Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ! ΗΘΟΠΟΙΟ ΔΙΟΡΙΣ Ε Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ!

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada
www.kourdistoportocali.com
Αντί ο Λοβέρδος να διορίσει τον πατενταρισμένο γαύρο Τάκη Τσουκαλά Διοικητή μονάδας Υγείας και συγκεκριμένα του Κ.Π.Π. ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ, προτίμησε τον επίσης γαύρο ηθοποιόΘάνο Καληώρα, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει σε σήριαλ του Φώσκολου.
Το σκεπτικό του Λοβέρδου είναι πως τη δραματική κατάσταση της Υγείας μόνο ένας απόφοιτος της Δραματικής Σχολής μπορεί να αντιμετωπίσει…


Το Κ.Π.Π. ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Αποτελεί αυτόνομη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας Πρωτοβάθμιας-Ανοιχτής Περίθαλψης, εποπτευόμενη από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με σκοπό την διάγνωση, και θεραπευτική αποκατάσταση παιδιών και εφήβων με διαταραχές της σωματικής, νοητικής και ψυχοσυναισθηματικής τους ανάπτυξης.
Εδώ και λίγες μέρες, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέθεσε τη θέση του διοικητή στον γνωστό ηθοποιό… Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

ΦΑΛΑΙΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ !

EΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΑΛΑΙΝΕΣ  : ΣΦΑΓΗ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ


Υπήρξε μια εποχή που τεράστιες φάλαινες περιφέρονταν σε μεγάλους αριθμούς στα ελληνικά νερά. Υπήρξε μια εποχή που τα κήτη αυτά καταδιώκονταν και σφάζονταν ανελέητα από τους ψαράδες, το λιμενικό, αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις. Όχι για το λάδι ή το κρέας τους, αλλά έτσι, χωρίς κανένα λόγο. Απλώς και μόνο επειδή είχαν κάνει το σφάλμα να υπάρξουν.
Βλέπετε, την εποχή εκείνη, δεν υπήρχε φύση αλλά «πλουτοπαραγωγικοί πόροι». Η προστασία της άγριας ζωής ήταν όρος επιστημονικής φαντασίας. Η άγρια ζωή ήταν επικίνδυνη, απρόβλεπτη και έπρεπε να εξοντωθεί. Πάση θυσία.
Την εποχή εκείνη τα σώματα ασφαλείας υπήρξαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην εξάλειψη κάθε λογής «εσωτερικού εχθρού», ακόμη κι αν αυτός δεν ήταν ανθρώπινος, ή ούτε καν εχθρός. Τον Οκτώβριο του 1949, στον Αρμενιστή Ικαρίας, προσάραξε ένας φυσητήρας 11 μέτρων. «Ο υπενομωτάρχης Ι. Χουλιάρας επιχείρησε να φονεύση το κήτος. Συνολικώς του έρριψεν εις το κεφάλι περί τας 150 σφαίρας αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μόνον όταν του έρριψεν εις τον οφθαλμόν 5 σφαίρας, ο φυσητήρ εφονεύθη». (Έθνος 14.10.1949).
Το Μάιο του 1952, στις ακτές της Χαλκιδικής «αλιεύθη τεράστιο κήτος» μήκους 12 μ και βάρους 5 τόνων το οποίο αφού εξοντώθηκε, μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη για να το θαυμάσει ο κοσμάκης (Βραδυνή 5.5.1952).

Βραδυνή 6.5.1952
Την επόμενη χρονιά, μέσ’ το κατακαλόκαιρο, έχουμε σφοδρή ανησυχία για τα «μπάνια του λαού» στον Σαρωνικό. Αιτία; Η εμφάνιση φαλαινών. Και η Αθηναϊκή (1.7.1953) σχολιάζει. «Μέχρι πέρυσι είχαμε τους καρχαίας, φέτος παρουσιάστηκαν φάλαινες στα ανοιχτά της Αιγίνης. Το νέο προκάλεσε εντύπωσι, πολλές συζητήσεις και ένα είδος ανησυχίας και ταραχής στον κόσμο των λουομένων. Πολλοί μάλιστα φοβούνται πως ούτε και φέτος δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ξένοιαστοι το καλοκαιρινό μπανάκι μας στις όμορφες παραλίες του Σαρωνικού».

Αθηναϊκή 1.7.1953
Όχι ένας, αλλά ένα κοπάδι ολόκληρο από φυσητήρες εξοντώθηκε έξω από τον όρμο της Λευκίμμης στην Κέρκυρα, από μια διμοιρία Ταγμάτων Εθνικής Ασφαλείας (ΤΕΑ). Από το σχετικό… ηρωικό ρεπορτάζ (Απογευματινή 10.8.1954): «Τα κήτη, καθώς έπλεαν σε πυκνόν σχηματισμό, έμοιαζαν με κοπάδι μυθικών θηρίων. Η εντύπωσίς μας ήτο ζωηρότέρα όταν είδαμε πόσον ολίγον ήσαν ευάλωτα από τα πυρά μας τα φαλαινοειδή. Την στιγμή που μας επετέθη η ομάδα των 5 κητών έσωσε την κατάστασιν η κραυγή του ατρόμου καπετάνιου που εφώναξε στους πυροβολητάς ‘Επάνω τους, παιδιά! Επάνω τους!’». Κι έτσι γράφτηκαν σελίδες δόξης αντάξιες της ελληνοϊταλικής εποποιΐας απο τα ατρόμητα παλικάρια μας.
Το Σεπτέμβριο του 1955 μια φάλαινα 12 μέτρων εξοντώθηκε σαδιστικά έξω από το λιμάνι του Αργοστολίου. Ο λόγος; Απλώς επειδή έκανε το λάθος να εμφανιστεί. «Ισχυρά δύναμις ναυτών επέβη πετρελαιοκινήτου σκάφους και κατεδίωξεν το κήτος, το οποίον κυριολεκτικώς εβομβάρδιζε δια μεγάλων ποσοτήτων δυναμίτιδος. Τελικώς τούτο πληγέν εβυθίσθη, δεδομένου όμως ότι δεν είχεν εισέτι εξοντωθή, παρέστη ανάγκη καταδύσεως δύτου ο οποίος ετοποθέτησε πλησίον του τέρατος με κίνδυνον της ζωής του μεγάλην ποσότητα εκρηκτικής ύλης, η οποία και το εφόνευσε». (Ακρόπολις 14.9.1955) Γεια σου ήρωα!

Ακρόπολις 21.9.1955
Τρεις μήνες αργότερα είχαμε μια ιστορία που θα μπορούσε να γυριστεί κάλλιστα σε ταινία –κάτι μεταξύ Free Willy και The Beast from 20,000 Fathoms. Μια μεγάλη φάλαινα σουλάτσαρε στον Ευβοϊκό αναστατώνοντας τη Χαλκίδα. Επί μέρες το κήτος περιφερόταν «αναδυόμενον ωσάν γιγαντιαίον κατάμαυρον υποβρύχιον… ενώ πανικόβλητοι οι ευρισκόμενοι εντός του λιμένος λεμβούχοι απιεβιβάζοντο εις την ξηράν».. Άντρες του λιμεναρχείου και λοχαγοί της Σχολής Πεζικού με τουφέκια και… μπαζούκας (!) κυνήγησαν επανειλημμένα το κήτος. «Αι εκπυρσοκροτήσεις των μπαζούκας και αι ριπαί των πολυβόλων έδιδον την εντύπωσιν κανονικής μάχης. Έκπληκτοι οι Χαλκιδείς παρηκολούθουν την πρωτότυπη αυτή ναυμαχία». (Ακρόπολις 9.12.1955).


Την επόμενη μέρα η Σχολή Πεζικού παραχώρησε στο λιμεναρχείο ένα μικρό κανόνι. Η φάλαινα όμως δεν έδινε πεντάρα τσακιστή. «Ήτο δε τόση η προκλητικότης του τέρατος ώστε την 7ην εσπερινήν ολίγον έξω από το λιμάνι επλησίασεν εις απόστασιν πέντε μόλις μέτρων ένα πετρελαιοκίνητον». (Ακρόπολις 10.12.1955). Και ο καλός δημοσιογράφος μας ενημερώνει. «Τα πάντα είνε έτοιμα ώστε η σημερινή ημέρα να αποβή μοιραία δια τον ογκώδη τρομοκράτην του Ευβοϊκού». Κι αυτό επειδή, εκτός από το κανονάκι, χορηγήθηκαν από τη Σχολή Πεζικού και άλλα μπαζούκας που τοποθετήθηκαν σε ορισμένα σημεία της ακτής. Επίσης θα χρησιμοποιούνταν μεγάλα αγκίστρια με ανάλογα δολώματα, δεμένα σε επιπλέοντα κενά βαρέλια. Όμως ο «ογκώδης τρομοκράτης του Ευβοϊκού» παρέμενε σώος και αβλαβής. Στις 20 Δεκεμβρίου καταδιωκτικό του λιμεναρχείου με έξι άντρες της Σχολής Πεζικού και του Λιμενικού καταδίωξε επί 2 ώρες το κήτος χωρίς να κατορθώσει να το πλήξει (Ακρόπολις 21.12.1955). Έτσι η ιστορία είχε αίσιο τέλος (για τη φάλαινα) η οποία κατάφερε να ρεζιλέψει λιμεναρχείο, ένοπλες δυνάμεις και γενικώς την έννομην τάξιν σύμπασα.
Η επόμενη φάλαινα δεν ήταν τόσο τυχερή. Λίγες βδομάδες μετά το περιστατικό της Χαλκίδας, τον Ιανουάριο του 1956 εντοπίστηκε στον Παγασητικό μια φάλαινα 12 μέτρων (την οποία οι εφημερίδες αποκάλεσαν «καρχαρία» -όχι πως αυτό είχε και ιδιαίτερη σημασία). Στην εκστρατεία εξόντωσής της χρησιμοποιήθηκαν και αεριωθούμενα μαχητικά από τη Νέα Αγχιάλο! «Δυστυχώς λόγω της πυκνής νεφώσεως και της κατ’ αραιά διαστήματα εμφανίσεως του κήτους επί της επιφανείας δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίησις ευστόχου βολής και μολονότι ερρίφθησαν 10 πύραυλοι το κήτος δεν εξοντώθη». (Απογευματινή 30.1.1956).

Απογευματινή 30.1.1956
Κι ύστερα λένε γιατί είχαμε αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες εκείνη την εποχή…
Οι Χαλκιδείς όμως ήταν χαρακτηριστικά γκαντέμηδες στις γενναίες θαλασσομαχίες τους με τις φάλαινες της περιοχής. Το καλοκαίρι του 1960, «αληθή αλλ’ ανεπιτυχή μάχην έδωσαν οι λιμενικοί Χαλκίδος εναντίον θαλασσίου κήτους». (Απογευματινή 25.7.1960). Οι κάτοικοι της πόλης πετάχτηκαν ξαφνιασμένοι στα άγρια χαράματα από τους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις των βλημάτων μπαζούκας. Η φάλαινα όχι μόνο δεν τραυματίστηκε, αλλά πέρασε κοροϊδευτικά τον πορθμό του Ευρίπου και κατευθύνθηκε προς το Νότιο Ευβοϊκό.

Δυο χρόνια αργότερα φάλαινες παρατηρούνται στο Ιόνιο, στα ανοιχτά της Μεσσηνίας. Και διαβάζουμε (Ακρόπολις 26.6.1962): «Μετά τους καρχαρίας ενεφανίσθησαν εις τας ελληνικάς θαλάσσας –εις τας ακτάς της Μεσσηνίας συγκεκριμένως- δια πρώτην φοράν και φάλαιναι… ήδη διετέθη σκάφος ειδικόν εις την καταδίωξιν κητών δια την εξόντωσιν των δυο φαλαινών… Τούτο δεικνύει ότι αι Αρχαί έχουν κατανοήσει την ανάγκην της εξοντώσεως των θαλασσίων εχθρών του τουρισμού μας…»
Το 1969, οι ήρωες των ΤΕΑ έδειξαν την πυγμή τους ακόμα μια φορά όταν ένα φαλαινοειδές μήκους 5,5 μ εξοντώθηκε στο Τολό της Αργολίδας. «Ειδοποιήθηκε ο ομαδάρχης των ΤΕΑ Γ.Ι. Μπικάκης που ξεκρέμασε αμέσως το όπλο του, μπήκε σε ένα καΐκι και έβαλε στο σημάδι το κήτος εναντίον του οποίου έριξε δέκα σφαίρες!... Αποτέλεσμα: το αιχμαλώτισαν, το εφόνευσαν και το ερρυμούλκησαν ως την ακτή, νικηταί και τροπαιούχοι. Και το πλήθος έσπευσε και εθαύμασε…» (Έθνος, 10.9.1969)

Έθνος 10.9.1969
Κι αυτό ήταν το τελευταίο περιστατικό εξόντωσης φάλαινας –απ’ όσο γνωρίζω. Η εποχή άλλαζε ριζικά. Ταυτόχρονα οι φάλαινες λιγόστευαν κι εξαφανίζονταν. Σε παλιότερο άρθρο αυτής της σειράς είχαμε δει μια παρόμοια ιστορία με τα ελληνικά δελφίνια. Και σε άλλα άρθρα είχαμε δει παρόμοια παραδείγματα αποτελεσματικής υποθήκευσης του μέλλοντος (δηλαδή του δικού μας παρόντος).
Σκοπεύω να σας δείξω ακόμη περισσότερα. Αλλά από εκεί και ύστερα η μπάλα έχει περάσει στη δική σας περιοχή. Όχι, μην μου την στέλνετε πίσω. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς με μια μπάλα. Κι ίσως να μην ήταν και τόσο επιτυχημένο παράδειγμα γιατί απεχθάνομαι το ποδόσφαιρο και τα ομαδικά παιχνίδια με μπάλα γενικώς.
Θανάσης Βέμπος
www.vembos.gr/

Πάλι θα ξεσκιστεί στο χρήμα το δοτό λαμόγιο-υπουργός.

Με ποιο δικαίωμα ένας δοτός, εντεταλμένος από τους τοκογλύφους και αποδεδειγμένα αρπαχταδώρος υπουργός αφήνεται να κάνει επίσκεψη στις Η.Π.Α; Όταν διορίστηκε δεν ήταν για να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση με αποκλειστική αποστολή το psi ; Τι προδοτικές συμφωνίες πάει να κάνει ; Δεν του αρκούν όσα έχει κάνει αγοράζοντας μέσω offshore εταιριών διατηρητέα στο....
κέντρο της Αθήνας ; Τι Θέλει να βάλει χέρι και στα πετρέλαια της Κρήτης;
Αυτό φημολογείται ότι θα είναι στην ατζέντα των επαφών του στο Αμέρικα κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ μεταξύ 2 και 4 Απριλίου. Από την πρώτη ημέρα της εγκατάστασής του στο υπουργείο επιδίωκε αυτή την πρόσκληση. Σίγουρα είναι μεγάλη οικονομική επιτυχία για τον ίδιο το ότι προσκλήθηκε στις ΗΠΑ εν μέσω ασταθούς πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα και μετά από πέντε μήνες στην θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Ο «ζωηρός» ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ και ο «παναγιώτατος» ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

http://greekvoices.blogspot.com/
http://ksipnistere.blogspot.com/2012/03/blog-post_7211.html 

Ανακοίνωση ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ


Έχοντας υπόψη:
  1. Τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν.4024/2011.
  2. Τις διατάξεις της υπ' αριθ ΔΙΣΚΠΟ/Φ.18/οικ. 21508/04.11.2011 Απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ 2540/07.11.2011 τεύχος Β’).
  3. Την υπ' αριθ. ΔΙΣΚΠΟ/Φ.18/οικ.21526/4.11.2011 Εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
  4. Την ανάγκη ανάδειξης μελών για τη συγκρότηση της επιτροπής συντήρησης και επισκευής οχημάτων, μηχανημάτων έργου και λοιπών μηχανημάτων σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. οικ. 3373/390/20-03-1975 Απόφασης του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως.
Γνωστοποιούμε ότι το Τμήμα Τεχνικής Υπηρεσίας, του Δήμου Σκοπέλου, την 6η Μαρτίου 2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00'', θα διεξάγει κλήρωση για την ανάδειξη των τακτικών και αναπληρωματικών μελών, που θα συγκροτήσουν την ανωτέρω Επιτροπή.
Η παρούσα ανακοίνωση να τοιχοκολληθεί στο κατάστημα του Δήμου και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.skopelos.gov.gr).

το skopelos news θα έχει μια έκπληξή σύντομα !


υπομονή λίγο .......

καλά ρε είσαστε τελείως φασίστες έχετε ξεσηκώσει όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα ρεζίλι μας έκανες τα νησιά των Σποράδων κανένας Ελληνας στην Σκιάθο διακοπές φέτος !

Καταγγελία της Δ.Α.Σ.- Ο.Τ.Α. για την καθαριότητα στη Σκιάθο

Κάλεσμα σε συνέλευση την Πέμπτη στο Δημαρχείο Βόλου

Τη Δημοτική αρχή Σκιάθου καταγγέλλει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της Δ.Α.Σ.- Ο.Τ.Α. που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ για την απόφαση της, όπως αναφέρει η ΔΑΣ, να περάσει τμήμα της υπηρεσίας καθαριότητας στον ιδιώτη.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ αναφέρει «Θεωρούμε απαράδεκτη τη συγκεκριμένη ενέργεια των διοικούντων τον Δήμο Σκιάθου αλλά και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, που, πλην της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, η διαφωνία τους επικεντρώθηκε στο αν είναι “φερέγγυος ο ιδιώτης”. Κάθε υπηρεσία και προσφορά της Δημοτικής Αρχής Σκιάθου έχει συνδεθεί με την λογική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή του χαρατσώματος. Από την πρώτη στιγμή της ψήφισης του Καλλικράτη είχαμε ταχθεί ενάντια σε αυτόν.

Όταν όλες οι άλλες δυνάμεις χειροκροτούσαν το επίτευγμα και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήριζαν ως μια φιλολαϊκή κοσμογονία που θα βοηθήσει την «ανάπτυξη» της
περιφέρειας και του κάθε νέου δήμου, η Δ.Α.Σ.-ΟΤΑ είπε καθαρά ότι πρόκειται για μια τοπική και περιφερειακή κρατική διοίκηση πλήρως ευθυγραμμισμένη με την κεντρική εξουσία και ο ρόλος της θα ήταν αντιδραστικός- αντιλαϊκός . Ότι η κύρια αποστολή της ήταν η υλοποίηση με πιο εύκολο τρόπο του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής και των αντιλαϊκών επιλογών της εκάστοτε κυβέρνησης. Ότι μέσα από τους δήμους και την περιφέρεια θα παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή μας καθημερινά. Φόροι , τέλη , χαράτσια , ελαστικές μορφές εργασίας , εφεδρείες, εμπορευματοποίηση υγείας , παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, ξεπούλημα δημόσιας
περιουσίας ,ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και δραστηριοτήτων κλπ

Ένας χρόνος λειτουργίας του «Καλλικράτη» επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω Η ενέργεια αυτή στο Δήμο Σκιάθου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και δείχνει ότι πέρα και πάνω απ’ όλα, τους ενδιαφέρει να προχωρήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, σε κάθε δήμο, για τα μεγάλα κέρδη από τη διαχείριση των απορριμμάτων, με αναλώσιμους τους εργαζόμενους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, όλες οι παραπάνω εξελίξεις δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες . Αφορούν και εμάς τους εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση αλλά και όλο τον λαό του νησιού και του κάθε δήμου της Μαγνησίας, που θα κληθεί να πληρώσει μαύρο χαβιάρι, την αποκομιδή των απορριμμάτων στον κάθε ιδιώτη. Στήριγμα σε όλες τις παραπάνω κατευθύνσεις έδωσαν και δίνουν οι παρατάξεις του Συλλόγου μας , που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, αν και σήμερα αλλάζοντας προβιά προεκλογικά, πλασάρονται ως ανεξάρτητοι ή ανένταχτοι αριστεροί, μαζί με την πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που χωρίς να καταδικάσει τους πολιτικούς φορείς που είναι υπεύθυνοι, αρνήθηκε και αρνείται να δεχθεί τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Έκανε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω αποδεχόμενη για τους «τουριστικούς» δήμους το θεσμό της έκτακτης και μερικής απασχόλησης.

Το ίδιο έκαναν και με τον οδοστρωτήρα του Καλλικράτη, τον οποίο η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιμετώπισε με μια τετράωρη στάση εργασίας!!!

Σήμερα «ποιούν τη νήσσα» βάζοντας ουσιαστικά πλάτη στην πολιτική της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου και των δημάρχων για την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης στους ιδιώτες. Η κάθε συνδικαλιστική δύναμη κρίνεται από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια.

Η ΔΑ.Σ.-ΟΤΑ Μαγνησίας καλεί τους εργαζόμενους στην ε/α συνέλευση του Συλλόγου μας στο Δημαρχείο Βόλου, την Πέμπτη 8-3-2012, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να πάρουν θέση καταδίκης της Δημοτικής Αρχής Σκιάθου. Να μην εφαρμοστούν τα νέα αντεργατικά μέτρα με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Να σταματήσουν οι απολύσεις. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Να φύγουν οι εργολάβοι από τις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες των Δήμων της Μαγνησίας. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε ένα σύλλογο δυνατό, εργαλείο αγωνιστικής δράσης και ταξικής συσπείρωσης, για να σημάνουμε ξεσηκωμό, που θα παλεύει ενάντια στην πολιτική της εξαθλίωσης.»

Δεκαέξι συμβασιούχοι στη ΣκόπελοΑίτημα για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα στο Δήμο
Αίτημα για την πρόσληψη δεκαέξι ατόμων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου έχει υποβάλει ο Δήμος Σκοπέλου στην Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να τεθεί υπόψη της Επιτροπής της ΠΥΣ, για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση η οποία τέθηκε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου, είναι βασικό ζητούμενο η πρόσληψη δεκαέξι συνολικά ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών. Οι εν λόγω θέσεις αφορούν, ειδικότερα, τρεις οδηγούς απορριμματοφόρων, έναν βοηθό χειριστή μηχανημάτων έργου, δέκα εργάτες καθαριότητας, έναν εργάτη καθαριότητας με ημίονο και έναν εργάτη καθαριότητας νεκροταφείου, οι οποίοι θα απασχοληθούν για οκτώ μήνες.
Στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας. του Δήμου Σκοπέλου προβλέπονται, σημειωτέον, τριάντα θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διαφόρων ειδικοτήτων για την κάλυψη παροδικών ή εποχικών αναγκών. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου, υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα στους αρμόδιους φορείς. Η ανάγκη επαρκούς στελέχωσης εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, στο γραφείο καθαριότητας και ανακύκλωσης-ΧΥΤΑ, καθώς και στο γραφείο ηλεκτρομηχανολογικών έργων και συγκοινωνιών, που εξυπηρετούν δύο Δημοτικές και μία Τοπική Κοινότητα, καθώς και αρκετούς τουριστικούς και παραθαλάσσιους οικισμούς, που απέχουν πολλά χιλιόμετρα μεταξύ τους. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, οι επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου έχουν υποβάλει το συγκεκριμένο αίτημα, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούν να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες από το υπηρετούν προσωπικό του Δήμου, λόγω σημαντικών ελλείψεων μετά την συνταξιοδότηση υπαλλήλων».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ


Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Γενική Συνέλευση Ομοσπονδίας αλιευτικών συλλόγων Θεσσαλίας

Την Κυριακή στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημήτρης Κουτσιόργιος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θοδωρής Γάκης.
Τα θέματα που θα συζητηθούν κρίνονται ιδιαίτερα σοβαρά για την αλιεία και αφορούν στο νόμο 4015/11, στα ευρωπαϊκά κονδύλια και επιδοτήσεις, στην ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική για την αλιεία, στον εφοδιασμό των αλιευτικών σκαφών με πετρέλαιο tra it, στον έλεγχο και το εμπόριο ψαριών, στην ποσόστωση της τούνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις οδυνηρές συνέπειες αυτής, στην προστασία της θάλασσας και των ιχθυαποθεμάτων, στα δορυφορικά συστήματα ελέγχου για την αλιεία αλλά και στην προστασία του Παγασητικού και την αλιεία με ιχθυοπαγίδες.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ / ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ, ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΕΒΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών στρωμάτων

Η συνεχής ανελέητη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα με την κλιμακούμενη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, τη βαριά φορολογία, την ανεργία κλπ οδηγεί πλατιά λαϊκά στρώματα σε τραγικά αδιέξοδα και ειδικά αυτά που αναγκάστηκαν να δανειστούν από τις τράπεζες για να αποκτήσουν σπίτι ή για να υπάρξουν ως αυτοαπασχολούμενοι.

Σ' αυτές τις συνθήκες, σαν άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των υπερχρεωμένων λαϊκών στρωμάτων το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή και μεσαία αγροτιά να διεκδικήσουν μαζί για να επιβάλλουν:

Τη διαγραφή των χρεών από τόκους, τη μείωση κατά 50% όλων των δανείων και την αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 45.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Τη διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Τη μείωση κατά 30% των χρεών των ΕΒΕ προς τις τράπεζες και των αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους ψαράδες και το πάγωμά τους για όσο διαρκεί η κρίση με παράλληλη παραγραφή των πανωτοκίων. Τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων σε σύγχρονη λαϊκή στέγη.

Για δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι ναυτεργάτες

Σε κινητοποιήσεις, οποιασδήποτε μορφής και με όλα τα μέσα που διαθέτουν, προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ.

Η ΠΝΟ «δεν είναι δυνατόν πλέον να παρακολουθεί ως θεατής το πετσόκομμα των κατακτήσεων των Ελλήνων ναυτικών και θα αναλάβει πρωτοβουλίες συνδικαλιστικής δράσης» αναφέρει η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της.

Η ΠΝΟ δηλώνει αντίθετη με οποιαδήποτε κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και την υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ, ένα θέμα το οποίο εξετάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.

Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών ζητεί να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΓΕΝΕ και να ιδρυθεί ειδικό ταμείο ανεργίας για τους ναυτεργάτες, το ΝΑΤ να διατηρήσει την αυτοτέλειά του με άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να σταματήσουν οι περικοπές των συντάξεων, ενώ κάνει λόγο για απάνθρωπες περικοπές στους μισθούς, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Μιλά επίσης για επιδείνωση του επιπέδου της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτεργατών και των οικογενειών τους από την επαπειλούμενη ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, η ΠΝΟ ζητά τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ (Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών) που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από πόρους των ναυτικών και όχι από το κράτος, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι "έβαλε χέρι" στα αποθεματικά του λογαριασμού.

Σύμφωνα με τους ναυτεργάτες, ο λογαριασμός του ΕΛΟΕΝ από το 1950 θα έπρεπε υποχρεωτικά να είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, με ένα νέο νόμο το 1997 δόθηκε η δυνατότητα στην τράπεζα να διαχειριστεί ένα μέρος των χρημάτων και να τα μετατρέψει σε ομόλογα. Έτσι μετά το "κούρεμα" των ομολόγων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, από τα 51,5 εκατομμύρια ευρώ στο λογαριασμό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 32 εκατ., τονίζουν πηγές της ΠΝΟ.

Υποβρύχιο ψάρεμα Μάρτιο και Απρίλιο

Mπορεί ημερολογιακά να έχουμε μπει στην Άνοιξη, τα νερά όμως παραμένουν κρύα διότι προέρχονται από ένα Χειμώνα που τα έχει παγώσει, γι’ αυτό τα σημαντικότερα στοιχεία είναι η θερμοκρασία της θάλασσας και γενικότερα η κατάστασή της (θολή, ταραγμένη κλπ).
Δεν επιχειρούμε κανενός είδος εξόρμησης όταν η θάλασσα είναι πολύ ταραγμένη, ειδικά κοντά στην ακτή. Κινδυνεύουμε όχι μόνο μέσα, αλλά και κατά την είσοδο ή έξοδο να μας πετάξει επάνω στα βράχια, όπου το λιγότερο θα μας τρυπήσει ένας αχινός.
Επίσης άκρως αποτρεπτική είναι η πολλή ομίχλη, ή η καταρρακτώδης βροχή, όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη. Οι συνθήκες αυτές δεν βοηθούν ούτε τις μετακινήσεις με σκάφος, αλλά ούτε και το περπάτημα στα βράχια της ακτής για όσους κάνουν «κολυμπητό» υποβρύχιο κυνήγι.
ΣΤΗ ΘΟΛΟΥΡΑ
Τον χειμώνα η ορατότητα μέσα στη θάλασσα δεν είναι ίδια με αυτή του καλοκαιριού. Έχουμε χαμηλότερη ορατότητα, περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια, εκκρίσεις θαλάσσιων οργανισμών, που θολώνουν τα νερά.
Αν λοιπόν έχει «θολούρα» ακόμη και σε ρηχά νερά, θα πρέπει να επιλέξουμε συγκεκριμένο τρόπο ψαρέματος και αυτός είναι το καρτέρι, ώστε να έρθουν τα ψάρια σε εμάς, φροντίζοντας για την καλή ρύθμιση της πλευστότητάς μας, το σωστό κρύψιμο και χρησιμοποιώντας ένα ευέλικτο όπλο.
Η ΣΤΟΛΗ
Το να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας σε φυσιολογικά επίπεδα είναι το σημαντικότερο. Το χειμώνα δεν μπορούμε να ψαρέψουμε, εάν δεν φοράμε στολή, ενώ το πάχος της έχει να κάνει με τη θερμοκρασία της εκάστοτε εποχής.
Το κρύο επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις, όταν κρυώνουμε μέσα στο νερό η άπνοιά μας δεν θα είναι ικανοποιητική, οπότε επιλέγουμε χοντρή στολή. Φυσικά οι χοντρές στολές απαιτούν και περισσότερα βάρη στη μέση μας, κάτι που δυσκολεύει τις κινήσεις, ενώ επηρεάζει την υδροδυναμική και το εύρος της αναπνοής μας. Υποβρύχιο κυνήγι Απρίλιο και Μάρτιο χωρίς χοντρή στολή όμως, δεν γίνεται…
Η ΕΝΔΥΣΗ ΜΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ
Σημαντικό είναι να είμαστε ζεστοί πριν αλλά και μετά την κατάδυση. Πριν τη βουτιά μας, οποιαδήποτε απώλεια θερμοκρασίας ενδεχομένως να μας συνοδεύσει και στο νερό, ενώ μετά το ψάρεμα, άφθονα υγρά και ζεστά ρούχα βοηθούν τον επιβαρυμένο οργανισμό μας να επιστρέψει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.
Αν χρησιμοποιήσουμε σκάφος, μια βρεγμένη στολή κατά τη διάρκεια μετακινήσεων παγώνει γρήγορα με συνέπεια να κρυώνουμε περισσότερο από το να είμαστε μέσα στο νερό. Για αυτό το λόγο οι περισσότεροι ψαροκυνηγοί κατά την κίνηση του σκάφους φοράμε νιτσεράδα πάνω από τις στολή, έστω και την απλή κίτρινη. Ο μόνος τύπος στολής που δεν έχει πρόβλημα είναι με εξωτερικά λεία επιφάνεια, που «στεγνώνει» γρήγορα ακόμη και στον παγωμένο αέρα.
Πάντως καλό είναι να φοράμε νιτσεράδα και μάλιστα να χρησιμοποιούμε και την κουκούλα της, φορώντας πρώτα ένα μάλλινο σκούφο.
ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΣΗ
Μάρτιο και Απρίλιο με τα περισσότερα ψάρια στις ρηχότερες ζώνες τα όπλα 60-75-82 εκατοστών κυριαρχούν, σε αντίθεση με το Καλοκαίρι όπου σε διαυγή νερά και με τα ψάρια ως επί το πλείστον σε πιο βαθιά νερά, το κύριο όπλο που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι 82-90, αλλά και μακρύτερα όπλα αναλόγως των αναγκών της κάθε στιγμής.
Πρώτο μας μέλημα βέβαια στο υποβρύχιο κυνήγι Χειμώνα – Καλοκαίρι, είναι η ασφάλεια μας. Καταδυόμαστε με «ζευγάρι» για να προσέχουμε ο ένας τον άλλο ψαρεύοντας εναλλάξ, ποτέ και οι δύο συγχρόνως ή προς διαφορετική κατεύθυνση και ποτέ χωρίς σημαδούρα.
ΤΑ ΨΑΡΙΑ
Μάρτιο και Απρίλιο εκτός από τον παγωμένο αέρα, υπάρχει πολύ ησυχία στη θάλασσα σε σχέση με το Καλοκαίρι. Πολλά είδη ψαριών επισκέπτονται τις ρηχότερες ζώνες, ειδικά τα άσπρα: σαργοί, μελανούρια, λαβράκια, κέφαλοι, σάλπες που σχεδόν «φωλιάζουν» στα βράχια των ακτών. Επίσης, τα «μαύρα»: ροφοί, στήρες, σφυρίδες, μετακινούνται συχνότερα προς τα ρηχά απ’ ότι το καλοκαίρι όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ψαρέματος γίνεται μέσα ή κοντά σε τρύπες και είναι η καλύτερη εποχή για να κυνηγήσουμε άσπρα ψάρια – καθώς τρυπώνουν ευκολότερα σε σχέση με το καλοκαίρι – κάνοντας πολύ καλές ψαριές. Στα ίδια νερά το καλοκαίρι έχουμε δει ότι δεν κυκλοφορεί τίποτα.
Μάρτιος και Απρίλιος είναι η καλύτερη περίοδος για υποβρύχιο κυνήγι, ειδικά σε όσους αρέσουν τα άσπρα ψάρια.

Μάρτιος στο αγρόκτημα

Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά, κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον το ζευγά που 'χει πολλά σπαρμένα.

Σπέρνουμε: Ντομάτες, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο.

Φυτεύουμε: Πατάτες, κλίματα

Μεταφύτευουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες σε θερμοκήπιο, πράσα στο χωράφι.

Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές.

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Μάρτιο
Οι δεντροκομικές εργασίες γίνονται πολλές και επείγουσες κυρίως όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται θερμός και ξηρός. Στους οπωροκήπους επισπεύδονται οι εμφυτεύσεις των αειθαλών είτε και των φυλλοβόλων οπωροφόρων στους ορεινούς και ψυχρούς ή υγρούς τόπους. Αυτές για να πετύχουν πρέπει να ποτίζονται συχνά και να προφυλάσσονται από την απότομη ξηρασία της ανοίξεως αλλά και από τους βόρειους ανέμους, αλλιώς η ευδοκίμηση των φυτειών αποβαίνει αμφίβολη ή ανέφικτη.
Τα κλαδέματα των πυρηνοκάρπων είναι ανάγκη να τερματίζονται εγκαίρως και πριν την έναρξη της ανθίσεως. Εφαρμόζονται οι προσδέσεις των κλάδων, οι διανοίξεις ή κυρτώσεις και τα αναγκαία κλαδέματα για την ενδυνάμωση ή εξασθένιση των δέντρων.
Επίσης πρέπει να εκτελείται και ένα ελαφρό όργωμα ή σκάλισμα γύρω από τα δέντρα, από τη μία για τον αερισμό των ριζών τους και από την άλλη για καταστροφή των αναπτυσσόμενων ζιζανίων.
Στα σπορεία και φυτώρια εξακολουθούν οι μεταφυτεύσεις των νεαρών δενδρυλλίων σε αραιότερες αποστάσεις, οι εμφυτεύσεις των μοσχευμάτων κυδωνιάς, συκιάς, ροδιάς, φιστικιάς κλπ. καθώς και η εφαρμογή των καταβολάδων.
Εφ όσον ο καιρός τυγχάνει να είναι ευνοϊκός μπορούν να γίνουν σπορές των προ βλαστημένων ήδη σπόρων, όπως αμυγδάλων, βερίκοκων, δαμάσκηνων, καρυδιών κερασιών και άλλων και περί το τέλος του μηνός και των μηλιών, αχλαδιών, κερασιών κλπ. λεπτών σπόρων.
Στους θερμούς τόπους με την έναρξη της κυκλοφορίας των χυμών ξεκινούν οι εγκεντρισμοί δια σχισμής, και κατόπιν δια στεφανίτου, και ενοφθαλμισμοί δια βλασταίνοντας οφθαλμού, δια εμβολίων κομμένων και διατηρημένων από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Τα επιτυχημένος εμβολιασμένα υποκείμενα από το προηγούμενο φθινόπωρο, κόβονται 8-10 πόντους άνωθεν των εμβολίων.
Το ίδιο δεν πρέπει να παραμελείται η καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.
Σε όλα τα οποροφόρα και ειδικότερα στις ροδακινιές, πριν την άνθηση ενεργείτε ο πρώτος ή δεύτερος ψεκασμός με βορδιγάλλειο πολτό, για την πρόληψη του εξώασκου κλπ. κρυπτογαμικών παρασίτων, όπως το κορίνεο , το σάπισμα των καρπών. Τα ψωριόντα δέντρα ψεκάζοντε επίσης για πρώτη ή δεύτερη φορά με διάλυση πετρελαιοσάπωνου ή θειασβεστίου ή με χειμερινό πολτό.

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

Βότανα
Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια, ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο.
Είναι η εποχή να μαζέψουμε άνθη καλέντουλας και να τα αποξεράνουμε.
Το ίδιο και με τα άνθη του μποράνγκο.Για σπόρο: Δεν παραλείπουμε να αφήσουμε να ανθίσουν τα καλύτερα λαχανικά από τα μπρόκολα, κουνουπίδια, μάπες, μαρούλια, για να κρατήσουμε το δικό μας σπόρο.

Γενικές εργασίες και φροντίδες
Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση.Ξεβοτάνισμα ζιζανίων από τα κηπευτικά μας, αλλά και συγκομιδή και αποξήρανση των ωφέλιμων όπως η τσουκνίδα. Ψεκάζουμε αναλόγως με χειμερινό πολτό, θειάφι ή χαλκό τα δένδρα, το αμπέλι ή τα κηπευτικά μας . Ετοιμάζουμε το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την καλοκαιρινή καλλιέργεια μας. Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.
Σκαλίζουμε όταν τα ζιζάνια είναι μικρά ακόμα και εφαρμόζουμε κομπόστα και εδαφοκάλυψη.

Τα πρώιμα κουκιά και μπίζα έχουν αρχίσει να δένουν καρπό.
http://www.ftiaxno.gr/2009/03/blog-post_22.html

Ένας υπάκουος στρατιωτικός παίζει το ρόλο του λαγού στην αντιδραστική κούρσα αύξησης της θητείας!

Για μια ακόμη φορά η γνωστή φυλλάδα, του γνωστού εργολάβου!

Για μια ακόμη φορά το γραφικό δημοσιογραφικό παπαγαλάκι, ο «στρατηγός», ο αρεστός όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ο αποκλειστικός δίαυλος όλων των κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για μια ακόμη φορά ένας στρατιωτικός. Όχι ένας απλός, αλλά ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος, ο επιλεγμένος από τον πρώην ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτη, μετά την τεράστια σφαγή πολλών άλλων άξιων συναδέλφων του που προηγούνταν, για να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή, της δημοσιοποίησης της νέας αντιδραστικής ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων, δοκιμάζοντας τα κοινωνικά αντανακλαστικά.


Για μια ακόμη φορά ένα στημένο σόου. Τη μέρα που ο πολιτικός του προϊστάμενος Δ.Αβραμόπουλος, που έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά στις φήμες για αύξηση της θητείας αν δεν εξεταστούν οι υπηρεσιακές ανάγκες, ταξιδεύει στις ΗΠΑ «για να πάρει γραμμή» για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή, τις ΑΟΖ και τα ενεργειακά αποθέματα, αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Την ίδια μέρα ο υφιστάμενος του Α/ΓΕΕΘΑ, αποκαλύπτει τα σχέδια αύξησης της θητείας, που του υπέδειξαν! 

Να θυμίσουμε βεβαίως ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος είχε εξαφανιστεί και δεν πήρε θέση για το ζήτημα των ακροδεξιών στη Σχολή Ευελπίδων, δεν πήρε θέση για τις καταγγελίες προετοιμασίας-ετοιμότητας του Στρατού για την Καταστολή Πλήθους, δεν πήρε θέση για τις απώλειες ζωών στα στρατόπεδα και τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι φαντάροι  και το μόνιμο προσωπικό εξαιτίας των περικοπών, δεν πήρε θέση για το νερό γεμάτο αρσενικό και χρώμιο που πότισαν όσους υπηρετούν στην Αεροπορία Στρατού στο Βόλο!

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν αναφέρει πουθενά στο κείμενο-ιδεών του(;) την ανάγκη αναδιοργάνωσης και σμίκρυνσης του Στρατού Ξηράς, δε θέτει ζήτημα μείωσης των εκατοντάδων άχρηστων στρατοπέδων. Επί της ουσίας, το ζήτημα της αύξησης της θητείας και της εμβάθυνσης της πολεμικής εκπαίδευσης των εφέδρων, την ίδια στιγμή που μπαίνει στο περιθώριο το  σχέδιο Π.Μπεγλίτη για κλείσιμο των μονάδων και κατάργησης της 1ης Στρατιάς, δείχνει τα εξής: αφενός ο Α/ΓΕΕΘΑ σέβεται και υποτάσσεται στις ανάγκες του άθλιου και διεφθαρμένου συστήματος πελατειακών σχέσεων των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, οι βουλευτές των οποίων δίνουν μάχη να ανοίξουν και τα ελάχιστα ΚΕΝ που έκλεισαν, εις βάρος των νεοσυλλέκτων και της λαϊκής οικογένειας, αφετέρου φαίνεται ότι συνυπολογίζει ευρύτερους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς που είναι δυνατόν να σχεδιάζει να εμπλακεί τμήμα του αστικού κατεστημένου υπό τους Σαμαρά-Καρατζαφέρη-νέα δεξιά κόμματα, στα βόρεια σύνορα της χώρας.    

Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που βασανίζουν το προσωπικό δεν πήρε θέση. Δεν έχει άποψη, δεν τοποθετείται, δεν προΐσταται!!! Αντίθετα, προτείνει «εκσυγχρονισμό των νόμων περί ιεραρχίας και προαγωγών των αξιωματικών και υπαξιωματικών» θέτοντας ως κριτήριο της βαθμολογικής εξέλιξης την συμμετοχή σε πολεμικές-ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.
Τώρα όμως που ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος που αποφάσισε να κάνει κίνηση κατά της νεολαίας και των μονίμων, το πιόνι κινήθηκε.

Όπως κάθε πιόνι, δεν κινείται αυτόβουλα. Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό πιστοποιείται από τα λεγόμενα του καθώς «προτείνει δωδεκάμηνη θητεία χωρίς να αναφέρεται εκτενώς στο ακανθώδες αυτό θέμα που απασχολεί τη νεολαία και τις χιλιάδες οικογένειες που έχουν  τέκνα προς στράτευση». Ο Α/ΓΕΕΘΑ συνεχίζει να αγνοεί ότι νέοι αρνούνται να καταταγούν γιατί δε θέλουν να χάσουν τη δουλειά τους, αδιαφορεί για το αν οι νέοι που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για να ζήσουν τις οικογένειες τους πέφτουν θύματα εκβιασμού από ένα άσπλαχνο ταξικό κράτος που τους απειλεί με πρόστιμο 6000 ευρώ για ανυποταξία.

Η ξετσιπωσιά του αστικού κατεστημένου που βλέπει τις ΑΟΖ και τα ενεργειακά αποθέματα ως ιστορική ευκαιρία γεωστρατηγικής αναβάθμισης οικονομικής και πολιτικής, και επομένως είναι αποφασισμένο για πολεμική κλιμάκωση με τον Τούρκο ανταγωνιστή του και εμπλοκή σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση, αποκαλύπτεται  όταν ο Κωσταράκος λέει: «Η παρούσα οικονομική κατάσταση σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία ή άλλοθι για μειωμένη προσπάθεια ή συμβιβασμούς ως προς το αναγκαίο επίπεδο μαχητικής ισχύος». Και συνεχίζει «θα πρέπει να δούμε την παρούσα κρίση ως ευκαιρία ανάδειξης και εκμετάλλευσης των μη υλικών παραγόντων της μαχητικής ισχύος, όπως τα ψυχικά χαρακτηριστικά του προσωπικού, η εκπαίδευση, η δομή και η οργάνωση, το δόγμα, η ηγεσία, η ιστορική παράδοση».

Το εθνικιστικό και φιλοπόλεμο λογύδριο, το γεμάτο μιλιταριστικές κοινοτοπίες απευθύνεται σε ένα προσωπικό που τρώει σε συσσίτια στις μονάδες, σε στρατιωτικούς που δε μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια, σε συναδέλφους φαντάρους που σταμάτησαν να τους κάνουν ακόμη και εμβόλια. 

Και όμως ακόμη και σε αυτή την περίοδο που κόβονται μισθοί και συντάξεις μιλά για εξοπλισμούς. Μάλιστα, φωτογραφίζει το ευρωπαϊκό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καθώς ισχυρίζεται ότι «η αμυντική σχεδίαση θα πρέπει να συνυπολογίσει την αναγκαιότητα παρακολούθησης των τεχνολογικών προόδων στον τομέα των στρατιωτικών εφαρμογών», την προμήθεια πυρομαχικών 120 χιλ. των αρμάτων μάχης, την συντήρηση των μέσων της Αεροπορίας και του Ναυτικού, τη βελτίωση δυνατοτήτων των δυνάμεων άμεσης αντίδρασης, την επαύξηση των δυνατοτήτων επιτήρησης του Πολεμικού Ναυτικού, τη βελτίωση του συστήματος διοικήσεως και ελέγχου. Τέλος, φλομώνει τα νερά λέγοντας "το κύριο βάρος πέφτει πλέον στη συντήρηση του υπάρχοντος υλικού, το οποίο είναι επαρκές και πολύ καλής ποιότητας", καθώς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον πόλεμο που γίνεται για την εξασφάλιση των συμβολαίων για τα μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα, την αναβάθμιση των F16 και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, όπου οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες έχουν το προβάδισμα!

Η απάντηση του εργατικού κινήματος πρέπει αν δοθεί τώρα. Πρώτα απ΄ όλα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό. Δημιουργώντας ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΦΑΝΤΑΡΩΝ σε κάθε στρατόπεδο. Με βασικούς άξονες των διεκδικήσεων μας τα εξής:

ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΕΝΟΙ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ

Απαιτούμε:
Μείωση τώρα της θητείας σε 6μηνη. Διπλασιασμός των αδειών.
Αξιοπρεπής μισθός, εγγραφή στο ταμείο ανεργίας μετά το τέλος της θητείας, πλήρης ασφάλιση και κάλυψη των αναγκών των φαντάρων.
Μπλοκάρισμα όλων των εξοπλισμών. Να κλείσουν οι Βάσεις. Έξοδο από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ-Ε.Ε.
Εφαρμογή, χωρίς όρους, των συνταγματικών δικαιωμάτων. Ίσα δικαιώματα στις μειονότητες.
Ελεύθερη διακίνηση ιδεών, εντύπων, βιβλίων. Κατάργηση ποινών και στρατοδικείων.
Να σταματήσουν η απλήρωτη εργασία. ΔΕΝ είμαστε πυροσβέστες, «μάστορες», δούλοι. Να γίνουν προσλήψεις όπου απαιτείται. Κανένας στρατιώτης άμισθος δούλος των αξιωματικών.
Να κλείσουν οι Λέσχες Εφέδρων, της πατριδοκαπηλίας και του φυλετικού μίσους. Να απαγορευτεί η λειτουργία παραστρατιωτικών σχηματισμών, η διαπλοκή με στρατό και σώματα ασφαλείας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ των φαντάρων. Αιρετές κι ανακλητές επιτροπές φαντάρων χωρίς παρέμβαση της ιεραρχίας. Τα ζητήματα των φαντάρων να υποβάλλονται απευθείας στο διοικητή.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Τηλ: 6932955437    

http://diktiospartakos.blogspot.com

Γιουχάισμα Παπακωνσταντίνου στη Θεσσαλονίκη


Σήμερα στις 2-3-2012 ο Παπακωνσταντίνου θέλησε να δώσει συνέντευξη στην TV100 με φόντο τον εσωτερικό χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης,αλλά η συνέντευξη διακόπηκε στα πρώτα μόλις λεπτά από τις έντονες αποδοκιμασίες των εργαζομένων του Δήμου.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η MOODY’S ΥΠΟΒAΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΣΚΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

Αναρτήθηκε από τον/την economikos

20120303-013507.jpgΤα ξημερώματα του Σαββάτου ο οίκος Moody’s υποβαθμισε την Ελλάδα στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της διεθνούς κατάταξης, σε C από Ca.

Αυτή η κίνηση ήταν αναμενόμενη καθώς το PSI είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλα και μετά την απόφαση της S&P να κατατάξει την χώρα δε καθεστώς selective default.

http://olympia.gr/ 

Oι Anonymous έριξαν την ιστοσελίδα του ΕΣΡ!

Αναρτήθηκε από τον/την economikos

Η ιστοσελίδα του ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) μπήκε στο στόχαστρο των Anonymous.

To esr.gr έπεσε μετά την επίθεση, ενώ κυκλοφορεί και βίντεο με το οποίο οι Anonymous απειλούν το ΕΣΡ και τα ελληνικά ΜΜΕ.

Στο βίντεο κατηγορούν τα ελληνικά ΜΜΕ ότι σερβίρουν προπαγάνδα στο κόσμο και ότι είναι στο στόχαστρο τους μετά από παρακολούθηση, ενώ κάνουν και ειδικά αναφορά στα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας.

http://olympia.gr/

Η διακοπή ρεύματος συνιστά παραβίαση του Συντάγματος

Συνταγματικό ωστόσο κρίθηκε από το ΣτΕ το «χαράτσι» της ΔΕΗΗ Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική.Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη.Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.Αναλυτικότερα, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ. Όλοι στρέφονται κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί.Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.


Ισπανικό "χαστούκι" εκεί που οι δικοί μας προσκυνάνε...

Ενώ η Ελλάδα του Λ.Παπαδήμου "σκύβει το κεφάλι" και αποδέχεται στην πράξη (άσχετα αν βερμπαλιστικά μιλάει για "ανάπτυξη") μία θανατηφόρα για το Έθνος ύφεση που της έχει επιβληθεί, στην Ισπανία ο νέος συντηρητικός πρωθυπουργός δήλωσε ευθαρσώς στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών και τους Γερμανούς, ότι "Ότι είχαμε συμφωνήσει δεν ισχύει"!

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε πως η Ισπανία θέτει χαμηλότερα τον πήχη για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, με το νέο στόχο για το έλλειμμα του 2012 είναι η μείωσή του στο 5,8% και όχι στο 4,4% που είχε συμφωνηθεί αρχικά με την ΕΕ από την προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο.

Χαρακτηρίζοντας το νέο στόχο «λογικό» και επισημαίνοντας πως ο προηγούμενος στόχος είχε κριθεί μη ρεαλιστικός από «έναν ικανό αριθμό οικονομολόγων» δήλωσε ευθέως πως στο επίσημο κείμενο του προϋπολογισμού του 2012 «το ποσοστό για το δημόσιο έλλειμμα δεν θα είναι αυτό που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες».

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι ακριβώς εννοεί και ποια στάση θα κρατήσει απέναντι στις – αναμενόμενες – αντιδράσεις των Ευρωπαίων, συμπληρώνει: «Δεν ήμουν υποχρεωμένος να το κάνω Αυτή εξάλλου είναι μια απόφαση που παίρνουν οι Ισπανοί».

Που να βρεθεί ένας Έλληνας πολιτικός ηγέτης να δώσει τέτοια απάντηση; Και αυτό βέβαια αναδεικνύει ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι πρώτα και κύρια πολιτικό.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως αυτή η αλλαγή του στόχου δεν θα έχει συνέπειες στις αγορές ή στη δημοπράτηση ομολόγων της Ισπανίας, «καθώς η κυβέρνηση θα δείξει ότι κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Προς ενίσχυση της απόφασής του να ακυρώσει την συμφωνία με τις Βρυξέλλες, επικαλέστηκε την αδυναμία της ΕΕ να κάνει ορθέςς προβλέψεις για το ισπανικό ΑΕΠ. Ανακοίνωσε δηλαδή τα στοιχεία που δείχνουν πως η Ισπανία θα αντιμετωπίσει ισχυρή ύφεση το 2012, με συρρίκνωση 1,7% του ΑΕΠ της, έναντι 1% που προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

Και δήλωσε σχετικά: "'Εχετε πέσει έξω σε όλες σας τις προβλέψεις και με αναγκάζετε να αναθεωρήσω τις δικές μας προβλέψεις"!΄

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η θειά η Μαγδαληνή απ' το Παλιό Κλήμα Σκοπέλου

Μικρό ἐγκώμιο...
Σέ ὧρες εὐφρόσυνες καί κατανυκτικές, ἑορταστικές ὧρες καί σημαδεμένες, καθώς ὅριζαν μέ εὐθύνη καί ἱεροπρέπεια τό σύνορο πού μᾶς ὁδηγεῖ στὸν «φωτοποιόν καιρόν τῆς ἐγκρατείας» (Κάθισμα Ὄρθρου Τετάρτης Α΄ Ἑβδομάδος), τέτοιες ὧρες, λοιπόν, ἐπέλεξε ὁ Κύριος καί Δέσποτας τῆς ζωῆς μας νὰ καλέσει σιμά του τή Μητέρα. Γιατὶ ἐκεῖνες τίς στιγμές στὰ Μοναστήρια διαβάζεται ἡ Ἐνάτη Ὥρα καί στή συνέχεια τελεῖται, μέσα σέ κλίμα συγκινήσεως καί θεοφιλίας, ὁ Ἑσπερινός τῆς Συγχωρήσεως.
Ἀσφαλῶς ἡ ἐπώδυνος δοκιμασία της, ἡ ἀπουσία της ἀπό τόν οἰκεῖο της χῶρο, τό πολυφίλητο Παλιό Κλῆμα, τό χωριό της, ἦταν τά ἐπιπρόσθετα στοιχεῖα, πού τῆς χάριζαν τῆς ἐπιστροφῆς τή Νοσταλγία, ἔστω καί νοερά...
Γιατί έκεῖνο πού τήν ἀνάπαυε ἦταν τό «οἰκίας περιβάλλον» (Κ.Π.Καβάφης), τό σπίτι της στό χωρίο, πού δέν το ἐγκατέλειψε, ὅταν ὅλοι μετακομίσανε στό νέο οἰκισμό, ἀλλά παρέμεινε ἐκεῖ, φυλάσσοντας τόν τόπο. Ὅπως οἱ παλιοί οἱ ἀσκητές. Τό γιατί μπορεῖ κανένας νά τό καταλάβει, ὅταν βιώσει γεγονότα καί πρόσωπα τρισόλβια πού πέρασαν ἀπό κείνο τό εὐλογημένο (κάποτε) χωριό. Τό παλιό τό Κλῆμα. Καί δέν ἦταν μόνον αὐτά. Ἦταν καί ὁ παλιός ὀ φοῦρνος τοῦ πατέρα της πού δούλεψε γιά σαράντα περίπου χρόνια, παράγοντας ένα ψωμί ποὺ ἀπόμεινε στὴν ἱστορία, ὥστε ξένα ἔντυπα καί τηλεοπτικά μέσα νά ἀσχοληθοῦν μέ αὐτήν. Ἔτσι ὁ φοῦρνος τῆς Μαγδαληνῆς ἔγινε τό κέντρο ἐνδιαφέροντος στούς ξένους ἐπισκέπτες, πού ἄφησαν παρακαταθήκη καί τίς φωτογραφίες πού συνοδεύουν αὐτό τό κείμενο καί βρίσκονται στό διαδίκτυο.
Κάποτε, σέ χρόνια ἀκμῆς τοῦ χωριοῦ αὐτοῦ ὁ φοῦρνος ἐκεῖνος ἦταν κάτι σάν τό κέντρο τοῦ χωριοῦ. Ἰδιαίτερα τίς χρονιάρες μέρες, τότε πού ζύμωναν τίς ἁγιοβασιλιάτικες καί πασχαλινές κουλοῦρες. Ἤ ὅταν ζύμωναν καί ἔψηναν τά τσουρέκια τοῦ γάμου, τά γλυκά, τίς πίττες τῆς Ἀποκριᾶς καί τῆς Σαρακοστῆς. Ὡστόσο ὁ φοῦρνος ὑπῆρξε καί τό ...στεγνωτήριο τοῦ ρουχισμοῦ τῶν τσοπάνηδων καί κάποιων ἀγροτῶν, σέ καιρό ἄγριου χειμώνα.
Τά χρόνια πέρασαν. Τό χωριό χτυπήθηκε ἀπό τούς σεισμούς, μεταφέρθηκε σέ ἀσφαλῆ τόπο, ξεχάστηκε ἀπό τούς ντόπιους ὁ φοῦρνος καί μόνο οἱ ξένοι τόν ἐπισκέπτονταν ἤ καί λιγοστοί συντοπίτες. Ἡ θειά ἡ Μαγδαληνή παράμενε στή θέση της μέχρι πού κάποια θερινή μέρα κατάλαβε πώς γέρασε πιά, ἄφησε τό φοῦρνο καί παράμεινε, χειμώνα-καλοκαίρι στό χωριό, ὡς ἄλλος φύλακας, ἀφοῦ ὅλοι οἱ κάτοικοι εἶχαν φύγει πιά. Μέχρι τόν Αὔγουστο τοῦ 2011, ὅταν ἀρρώστησε καί βρέθηκε σωματικά ἀλλοῦ. Ὡστόσο ἡ ψυχή της, ἡ σκέψη καί τό εἶναι της ὁλάκερο παρέμεινε στό Κλῆμα. Στό ὁποῖο σεργινᾶ ἀπό τίς 4 περίπου τό ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς τῆς Τυρινῆς, ὅταν ἄφησε τήν ἔσχατη πνοή της τήν ὥρα τοῦ μεσημεριανοῦ τοῦ ὕπνου, ὅπου ὀνειρευόταν... Τί ἄλλο ἀπό τό Κλῆμα, τούς προγόνους, τό φοῦρνο, τή φύση πού σιγά-σιγά ὑποδεχόταν τήν ἄνοιξη μέ τίς ἀμυγδαλιές ν᾿ ἀνθίζουν καί νά εὐωδιάζουν, ὅπως ἡ ὡραία της ψυχή. Λές καί ἡ Μυροφόρος Μαρία ἡ Μαγδαληνή τῆς δώρισε κάποιες ἀπό τίς εὐλογημένες της εὐωδιές...
π.κ.ν.κ 26-2-2012

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου