Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Υπερκέρδη από την οδύνη του λαού

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας δίνει νέες ευκαιρίες για κέρδη στους επιχειρηματίες των δυο κλάδων
Με ένα σχέδιο «άλωσης» της δημόσιας υγειονομικής υποδομής, οι επιχειρηματίες του τουρισμού και της Υγείας ελπίζουν να μετατρέψουν την κρίση για το λαό σε «ευκαιρία» για τους ίδιους, για να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων και ανέργων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, των μικρών αγροτών. Μελέτη για τον ιατρικό τουρισμό που παρουσιάστηκε χτες από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), ορίζει ως ρεαλιστικό στόχο την έλευση 100.000 ασθενών το χρόνο, που θα δαπανούν κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ, ποσό που επιμερίζεται σε 3.000 ευρώ σε ιατρικά έξοδα και 1.000 ευρώ σε ξενοδοχειακά και συναφή, κάτι που σημαίνει 300 εκατ. ευρώ για τους ιδιώτες της Υγείας και 100 εκατ. ευρώ για του τουρισμού. Ωστόσο, εκτιμάται ότι σε 10 χρόνια, υπό προϋποθέσεις και «αν χρησιμοποιηθεί σωστά η υποδομή του ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ, μπορεί να τεθεί στόχος πενταπλάσιος, δηλαδή 2 δισ. ευρώ το χρόνο».

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν αρκούν οι 4-5 μεγάλες ιδιωτικές μονάδες. Οπότε χρειάζονται και οι υποδομές του δημόσιου τομέα, όπου η μελέτη αναφέρει ότι «το θεσμικό πλαίσιο και οι εργασιακές σχέσεις είναι δύσκαμπτα». Παρ' όλα αυτά, δίνεται η «λύση»: «Για το δημόσιο τομέα, απαιτούνται σημαντικές θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές, αλλά και επενδύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών (κτιριακών, ξενοδοχειακών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού) προκειμένου αυτές να καταστούν αξιόπιστες και εν συνεχεία ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Ενδεχομένως αυτό μπορεί να γίνει για συγκεκριμένες μονάδες μέσω εκμίσθωσης υποδομών σε ιδιώτες ή μέσω ΣΔΙΤ».
Δε χρειάζεται πολύ μυαλό για να κατανοηθεί ότι στόχος είναι να λεηλατηθεί η δημόσια υποδομή Υγείας, με ένα μεγάλο μέρος του φτωχού λαού να αποκλείεται συνειδητά, προκειμένου τη θέση του να πάρουν οι καλοπληρωτές ασθενείς του εξωτερικού.
Προτείνονται μάλιστα και 6 πιλοτικά προγράμματα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε ξένους επισκέπτες σε Λασίθι, Ρόδο, Σαντορίνη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία! Οι τομείς οι οποίοι κρίνεται ότι μπορούν να αποδώσουν, είναι: Αιμοκάθαρση. Αποκατάσταση - αποθεραπεία. Τεχνητή αναπαραγωγή. Ιαματικά λουτρά. Εξειδικευμένες θεραπείες σε Τριτοβάθμια Νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger