Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Παρέμβαση Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τις εισφορές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Όπως και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΟΑΕΕ από το Επιμελητήριο Μαγνησίας για τις εισφορές των Μικρομεσαίων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης απέστειλε υπόμνημα προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη – το οποίο κοινοποιείται και στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο- καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη στο οποίο και εκθέτει το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με την αποπληρωμή των εισφορών λόγω της οικονομικής δυστοκίας αλλά και τις δυσλειτουργίες στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.


Στο υπόμνημα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι « εκτιμούμε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο ΟΑΕΕ για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας νέας ρύθμισης για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών βάση της οποίας να γίνει διαχωρισμός παλαιότερων οφειλών από την τρέχουσα εισφορά του ασφαλισμένου, έτσι ώστε να δύναται ο ασφαλισμένος να πληρώνει τουλάχιστον την τρέχουσα εισφορά, να θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος και να συνεχίζει να διατηρεί δικαίωμα στις ιατροφαρμακευτικές παροχές του Οργανισμού.


Για τις παλαιότερες οφειλές θεωρούμε ότι θα υπήρχε μεγάλη ανακούφιση των οφειλετών εάν εξοφλούνταν παράλληλα με την καταβολή ενός ποσοστού 10% επί της τρέχουσας εισφοράς και χωρίς την υποχρέωση της προκαταβολής που αποτελεί για τους μικρομεσαίους τον «μεγάλο βραχνά» αφού οι περισσότεροι αδυνατούν να ανταποκριθούν.»

στην Σκόπελο περιμένουμε ακόμη απάντησις


άλλα για την ταμπακιέρα τίποτα?

Εεε Κυβερνώντες κοιτάξτε κατάματα την αλήθεια!

Στην οικογένεια μου με έμαθαν να σέβομαι τους γέροντες, να τους τιμώ και να τους φροντίζω όπως και όποτε μπορώ. Φαντάζομαι ο σεβασμός στην Τρίτη ηλικία αποτελεί άγραφο νόμο στις παραδόσεις του λαού μας.
Μια ερώτηση μόνο στους ιθύνοντες του τόπου.  Σε ποιο λαό ανήκουν που κατάντησαν μια γερόντισσα να σέρνεται στα σκαλιά της εκκλησίας αναζητώντας λίγο φαγητό και μια κουβέρτα. Δυστυχώς ο φακός αποτυπώνει πλήρως την εποχή που διανύουμε. Ως πότε θα κοιμόμαστε…και θα ανεχόμαστε σιωπηρά το βιασμό μας
http://pinakio.blogspot.com/2012/01/blog-post_31.html 

Τουρκικό πλοίο βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα

Tαξίδευε από τη Ρωσία προς το τουρκικό λιμάνι Αλίαγα
 
Ένα πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου βυθίστηκε σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα και δέκα μέλη του πληρώματός του, που αποτελείτο από Πολωνούς, αγνοούνται, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το "Vera" το οποίο ήταν νηολογημένο στην Καμπότζη ταξίδευε από τη Ρωσία προς το τουρκικό λιμάνι Αλίαγα και βυθίστηκε εν μέσω καταιγίδας ένα μίλι από την ακτή του λιμανιού Ζονγκουλντάκ στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το CNN Turk.

Δύο μέλη από το δωδεκαμελές πλήρωμα διασώθηκαν και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο αλλά η ακτοφυλακή και η αστυνομία συνεχίζει να ψάχνει για δέκα ακόμη μέλη του πληρώματος που αγνοούνται.

Ακραία καιρικά φαινόμενα επικρατούν σε ορισμένα τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, ενώ τα Στενά του Βοσπόρου είναι κλειστά σήμερα λόγω της κακοκαιρίας.

Δείτε τι ψάχνει ο Έλληνας στο internet ...Για να μην αναρωτιέστε για την κατάντια μας....


Για να αστειευτούμε και λίγο...Λέω να αλλάξω θεματολογία στο blog για να τα κονομήσω και εγω...Να τσιμπήσω και διαφημισούλες.
Μπείτε σε ένα κουτσομολίστικο site-blog και δείτε πόσοι είναι on-line.
Δείτε τι ψάχνουν οι Έλληνες στο internet, από site που καταγράφει τις αναζητήσεις. Αν και ξέρετε...
Δείτε τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις για τον Δεκέμβριο του 2012:......
Χριστίνα ρουσάκη ροζ βίντεο  free...Για να βάλουμε και εμείς την φράση κλειδί να δούμε πόσοι θα τσιμπήσουν...Υποψιάζομαι οτι μέχρι αύριο θα είναι η δημοφιλέστερη ανάρτηση.



Το 80-90% των αναζητήσεων έχει σχέση με το "μάτι". Τσοντάκηδες, σεξουαλικά στερημένοι, ματάκηδες και θεόχαζοι, που ενδιαφέρονται για τα βραχιόλια της "μενεγάκης".....
Ρε μαλακία που δέρνει τον κόσμο...


Υ.Γ. Ποιά είναι αυτή η Χριστίνα Ρουσάκη, που έχει τόση ζήτηση ρε παιδιά;

Δεν πρόκειται να κάνω πίσω! Στ’ ἀρχίδια μου!

Στ’ ἀρχίδια μου!
Άι στο διάολο κι εσείς και τα δανεικά σας.
Μπορούμε να εξαθλιωθούμε και μόνοι μας, χωρίς αυτά..
Δεν περιμένω από το παλικάρι της Goldman Sachs, ούτε απο τον γιό της Μαργαρίτας, απο αυτόν που μένει περιμένω να ακούσω τούτη την παράφραση της ρήσης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ Τάσσου Παπαδόπουλου ( «Εἶμαι πρόεδρος, εἶμαι πλούσιος, ἔχω καρκίνο, δὲν πρόκειται νὰ κάνω πίσω! Στ’ ἀρχίδια μου!») και το περιμένω απο αυτόν εγώ και ολάκερη η Ελληνική Φυλή για ένα και μόνο λόγο, γιατί κάποτε είπε τα πράγματα με τό όνομα τους για τα αδέρφια μας στην Βόρειο Ηπειρο.

Άι στον αγύριστο κι εσείς και τα δανεικά σας..-

Έχουμε καταπιεί αμάσητα αυτά τα δύο τελευταία χρόνια όλα όσα μας υπέδειξαν οι δανειστές μας. Μισθοί πετσοκόπηκαν, συντάξεις μειώθηκαν φτάνοντας στα όρια της ανυπαρξίας, εργασιακά δικαιώματα θάφτηκαν, νέα χαράτσια επιβλήθηκαν ακόμα και στο τελευταίο Ελληνικό σπίτι. Οι άνεργοι ξεπέρασαν εδώ και πολύ καιρό το ένα εκατομμύριο. Οι νέοι άνθρωποι αδυνατούν να βρουν δουλειά ούτε καν με εξευτελιστικούς μισθούς. Δεκάδες χιλιάδες μικρομάγαζα αλλά και πιο μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν. Βιτρίνες-φαντάσματα χάσκουν σε κάθε -πάλαι ποτέ- εμπορικό δρόμο αλλά και στην τελευταία γειτονιά. Στα δυο αυτά χρόνια ακολουθώντας τις υποδείξεις αυτών που μας δανείζουν για να μην χρεοκοπήσουμε, οδηγηθήκαμε στην εξαθλίωση ενός τεράστιου τμήματος του Ελληνικού πληθυσμού.

«Δεν είναι έτσι. Δεν κάνατε όλα αυτά πού έπρεπε να κάνετε γι αυτό δεν βλέπετε αποτελέσματα» επιμένουν οι δανειστές μας. Μάλιστα κάποιοι Γερμανοί «φίλοι» μας είναι τόσο βέβαιοι ότι εμείς και μόνο φταίμε για τα χάλια στα οποία έχουμε φτάσει, που μας προτείνουν πλέον να τους παραδώσουμε και τυπικώς όσο έλεγχο της εθνικής κυριαρχίας μας έχει απομείνει.

Νομίζω, πώς όση υπομονή και καλή διάθεση να έχει κανείς, δεν μπορεί να καταπιεί αμάσητη κι αυτή την ξεφτίλα. Επιτροπεία και επισήμως δηλαδή προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τα χρέη.

Το πώς θα επιβιώσουμε ως λαός...στα παλιά παπούτσια όσων έκαναν αυτή την πρόταση.
Αν λοιπόν επιμείνουν σε αυτή την ντροπιαστική για μια χώρα και ένα λαό ιδέα, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: Άι στον αγύριστο κι εσείς και τα δανεικά σας. Μπορούμε να εξαθλιωθούμε και μόνοι μας, χωρίς αυτά...

Σωτήρης Ξενάκης

Πηγή: Δεν πρόκειται να κάνω πίσω! Στ’ ἀρχίδια μου! - RAMNOUSIA

ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ - ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ ΕΙΣΑΙ

ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΩΣ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ ΣΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΜΦΌΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ--- ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΚΑΝΤΟ ΠΡΙΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ ΤΗ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ.
---ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙΣ...ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΗΡΩΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ...
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ,ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΚΑΙ "ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ" ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ 
Σε σύσκεψη με τα στελέχη του κόμματος προχωρά αύριο Τετάρτη στις 10.30 το πρωί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προκειμένου να αποφασίσουν εάν το κόμμα θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση.
Ο κ. Καρατζαφέρης παρουσιάζει ως βασικές αιτίες της αποχώρησης μια σειρά από διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης όπως το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών που προβλέπει αποφυλάκιση ακόμα και για εκείνους που έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα, το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά αλλά και αυτό για την δίκαιη δίκη που μετατρέπει από κακούργημα σε πλημμέλημα την διακίνηση λαθρομεταναστών.



Από την άλλη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλά για «πολιτικές σκοπιμότητες» στις οποίες δεν θα συμμετάσχει. Παρά ταύτα λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών προχώρησε σε μια σειρά από αλλαγές μεταξύ των οποίων και η απόσυρση της ρύθμισης που προέβλεπε διαδικασίες αποφυλάκισης για εκείνους που έχουν διαπράξει κακουργήματα και είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 χρόνια τονίζοντας ότι είναι «Μια υποχώρηση στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου. Δεν θα βάλω εγώ σε αμφισβήτηση την συνοχή της κυβέρνησης και δεν θα δεχθώ αν προκύψουν οποιαδήποτε αποτελέσματα ότι είμαι εγω ηθικός αυτουργός επειδή κάποιος βγήκε έξω και διέπραξε το έγκλημα».


Επιπροσθέτως επισήμανε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός του επισήμανε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην διαταραχθεί η κυβερνητική συνοχή και πως από εκεί και πέρα είναι δική του αρμοδιότητα να συνεννοηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων για τα θέματα που προκαλούν τριβές.


Με τον τρόπο αυτό ο κ. Παπαϊωάννου ικανοποίησε ένα από τα αιτήματα των βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Επιπροσθέτως, ο υπουργός δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι θα φέρει το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια σειρά αλλαγών.
Χρήστος Μπόκας
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV

Η Αριστερά των αποζημιώσεων και η Δεξιά των «δανεικών» (ανέξοδων) αντιστάσεων

Γιατί μπορεί η ιστορική μνήμη και οι αγώνες της αριστεράς – και συγκεκριμένων προσωπικοτήτων που αναδείχθηκαν από αυτούς – να έχουν ένα ειδικό βάρος στη συλλογική μνήμη και συνείδηση, εντούτοις δεν μπορεί να γίνονται άκριτα και μηχανιστικά αναγωγές και συνδέσεις με την παρούσα συγκυρία.
Το εθνο-δεξιό και αριστερο-πατριωτικό μέτωπο διαγράφεται τελευταία με πυκνό τρόπο στην πολιτική σκηνή. Τα επίσημα κόμματα, που μέχρι σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», σήκωσαν μπαϊράκι ενάντια στις «παράλογες» απαιτήσεις της «Τρόικας» και στις «επιθυμίες» της Γερμανίας για εγκατάσταση «επίτροπου» στη χώρα, εκφράζοντας και αποκρυσταλλώνοντας έτσι την εθνικοπατριωτική ρητορεία και ιδεολογία στην πολιτική σφαίρα. Μπροστάρηδες βέβαια σε αυτήν την πολιτική είναι τα ΜΜΕ.

Αναφορικά με τα σκληρά μέτρα λιτότητας, που «επιβάλλει» η Τρόικα (μάλιστα, χαρακτηριστικά προβάλλεται το «χαιρέκακο» ύφος των τεχνοκρατών της), είναι βολικό για τους κυβερνώντες να τα ρίχνουν στον «ξένο» παράγοντα. Λες και οι ίδιοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου, τη διαφθορά και τα προνόμια στις διάφορες συντεχνίες ή την πλήρη διάλυση της προνοιακής-κοινωνικής πολιτικής, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες σκληρής εκμετάλλευσης όλων των προηγούμενων χρόνων. Ενώ είναι ελληνικό κατόρθωμα η κατακόρυφη μείωση των μισθών με παράλληλη ανατίμηση σε όλα τα προϊόντα – ιδιαίτερα αγαθά πρώτης ανάγκης. Είναι φανερό ότι, για όλους αυτούς τους δεξιο-πασοκο-λαϊκιστές παράγοντες της πολιτικής ζωής, είναι προτιμότερο να υπάρχουν ντόπιοι «επίτροποι» και επιτελείς του κεφαλαίου.

Όσο για τον «επίτροπο», η διγλωσσία και αντιφατικότητα στο λόγο και στη σκέψη περισσεύουν: Από τη μία μιλούν για ουσιαστική οικονομική και πολιτική ένωση της Ευρώπης, η οποία συνεπάγεται ότι οι προϋπολογισμοί των κρατών πρέπει να γίνονται βάσει κοινού σχεδιασμού και εποπτείας που υπερβαίνει την έννοια της εθνικής κυριαρχίας. Και από την άλλη αρνούνται με πατριωτικό σθένος την προοπτική να εγκατασταθεί «επίτροπος» (και μάλιστα γερμανός, τι ντροπή!) για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα της ελληνικής διοίκησης. Προσποιούνται πως δεν ξέρουν ότι η γραφειοκρατία, η ευνοιοκρατία και η διαφθορά στο κράτος, αποβαίνει σε βάρος των ταξικών συμφερόντων των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Εξάλλου, είναι στα συμφωνηθέντα των συνθηκών οικονομικής «βοήθειας» μια μορφή διεθνούς εποπτείας από εκπροσώπους ευρωπαϊκών οργάνων.  

Αλλά και σημαντικό τμήμα από τη ρεφορμιστική αριστερά – και όχι μόνο – δεν μένει πίσω∙ ακολουθεί λαχανιασμένη τα αστικά κόμματα σε αυτόν τον συναγωνισμό εθνο-πατριωτισμού και λαϊκισμού, που μόνο την αστική εξουσία και τον καπιταλισμό ευνοεί. Δεν αρκείται μόνο στο να αναπαράγει τον παραπάνω ιδεολογικοποιημένο λόγο. Η τακτική της ρητορικής αντίστασης και της ανέξοδης αριστερής κριτικής αποθεώνεται στο αίτημα για «γερμανικές αποζημιώσεις», το οποίο θέτουν ως προνομιακό θέμα στην ατζέντα τους «ιστορικές» προσωπικότητες της αριστεράς, όπως ο Μανόλης Γλέζος. Υπερφίαλη ρητορική που φτάνει μέχρι λογικές ακροβασίες και παρερμηνείες της ιστορίας, όπως «αν δεν υπάρχει ναζιστικό καθεστώς σήμερα στη Γερμανία το οφείλει και στην πάλη του ελληνικού λαού».

Όσο και αν, από μια – μάλλον κοντόθωρη – οπτική περί ηθικής και διεθνούς δικαίου, ένα τέτοιο αίτημα θεωρείται δίκαιο και θεμιτό, ωστόσο δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τον ιστορικό αναχρονισμό και την ανεδαφικότητα τέτοιων «επιχειρημάτων». Γιατί μπορεί η ιστορική μνήμη και οι αγώνες της αριστεράς – και συγκεκριμένων προσωπικοτήτων που αναδείχθηκαν από αυτούς – να έχουν ένα ειδικό βάρος στη συλλογική μνήμη και συνείδηση, εντούτοις δεν μπορεί να γίνονται άκριτα και μηχανιστικά αναγωγές και συνδέσεις με την παρούσα συγκυρία. Αυτό ας το προσέξουν οι καταξιωμένες στη συνείδηση του κόσμου προσωπικότητες, αν θέλουν να βοηθήσουν πραγματικά στις σημερινές συνθήκες και όχι, άθελά τους, να μας παρασύρουν σε πισωγυρίσματα στην ιστορία και σε ξεπερασμένες και επικίνδυνες εθνικο-πατριωτικές ρητορικές.

Αυτό λοιπόν που δεν μας λένε οι – κατά άλλα σεβαστές λόγω των αγώνων τους – προσωπικότητες της αριστεράς είναι ότι ο γερμανικός λαός υπέφερε τα πάνδεινα μετά την ήττα του από του συμμάχους. Όλος ο χρυσός της χώρας μαζί με όλα τα χρηματικά αποθέματα και γενικά δημόσιος ο πλούτος είχε κλαπεί από τους δυτικούς κεφαλαιοκράτες και ο λαός λιμοκτονούσε. Όμως, σε περιπτώσεις όπου μια χώρα εξαθλιώνεται, με βάση ποια αριστερή λογική πρέπει να χρωστάει μετά σε άλλες χώρες; Από πού θα τα βρει αυτά τα χρήματα; Δεν θα πρέπει να ξεζουμίσει και να εκμεταλλευτεί για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους;

Είναι σοβαρό λάθος και επιφανειακή προσέγγιση το να ξεχνάμε ότι τέτοιες απαιτήσεις περί αποζημιώσεων από τη Γερμανία, μετά τον Α Παγκόσμιο, έθρεψαν το μίσος και την αγανάκτηση του γερμανικού λαού και έστρωσαν το έδαφος για την άνοδο του ναζισμού. Τις ίδιες ασφυκτικές πιέσεις και ανάλογο αντίκτυπο προς τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα έχει και το χρέος που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός: ο συντηρητισμός και η εγκατάσταση στο συλλογικό φαντασιακό προσδοκιών για ολοκληρωτικές λύσεις και για εθνοσωτήρες, είναι ορατή προοπτική.

Αλλά ακόμη και σήμερα, για να δώσει η Γερμανία στην Ελλάδα, ας πούμε 168 δισ. (τόσα τα υπολογίζει ο Μανόλης Γλέζος ή μήπως κάνει παζάρια, δηλαδή λέω τόσα για να πάρω έστω τα μισά;), από πού θα τα βρει, αν όχι από τις τσέπες των γερμανών εργαζομένων; Ή μήπως θα πρέπει να δανειστεί και η Γερμανία για να ξεπληρώσει τα χρέη της; Θεωρείται ότι έχει καμιά σχέση η σημερινή γερμανική κοινωνία με τη ναζιστική Γερμανία που ανέχτηκε και στήριξε μαζικά εγκλήματα κατά των λαών; Μεγάλο ατόπημα, αν ισχύει κάτι τέτοιο. Προκύπτει λοιπόν μείζον ζήτημα από τη σκοπιά μιας άλλης, υπέρ της αλληλεγγύης – και άρα πιο κοντά στην αριστερά – ηθικής. Και ας αναρωτηθούμε, ποιον συμφέρει να υποδαυλίζονται παλιά πάθη και τραυματικές μνήμες μεταξύ των λαών; 

Τι άλλο εκτός από αντιφατικό θα χαρακτηρίζαμε το να ασκεί μερίδα της αριστεράς σκληρή κριτική στην όλη πολιτική του χρέους – που μεγάλο μέρος του από ιδιωτικό βαφτίστηκε «δημόσιο» – και στην εκμετάλλευση-αφαίμαξη της κοινωνίας, και ταυτόχρονα να ποντάρει στη λογική του χρέους μιας άλλης χώρας προς την Ελλάδα; Μήπως, ασυνείδητα, υπερασπίζεται τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που φαίνεται ότι αποτελεί ίδιον της ελληνικής αριστεράς, ώστε να κάνει ανέξοδη αντίσταση με τα κρατικά κονδύλια;

Περαιτέρω, αν υποθέσουμε ότι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία με εκατοντάδες ευρώ, τι θα αλλάξει; (Γιατί είναι αφελής η προσδοκία ότι οι εν λόγω αποζημιώσεις θα πάνε απευθείας σε αποκατάσταση και «ανάπτυξη χωριών και περιφερειών»). Μήπως δεν θα βολευτούμε πάλι πίσω από την προηγούμενη κατάσταση της ρεμούλας, της επίπλαστης ευδαιμονίας, του ατομισμού, των δανεικών ανέσεων και δεν θα απεμπολήσουμε την όποια αλληλεγγύη, συνείδηση και διάθεση για αγώνα έχουμε, λόγω και των πιεστικών συνθηκών που βιώνουμε; Δεν θα ξεχάσουμε έτσι την εκμετάλλευση και την καταπίεση που υφιστάμεθα, αποχαυνωμένοι και πάλι από το καπιταλιστικό «Greek dream»; Ενώ βέβαια, σε καμιά δεκαριά χρόνια, θα ξαναφτάσουμε στην ίδια αδιέξοδη κατάσταση της σήψης και της παρακμής.

Πάντως κοινωνική αλλαγή-ανατροπή του καπιταλισμού και ριζοσπαστική κριτική σκέψη δεν γίνονται από αριστερούς ή επαναστάτες με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία – δηλαδή κρατικιστική ιδεολογία. Ούτε με «αποζημιώσεις», τόκους και δανεικά. Εκτός και αν επικαλούμαστε μια ανέξοδη «επανάσταση». 

Το πρόβλημα ωστόσο γίνεται περισσότερο περίπλοκο και σοβαρό, στο βαθμό που η αριστερή εθνοπατριωτική ιδεολογία και ρητορική συγχρωτίζεται και ωσμώνεται  με την εθνικιστική ιδεολογία της άκρας και μέινστριμ δεξιάς όσο και σημαντικού μέρους της «σοσιαλδημοκρατικής» παράταξης. Σχηματίζεται λοιπόν, ολοένα και πιο ξεκάθαρα, ένα συμμαχικό μέτωπο – φαινομενικά ετερόκλιτων – δυνάμεων με καθεστωτικά χαρακτηριστικά και με δυναμική ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας. Εκμεταλλευόμενες προς όφελός τους τον λαϊκισμό και την κοινή λογική στην οποία είναι παγιδευμένες, λόγω των σκληρών αδιεξόδων που βιώνουν, οι πλατιές μάζες.

Ίδωμεν… Η συνέχεια φαίνεται συναρπαστική και με πολλές εκπλήξεις, καθότι το μέλλον βασικά είναι απρόβλεπτο και πανούργο… 

Δημήτρης Φασόλης

31/1/2012
 
 
http://www.amesoslogoskaidrasi2.blogspot.com/

Πορεία 4 Φλεβάρη 12μμ, Μοναστηράκι

από το site της κατάληψης ΣΙΝΙΑΛΟ http://sinialo.espiv.net

Image scaled down
Όταν ο Γιωργάκης Παπανδρέου δήλωνε στα μέσα του 2010 ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εννοούσε ότι πρέπει να αλλάξουν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τον τρόπο με τον οποίο η Εξουσία παίρνει τις πολιτικές της αποφάσεις. Αυτό που ακολούθησε ήταν η εφαρμογή ενός οικτρού Μνημομίου χωρίς να το έχουν «διαβάσει»  βουλευτές και υπουργοί, η ψήφιση διαδοχικών πολυνομοσχεδίων σε καθεστώς ωμών εκβιασμών χωρίς καμία κοινωνική συναίνεση, ένας Παπαδήμος, τραπεζίτης και μη εκλεγμένος από το λαό, ως πρωθυπουργός, και μια διαρκής λεηλασία κοινωνικών, πολιτικών και εργασιακών κεκτημένων με εμφανή ποιοτική και ποσοστική ενίσχυση των κατασταλτικών δυνάμεων.
Αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς καμία ουσιαστική παραγωγική βάση, μια χώρα χαμηλής θέσης στην κλίμακα των «εθνικών οικονομιών», είναι απορίας άξιον το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το «πείραμα Ελλάδα». Κι όμως, υπάρχει ένας λόγος που δικαιολογεί το ενδιαφέρον των κυρίαρχων: είναι ο τρόπος με τον οποίο θα υποταχθεί μια ολόκληρη κοινωνία, θα συντριβούν οι αντιστάσεις των υποτελών τάξεων και θα εξανδραποδιστεί η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού. Η κατάσταση λοιπόν έκτακτης ανάγκης δεν είναι παρά το πρόσχημα, εν μέσω κρίσης, για την ανεμπόδιστη λεηλασία των ζωών μας.
Αυτή όμως η στροφή της αστικής δημοκρατίας προς τον ολοκληρωτισμό, με τον ίδιο τρόπο που έχει συμβεί σε πολλές στιγμές του παρελθόντος από τη ναζιστική γερμανία του μεσοπολέμου μέχρι την Αργεντινή της περασμένης δεκαετίας, δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί αν δεν εμφανιστούν στο πολιτικό προσκήνιο οι θιασώτες του ολοκληρωτισμού: από τον ΛΑΟΣ  στα υπουργεία μέχρι την Χρυσή Αυγή στους δρόμους και τις γειτονιές. Ο κοινωνικός εκφασισμός θεσμίζεται, αποκτάει πρόσωπο και ηγείται κοινωνικών διεργασιών, κατευθύνει την κοινωνική οργή προς τους μετανάστες, τους «μειονοτικούς», τους διαφορετικούς. Αποπροσανατολίζει τα κοινωνικά αισθητήρια για να μείνουν στο απυρόβλητο οι κυρίαρχεις τάξεις. Οι φασίστες είναι ασπίδα των πλουσίων και ο κοινωνικός κανιβαλισμός ο πιο ακίνδυνος εμφύλιος για τα «χειμερινά ανάκτορα».
Την ίδια στιγμή από τις τηλεοράσεις έως τους διάφορους επιτηδευματίες της «αλληλεγγύης», την εκκλησία, τις «Μη Κυβερνητικές» Οργανώσεις και διάφορους άλλους «μαζικούς φορείς», προωθείται μια κοινωνική «αληλοβοήθεια» που σκόπιμα αφήνει αλώβητες τις αιτίες οι οποίες παράγουν την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και προτείνει την διαχείριση των συμπτωμάτων. Ψευτοανταλλακτικές οικονομίες, φιλανθρωπικά συσίτια, «κοινωνικά» παντοπωλεία φυτρώνουν παντού αντιμετωπίζοντας την κρίση σαν φυσικό φαινόμενο που θα περάσει «κάποια στιγμή» ματαιώνοντας τον αγώνα για το ξεπέρασμά της. Πρόκειται για ένα στείρο εναλλακτισμό που διορθώνει απλά τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, επιζητάει την αγαστή συμπληρωματικότητα με τους θεσμούς και πειθαρχεί στην πολιτική νομιμότητα.
Όμως, τίποτε δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει από την αιτία όλων των δεινών που μας επιβάλλονται. Δεν πρόκειται για διεφθαρμένες κυβερνήσεις αλλά για την διαφθορά σε ό,τι επιζητά να μας εξουσιάσει. Δεν πρόκειται για ξεπουλημένα κόμματα αλλά για το ξεπούλημά μας σε ό,τι ζητάει να του αναθέσουμε τις τύχες μας. Δεν πρόκειται για προδομένη πατρίδα αλλά για την προδοσία που υπάρχει σε ό,τι μας διαχωρίζει από άλλους πολιτισμούς. Οι αντιστεκόμενοι βρίσκονται ήδη στους δρόμους χωρίς συνταγές, χωρίς αναθέσεις, χωρίς λάβαρα και αρχηγούς. Με μόνο ένα δρόμο: τον αγώνα για την ελευθερία, τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να πυκνώνουν οι γραμμές των αντιστεκόμενων. Μετά όλα θα κερδηθούν… μαζί με την ίδια μας τη ζωή.
ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ,
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ 12ΜΜ
Κατάληψη ΣΙΝΙΑΛΟ
http://sinialo.espiv.net

Μ. Παπαϊωάννου: Αποδέχτηκε τελικά τις ενστάσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ

Τριγμούς με πολιτικές προεκτάσεις προκάλεσε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχτηκε τελικά τις ενστάσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ – που τους οδήγησαν σε αποχώρηση από τη Βουλή- και τροποποίησε τις ευεργετικές διατάξεις για την αποφυλάκιση έγκλειστων, εξαιρώντας από αυτές όσους εκτίουν ποινή πάνω από 5 χρόνια.

Με τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκε τελικά και ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Το ΚΚΕ ψήφισε παρών.

Την αποχώρηση των δύο κομμάτων της κυβέρνησης προκάλεσε η αρχική απροθυμία του Υπουργού δικαιοσύνης να διευκρινίσει αν θα αποδεχτεί τις ενστάσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ να εξαιρεθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έγκλειστοι για αδικήματα που επισείουν ποινή από 5-10 χρόνια.

Παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια αλλά και του ΛΑΟΣ Αλέκου Χρυσανθακόπουλου να αποσυρθεί η επίμαχη ρύθμιση, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δεν προέβη στις απαραίτητες αλλαγές με αποτέλεσμα τόσο η ΝΔ όσο και ο ΛΑΟΣ να αποχωρήσουν από τη Βουλή.

Στάση που επέκρινε αυστηρά ο Υπουργός Δικαιοσύνης βάλλοντας ακόμη και κατά του προέδρου της ΝΔ και υποστηρίζοντας ότι ΝΔ επέλεξε το δρόμο να καταργηθεί το κοινοβούλιο και να μην τοποθετηθούν οι βουλευτές. Δεν δέχομαι επιβολές. Από την αρχή δήλωσα είμαι ανοιχτός σε διάλογο. Είναι φανερό πως ο κ. Σαμαράς θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα. «Ανοίξαμε άλλες καταστάσεις, επικίνδυνους δρόμους, αναλαμβάνουν την ευθύνη τους απέναντι στο λαό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Λίγο αργότερα πάντως ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου – αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προβεί σε αλλαγές επί του επίμαχου άρθρου- κάλεσε έστω και την ύστατη στιγμή ΝΔ και ΛΑΟΣ να επιστρέψουν στη συζήτηση, διαμηνύοντας με νόημα ότι «σε κάθε περίπτωση οι τελικές ρυθμίσεις θα είναι τέτοιες που δεν θα βγάζουν έξω από τις ευθύνες τους ούτε τη ΝΔ ούτε το ΛΑΟΣ».

Παρότι όμως τα δύο κόμματα δεν επέστρεψαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης υποχώρησε επιφέροντας τις αιτούμενες αλλαγές συνεχίζοντας όμως και τις βολές του κατά του προέδρου της ΝΔ και υποστηρίζοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να το κάνει πολιτικό θέμα για να πει ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να πάει και πρέπει να επισπευτούν οι εκλογές.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αποστροφή του Υπουργού σε αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπενθύμισε στους άλλους αρχηγούς ότι την πλειοψηφία την έχει το ΠΑΣΟΚ, ότι δεν καταργήθηκαν οι πλειοψηφίες στη Βουλή και οι βουλευτές είναι αυτοί που αποφασίζουν.

Αποχώρησαν από τη βουλή ΝΔ - ΛΑΟΣ στη συζήτηση του ν/σ για τις φυλακές για ψήφους .εμείς το skopelos news λέμε μαύρο στα δυο κόμματα για την απόφαση αυτή

Αποχώρησαν από τη βουλή ΝΔ - ΛΑΟΣ στη συζήτηση του ν/σ για τις φυλακές
Η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ αποχώρησαν από τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ζητώντας από τον υπουργό Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη η οποία προβλέπει την αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές έως 10 έτη (και) για κακουργηματικές πράξεις.

Αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης προσήλθε στη συζήτηση δηλώνοντας ότι «θα είναι ο τελευταίος που θα βάλει σε δοκιμασία την συνοχή της κυβέρνησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές κατά τη διαδικασία της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, καθώς και ο ομόλογός του Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος του ΛΑΟΣ διατύπωσαν εξ αρχής τη θέση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν εάν προηγουμένως ο κ. Παπαϊωάννου δεν δεσμευθεί να αλλάξει την διάταξη.

«Καλούμαστε να νομοθετήσουμε. Αυτό το νομοσχέδιο θα το ψηφίσουμε όλοι μαζί, αφού λάβουμε υπόψη τι συμβαίνει στις φυλακές. Θα είμαι ο τελευταίος που θα βάλω σε δοκιμασία την συνοχή αυτής της κυβέρνησης με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης και εκεί να τεθούν οι όποιες προτάσεις.

Ο υπουργός είπε: «Να πάμε στην πρόταση της ΝΔ, θα την αποδεχθώ, αλλά θα είναι μια πρόταση που θα την αναλάβουμε όλοι μαζί με ό,τι αυτό συνεπάγεται και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και ζήτησε «να ολοκληρωθεί η συζήτηση, να ακουστούν όλοι και να πάρουμε μαζί τις αποφάσεις μας».

Για την ΝΔ αυτό εξελήφθη ως υποχώρηση του υπουργού: «Δεν θέλετε να το πείτε ρητά, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι το άρθρο 1 δεν υφίσταται πλέον, αλλά το 10 έτη μετατρέπεται σε πέντε», είπε ο κ. Δένδιας. «Μου ζητάτε να προτρέξω της συζήτησης. Ήμουν τόσο σαφής. Να μην ακούσουμε κάποιον άλλο. Είπα: όλοι μαζί. Αλλά δεν εκβιάζεται το Σώμα ''πάρτε το πίσω''», απάντησε ο κ. Παπαϊωάννου.

Δεδομένης της μη ρητής δέσμευση του υπουργού ότι θα αλλάξει την κρίσιμη διάταξη, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Εμείς αποχωρούμε και ας τα βρει με τα υπόλοιπα κόμματα. Του έδωσα τρεις ευκαιρίες». Σχολιάζοντας την αποχώρηση της ΝΔ ο κ. Παπαϊωάννου είπε: «Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα. Ανοίξαμε άλλες καταστάσεις, επικίνδυνους δρόμους και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».
ta nea .gr

KΩΣΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ - Μια ζωή στην πρώτη γραμμή


Image scaled down

KΩΣΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ

Μια ζωή στην πρώτη γραμμή

Το Σάββατο 4 Φλεβάρη, στις 8 το βράδυ, η «Κόντρα» οργανώνει πολιτικό μνημόσυνο στα πέντε χρόνια από το θάνατο του συντρόφου μας Κωστή Νικηφοράκη, ενός ξεχωριστού αγωνιστή που με τη δράση του και το παράδειγμά του άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων.

Ο Κωστής Νικηφοράκης γεννήθηκε στις 20 Ιούλη του 1950 σ΄ ένα χωριό της Κισσάμου και από μικρός έδειξε τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του. Στο τέλος των γυμνασιακών του σπουδών αποβλήθηκε απ’ όλα τα σχολεία της χώρας ως «ανατρεπτικό στοιχείο». Χρειάστηκε η παρέμβαση ενός «τοπικού άρχοντα», στον οποίο προσέφυγε η οικογένειά του, για να πάρει το απολυτήριο.

Εφυγε για την Ιταλία το 1968, για να σπουδάσει γιατρός. Από την πρώτη στιγμή εντάχθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα (αρχικά στο ΠΑΚ). Μέσα σ’ αυτό το κίνημα, αλλά και στο επαναστατικό κίνημα που φούντωνε εκείνα τα χρόνια στην Ιταλία, σφυρηλάτησε την επαναστατική του συνείδηση. Ηταν από τους ιδρυτές της Ενωσης των Ελλήνων φοιτητών «Νίκος Μπελογιάννης». Πέρασε στο μαρξιστικό-λενινιστικό ρεύμα και το 1971 εντάχθηκε στο ΑΜΕΕ και την ΟΜΛΕ.

Ταυτόχρονα, συμμετείχε στο κίνημα της Αυτονομίας, που εκείνη την περίοδο γνώριζε μεγάλη άνθιση στην Ιταλία. Χαρακτήρας ασυμβίβαστος και έχοντας εγκολπωθεί τις ιδέες του προλεταριακού διεθνισμού, δεν περιορίζεται στην αντιδικτατορική δράση και στις συγκρούσεις με τους χαφιέδες της πρεσβείας, που του κόστισαν την αφαίρεση του διαβατηρίου του, αλλά συμμετείχε ενεργά στο μεγάλο κίνημα που χαρακτηρίστηκε ως «θερμό ιταλικό φθινόπωρο», αναπτύσσοντας νόμιμη και κυρίως παράνομη δράση.

Οργώνει όλη τη χώρα, παίρνει μέρος σε επιχειρήσεις και συγκρούσεις με την Αστυνομία και τους Ιταλούς φασίστες. Ζει από κοντά το βαρύ χειμώνα της κρατικής καταστολής στη διάρκεια των «μολυβένιων χρόνων» της Ιταλίας. Ζει τη διάσπαση του κινήματος, δένεται με το κίνημα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους, παρακολουθεί από κοντά τη στάση τους.

Διατήρησε τους δεσμούς του μέχρι και την ημέρα του θανάτου του.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1978, έκανε το στρατιωτικό του και στη συνέχεια το αγροτικό του στον Πλάτανο Κισσάμου, όπου άφησε εποχή, γιατί δεν άφηνε σπίτι για σπίτι που να μην επισκεφτεί. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της παθολογίας αρχικά στα Χανιά και μετά στην Αθήνα, στο Γενικό Κρατικό. Μάλιστα, ήταν από τους πρώτους γιατρούς εκείνα τα χρόνια που έκανε μετά ειδίκευση για 6 μήνες στη ΜΕΘ. Διορίστηκε στο νεοσύστατο ΕΣΥ το 1985 και υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και της ΠΕΓΕΣΥ (Παγκρήτια Ενωση Γιατρών ΕΣΥ), της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος από το 1988. Αρχικά πρόεδρος και στη συνέχεια γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, από το 1987 μέχρι το θάνατό του. Πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων από την ίδρυσή της και συνεχώς. Διευθυντής τα τελευταία χρόνια της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων. Δημοτικός σύμβουλος 1990-94 και νομαρχιακός 1998-2007 (στις δυο τελευταίες νομαρχιακές εκλογές, αυτός ο δηλωμένος ακροαριστερός, συνεργαζόμενος με το συνδυασμό του Γ. Κατσανεβάκη, εκλέχτηκε πρώτος σε σταυρούς νομαρχιακός σύμβουλος απ' όλους τους συνδυασμούς).

Ομως, η δράση του Κωστή Νικηφοράκη δεν καθοριζόταν από τις θεσμικές θέσεις στις οποίες εκλεγόταν. Αυτές τις ήθελε για να στηρίζει την εξωθεσμική και αντιθεσμική του δράση. Δεν έλειψε ποτέ από την πρώτη γραμμή του αγώνα. Οχι μόνο δεν έλειψε, αλλά ήταν αυτός που «τραβούσε» τους άλλους.

Από το 1986 πρωτοστατεί στους αγώνες για το κλείσιμο του Κουρουπητού και οργανώνει τις επιτροπές κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος στο Ακρωτήρι.

Το 1988 πηγαίνει στην Τουρκία μαζί με άλλους ακτιβιστές. Συλλαμβάνεται μαζί με τους Ν. Γιαννόπουλο, Γ. Κουβίδη και Ν. Μπελαβίλα, επειδή άνοιξαν πανό αλληλεγγύης στο στρατοδικείο που δικάζονταν μέλη της Ντεβ Γιολ.

Αναπτύχθηκε τότε ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης και το τουρκικό καθεστώς αναγκάστηκε να τους απελάσει στην Ελλάδα.

Το 1990 ίδρυσε το κέντρο υποστήριξης τοξικοεξαρτημένων στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων. Εκτοτε εξακολούθησε να στηρίζει συστηματικά τους χρήστες, μαζί με μερικούς γιατρούς της κλινικής του.

Το 1990 πρωταγωνίστησε στην κινητοποίηση ενάντια στις ξένες βάσεις, που ξεκίνησε σαν μια συμβολική κίνηση 30 ανθρώπων και κατέληξε σ’ ένα κίνημα με εξεγερτικά χαρακτηριστικά, που έβαλε φωτιά στη Νομαρχία και ανάγκασε τον Μητσοτάκη να στείλει τα ΜΑΤ από την Αθήνα. Ο Κωστής ήταν από τους βασικούς κατηγορούμενους γι’ αυτή την υπόθεση.

Το Σεπτέμβρη του 1992 μετέτρεψε σε διαδήλωση ενάντια στις αμερικάνικες βάσεις την επίσκεψη του πατριάρχη στα Χανιά. Δικάστηκε στη δίκη των 28 αντιβασικών διαδηλωτών το Γενάρη-Φλεβάρη του 1994. Με ακούραστη συστηματική δουλειά και χάρη στο τεράστιο κύρος που ήδη διέθετε στο νομό, κατάφερε να εντάξει –πέρα από όλο το φάσμα της Αριστεράς– όλους τους φορείς στην Επιτροπή κατά των ξένων βάσεων και της εξάρτησης, την πενταετία 1990-95.

Το 1992 κατάφερε ν’ αρπάξει κυριολεκτικά από τα χέρια της Εκκλησίας τα φιλόπτωχα συσσίτια του Αγίου Νικολάου της Σπλάντζιας στα Χανιά και τα μετέτρεψε σε «Κοινωνική Παρέμβαση – Συσσίτια Σπλάντζιας». Με το δικό του τρόπο επιβάλλει «φορολογία» στους «έχοντες» της πόλης, για να λειτουργήσουν τα συσσίτια και να μπορούν να προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό κάθε μέρα και μια σακούλα με είδη πρώτης ανάγκης κάθε Σάββατο στις άπορες οικογένειες της περιοχής. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο οι φτωχοί, οι εξαθλιωμένοι, οι καραβιές των μεταναστών και των προσφύγων που βγαίνουν στις παραλίες της περιοχής. Λειτουργεί ιατρείο και οδοντιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης, παιδική βιβλιοθήκη-στέκι για τα παιδιά της γειτονιάς. Οργανώνει μαθήματα ελληνικών για μετανάστες.

Το μαύρο καλοκαίρι του 2002, το καλοκαίρι της τρομοϋστερίας, ο Κωστής, έχοντας και την εμπειρία της Ιταλίας, ήταν από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν για την οργάνωση κινήματος αλληλεγγύης. Συμμετέχει σ’ αυτό το κίνημα μέχρι και τη μέρα του θανάτου του. Κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στην πρώτη δίκη της 17Ν και κατήγγειλε το «έγκλημα του Ευαγγελισμού» κατά του Σάββα Ξηρού. Στο εφετείο δηλώθηκε ως μάρτυρας του Δ. Κουφοντίνα, αλλά η υπεράσπιση τού ζήτησε να καταθέσει και πάλι για τα βασανιστήρια του Σάββα στον Ευαγγελισμό. Το έφερε βαρέως που αναγκάστηκε να καταθέσει και πάλι ως γιατρός και όχι ως επαναστάτης κομμουνιστής, αλλά είχε μάθει να βάζει το συλλογικό πάνω από το προσωπικό. Βρήκε, όμως, την ευκαιρία, κάποια στιγμή της κατάθεσής του, να στείλει το μήνυμά του: «Για μένα ο Κουφοντίνας είναι σύντροφος», είπε χαμογελώντας και άφησε κάγκελο τους δικαστές.

Την περίοδο αυτή, στη διάρκεια της πρώτης δίκης της 17Ν, «ανταμώνει» με την «Κόντρα». Τον εντυπωσιάζει η μαχητική της φιλολογία, το γεγονός ότι δεν περιορίζεται σε μισόλογα και μια γενικόλογη αλληλεγγύη, αλλά υπερασπίζεται απόλυτα το δικαίωμα στην ένοπλη επαναστατική αντιβία. Τον ενοχλούν αφάνταστα οι μεσοβέζικες στάσεις στο κίνημα αλληλεγγύης, του τύπου «είμαι αλληλέγγυος, αλλά διαφωνώ». Θεωρεί πως η σωστή στάση είναι αυτή που διατυπώνει η «Κόντρα»: Η ένοπλη επαναστατική αντιβία είναι πολιτικά και κοινωνικά νόμιμη – Οι διαφορές στην τακτική αφορούν τη συζήτηση μέσα στο κίνημα και όχι τη στάση ενώπιον των αστικών δικαστηρίων.

Η γνωριμία γίνεται συνεργασία και η συνεργασία ένταξή του στην «Κόντρα». Γιατί ο Κωστής δεν ήθελε να είναι «ελεύθερος σκοπευτής». Αναζητούσε πάντοτε πολιτική ένταξη, γιατί δεν ήθελε το τεράστιο κοινωνικό του έργο να εκληφθεί ως προσωπικό έργο ενός φωτισμένου γιατρού, αλλά ως επιμέρους καθήκον ενός επαναστατικού κινήματος.

Δυστυχώς, αυτή η περίοδος, η τόσο δημιουργική και για τον Κωστή και για μας, δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Σκάρτα τέσσερα χρόνια. Ο καρκίνος τον χτύπησε στα 55 του χρόνια. Αντιμετώπισε την αρρώστεια θαρραλέα, παρά τη μεγάλη του στενοχώρια για τον επερχόμενο θάνατο. Πάλεψε με την αρρώστεια, χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει τα πολιτικά και κοινωνικά του καθήκοντα. Αν και εξαντλημένος από τις συνεχείς θεραπείες στην Ιταλία και στην Ελλάδα, εξακολουθεί την πολύμορφη δράση του. Στο συνδικαλισμό, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην επαναστατική πολιτική. Στην πρώτη γραμμή μέχρι την τελευταία του μέρα.

«Εφυγε» στις 2 Φλεβάρη του 2007, αφού πρώτα φρόντισε να μας αποχαιρετίσει, αναγγέλλοντάς μας ψύχραιμα τον επερχόμενο θάνατό του και αφήνοντάς μας τις τελευταίες παραγγελίες του, που αφορούσαν διεκπεραίωση απλών, καθημερινών καθηκόντων, που γι’ αυτόν είχαν πάντοτε ξεχωριστή σημασία.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο αφιέρωμα της «Κόντρας» εδώ.
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=15803&pos=4&cat_id=48

Στάση εργασίας την Πέμπτη για δασκάλους και νηπιαγωγούς ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας


Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΑΔ Βόλου
Δίωρη στάση εργασίας κήρυξε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, προκειμένου να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΑΔ Βόλου για την υποβάθμιση των παροχών υγείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Απόστολο Μούσιο οι εκπαιδευτικοί με τον νέο ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά δεν έχουν καμία παροχή υγείας, είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τους γιατρούς τη στιγμή που συνεχίζουν να καταβάλλον τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής τους κάλυψης οι εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν στα γραφεία του τοπικού ΟΠΑΔ στη 1 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οι παλιές αγάπες κρατάνε…

 
Έχετε παρατηρήσει ότι οι θέσεις που παίρνει δημόσια ο Καρτάλης για θέματα πολιτικής συμπλέουν με τα συμφέροντα του Ψυχάρη, του ΔΟΛ και του Μπόμπολα; Ένα φλερτ που ξεκίνησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για εξυπηρετήσεις που τους έκανε και συνεχίζει μέχρι σήμερα για ευνόητους λόγους. «Οι παλιές αγάπες κρατάνε…» φαίνεται! Όταν ο Καρτάλης ωρυόταν και ζητούσε να παραιτηθεί ο Παπανδρέου, αυτό συνέπεσε με την άρνηση της Εθνικής να χορηγήσει το δάνειο στον Οργανισμό Λαμπράκη; Πόσες φορές έγραψε ΤΟ ΒΗΜΑ ότι ο Καρτάλης γίνεται υφυπουργός την ίδια περίοδο; Προφανώς με εντολή να εξυπηρετήσει συμφέροντα του Οργανισμού; Πόσες φορές έφαγε πόρτα παρά τις πιέσεις των συμφερόντων; Και γιατί αμέσως μετά ζητούσε να καεί στην πυρά ο Παπανδρέου;
Τα συμφέροντα των Αθηνών προσπαθούν να κατασκευάσουν τη νέα ομάδα πολιτών που θα είναι οι αχυράνθρωποι και τα υποχείριά τους. Η ανανέωση όμως έρχεται μέσα από το λαό και όχι από τα συμφέροντα. Ας το καταλάβουν!
ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ?


Πανο δώσε καμιά απάντηση στον δήμαρχο Σκιάθου


Σιγά σιγά θα μας πει ότι για όλα τα προβλήματα της Σκιάθου φταίει η Σκόπελος άντε να τελειώνουμε με της λάσπες ενάντια της Σκοπέλου,και σταματήστε να δίνετε υλικό στο λαμογιο βλέπετε τον ρόλο που παίζει....

Λόγω καιρού αναβλήθηκε η εκστρατεία καθαρισμού στο νησάκι Τσουγκριάς της Σκιάθου

Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά η εκστρατεία καθαρισμού στο νησάκι Τσουγκριάς της Σκιάθου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το περασμένο Σάββατο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκιάθος», η «Πράσινη Αλεπού» και αρκετοί εθελοντές που συμμετέχουν στην εκστρατεία του ΣΚΑΙ, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο και στόχο τη διατήρηση του περιβάλλοντος, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το προσεχές διάστημα. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ήταν ο λόγος για τον οποίο μετατίθεται η ημερομηνία της εξόρμησης, με στόχο να υλοποιηθεί μόλις κοπάσει το κύμα της κακοκαιρίας.

Πυροβολισμοί μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών στη Στυλίδα υπάρχει ένας νεκρός Αλβανός

ImageΑιματηρό περιστατικό πριν από λίγο στη Στυλίδα, μεταξύ Ελλήνων ή Έλληνα και αλλοδαπών Αλβανικής καταγωγής.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει ένας νεκρός Αλβανός  από τα πυρά Έλληνα, πιθανόν του ιδιοκτήτη του καφενείου στο οποίο εξελίχθηκε η συμπλοκή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης του καφενείου πυροβόλησε παρέα αλλοδαπών που προκαλούσε ένταση, με συνέπεια τον τραυματισμό και στην συνέχεια τον θάνατο του Αλβανού.
Έτσι και σύμφωνα μεπληροφορίες του LamiaReport.gr, μια παρέα Αλβανών που τα έπινε σε ένα ουζερί ενοχλούσαν και απειλούσαν τρεις Έλληνες, που ήταν σε άλλη παρέα.
Ο ιδιοκτήτης του ουζερί τους έκανε παρατήρηση και τους έδιωξε.
Στη συνέχεια  αυτοί επέστρεψαν οπλισμένοι και άρχισαν να βρίζουν και να απειλούν τον ιδιοκτήτη και τους θαμώνες, ενώ μάλιστα κάποιοι είπαν ότι οι Αλβανοί πυροβόλησαν και εναντίον τους.
Τότε ο ιδιοκτήτης άρπαξε την καραμπίνα που είχε στην κουζίνα του ουζερί και πυροβόλησε εναντίον τους, σκοτώνοντας τον ένα από αυτούς.
Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διότι σύμφωνα με πληροφορίες οι Αλβανοί απειλούν με αντίποινα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ η Σκόπελος!

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ off-shore εταιρείες σε Πελοπόννησο, Στερεά και Ιόνιο Στη χώρα δραστηριοοποιούνται συνολικά 18.310
όπως μας πληροφορούν κάποιοι φίλοι μας απόψε κάποια άτομα στην Σκόπελο είναι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και της επόμενες μέρες θα έχουμε κάποιες ανακοίνωσης που θα τραντάζει το νησάκι μας ,ρε τι μαθαίνεις για κάποιους πολύ Σούπερ κυρίους  ,και που να τελειώσει ο έλεγχος για την τοκογλυφία στην Σκόπελο τότε να δεις γλέντια ...

[VIDEO] Τότε που ο Μαγκριώτης υποσχόταν μείωση των διοδίων για…τα μάτια του Κόσμου….

Αναρτήθηκε από τον/την netakias
netakias
Σιγά μην μείωνε τα διόδια!
Τώρα με τον Ακροδεξίο Βορίδη και την μαριονέτα των Μπετατζίδων τον Παπαδήμο, Δόξα το Θεό να λέμε που δεν έβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας (για να τα τσεπώσουν οι Εργολάβοι βεβαίως-βεβαίως)
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »
http://olympia.gr/ 

άφησε τα 40.000 ευρώ μισθό τον μήνα για την Σκόπελο!!


ε τότε αγαπά πολύ την Σκόπελο ποιος είναι?

Χάρρυ Κλυνν: "Βλέπω τους αρουραίους των βοθροκάναλων και τρελαίνομαι…"

Γράφει ο Χάρρυ Κλυνν
Γοερό ακούγεται το κλάμα στο Μπομπολοβαρδινοψυχαροαλαφουζέικο! Λυγμοί και αναστεναγμοί… Aνάθεμα για την «απάνθρωπη» την αποτυχημένη Τρόικα, κατάρες για την εκβιάστρια Μέρκελ, διαολόστελμα για τους άσπλαχνους...
εταίρους μας… Κροκοδείλια τα δάκρυα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, για τα λουκέτα στην αγορά για τη δολοφονική ύφεση… Ποιοι; Αυτοί! Αυτοί που σήκωναν τη σημαία για τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα, αυτοί που κουνούσαν το δάχτυλο και απειλούσαν, αυτοί που πανηγύριζαν τις απανωτές διπλωματικές νίκες της σοσιαλιστικής μαφίας… Ούτε λέξη για το κάθαρμα τον Παπακωνσταντίνου, στο απυρόβλητο ο αρχιμειοδότης ΓΑΠ, μούγκα στη στρούγκα για τους Παπαζτζήδες, τους Καπελέρηδες, τους Παπαϊωάννου, τους Χρυσοχοΐδηδες, τους υγειονοκροθάφτες Λοβέρδους, τους αδιάβαστους, τους διαβασμένους, τους… τους… τους… Βλέπω τους αρουραίους των βοθροκάναλων και τρελαίνομαι… Τώρα θα μού πείτε, αφού τους βλέπεις, καλά να πάθεις…
Πηγη

Τιποτένιοι!

Του Νίκου Μπογιόπουλου


Το νέο Μνημόνιο έρχεται,
η νέα δανειακή σύμβαση έρχεται,
τα νέα μέτρα του ολοκληρωτικού εξανδραποδισμού του ελληνικού λαού έρχονται,
αλλά τόσο τα πολιτικά θρασίμια της συγκυβερνήσεως, όσο και τους εξωνημένους των καναλιών, ξέρετε ποια είναι τα ερωτήματα που τους απασχολούν;
Ιδού οι αγωνίες τους:
*
«Θα αντέξει η κυβέρνηση;»...
«Θα αντέξουν τα κόμματα που την απαρτίζουν;»...
«Θα αντέξει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ ή του ΛΑ.Ο.Σ.;»...
*
Γι' αυτά αγωνιούν οι άθλιοι!
Όχι για το αν θα αντέξει ο λαός.
Αλλά για το αν θα ...αντέξουν αυτοί που σφάζουν το λαό!
*
Το θράσος τους, η αναισχυντία τους έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο!
*
Βγαίνουν στις τηλεοράσεις, μπαίνουν στο σπίτι και του τελευταίου μεροκαματιάρη, και του τελευταίου άνεργου, και φτάνουν στο σημείο να του λένε - κατάμουτρα -
ότι το κύριο θέμα δεν είναι ότι επίκειται ο σφαγιασμός του. Αυτό είναι το ...δευτερεύον.
Το ...πρωτεύον, κατά τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, είναι ότι το υποψήφιο σφαχτάρι, ο λαός δηλαδή,
θα πρέπει να δείξει κατανόηση απέναντι στους σφαγείς του! Αμα τε να τους στηρίξει (!) κιόλας.
Γιατί; Μα για να αντιπαρέλθουν οι καημένοι οι σφαγιαστές - με τη βοήθεια του λαού (!) - το ...πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η απόφασή τους ...να σφάξουν το λαό!
*
Τέτοια ξετσιπωσιά, τέτοια πώρωση, τόσο τιποτένιοι!

Times: «Πώς η Ελλάδα θα αποχωρήσει ανώδυνα από το ευρώ»

εφημερίδα, Βρετανία, Times, Λονδίνο, έξοδος, Ελλάδα, ευρωζώνη, νέα δραχμή, σταθε

Με αναλυτική πολυσέλιδη πρόταση οι Times του Λονδίνου παρουσίασαν το πως η  Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε από την εφημερίδα στο διαγωνισμό για το βραβείο Γούλφσον, που θεσμοθέτησε πριν από λίγους μήνες ο ίδιος ο λόρδος Γούλφσον.
Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκεται η «νέα δραχμή», η οποία θα βρίσκεται σε σταθερή ισοτιμία τόσο με το ευρώ, όσο και το δολάριο. Έτσι, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή της εφημερίδας, Όλιβερ Καμ, που συνέταξε την πρόταση, η Ελλάδα θα αποκτούσε αξιοπιστία στις αγορές και θα απέτρεπε τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών πριν την εισαγωγή του νέου νομίσματος.
Η δραχμή θα ήταν προσκολλημένη στο σχετικά πιο υποτιμημένο από τα δύο νομίσματα με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, χωρίς να θυσιάσει τη νομισματική της αξιοπιστία. Μια τέτοια κίνηση θα εξασφάλιζε επίσης περιθώριο ανάσας για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος πρόνοιας και την αγορά εργασίας.
Άλλωστε σύμφωνα με την εφημερίδα το πρόβλημα είναι σχετικά απλό και θα λυθεί μόνο αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, μια κίνηση που θα ωφελήσει τόσο τους Έλληνες, όσο και το ενιαίο νόμισμα.
Η ελληνική πτώχευση ή αναδιάρθρωση χρέους είναι μεν αναπόφευκτη, αλλά δεν θα επιλύσει το πρόβλημα επισημαίνουν οι Times, καθώς ο προτεινόμενος μηχανισμός εξόδου δεν αναιρεί την ανάγκη να βάλουν οι Έλληνες σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους.
Οι Τάιμς προσθέτουν επίσης ότι για την αποφυγή κερδοσκοπικών επιθέσεων απαιτείται η στήριξη ενός τέτοιου σχεδίου από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ με συναλλαγματικά αποθεματικά.

ΙΧ του Καρτάλη η Γραμματέας του Υπουργείου

Ρε συ Καρτάλη, την έκανες πάλι την κουτσουκέλα σου!
Τι είναι ρε η Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, ΙΧ και το βγάζεις περιοδεία μόνος σου?
Αλλά αν έχεις την δύναμη να βγάζεις την Γραμματέα του Πολιτισμού περιοδεία, γιατί, ρε συ, που έχεις τέτοια δύναμη, δεν έκανες τίποτα για να βοηθήσεις τον Ολυμπιακό?
Για τον Ολυμπιακό δεν μπορούσες να κάνεις κάτι και  για την Γραμματέα του Υπουργείου  μπορείς να τριγυρνάς στα Αρχαία?
Επί τη ευκαιρία,  την πήγες την καλή σου την Γραμματέα στα δόντια να δει τα κατορθώματά σου, εκεί όπου σκοτώνεται κόσμος στο δρόμο για τις Αλυκές και εσύ κάνεις τον ανήξερο?

Αναγνώστης

Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου για την ανάγκη αξιοποίησης της περιουσίας του Νοσοκομείου.



Ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, κατέθεσε Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με την ανάγκη αξιοποίησης της περιουσίας του Νοσοκομείου του Βόλου.
Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Νάκου, το Αχιλλοπούλειο διαθέτει περιουσία που υπολογίζεται περίπου στα ενενήντα (90) ακίνητα, τα οποία θα μπορούσε η διοίκηση του Νοσοκομείου να τα διαχειρίζεται επ’ ωφελεία του ιδρύματος και να μη μένει αναξιοποίητη. Σήμερα, πολλά από τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου, δεν αποφέρουν κανένα έσοδο σε αυτό, είτε γιατί οι μισθωτές τους αποχώρησαν οικειοθελώς, είτε γιατί διενεργήθηκε βίαιη αποβολή από το μίσθιο σε βάρος τους κατόπιν δικαστικής απόφασης, είτε γιατί εκκρεμεί απόφαση για την αξιοποίησή τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι υπάρχουν αγροτικά ακίνητα των οποίων οι μισθώσεις έληξαν και οι μισθωτές τους συνεχίζουν να τα καλλιεργούν χωρίς να καταβάλλουν το προβλεπόμενο μίσθωμα και το σημαντικότερο χωρίς κανένας να το αναζητά σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Επιπλέον, υπάρχουν μισθώσεις για τις οποίες δεν καταβάλλονται τα μηνιαία μισθώματα εδώ και πολύ καιρό, κατά των οποίων το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου θα όφειλε να αποφασίσει την άσκηση αγωγών για την διεκδίκηση των οφειλομένων μισθωμάτων, την έξωσή τους, καθώς επίσης και τυχόν άσκηση των αναγκαίων ασφαλιστικών μέτρων.
Στη συνέχεια ο βουλευτής τονίζει ότι, ανάμεσα στα ακίνητα, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα είναι αυτό, που βρίσκεται σε μία από τις κεντρικότερες διασταυρώσεις της πόλης του Βόλου, επί των οδών Ιάσωνος-Κ.Καρτάλη-Αργοναυτών (Τσιτσιλιάνειο Κληροδότημα) και το οποίο αν και έχει πάρα πολλές δυνατότητες, εντούτοις δεν αξιοποιείται. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και οικόπεδο σε κεντρικό σημείο της πόλης, στη διασταύρωση των Οδών Όγλ και 28ης Οκτωβρίου, εμβαδού 628 τ.μ., το οποίο με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες της διοίκησης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο ίδρυμα. Ακόμη, στην περιουσία του Νοσοκομείου ανήκει και κατάστημα στην περιοχή Κολωνακίου στην Αθήνα, για το οποίο αν και υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι μισθωτές, οι οποίοι και εγγράφως έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, παραμένει κλειστό και η διοίκηση δεν έχει ξεκινήσει διαδικασίες πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκ νέου μίσθωσή του. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία και της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των ακινήτων του δημοσίου, αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα και ιδιαίτερα σημαντική αξία για την εθνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο η άμεση αξιοποίηση των ακινήτων του Νοσοκομείου της πόλης του Βόλου, θα αποφέρει επιπλέον έσοδα στο Ίδρυμα και θα είναι προς όφελος της οικονομίας του Ιδρύματος και της πόλης.
Καταλήγοντας ο κύριος Νάκος ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερώσει τους πολίτες πως ακριβώς αξιοποιείται η περιουσία του Νοσοκομείου του Βόλου, καθώς και τι ενέργειες έχουν γίνει για τα παραπάνω αναφερόμενα σημαντικά της περιουσίας του Ιδρύματος ακίνητα, ώστε αυτά να επιφέρουν άμεσα έσοδα στο Νοσοκομείο.

Ανεπαρκής χρηματοδότηση στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Κοινό αίτημα για αύξηση των κεντρικών πόρων καταθέτουν οι Δήμαρχοι
Θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, τον καθορισμό, την διατήρηση και στελέχωση των υπηρεσιών των νησιωτικών Δήμων και την αύξηση των πόρων που διατίθενται από την πολιτεία, θέτουν από κοινού οι δήμαρχοι των τριών νησιών. Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν ευρέως στην διάρκεια του πρόσφατου συνέδριου της ΚΕΔΕ, όπου τέθηκαν στο προσκήνιο τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί Δήμοι, συμπεριλαμβανομένων των νησιών των Βορείων Σποράδων. Μεταξύ των εισηγητών του συνεδρίου ήταν ο δήμαρχος Αλοννήσου, κ. Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος έθεσε, κατόπιν συνεννόησης με τους δημάρχους Σκιάθου κ. Πλωμαρίτη και Σκοπέλου κ. Μιχελή, τα κοινά προβλήματα, αλλά και ζητήματα που ταλανίζουν τα τρία νησιά.
Ένα από τα χρόνια αιτήματα των νησιών είναι, συγκεκριμένα, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, προκειμένου να ισχύουν οι ίδιες τιμές εισιτηρίων σε σχέση με τις αντίστοιχες χερσαίες διαδρομές. «Πληρώνουμε πολύ ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε σχέση με το κόστος των αντίστοιχων χερσαίων διαδρομών και κατά συνέπεια είναι αναγκαία η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου» σχολιάζει στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Πλωμαρίτης.
Παράλληλα, κατατέθηκε ως πρόταση στην ΚΕΔΕ, να θεσμοθετηθεί για τους μικρούς Δήμους το ελάχιστο των υπηρεσιών που πρέπει να διαθέτουν και να στελεχωθούν. «Η θεσμοθέτηση της λειτουργίας των μίνιμουμ υπηρεσιών συνεπάγεται αυτόματα την στελέχωσή τους» επισημαίνει ο δήμαρχος Αλοννήσου και προσθέτει «πρέπει να εξαιρεθούν οι νησιωτικοί Δήμοι από τους περιορισμούς των προσλήψεων που θέτει η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα, να οριστούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που πρέπει να έχουμε, να θεσμοθετηθούν και να στελεχωθούν, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες μας».
Το τρίτο αίτημα που έθεσαν από κοινού οι τρεις δήμαρχοι δια στόματος του κ. Βαφίνη, αφορά στην αύξηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων, οι οποίοι μέχρι σήμερα δίνονται με κριτήριο τον μόνιμο πληθυσμό. Όπως υπογραμμίστηκε μάλιστα ο συγκεκριμένος τρόπος κατανομής των ΚΑΠ είναι άνισος, διότι στους τουριστικούς Δήμους, πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός κατά την θερινή περίοδο και ως εκ τούτου πρέπει να οριστεί ένας μέσος όρος του πληθυσμού, συνυπολογίζοντας και τους τουρίστες, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος της χρηματοδότησης.
Επίσης προτάθηκε να επανέλθει στο 2% το τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο έχει μειωθεί στο 0,05%. Οι τρείς δήμαρχοι τονίζουν ότι «ήταν ένα πολύ σημαντικό έσοδο για τον κάθε Δήμο, το οποίο πρέπει σταδιακά να επανέλθει». Τέλος, ο κ. Βαφίνης υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης των υφιστάμενων υπηρεσιών στους νησιωτικούς Δήμους, όπως ΙΚΑ, ΔΟΥ, Τελωνείο κ.λ.π., αντί της κατάργησής τους, «προκειμένου να στελεχωθούν και να εξυπηρετούν το κοινό» σύμφωνα με την επισήμανση του ιδίου.
Αυτόνομη λειτουργία
Την πεποίθηση ότι πρέπει να τελειώσει πλέον η εξάρτηση των Δήμων από την κεντρική διοίκηση εξέφρασε, εξάλλου, ο δήμαρχος Σκοπέλου στην διάρκεια του ίδιου συνεδρίου. Στην παρέμβασή του, ο κ. Μιχελής επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να δούμε άμεσα την εφαρμογή και στην Ελλάδα όσων προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας. Δεν έχει νόημα, προσθέτει ο ίδιος, να γίνονται δημοτικές εκλογές, όταν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια εξακολουθούν να είναι υποχείρια της κεντρικής διοίκησης». Στο σημείο αυτό, ο κ. Μιχελής προτείνει « να αφεθούν οι δήμοι να ασκούν πλήρη διαχείριση (οικονομική και διοικητική), αποδεσμευόμενοι από την κεντρική διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι θεσπίζεται ο απαραίτητος πόρος που θα διατεθεί στην αυτοδιοίκηση για το σκοπό αυτό». Ο Δήμαρχος Σκοπέλου κατέθεσε, τέλος, πρόταση για την συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, η οποία «θα ασχοληθεί με το θέμα και θα διαπραγματευθεί με την κεντρική διοίκηση την οριστική αποδέσμευση των δήμων από την κυριαρχία της».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Αλόννησος: Ενας γιατρός με 80 ασθενείς καθημερινά


Καθημερινά παρατηρείται το αδιαχώρητο στο Κέντρο Υγείας από κατοίκους κάθε ηλικίας και ο γιατρός, στην κυριολεξία, τρέχει και δεν φτάνει. Ο γιατρός κ. Αθανασίου υπηρετεί στην Αλόννησο εδώ και 34 χρόνια (από το 1979) και για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων του νησιού αναγκάζεται να κοιμάται στο Κέντρο Υγείας. Ο ίδιος δηλώνει πως το «κακό σύστημα», ειδικά όπως έχει διαμορφωθεί τώρα, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα και ένας άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να προσφέρει υπηρεσίες υγείας, παντός τύπου. Από την εξέταση για την διάγνωση, τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και την συνταγογράφηση φαρμάκων. Ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Βαφίνης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή ανέφερε πως ήδη έχει επικοινωνήσει με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας για να προωθηθούν οι διαδικασίες πρόσληψης γιατρού στο νησί, αν είναι δυνατόν και εντός της εβδομάδας.

Προσόν επαναπρόσληψης η εμπειρία στα ΚΕΠ

Στην παραδοχή ότι η εμπειρία των εργαζομένων στα ΚΕΠ είναι πολύτιμη και κατά συνέπεια – έστω και με έμμεσο πλην όμως σαφή τρόπο - θεωρείται προσόν πρόσληψης κατά τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων έργου από τους δήμους, προχώρησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα σε απάντηση του προς την ΚΕΔΕ ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας σημειώνει:

«Η προηγούμενη εμπειρία των υποψηφίων σε ΚΕΠ μπορεί να προβλέπεται ως προσόν πρόσληψης όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο και απαραίτητο για την ασφαλή εκτέλεση του ανατιθέμενου έργου και κατ’ επεκτασιν, ερμηνευτικά, θα μπορούσε να συνδυαστεί με την αποτελεσματική συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΠ»

Κατεβάστε ολόκληρη την απάντηση του Ντίνου Ρόβλια, καθώς και την επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ, πατώντας εδώ

Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα φυτοφάρμακα


Νόμος του κράτους είναι πλέον το νομοσχέδιο με θέμα «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις», που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Ιανουαρίου.
Με τον εν λόγω νόμο προωθείται η μεταφορά του νέου Ευρωπαϊκού Κανονιστικού Πλαισίου στο εθνικό δίκαιο, καθώς και η θέσπιση συμπληρωματικών εθνικών μέτρων πολιτικής που εξορθολογίζουν τη χρήση των φυτοφαρμάκων και απαντούν στις σύγχρονες παραγωγικές απαιτήσεις αλλά και τις ανησυχίες της κοινωνίας για ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, καθώς και για προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο :

Καταργεί και αντικαθιστά συνολικά το νομοθετικό πλαίσιο έγκρισης και κυκλοφορίας γεωργικών φαρμάκων στη χώρα, που ισχύει για διάστημα άνω των 30 ετών.

Θεσπίζει μέτρα που αφορούν την εφαρμογή:
•    Του Κανονισμού (ΕΚ) 1107/2009, σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά.
•    Του Κανονισμού (ΕΚ) 396/2005, για τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης.
•    Της Οδηγίας 2009/128 που αφορά τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

Εναρμονίζει τις διαδικασίες αδειοδότησης διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά.

Αξιοποιεί για πρώτη φορά τη σύγχρονη τεχνολογία για την καταγραφή των πωλήσεων φυτοφαρμάκων, τη διαμόρφωση εθνικής βάσης δεδομένων για την τεκμηρίωση των ακολουθούμενων πολιτικών, την παρακολούθηση της χορήγησής τους, τη διαφάνεια.

Διασφαλίζει τη συμμετοχή των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων σε διαδικασίες λήψης κρίσιμων αποφάσεων.

Θεσπίζει ένα αξιόπιστο ελεγκτικό σύστημα όλης της αλυσίδας παραγωγής-διάθεσης-διακίνησης-ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων.

Εισάγει ένα αποτρεπτικό, αναλογικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων

Λαμβάνει μέτρα για την παρακολούθηση των τιμών που καταβάλουν οι γεωργοί, συμβάλλοντας στην εξυγίανση της αγοράς αγροτικών εισροών.

Προσδιορίζει το ρόλο των επιμέρους δημοσίων αρχών, κεντρικών και περιφερειακών, στην υλοποίηση του Νόμου.

Λαμβάνει μέτρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, κατάρτισης.

Για περισσότερα δείτε το ΦΕΚ 8/Α/27-1-2012, σε pdf μορφή, εδώ:

ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Powered By Blogger