Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Νέο θρίλερ για την Ελλάδα στο Eurogroup

  Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας  υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας Φωτογραφία αρχείου
Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο Eurοgroup, για την Ελλάδα για την εκταμίευση της πολυσυζητημένης δόσης, τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, η συνεδρίαση διεκόπη για να ξεκινήσουν διμερείς επαφές, ώστε σύμφωνα με όσα είπε ευρωπαίος αξιωματούχος να γίνουν νέοι υπολογισμοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιουνκέρ κάλεσε σε διαβουλεύσεις την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε, ώστε να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας και να υπάρξει κατ' αρχήν απόφαση κατά τη συνέχεια της συνεδρίασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυρία Λαγκάρντ επιμένει στο «κούρεμα» του χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κύριος Σόιμπλε αρνείται σθεναρά, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup διαμηνύει ότι η συνεδρίαση δεν θα τελειώσει αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Η κ. Λαγκάρντ επιμένει σθεναρά στη θέση του ΔΝΤ, πως το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο και για να γίνει αυτή θα πρέπει τα μέτρα που θα ληφθούν απόψε να είναι ισοδύναμα με 20 μονάδες του ΑΕΠ ή 40 δισ. ευρώ. Οταν επιτευχθεί αυτό, τότε και το ΔΝΤ από την πλευρά θα επιδιώξει να μετακινηθεί ελαφρώς από τη θέση του αποδεχόμενο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να υποχωρήσει στο 124-125% του ΑΕΠ το 2020 από το 120% που ζητούσε μέχρι τώρα.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά από τις χώρες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο λύσεων που θα μειώνει δραστικά το ελληνικό χρέος.
Οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με το ΔΝΤ, εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF, την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και την παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να σταθούν περισσότερο γενναιόδωροι, από ότι προβλέπεται, στη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσα θετικές αντιδράσεις, αφού είναι ένα θέμα που αφορά τους «27» και όχι τους «17» της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο Γερμανικό Πρακτορείο, επιτυγχάνεται πρόοδος «αργά αλλά σταθερά», χωρίς να διευκρινίσει προς ποια λύση κατατείνει το Eurogroup.
Στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός από το πρωί είναι σε συνεχείς συσκέψεις και βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Υπουργό Οικονομικών όσο και με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Εύαγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι σήμερα θα βγει απόφαση από το Eurogroup.
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις «φήμες» περί δήθεν μηνύματος του Πρωθυπουργού στο Eurogroup, που δημοσιεύτηκαν από ιστότοπους στην Ελλάδα και αναδημοσιεύτηκαν από ορισμένα διεθνή Μέσα. «Πολλοί καλοθελητές βάζουν στο στόμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών λόγια που δεν έχουν ποτέ ειπωθεί, σε τέτοιες κρίσιμες ώρες πρέπει ο καθένας να προσέχει τι λέει και τι γράφει.» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger