Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ Σύσκεψη για την κλιμάκωση της πάλης

Μετά τη χτεσινή σύσκεψη ακολούθησε αγωνιστική παρέμβαση στον Οίκο Ναύτη
Η καλύτερη οργάνωση και συσπείρωση για να μπουν περισσότερες ναυτεργατικές δυνάμεις σε κίνηση, επιστρατεύοντας πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες ενάντια στις ανατροπές στο σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων που επιδιώκουν εφοπλιστές - κυβέρνηση, ήταν το επίκεντρο της συζήτησης στη μαζική σύσκεψη που διοργανώθηκε χτες το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών. Βασικό συμπέρασμα ήταν ότι σε αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται σε κάθε τόπο δουλειάς, μέσα και έξω από τα καράβια, στα στέκια των ανέργων, να μπαίνει το ζήτημα «τι κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα» για να αναδεικνύεται μπροστά στα μάτια και των εργατών της θάλασσας, η ανάγκη της ανασύνταξης του συνδικαλιστικού, εργατικού κινήματος με μέτωπο την πολιτική των εφοπλιστών, των μονοπωλίων, με αγώνες επιθετικούς, που θα βάζουν στο επίκεντρο το ζήτημα της εξουσίας.
Αποφασίστηκε τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών να αναλάβουν με συγκεκριμένα οργανωτικά μέτρα, να μεταφέρουν το αγωνιστικό μήνυμα σε όλο τον κλάδο, με συνεχή παρουσία στα καράβια, όπου βρίσκονται οι ναυτεργάτες.

Το ποιοτικό βήμα που πρέπει να γίνει στη δουλειά των ταξικών δυνάμεων στους ναυτεργάτες, επιβάλλεται από τις ίδιες τις εξελίξεις, τις οποίες παρουσίασε εισηγητικά ο α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Θ. Ευαγγελάκης. Ηδη οι ναυτεργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ραγδαία υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την αύξηση κατά 2 χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση κατά 15% των αποδοχών τους στα επιβατηγά πλοία και τη διαγραφή από την οργανική σύνθεση αυτής της κατηγορίας πλοίων 4.500 ναυτεργατών των γενικών υπηρεσιών, για να δουλεύουν ανασφάλιστοι και χαμηλόμισθοι ή να πεταχτούν στην ανεργία, τον ψευδεπίγραφο «κοινωνικό διάλογο» του υπουργείου Ναυτιλίας με βάση τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας, που προδιαγράφει το ξεχαρβάλωμα θεμελιακών ναυτεργατικών δικαιωμάτων, των ΣΣΕ κ.ά.
Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων) Γ. Αντωνόπουλος, «εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει και "ξηλώνουν" μαγείρους με συγκροτημένα δικαιώματα από την οργανική σύνθεση».
Παρέμβαση στον Οίκο Ναύτη
Ακολούθησε πορεία των ναυτεργατών και παρέμβαση στον Οίκο Ναύτη, καταγγέλλοντας τη μείωση κατά 75% (από 20 εκατ. ευρώ στα 5) στη χρηματοδότηση του Ταμείου, ότι δεν έχει καθοριστεί αν και πότε θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω Χριστουγέννων στους άνεργους ναυτεργάτες και ότι ασφαλισμένοι περιμένουν από τον Ιούνη να πάρουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν για την αγορά φαρμάκων. Παράλληλα κατέθεσαν την ανοιχτή επιστολή (βλέπε ένθετο) της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών για άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων.
Μεταξύ άλλων ζητούν «να δοθεί τώρα σε όλους τους άνεργους, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ποσό 1.500 ευρώ από το Kεφάλαιο Ανεργίας Ασθενείας Ναυτικών (ΚΑΑΝ). Να εξασφαλισθεί άμεσα δωρεάν σίτιση των ανέργων από την Εστία Ναυτικών, να αξιοποιηθεί η υποδομή της και να ενισχυθεί οικονομικά με πρόσθετους πόρους». Ακόμα ζητούν:
  • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
  • Πλήρη απαλλαγή των ανέργων από τη φορολογία για εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ).
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger