Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΚΚΕ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ


Η δημόσια δασική περιουσία βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων ως διέξοδος στην κερδοφορία τους. Γι’ αυτό η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου προωθεί την κατάργηση και τη χαλάρωση των όποιων προστατευτικών διατάξεων, την κατάργηση του τεκμήριου κυριότητας υπέρ δημοσίου, που ισχύει σ’ αυτά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.
Με ρυθμό πολυβόλου τους τελευταίους μήνες έχουν περάσει διατάξεις με τις οποίες:
1.- Καταργήθηκαν οι εγκρίσεις αδειών που έδιναν οι δασικές υπηρεσίες για επεμβάσεις στα δάση, στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών επενδύσεων για το κέρδος (ΑΠΕ, Απορρίμματα, τουριστική βιομηχανία κα). Στόχος αυτής της πολιτικής να καταργηθεί κάθε δυνατότητα παρέμβασης των δασικών υπηρεσιών στην προστασία των δασών.
2.- Νομιμοποιούνται όλες οι παράνομες εκχερσώσεις δασών μέχρι το 1975 (καταπατώντας και συνταγματικά άρθρα στοιχειώδους προστασίας των δασών), με τραγικές συνέπειες για την προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας. Ουσιαστικά ανταμείβονται οι καταπατητές που αλλάζουν χρήση γης.
3.- Καταργείται σταδιακά, κατά περιοχή, ο υπέρ του δημοσίου τεκμήριο κυριότητας που ισχύει στα δάση και παραδίδεται η δημόσια δασική γη ως διέξοδος στην κερδοφορία του κεφαλαίου.
4.- Παραδόθηκαν σε επιχειρηματική εκμετάλλευση 11.100 στρέμματα δημόσιας δασικής γης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στο όνομα δήθεν της νομιμοποίησης και εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρου που λειτουργεί εκεί ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επέκταση των ρυθμίσεων αυτών σε όλους τους δρυμούς και τα χιονοδρομικά κέντρα.
5.- Αυξήθηκε από 10% σε 20% το ποσοστό του δάσους που μπορεί να αποδοθεί σε τουριστικές ή άλλες εκμεταλλεύσεις.
6.- Απογυμνώθηκαν οι δημόσιες δασικές υπηρεσίες από αρμοδιότητες και προσωπικό. Ήδη με το σχέδιο οργανογράμματος του ΥΠΕΚΑ που περιλήφθηκε στο κατατεθέν στις 19-3-2012 στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των Υπουργείων, η Γενική Διεύθυνση Δασών συρρικνώνεται κατά σχεδόν 40%, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την «TASK FORCE». Η Δασική Υπηρεσία προσανατολίζεται πλέον χωρίς προσχήματα να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά το κεφάλαιο και τα κέρδη του.
Η πολιτική γης των κομμάτων της αστικής διακυβέρνησης καθορίζεται από την αντίληψη της χρήσης γης ως εμπόρευμα, επομένως και η ιδιοκτησία γης υπόκειται στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς. Στο πλαίσιο της πολιτικής για τη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη, εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο να κάνει «πράσινες» μπίζνες είτε στα καμένα, είτε στα άκαυτα δάση. Αυτό υλοποιεί το πρόγραμμα ?Ήλιος?, τα αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις και σε εθνικούς δρυμούς. Πυλώνας στην υλοποίηση της αντιδασικής πολιτικής αναδεικνύονται οι λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν το «δεξί χέρι» του μεγάλου κεφαλαίου) να διαχειρίζονται τα κονδύλια για το περιβάλλον και τα δάση και να καθορίζουν ακόμη και την περιβαλλοντική στρατηγική! Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» προωθείται τροπολογία με την οποία παραδίδεται στην εκκλησία της Ελλάδος δημόσια, αναδασωτέα δασική έκταση στην Πεντέλη, 20.000 στρεμμάτων για να τα «αναδασώσει» με φωτοβολταϊκά πάνελ είτε η ίδια μέσω θυγατρικής εταιρείας είτε με ανάθεση του έργου σε υπεργολάβους.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ, την οποία έχουν συνδιαμορφώσει, και η οποία υποτάσσει τα δάση στην οικονομία της αγοράς, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική κερδοφόρα για το κεφάλαιο δράση.
Το μέλλον των δασικών οικοσυστημάτων, αποδεικνύεται ασύμβατο με την κυβερνητική, αντιλαϊκή, άγρια πολιτική. Η προστασία, η οικολογική ανόρθωση και διαχείρισή τους είναι υπόθεση της αντίστασης και πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, για ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας, μετατροπή σε δημόσια περιουσία της ιδιοκτησίας των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων, αναδάσωση όλων των καμένων. Συσπείρωση με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, όπου τα δασικά οικοσυστήματα και η γη θα κοινωνικοποιηθούν, θα γίνουν λαϊκή περιουσία.ΑΘΗΝΑ 20/3/2012 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Θάνατος αλιέα στη Θεσσαλονίκη

Η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα ότι στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Κρήνης και συγκεκριμένα στο αλιευτικό σκάφος «ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» Λ.Θ.18500 ο αλιέας που επέβαινε σε αυτό είχε σταματήσει από ώρα να κινείται.
Στην περιοχή κατέπλευσε προς παροχή βοήθειας πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το πλήρωμα του οποίου εντόπισε το σκάφος και τον 62χρονο αλιέα χωρίς τις αισθήσεις του.
Άμεσα ο 62χρονος διεκομίσθη από το πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην παραλία όπου πλήρωμα οχήματος του ΕΚΑΒ διαπίστωσε το θάνατό του, ενώ στη συνέχεια η σορός του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» για νεκροψία - νεκροτομή.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΠΑΜΕ για τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ


Για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ

Και μόνο η προοπτική ανόδου των αγώνων και η δυναμική απεγκλωβισμού μεγάλων τμημάτων εργαζομένων από τους εκβιασμούς των αστικών κομμάτων, κάνει την τάξη των αστών να μιλά για χάος και να χάνει τον ύπνο της. Αυτή την αγωνία της αστικής τάξης εκφράζει με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τη θρασύτητα που χαρακτηρίζει την τάξη των αστών, βαφτίζουν προνόμια των εργαζομένων το καθεστώς γαλέρας που επικρατεί στα καράβια και στις επιχειρήσεις. Χαρακτηρίζουν πρόκληση τους αγώνες των ναυτεργατών έναντι στην άγρια εκμετάλλευσή τους, από τους εφοπλιστές και έχουν το θράσος να μιλούν για την κοινωνία που υποφέρει. Μόνο που στην κοινωνία που υποφέρει (που έπιασε ο πόνος τον κ. Δασκαλόπουλο), δεν είναι οι εφοπλιστές και συνολικά η τάξη που εκπροσωπεί, είναι το σύνολο της εργατικής τάξης και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γιατί αυτός και η τάξη του είναι οι σφετεριστές του πλούτου που παράγουν όλοι οι υπόλοιποι.
Κανένας φόβος και καμία υποταγή.
Με τους αγώνες και την ψήφο μας τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες.

ΟΜΙΛΙΑ σε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΚΕ ΤΡΙΤΗ 20 ΜΑΡΤΗ 2012Σήμερα συζητιέται στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση – λαιμητόμος για μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, για παροχές σε Υγεία, μόρφωση.
Ø  Φορτώνουν στο λαό απίστευτα βάσανα και φτώχεια
Ø  Αλυσοδένουν τα παιδιά μας, τις νέες γενιές, για 30 και 40 χρόνια, να ζουν χωρίς δικαιώματα, με μισθούς των 300 και 400 ευρώ.
Ø  Να στριμώχνονται οι νέοι άνθρωποι στις εταιρείες εύρεσης εργασίας και περιοδικά να παίρνουν ένα χαρτζιλίκι για 6μηνα, 8μηνα ή 10μηνα προγράμματα
Ø  Καταδικάζουν τον εργαζόμενο άνθρωπο να δουλεύει έως τα βαθιά γεράματα και αν είναι τυχερός, ως απόμαχος πλέον της δουλειάς να παίρνει μια σύνταξη εξαθλίωσης.

Κι όλα αυτά γιατί ; για να στηρίξουν ό,τι πιο σάπιο έχουν οικοδομήσει μέχρι σήμερα, ένα απάνθρωπο – βάρβαρο οικονομικοπολιτικό σύστημα.
Η νέα δανειακή σύμβαση που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής με τη μορφή του κατεπείγοντος αφορά νέο δάνειο, ύψους 137,1 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ που σε συνδυασμό με τα διαδοχικά μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους που το συνοδεύουν, θα αποτελέσουν για τα επόμενα 30 χρόνια το βασικό μοχλό για την προώθηση μέτρων που πτωχεύουν το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία.
Μέτρα που δημιουργούν ευνοϊκότερο περιβάλλον για τη κερδοφορία των καπιταλιστών και όχι για να δώσουν λύση στην «κρίση χρέους» όπως τα δικαιολογούν.
Άλλωστε, οι ίδιοι ομολογούν ότι το 2015 το χρέος της χώρας θα αγγίζει τα 400 δις, πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι ήταν πριν 2 χρόνια.
Με πτωχευμένη τη λαϊκή οικογένεια, εξαθλιωμένα μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων.
Τα παίζουν όλα για όλα λοιπόν για τη σωτηρία του κεφαλαίου και δένουν το λαό χειροπόδαρα.

    Σύντροφοι και φίλοι,
    Εμείς προειδοποιούμε για άλλη μια φορά.
    Και δεν έχουμε πέσει έξω σε καμιά από τις εκτιμήσεις και προβλέψεις μας μέχρι τώρα.
    Η όποια ανάκαμψη, εάν και όταν έρθει, και αναιμική θα είναι και πρόσκαιρη. Θα κυοφορεί τη νέα, ακόμη μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση.
    Τα πανηγύρια των αστικών κομμάτων, της ντόπιας πλουτοκρατίας και των συμμάχων τους στην ΕΕ, είναι για λαϊκή κατανάλωση, να σπείρουν ψεύτικες ελπίδες, να κρύψουν τα μεγάλα ψέματα που λένε για άλλη μια φορά.
Πρώτο, γιατί η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων, γίνονται με φόντο τα συντρίμμια που άφησε πίσω του το «τσουνάμι» των νέων μέτρων του μνημονίου,
Δεύτερο, γιατί θα ακολουθήσουν και νέα αντιλαϊκά πακέτα το επόμενο διάστημα και θα βυθίσουν το λαό στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση.
Τρίτο, Το δάνειο θα εκταμιευθεί σε 17 τριμηνιαίες δόσεις (μετά από έλεγχο κάθε φορά των κλιμακίων της τρόικας) μέχρι το 2015, γεγονός που προαναγγέλλει ατελείωτους εκβιασμούς σε βάρος του λαού για να αποδεχτεί τα μέτρα που θα συνοδεύουν την κάθε δόση του δανείου.
Ήδη, το προαπαιτούμενο πακέτο για την εκταμίευση των πρώτων δόσεων, πέρα από το «2ο μνημόνιο», είναι έτοιμο και σχεδιάζεται να προωθηθεί το Μάη ή τον Ιούνη, απ' όποια κυβέρνηση του κεφαλαίου αναλάβει μετεκλογικά τη διαχείριση.
Τέταρτο, τα κόμματα της συγκυβέρνησης υπέγραψαν μια σύμβαση με τους δανειστές, με την οποία διασφαλίζουν πλήρως ότι θα τους επιστραφεί το δάνειο και οι προβλεπόμενοι τόκοι ως το τελευταίο ευρώ και θέλοντας να δέσουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους και το λαό στα μέτρα, θα εντείνουν τους εκβιασμούς και τις απειλές, τα τρομοκρατικά διλλήματα.
Πέμπτο, στη σύμβαση που υπέγραψαν, προβλέπεται επίσης, ότι έχει προτεραιότητα η κάλυψη των «απαιτήσεων» των δανειστών, έναντι όλων των άλλων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς τρίτους.
        Επιπλέον κρύβουν ότι υποχρεώνονται από την ΕΕ να πάρουν και συμπληρωματικά μέτρα.
Μόλις προχτές, η Κομισιόν αναθεώρησε για μια ακόμη φορά τις αρνητικές εκτιμήσεις της για το φετινό ΑΕΠ. Ουσιαστικά, η ακόμη μεγαλύτερη αρνητική αναθεώρηση είναι και παραδοχή ότι η κρίση θα επεκταθεί και το 2013.       
        Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλήξει σε συμπέρασμα για το τι «μέλλει γενέσθαι». Πολύ περισσότερο που το Κόμμα μας τους έχει μελετήσει καλά, ξέρει κι απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη τι σημαίνουν αυτού του είδους οι «αναθεωρήσεις και εκτιμήσεις».
Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχει συμφωνήσει να πάρει συμπληρωματικά μέτρα που αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν και τις αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού αλλά και για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της διετίας 2013-2014.
        Από πού θα τα πάρουν αυτά ;
Από τις δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, από τις παροχές της Τοπικής Διοίκησης για τους δημότες, από την ελαχιστοποίηση των φοροαπαλλαγών, από τη μείωση δημοσίων δαπανών (βλ. απολύσεις, εφεδρεία κ.λ.π.). Με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων που θα ρίξει στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, με τις ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου κλπ.
        Κανένα λοιπόν όφελος δεν θα έχει ο λαός από τη νέα δανειακή σύμβαση, κανένα φιλολαϊκό έργο δεν πρόκειται να γίνει με τα χρήματα αυτά. Μοναδικό ωφελημένο θα είναι το μεγάλο κεφάλαιο.   
Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

        Είναι καθαρό ότι ΕΕ, συγκυβέρνηση αλλά και κάθε λογής παρατρεχάμενοι, έχουν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο του λαού.
        Ο μεσαίωνας φαντάζει παράδεισος μπροστά στο νέο περιβάλλον που οικοδομούν για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
        Ο μόνος δρόμος που έχουν να βαδίσουν οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες, οι νέοι και οι νέες, είναι αυτός της συμπόρευσης με το ΚΚΕ.
        --  Να στείλουν στα τσακίδια τα κόμματα της πλουτοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ, τη Δημοκρατική Συμμαχία της Μπακογιάννη.
        --  Να μη δείξουν καμιά ανοχή στις παραφυάδες τους, τα νέα κόμματα που ξεφυτρώνουν από τα σπλάχνα αυτών των πολιτικών δυνάμεων.
        Η Κατσέλη, ο Καστανίδης, ο Καμένος, ο Ψωμιάδης και οι λοιποί δήθεν διαφωνούντες, έχουν δώσει επανειλημμένα διαπιστευτήρια στην άρχουσα τάξη. Σήμερα έρχονται ως «σωτήρες», κλαψουρίζοντας υποκριτικά για τα βάσανα του λαού, όταν επί χρόνια εφάρμοζαν την πολιτική που τον τσακίζει.
        Η «αριστερά του Κουβέλη», σε ένα κόμμα όπου συνωστίζονται τελευταία μια σειρά στελέχη και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που στήριζαν και ψήφιζαν με χέρια και πόδια τους αντιλαϊκούς νόμους.
        Αναχώματα είναι όλοι αυτοί στη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.
        Το πώς στέκονται δίπλα στα λαϊκά συμφέροντα φάνηκε και χτες - και σήμερα, από τη στάση τους στην απεργία των ναυτεργατών και τη συντονισμένη επίθεση που έκαναν ενάντια στο Κόμμα μας, στο Π.Α.ΜΕ.
Φαίνεται, απ’ την εχθρική στάση που κρατούν, σε κάθε περίπτωση που το ταξικό εργατικό κίνημα συγκεντρώνει δυνάμεις, ανοίγει δρόμους, δείχνει την προοπτική.

--  Καλούμε να μη παρασυρθούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από τα υποκριτικά καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ που ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις αυταπάτες που μπόλιαζε στο λαό, με την ευρωπροσήλωσή του στην ουτοπία της καπιταλιστικής Ευρώπης των λαών, για το μεγάλο «ναι» στη συνθήκη του Μάαστριχτ, και για τη σύμπλευσή του με το ΠΑΣΟΚ για 2 δεκαετίες στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, στα συνδικάτα, σε συνεταιρισμούς, μαζικούς φορείς και αλλού.
-- καλούμε να γυρίσουν την πλάτη σε τυχοδιωκτικές προτάσεις για «ενότητα της αριστεράς», «κοινής καθόδου στις εκλογές», «αριστερή κυβέρνηση» και άλλα παρόμοια αποπροσανατολιστικά ιδεολογήματα.
Ας μας απαντήσουν όλοι αυτοί

Ø  ποιος θα είναι ο φορέας της ανάπτυξης που όλοι τους επικαλούνται;
Ποιος θα είναι ο μοχλός της ανάπτυξης ; Θα είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η καπιταλιστική ιδιοκτησία, οι ντιρεκτίβες της ΕΕ, με τις παρεμβάσεις των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών ή
η σχεδιοποιημένη οικονομία, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, έξω από τους μηχανισμούς της ΕΕ, του ΔΝΤ κ.λ.π. ;
Ø  γιατί πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος όταν γνωρίζουμε ότι όλα τα δάνεια πήγαν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας ; πως θα συμφωνήσουμε όταν εμείς μιλάμε για μονομερώς διαγραφή του χρέους και έξοδο από την ΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για νόμιμο και παράνομο χρέος και δίνει όρκους πίστης στην λυκοσυμμαχία της ΕΕ ;
Ø  πως θα αντιμετωπίσει μια τέτοια «αριστερή κυβέρνηση», όπου υποθετικά θα συμμετέχει και το ΚΚΕ, την επίθεση που θα δεχτεί από την πλουτοκρατία και τους μηχανισμούς της, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εχθρεύεται κάθε προσπάθεια για οργάνωση της λαϊκής πάλης σε ταξική κατεύθυνση αλλά ταυτόχρονα απέναντι στο ταξικό κίνημα στήνονται προβοκάτσιες, ομάδες κουκουλοφόρων, ακροδεξιών, χρυσαυγιτών και κάθε λογής μηχανισμοί για κατατρομοκράτηση και καταστολή του λαϊκού κινήματος ;
Ø  και τέλος πάντων, αφού το ΚΚΕ αρνείται, γιατί δεν οικοδομούν την «αριστερή ενότητα» μεταξύ τους, ο ΣΥΝ, ο Κουβέλης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΟΕ και ίσως εκεί να χωράνε και άλλες πολιτικές δυνάμεις από το χώρο των λεγόμενων «αντιμνημονιακών», Κατσέλη, Καστανίδη και σία ;

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Είναι τυχοδιωκτική η στάση των δυνάμεων του οπορτουνισμού.
Είναι πολιτικά ανήθικη.
Γνωρίζουν ότι δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουν πάρει τεκμηριωμένα απάντηση εδώ και 2 δεκαετίες.
Άλλα ζητήματα πάνε να κρύψουν κι αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι λειτουργούν σαν δεκανίκια του συστήματος και της εξουσίας των μονοπωλίων.
ΠΡΩΤΟ, να κρύψουν την κοινή στάση που έχουν με  τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ, ενάντια στο Κόμμα, στο ταξικό κίνημα, στο Π.Α.ΜΕ.,
ΔΕΥΤΕΡΟ, κι αυτό είναι το κυριότερο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να θολώσει τα νερά με την πρόταση για «ενότητα».
Αφορά στο ό,τι το ΚΚΕ έχει τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Έχει πρόταση προοπτικής, εξουσίας, με μια άλλη τάξη στο τιμόνι της, την εργατική τάξη, μαζί με τους συμμάχους της, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, τους μικρομεσαίους αγρότες.
Θέλουν να κρύψουν ότι οι κομμουνιστές προτείνουν άλλο δρόμο εξόδου από την κρίση και διαφορετικού τύπου οικονομική ανάπτυξη.
Ανάπτυξη που δε θα έχει στόχο την εξασφάλιση του κέρδους των καπιταλιστών, αλλά τις ανάγκες των εργαζομένων και το πώς αυτές μπορούν να καλύπτονται.
Είναι ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού, της ένταξης στην υπηρεσία του λαού των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των άλλων εφεδρειών που διαθέτει η χώρα, ο δρόμος της ολόπλευρης αξιοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, με ένα και μοναδικό στόχο. Την ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών όλων των μελών της κοινωνίας.
Μόνο το νομό μας αν πάρουμε υπόψη μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να αποβεί για το συμφέρον του λαού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η σχεδιασμένη οικονομία στα πλαίσια της εργατικής – λαϊκής εξουσίας.
Με τους μονοπωλιακούς ομίλους της ΣΟΒΕΛ του Στασινόπουλου, της Χαλυβουργίας του Μάνεση, της ΑΓΕΤ, της ΜΕΤΚΑ του Μυτιληναίου, της ΒΙΣ του Φιλίππου, του ΙΜΑΣ και της ΕΥΡΗΚΑ, των εργοστασίων Τροφίμων και Ποτών, στα χέρια του έμπειρου εργατοτεχνικού προσωπικού, των άνεργων και κακοπληρωμένων σήμερα επιστημόνων. Με ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της αλιείας για τις διατροφικές και άλλες λαϊκές ανάγκες. Για την ανάπτυξη του τουρισμού και ως μοχλού της λαϊκής οικονομίας αλλά και για την αναψυχή – ξεκούραση των εργαζομένων.
Με το κοινωνικό κεφάλαιο που θα συσσωρεύεται, να μη λιμνάζει όπως γίνεται σήμερα με τα τεράστια μονοπωλιακά κεφάλαια
Κοινωνικό κεφάλαιο που θα αξιοποιείται για να εξυπηρετήσει τη μόρφωση των παιδιών μας, τις ιατροφαρμακευτικές παροχές ολόκληρης της κοινωνίας, την Πρόνοια, τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
   
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,
Νέοι και νέες,
Αφήστε οριστικά πίσω σας τα κόμματα του κεφαλαίου και τους συνοδοιπόρους τους, όποια προβιά κι αν φορέσουν για τις ανάγκες των εκλογών.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
    Έξω από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με λαϊκή εξουσία.

Εμπρός λοιπόν, τώρα με το ΚΚΕ!
    Και στους καθημερινούς αγώνες και στις εκλογές που έρχονται.
    Να παρεμποδίσουμε την καταστροφή του λαού, με οδηγό και προοπτική την ανατροπή της εξουσίας - δικτατορίας των μονοπωλίων.
    Λαός κυρίαρχος είναι ο λαός κάτοχος του πλούτου που παράγει κι όχι ο λαός που ζει με τις αλυσίδες.

Συνάντηση του Προέδρου της Ν.Δ Αντώνη Σαμαρά και του αρμόδιου Τομεάρχη Θανάση Νάκου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.


 Στη συνάντηση ενημέρωσης που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συμμετείχε ο επικεφαλής του αρμόδιου Τομέα της Ν.Δ., Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Νάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως θέματα αντιμετώπισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και πάταξης της εγκληματικότητας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τα ζητήματα αυτά. Από την πλευρά μας είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση που έχουμε προτείνει, για την αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας, τον έλεγχο του μεταναστευτικού ρεύματος και την πάταξη της εγκληματικότητας, θα έχει τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά και συνολικά της Ν.Δ.»

H ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ Γ.Γ. ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ  KKE                                                                                  
Την Πέμπτη 29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και περιοδεία της γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ στην πόλη του Βόλου.
 
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσκεψη σε εργασιακούς χώρους, συνέντευξη τύπου και ομιλία σε εκδήλωση της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ.
 
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος καθώς και ο χώρος της συγκέντρωσης θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Από την Σκόπελο μια πολύ καλή δουλειά από τον αναγνώστη μας Γιώργο Μιχαήλ ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΙΑ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ (ΦΩΤΟ)
Αυτές τις ημέρες, , ο Δίας και η Αφροδίτη θα βρίσκονται πολύ κοντά, με μόλις 3 μοίρες να τους χωρίζουν. Ρίξτε μια ματιά μετά τη δύση του ήλιου, θα είναι όμορφο θέαμα. Και άμα ρίξετε και μια ματιά λίγο ποιο ανατολικά θα δείτε και τον Άρη  κατακόκκινο να λάμπει γιατί βρίσκετε σε αντίθεση με τον Ήλιο καθώς και η Γη.
 Η Αφροδίτη ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους, καθώς είναι εύκολα ορατή στον ουρανό. Στην αρχαιότητα ονομάζονταν Εωσφόρος ("αυτός που φέρνει φως") όταν εμφανίζονταν το πρωί και Έσπερος το βράδυ. Επίσης  Αυγερινός και αποσπερίτης.  H θεά Αφροδίτη  κατά τη μυθολογία ήταν η προσωποποίηση της ομορφιάς και η προστάτιδα του έρωτα. Έτσι είναι προφανής ο λόγος που δόθηκε το όνομα της πιο λαμπερής θεάς στο συγκεκριμένο πλανήτη.    Η διάμετρός της είναι 12.104 km ή το 0,95 της διαμέτρου της Γης, μόλις 650 km μικρότερη από τη Γη. Λόγω της ομοιότητας σε μάζα και μέγεθος, χαρακτηρίζεται μερικές φορές και αδελφός πλανήτης ή δίδυμος πλανήτης της Γης. Ωστόσο, οι συνθήκες στην επιφάνεια της Αφροδίτης διαφέρουν σημαντικά από αυτές της Γης, λόγω της εξαιρετικά πυκνής ατμόσφαιράς της και της σύστασής της. Η Αφροδίτη βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο σε μια μέση απόσταση 108 εκατομμύρια χλμ, και ολοκληρώνει μία τροχιά κάθε 224,65 ημέρες. Αν και όλες οι πλανητικές τροχιές είναι ελλειπτικές , η τροχιά της Αφροδίτης είναι η πιο «στρογγυλή», με εκκεντρικότητα 0,068.Όταν η Αφροδίτη βρίσκεται μεταξύ της Γης και του Ήλιου, σε θέση που ονομάζεται κατώτερη σύνοδος , πλησιάζει τη Γη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη, και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 εκατομμύρια χλμ. Αυτό συμβαίνει κάθε 584 ημέρες κατά μέσο όρο. Η Αφροδίτη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της μια φορά κάθε 243 ημέρες, εκτελώντας έτσι την πιο αργή περιστροφή από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη. Λόγω του ότι η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο διαρκεί κάπως λιγότερο, 224,7 γήινες μέρες, παρουσιάζει το παράδοξο ότι μία αστρική ημέρα στην Αφροδίτη διαρκεί περισσότερο από ένα έτος (243 και 224,7 γήινων ημερών αντίστοιχα). Εντούτοις, η διάρκεια της ηλιακής ημέρας στην Αφροδίτη είναι σημαντικά πιο μικρή από την αστρική ημέρα. Για έναν παρατηρητή στην επιφάνεια της Αφροδίτης ο χρόνος από μία ανατολή στην επόμενη θα ήταν 116,75 μέρες, ενώ η κατεύθυνση της κίνησης του ήλιου στον ουρανό θα ήταν από την δύση προς την ανατολή. Στον ισημερινό, η Αφροδίτη περιστρέφεται με μόλις 6,5 km/h, ενώ στη Γη η αντίστοιχη ταχύτητα περιστροφής στον ισημερινό είναι 1.600 km/h. Το βασικό συστατικό των νεφώσεων πάνω από το στρώμα του διοξειδίου του άνθρακα, είναι θειικό οξύ . Το διοξείδιο του άνθρακα και το θειικό οξύ, συνδυασμένα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης συντηρούν ένα έντονο φαινόμενο του θερμοκηπίου . Για αυτό το λόγο, σε συνδυασμό και με την μεγάλη πυκνότητα της ατμόσφαιρας, η Αφροδίτη έχει μία εξαιρετικά υψηλή μέση επιφανειακή θερμοκρασία , που διατηρείται σχεδόν σταθερή στους 460 oC (αρκετή για να λιώσει ένα κομμάτι μόλυβδο ), υψηλότερη ακόμα και από τον πλησιέστερο στον Ήλιο πλανήτη, τον Ερμή.
O Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος σε διαστάσεις και μάζα. Είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο. Στην Αστρονομία έχει το σύμβολο. Είναι ένας γίγαντας αερίων με μάζα λίγο μικρότερη από το ένα εικοστό της ηλιακής, αλλά είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη του αθροίσματος της μάζας των υπόλοιπων πλανητών του ηλιακού συστήματος. Ο Δίας, μαζί με τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, αναφέρονται ως αέριοι γίγαντες. Ο πλανήτης ήταν γνωστός από τους αστρονόμους της αρχαιότητας και συνδέθηκε με τη μυθολογία και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις πολλών πολιτισμών. Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τον πλανήτη από το ρωμαϊκό θεό Δία (Jupiter). Όταν φαίνεται από την Γη, ο Δίας μπορεί να φτάσει σε φαινόμενο μέγεθος -2,95, καθιστώντας τον κατά μέσο όρο, το τρίτο φωτεινότερο αντικείμενο στον ουρανό τη νύχτα μετά από τη Σελήνη και την Αφροδίτη. (Ο Άρης μπορεί να ταιριάξει σε σύντομα χρονικά διαστήματα τη φωτεινότητα του Δία σε συγκεκριμένα σημεία της τροχιάς του.)Ο Δίας αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, με το ένα τέταρτο της μάζας να είναι ήλιο. Μπορεί επίσης να έχει βραχώδη πυρήνα που αποτελείται από βαρύτερα στοιχεία. Λόγω της ταχείας περιστροφής του, το σχήμα του Δία είναι αυτό ενός πεπλατυσμένου σφαιροειδούς (έχει μια μικρή, αλλά σημαντική διόγκωση γύρω από τον ισημερινό). Η εξωτερική ατμόσφαιρα είναι εμφανώς χωρισμένη σε διάφορες ζώνες σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη, με αποτέλεσμα αναταραχή και καταιγίδες κατά μήκος των ορίων αλληλεπίδρασής τους. Ένα σημαντικό αποτέλεσμα είναι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια τεράστια καταιγίδα που είναι γνωστό ότι υπήρχε τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα, οπότε και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά με τηλεσκόπιο. Γύρω από τον πλανήτη είναι ένα αχνό πλανητικό σύστημα δακτυλίων και μια ισχυρή μαγνητόσφαιρα. Περιβάλλεται επίσης από τουλάχιστον 63 φεγγάρια, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγάλων φεγγαριών του Γαλιλαίου, όπως ονομάζονται τα φεγγάρια που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τον Γαλιλαίο το 1610. Ο Γανυμήδης, ο μεγαλύτερος από αυτά τα φεγγάρια, έχει διάμετρο μεγαλύτερη από εκείνη του πλανήτη Ερμή. Και η απόσταση είναι 4 φορές της Γης από τον Ήλιο 4AU Αυτό το φαινόμενο θα το βλέπουμε  για λίγο καιρό ακόμη από τον άλλο μήνα η Αφροδίτη θα ανατέλλει λίγο ποιο μπροστά από τον Ήλιο δηλαδή σαν Αυγερινός. Εάν ευνοήσει ο καιρός θα βγάλω το τηλεσκόπιο για να παρατηρήσουμε το φαινόμενο καθώς και τον Άρη λίγο αργότερα. Τις προσεχείς ημέρες θα το ανακοινώσω, για το Σάββατο 24 Μαρτίου.
Γιώργος Μιχαήλ
Μέλος της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.    

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου