!


Ο Δήμος Σκοπέλου ανακοινώνει ότι θα διενεργηθεί πρόχειρος διαγωνισμός με σφραγισμένες προσφορές για την «Παροχή γάλακτος περιόδου 2012», προϋπολογιζόμενης δαπάνης 12.100,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 9%, ήτοι:
α/α Περιγραφή Μονάδα Μέτρησης Δικαιούχοι Ποσότητα Ενδεικτική Τιμή (€) Συνολική Τιμή (€)
1. Φρέσκο γάλα πλήρες σε λιπαρά (3,55 % με μέγιστη απόκλιση 0,5 %) ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (1,55 % με μέγιστη απόκλιση 0,5 %), όπως περιγράφεται στις Τεχνικές Προδιαγραφές lt. 51 9.218 1,20
11.061,60
Σύνολο 11.061,60
Φ.Π.Α. 9% + ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
1.038,40
Γενικό Σύνολο 12.100,00
Οι προσφορές θα υποβληθούν την 5η Απριλίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:30’’ (λήξη υποβολής προσφορών) στο Δημοτικό Κατάστημα Σκοπέλου - Παραλία Σκοπέλου ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Δήμου.
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οι ενώσεις προμηθευτών και συνεταιρισμοί.
Οι ενδιαφερόμενοι που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, πρέπει να γνωρίζουν ότι τα έξοδα δημοσίευσης του διαγωνισμού (αρχικού και επαναληπτικού) θα καταβάλλονται από τον ανάδοχο προμηθευτή.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στον κ. Ιωάννη Αντωνίου, υπάλληλο του Δήμου Σκοπέλου και στο τηλέφωνο: 2424350119.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΕΛΗΣ

Πρόσκληση σύγκλησης Οικονομικής Επιτροπής ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Σας καλούμε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκοπέλου, που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος την 30η του μηνός Μαρτίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:30’’, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του Ν.3852/2010.
 1. Έγκριση του Πρακτικού Δημοπράτησης του έργου «Καθαρισμός και περίφραξη κοινοχρήστων χώρων», πρ/σμου 25.000,00€ και αρ. μελέτης 16/2011.
 2. Ψήφιση σχετικής πίστωσης στον πρ/σμό του Δήμου οικον. έτους 2012 για την «Προμήθεια σακουλών απορριμμάτων» προεκτιμημένης δαπάνης 14.000,00€ συμπ. του Φ.Π.Α. 16%, έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών αυτής, καθορισμός τρόπου εκτέλεσης και των όρων του διαγωνισμού.
 3. Ψήφιση σχετικών πιστώσεων στον πρ/σμό του Δήμου οικ. έτους 2012 για την προμήθεια «Υλικών συντήρησης και επισκευής κτιρίων» προεκτιμημένης δαπάνης 7.100,00€ συμπ. του Φ.Π.Α. 16%.
 4. Ψήφιση σχετικής πίστωσης στον πρ/σμό του Δήμου οικ. έτους 2012 για «Μισθώματα μεταφορικών μέσων».
 5. Περί ψήφισης της σχετικής εγγεγραμμένης πίστωσης στον πρ/σμό του Δήμου οικ. έτους 2012 για τη μεταφορά των μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, προϋπολογισμού 39.500,00€.
 6. Συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. 275/2011 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου.
 7. Ψήφιση σχετικής πίστωσης στον πρ/σμό του Δήμου οικ. έτους 2012 για την «Προμήθεια ηλεκτρολογικού εξοπλισμού» προεκτιμημένης δαπάνης 23.000,00€ συμπ. του Φ.Π.Α. 16%, έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών αυτής, καθορισμός τρόπου εκτέλεσης και καθορισμός των όρων του διαγωνισμού.
 8. Ψήφιση σχετικών πιστώσεων στον πρ/σμό του Δήμου οικ. έτους 2012 για την «Προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών για κίνηση οχημάτων, μηχανημάτων έργου και λοιπών μηχανημάτων και καυσίμων θέρμανσης του Δήμου Σκοπέλου», πρ/σμού 15.000,00€.
 9. Εξέταση της υπ. αριθ. 3/2012 απόφασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Γλώσσης του Δήμου Σκοπέλου με θέμα: «Περί έγκρισης και ψήφισης του απολογισμού του Κληροδοτήματος Ιωάννου Β. Τσουκαλά οικ. έτους 2011, της Δ.Κ. Γλώσσης του Δήμου Σκοπέλου.
 10. Περί απόδοσης πιστώσεων επί της αριθ. 35/2012 αποφ. Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκοπέλου με θέμα «Πάγια Προκαταβολή της Τοπικής Κοινότητας οικον. έτους 2012.
 11. Περί ψήφισης πιστώσεων σε βάρος του πρ/σμού οικον. έτους 2012 για την συνέχιση εκτέλεσης των συνεχιζόμενων έργων, όπως αναφέρονται αναλυτικά στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2012.
 12. Έγκριση σχεδίου κανονιστικής απόφασης του Δήμου με τίτλο «Κανονισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Δήμου Σκοπέλου».
 13. Έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου με τίτλο «Συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων Δ.Κ. Γλώσσας» πρ/σμού 55.000,00€.
 14. Έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου με τίτλο «Συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων Τ.Κ. Κλήματος» πρ/σμού 33.730,26€.
 15. Ψήφιση πιστώσεων σε βάρος του πρ/σμού του Δήμου οικον. έτους 2012, για την πληρωμή διαφόρων οφειλών παρελθόντων ετών.
Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΜΙΧΕΛΗΣ

37χρονος στο Σκόπελο ετοιμαζόταν για το Πάσχα… είχε 100 κροτίδες

Ανεύρεση κροτίδων σε οικία, στο Σκόπελο Λέσβου.
Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 37χρονου ημεδαπού.  
Χθες (27-03-2012) το απόγευμα, στο Σκόπελο Λέσβου, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης και του Αστυνομικού Τμήματος Γέρας, βρέθηκαν, στην αυλή της οικίας ενός 37χρονου ημεδαπού και κατασχέθηκαν, 100 κροτίδες με φυτίλι.
Σε βάρος του 37χρονου, σχηματίσθηκε δικογραφία για παράνομη κατοχή κροτίδων.
Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χαλκιδικής -Ο αγώνας για γη και ελευθερία συνεχίζεται


Η απάντηση στους μεγαλοεργολάβους και τους απολογητές τους στα ΜΜΕ δεν άργησε να έρθει. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των πρωτοβουλιών κατοίκων και των αγωνιζόμενων κομματιών, να γίνουν οι παρελάσεις  διαδηλώσεις ανατροπής, χιλιάδες κάτοικοι των χωριών τις Β. Χαλκιδικής έδωσαν το παρόν από νωρίς στην Ιερισσό. Απέναντι στους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και τις αστυνομικές δυνάμεις, οι κάτοικοι κατέστησαν σαφές πως όσες συμφωνίες και αν συνάψουν κάτω από το τραπέζι με την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., όσες φορές και αν χρησιμοποιήσουν τους τραμπούκους για να δείρουν τους κατοίκους, όσες φορές και αν παρατάξουν την αστυνομία για να καταστείλει, τόσο η μάχη για διεκδίκηση καλύτερων όρων διαβίωσης, αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και αξιοπρεπών όρων δουλειάς και επιβίωσης θα φουντώνει.

Μια μάχη απέναντι στις επιλογές του κεφαλαίου και της πολιτικής του αυτή τη στιγμή όσο και αν είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί παρά να είναι αντικαπιταλιστική καθώς το ίδιο το σύστημα γεννά τους Πάχτες, Μπόμπολες και το σύνολο της πριμοδότησης του κέρδους έναντι της ζωής και του περιβάλλοντος, δεν μπορεί παρά να είναι και μια μάχη αξιοπρέπειας.
 Αξιοπρέπεια απέναντι σε αυτούς που βγήκαν πάλι στην εξέδρα των επισήμων ζητώντας ψήφο, αξιοπρέπεια απέναντι σε κάθε μορφής κατασταλτικό μηχανισμό που θέλει να ακυρώσει τις αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων ενάντια στην καταστροφή, αξιοπρέπεια αυτών που δίνουν εδώ και χρόνια τον αγώνα και δεσμεύονται ότι δεν θα τον σταματήσουν.
Η απάντηση των κατοίκων: Η επιβεβαίωση της στοχοποίησης των πολιτικών υπευθύνων κατά τη σημερινή παρέλαση ήρθε πολύ γρήγορα, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής και αλληλέγγυοι ήρθαν απέναντι στο πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής τους. Μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε Ιερισσό και Μεγάλη Παναγία, δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ, κλούβες, περιπολικά έπιασαν το νήμα της καταστροφικής ¨εκδρομής¨ των υπαλλήλων της εταιρίας στο βουνό που είχε γίνει στις 20 Μαρτίου. Οι δυνάμεις αυτές αποβιβάστηκαν κυριολεκτικά στην περιοχή (τέτοια δύναμη δεν δικαιολογεί ολόκληρη η κεντρική Μακεδονία) και με πρωτοφανή βιαιότητα, βροχή από χημικά, άγριο κυνηγητό και προσαγωγές προσπάθησαν να επιβάλλουν καθεστώς γκρίζας ζώνης μεταξύ των χωριών και της ορεινής περιοχής.
Διαψεύδοντας θέσεις περί μειοψηφιών και περιθωριακών ακτιβιστών, οι κάτοικοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους απέναντι στη νέα επίθεση του κράτους. Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν το βουνό στις ορέξεις των πολυεθνικών και ότι η ανάπτυξη της τρόικας και της κυβέρνησης που τους δίνει το σχοινί που θα κρεμαστούν δεν τους χωράει. Ο αγώνας για το περιβάλλον δεν μπορεί να μην είναι αγώνας ενάντια στα μνημόνια, δεν μπορεί να μην είναι αγώνας  οργανωμένος από τις ίδιες τις συνελεύσεις κατοίκων, και επειδή ακριβώς είναι τέτοιος δείχνει τις αντοχές, τη δυναμική και τη μαχητικότητά του.Μόνο ισχυρές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής και της πολυεθνικής θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα σημερινά γεγονότα. Αυτό που αντιλαμβάνεται η πολιτική του κεφαλαίου σαν συμφέρον του τόπου και σαν πολιτική για τους κατοίκους συγκρούστηκε με τη πραγματική θέληση των κατοίκων. Η αντίληψη περί συναίνεσης και συμφιλίωσης έσπασε. Δεν λένε και οι δύο πλευρές τα ίδια δεν εκπροσωπούν και οι δύο τους κατοίκους, δεν παλεύουν για τα ίδια συμφέροντα.
Η σημερινή σύγκρουση δείχνει την αταλάντευτη πάλη του λαού απέναντι στις πολυεθνικές και την πολιτική κυβέρνησης -ΕΕ -ΔΝΤ, και αυτή η σύγκρουση θα συνεχιστεί.
-Έξω οι χρυσοθήρες από τη Β. Χαλκιδική.
- Εθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου με κοινωνικό έλεγχο.
- Κατάργηση του χουντικού μεταλλευτικού κώδικα – Αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική.
- Άμεση αποκατάσταση της περιοχής από τις ζημιές που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη δράση των εταιριών.
- Όχι στην βίαιη επιβολή τριτοκοσμικών μοντέλων «ανάπτυξης»
- Αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών.  
Τ.Ε ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χαλκιδικής

Στο Βόλο αύριο η Αλέκα Παπαρήγα


Επίσκεψη και περιοδεία στο Βόλο θα πραγματοποιήσει αύριο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα.
Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει επίσκεψη σε εργασιακούς χώρους, συνέντευξη Τύπου και ομιλία σε εκδήλωση της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ.
Ειδικότερα η κ. Παπαρήγα θα επισκεφθεί τους εργαζομένους ΒΕΚ-ΜΕΚ στο χώρο του εργοστασίου στη μία το μεσημέρι και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων της ΚΟΝΤΙ στο ξενοδοχείο «Park» στις 17.00 και αμέσως μετά θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Τέλος η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Βόλου στις 20.00.
«Κάλπικα διλήμματα»
Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της για το «κούρεμα» των αποθεματικών, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, αναφέρει τα εξής: «Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ο ΣΕΒ, τα παπαγαλάκια τους συνεχίζουν, με μεγαλύτερη ένταση, το βρώμικο πόλεμο εναντίον του λαού. Τρομοκρατούν με το ζήτημα της «ακυβερνησίας» ή διαφορετικά της «ισχυρής κυβέρνησης» που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Λένε ψέματα για άλλη μια φορά και επιπλέον επιχειρούν να «θολώσουν τα νερά». Με τέτοια και άλλα ιδεολογήματα επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο και παράλληλα να συνεχίζουν τη βάρβαρη πολιτική τους.
Μετά τα χαράτσια και τη φοροληστεία, την εκτίναξη της ανεργίας, τη δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου του λαού που επέβαλε η πολιτική τους, έρχονται τώρα να δικαιολογήσουν ότι το «κούρεμα» κατά 70% στα αποθεματικά των νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, του ΟΕΚ, των ασφαλιστικών ταμείων, γίνεται για να σώσουν τη χώρα από το χάος.
Γι’ αυτό και όλη η προπαγάνδα τους επικεντρώνεται σε κάλπικα και εκβιαστικά για το λαό διλήμματα.
Η μόνη απάντηση είναι να τσακιστούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και εκείνα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποτελούν δεκανίκια τους. Να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ. Να δημιουργηθεί το πρώτο μεγάλο ρήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να διευρυνθεί μετά τις εκλογές κάτω από την αντεπίθεση ενός ισχυρού εργατικού λαϊκού κινήματος».

Ενημέρωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής για τη λύσσα

Λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για την παρουσία της λύσσας στα Βαλκανικά Κράτη (Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία κ.α.) και στην Τουρκία η Διεύθυνση Κτηνιατρικής (Τμήμα Υγείας των Ζώων) της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει σχετικά με τη λύσσα ότι:
Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το καθεστώς της «ελεύθερης από λύσσα χώρας» από το 1987. Παρά το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί η ενδεχόμενη είσοδος του ιού στη χώρα μας από τα γειτονικά Βαλκανικά Κράτη στα οποία ενδημεί η νόσος μέσω της άγριας πανίδας (ιδιαίτερα αλεπούδων, τσακαλιών και λύκων) που θεωρείται η πιθανότερη δεξαμενή του ιού της λύσσας στη φύση. Η λύσσα είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης (Π.Δ. 133/1992) και ο αντιλυσσικός εμβολιασμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του βασικού εμβολιακού – προληπτικού προγράμματος, που εφαρμόζεται στα δεσποζόμενα ζώα και καταχωρείται στο Βιβλίο διενεργούμενων προληπτικών εμβολιασμών κατά των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης (Π.Δ. 463/1978). Οι παραπάνω εμβολιασμοί είναι ακόμη πιο επιβεβλημένο να γίνονται, σε περιπτώσεις σκύλων που μπορεί να έρθουν σε επαφή με την άγρια πανίδα, όπως οι κυνηγητικοί και οι ποιμενικοί, και ιδίως όταν αυτοί πρόκειται να ταξιδέψουν στις βόρειες περιοχές της χώρας. Οι ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεούνται να διαθέτουν βιβλιάριο υγείας του ζώου τους (Ν. 3170/2003), στο οποίο καταγράφονται οι διενεργούμενοι εμβολιασμοί και να μεριμνούν για τη σήμανση και καταγραφή του. Οι σκύλοι που αγοράζονται από καταστήματα πώλησης ζώων (pet shop) και ιδίως όσοι από αυτούς έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, πρέπει να διαθέτουν (Υ.Α. 266541/2003) αριθμό σήμανσης, υγειονομικό πιστοποιητικό ή και διαβατήριο, όπου καταχωρείται ο αντιλυσσικός εμβολιασμός του ζώου (Απόφαση Επιτροπής 2003/803/ΕΚ). Στα αδέσποτα ζώα, τα οποία περισυλλέγονται από ειδικά συνεργεία των Δήμων, προβλέπεται επίσης πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της λύσσας και άλλων ασθενειών, καθώς και άλλα μέτρα κτηνιατρικής περίθαλψης (Ν. 3170/2003).

Πάμε για αναβολή των εκλογών λόγω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;

Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η ημερομηνία των εκλογών.


Κι αυτή τη φορά έχει να κάνει με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. 


Είναι γνωστό ότι τόσο η Τρόικα, όσο και η γερμανική ηγεσία δεν βλέπει με καλό μάτι τις εκλογές στην Ελλάδα-το έχουν δηλώσει άλλωστε-και όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι.


Ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για σχηματισμό νέας  κυβέρνησης  με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Γιάννη Αγγέλη από το Capital.gr>

Ούτε η τρόικα ούτε η κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για τους κρίσιμους όρους της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το μοναδικό σημείο συμφωνίας προς το παρόν είναι ότι η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία θα “τρέξει” η διαδικασία, “θα εκδοθεί από τον κ. Σαχινίδη πριν από την λήξη της θητείας αυτής της Βουλής”, παρά τις αρχικές πιέσεις κομμάτων αυτό να μετατεθεί για μετά τις εκλογές...

Παρά την σχετική φημολογία για διαμορφωμένη συμφωνία, στελέχη της τρόικα που έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το θέμα από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όπως επίσης το ΥΠΟΙΚ αλλά και το αρμόδιο γραφείο του Πρωθυπουργού, δεν έχουν καταλήξει στους οριστικούς όρους συμμετοχής των ιδιωτών και του ΤΧΣ.

Δεν είχαν καταλήξει μέχρι χθες ούτε ως προς το οριστικό όριο συμμετοχής των ιδιωτών προκειμένου το ΤΧΣ να συμμετάσχει με κοινές μετοχές (αλλά περιορισμένων δικαιωμάτων ψήφου και μετατρέψιμα ομόλογα), ούτε ως προς το πως και σε ποια αναλογία θα διατεθούν τα δικαιώματα επαναγοράς των μετοχών του ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο του 10% που έχει αναφερθεί στο σχετικό νόμο Βενιζέλου είναι το ελάχιστο αλλά όχι τελικό όριο απαίτησης συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων για να διατηρήσουν την διοίκηση των τραπεζών.

Το βασικό κίνητρο για συμμετοχή των ιδιωτών εξαρτάται επίσης τόσο από την τιμή των μετοχών για συμμετοχή στις ΑΜΚ (έναντι της τιμής που θα συμμετάσχει το ΤΧΣ), όσο και από τα δικαιώματα επαναγοράς μετοχών από το ΤΧΣ όταν αυτό θα τις επαναπωλήσει... 

Συμφωνία πάντως φαίνεται να υπάρχει στην διαδικασία “απόσβεσης” ζημιών από το PSI (μέση ζημία 71 – 72%) με τα μελλοντικά κέρδη σε βάθος τριακονταετίας αλλά και στο σημείο αυτό διατηρούνται αναπάντητα πολλά κρίσιμα “τεχνικά” ερωτήματα.

Πηγές από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι σε νομικό επίπεδο η σχετική διαδικασία έχει λύσει αρκετά προβλήματα και το γεγονός αυτό έγινε αιτία να δοθεί η λάθος εντύπωση ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης έχει απαντηθεί σε όλες του τις πλευρές.

“Παράπονα” έχουν διατυπωθεί επίσης για την μη αποτελεσματική συμβολή των δύο εταιρειών συμβούλων που έχουν εμπλακεί στην διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παρά τα ανοικτά ερωτήματα που παραμένουν μέχρι και σήμερα, η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να έχει ξεκαθαριστεί ο ορίζοντας του πώς και πότε για την κεφαλαιοποίηση το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Με την προϋπόθεση αυτή η σχετική υπουργική απόφαση θα πρέπει να είναι έτοιμη μέσα στην επόμενη εβδομάδα το αργότερο.

Καθοριστικό όμως στοιχείο στον χρόνο αυτό θα παίξει η οριστική τοποθέτηση της τρόικα της οποίας “η τελική γνώμη δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί...”.  


Πηγή:www.capital.gr

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου