Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Μου αρέσουν πολύ και σας τα προτείνω είναι μμμμμμμμμμμμ

ΡΟΞΑΚΙΑ ***** ROXAKIA

ΡΟΞΑΚΙΑ

Τα ροξακια, ανηκουν στα παραδοσιακα σιροπιαστα γλυκα. Πολλες νοικοκυρες, τα παρασκευαζουν κατα την διαρκεια των γιορτων, τοσο των Χριστουγεννων, οσο και του Πασχα. Ειναι ενα ευκολο γλυκακι, εντυπωσιακο και νοστιμο.

Υλικα : 600gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
            50gr μαγια μπυρας φρεσκια,
            20gr baking powder,
            200ml χλιαρο φρεσκο γαλα,
            200ml σπορελαιο,
            2 αυγα,
            2 βανιλλιες,
            2 κουταλιες της σουπας κακαο αγλυκο,
            1 φλυτζανι καρυδια τριμμενα
            1 κουταλακι του γλυκου κοφτο κανελλα.
για το σιροπι : 4 ποτηρια ζαχαρη κρυσταλλικη (850gr ),
                     3 ποτηρια νερο (600ml),
                     2 κουταλιες της σουπας χυμο λεμονιου,
                     1 σφηνακι λικερ πορτοκαλι.
Επι το εργον :  Αφηστε
την μαγια και τα αυγα σε θερμοκρασια δωματιου για μια ωρα. Διαλυστε την μαγια στο γαλα. Προσθεστε το σπορελαιο (εγω χρησιμοποιησα ηλιελαιο) και χτυπηστε τα υλικα καλα με το συρμα. Προσθεστε τα αυγα και τiς βανιλλιες και συνεχιστε το χτυπημα για λιγα λεπτα. Προσθεστε το baking powder στο μιγμα, και  σταδιακα τα 550gr απο αλευρι. Αναμειξτε τα υλικα, μεχρι να παρετε μια ελαστικη ζυμη. Χωριστε το 1/3 της ζυμης, βαλτε το σε ενα σκευος, προσθεστε το κακαο κοσκινισμενο, τα τριμμενα καρυδια και την κανελλα και πλαστε το μιγμα. Σκεπαστε το με διαφανη μεμβρανη και αφηστε το να ξεκουραστει για μιση ωριτσα. Προσθεστε το αλευρι που κρατησατε στην ακρη, στην υπολοιπη ζυμη, δουλεψτε την για λιγο, σκεπαστε την με διαφανη μεμβρανη και αφηστε την κι αυτη να ξεκουραστει. Χωριστε και τα δυο μιγματα σε δυο μερη. Με τα χερια, ανοιξτε την ανοιχτοχρωμη ζυμη σε ενα μακροστενο φυλλο, περιπου 30x20εκ και 1 εκ παχος. Με την σκουρη ζυμη, πλαστε ενα μπαστουνακι στο μηκος του φυλλου. Βαλτε το μπαστουνακι επανω στο φυλλο και τυλιξτε το γυρω του, ωστε να παρετε ενα ρολλο. Ρολλαρετε το λιγο στην επιφανεια εργασιας, μεχρι να διπλασιαστει περιπου σε μηκος και να γινει πιο λεπτο. Με ενα κοφτερο μαχαιρι με λεια λαμα, κοψτε το ανα 1,5 εκ. Πλατυνετε λιγο με τα χερια σας τα ροξακια και τοποθετηστε τα σε ενα ταψι. Δεν ειναι απαραιτητο να βουτυρωσετε το ταψι, γιατι τα ροξακια περιεχουν ηδη αρκετο λαδι οποτε δεν υπαρχει περιπτωση να κολλησουν. Επαναλαβετε την διαδικασια με τα υπολοιπα υλικα σας. Προθερμανετε τον φουρνο στους 180°C. Ταυτοχρονα, βαλτε ολα τα υλικα για το σιροπι σε ενα κατσαρολακι και βαλτε το να βρασει για 8 λεπτα. Το σιροπι μας πρεπει να δεσει ελαφρα και πρεπει να ειναι ζεστο οταν το χρησιμοποιησουμε. Ψηστε τα ροξακια στον αερα για 20-25 λεπτα, μεχρι να ροδισουν. Μολις τα βγαλετε απο τον φουρνο, σιροπιαστε τα αμεσως. Αφηστε τα να σταθουν για τουλαχιστον 2 ωρες, ωστε να τραβηξουν καλα το σιροπι τους. Διατηρουνται για αρκετες μερες και εκτος ψυγειου.


ROXAKIA

I roxàkia (piccoli rox) sono dei radizionali dolcetti sciropatti. Non ho la minima idea da dove deriva il loro nome! Molte massaie li preparano durante le feste, sia di Natale che di Pasqua.

Ingredienti : 600gr di farina 00,
                     50gr di lievito di birra fresco,
                     20gr di lievito chimico per dolci, in polvere,
                     200ml di latte fresco intiepidito,
                     200ml di olio di semi,
                     2 uova,
                     2 vanilline,
                     2 cucchiai di cacao amaro,
                     1 tazza di noci trittate,
                     1 cucchiaino raso di cannella in polvere.
per lo sciroppo : 4 bicchieri di zucchero semolato (850gr ),
                        3 bicchieri di acqua (600ml),
                    da 1/2 limone, il succo,
                        1 bicchierino di liquore all'arancia.
All'opera : Lasciate il lievito e le uova a tempratura ambiente per un' oretta. Stemperate il lievito nel latte intiepidito. Aggiungete l'olio di semi (io ho usato quello di girasole) e sbattete con la frusta. Aggiungete le uova e le vanilline continuando a sbattere per qualche minuto ancora. Tenete ca 50gr di farina da parte e aggiungete il resto gradatamente nell'impasto. Impastate fino ad ottenere un' impasto elastico. Dividete 1/3 dall'impasto, e ponetelo in un recipiente. Aggiungete il cacao settacciato, le noci trittate e la cannella e impastate. Copritelo con pellicola transparente e lasciatelo a riposare per mezz'oretta. Aggiungete il resto della farina ai 2/3 dell'impasto e lavoratelo per qualche minuto. Copritelo pure con pellicola trensparente e lasciatelo riposare per mezz'oretta. Dividete i due impasti di nuovo in due parti. Infarinate il piano di lavoro e con l mani, tirate l'impasto chiaro in una foglia ca 30x20cm e allo spessore di 1cm. Con l'impasto scuro formate un bastoncino alla lunghezza della foglia. Mettetelo sulla foglia e arrotolatela attorno, formando un bastoncino. Lavorate il bastoncino sul piano di lavoro, fino a diventare quasi il doppio in lunghezza. Con un coltello affilato a lama liscia, tagliatelo a pezzi di 1,5cm. Appiatiteli tra le vostre mani e appogiateli su una teglia da forno. Non è necessario imburrare la teglia, perche l'impasto contiene già parecchio olio e non si attacca durante la cottura. Ripetete con il resto degli impasti. Preriscaldate il forno ai 180°C. Nel frattempo, preparate lo sciroppo : mettete tutti gli ingredienti in un pentolino, portate ad ebollizione e lasciate cuocere per 8 minuti. Lo sciroppo deve risultare abbastanza fluido. Tenetelo caldo. Infornate i roxakia e cuoceteli per 20-25 minuti, fino a dorare. Sfornateli e versateci subito lo sciroppo caldo. Lasciateli stare per almeno un paio di ore, per poter assorbire lo sciroppo uniformemente. Si conservano per parecchi giorni, anche fuori frigo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου