Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Κοινές τουριστικές δράσεις στις Σποράδες

Η ανάδειξη των επιμέρους γαστρονομικών και πολιτιστικών στοιχείων των νησιών των Βορείων Σποράδων τίθεται στο επίκεντρο των κοινών πρωτοβουλιών δράσης που προγραμματίζονται για πρώτη φορά, σε όλα τα πεδία, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού χώρου.Οι παραδοσιακές γεύσεις, το περιβάλλον και ο αγροτουρισμός εντάσσονται στην ίδια ενότητα, που αποσκοπεί στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών του κάθε νησιού, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και φόντο την συνεργασία και ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών. Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στην πρόσφατη συνάντηση των αντιπροσωπειών της Σκιάθου, της Σκοπέλου, της Αλοννήσου και της Σκύρου, που έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Πολύ χρήσιμα συμπεράσματα εξήχθησαν στην πρώτη συνάντηση όπου συμμετείχαν οι Δήμαρχοι, οι πρόεδροι των Επιτροπών Τουριστικής Προβολής και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων των νησιών. Στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μέσω Skype περί τα τέλη Νοεμβρίου, θα συζητηθούν επιμέρους θέματα της συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ των νησιών, σε όλους τους τομείς. Σε ότι αφορά ειδικότερα τον τουρισμό, βασική επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν επιμέρους δράσεις στο κάθε νησί, με βάση την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Στο πεδίο αυτό εγγράφονται διάφορες μορφές τουρισμού, συμπεριλαμβανομένου του γαστρονομικού. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής της Αλοννήσου, Ζαφειρούλα Αναγνώστου «ο γαστρονομικός τουρισμός συνδέεται με όλα τα προαναφερθέντα, διότι ο εν δυνάμει επισκέπτης των νησιών συνδυάζει τις διακοπές του με την διατροφή και γι’ αυτό τον λόγο θα εξειδικευτούμε σε ορισμένα προϊόντα τα οποία παράγονται στο κάθε νησί και θα τα προβάλουμε κατ’ αρχήν σε πρώτο στάδιο. Σε δεύτερο στάδιο, η ανάπτυξη μπορεί να συνδυαστεί και με τον αγροτουρισμό, που έχει σχέση με καταλύματα τα οποία υιοθετούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον».
Βασικό ζητούμενο είναι επίσης η αξιοποίηση των δύο αεροδρομίων Σκιάθου και Σκύρου, ως βασικές πύλες εισόδου των Βορείων Σποράδων, η συνεργασία των Συλλόγων των νησιών, η κοινή συμμετοχή των τεσσάρων νησιών σε εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού και κυρίως η συνεργασία φορέων, σε επίπεδο Περιφέρειας και Επιμελητηρίων. Δύο ακόμη σημαντικά επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν είναι η προώθηση του Island Hoping, της επίσκεψης των τουριστών σε κάθε νησί και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με βασικό ζητούμενο την αύξηση των δρομολογίων της Ναυτιλιακής Εταιρίας Σκύρου, προς τα νησιά, ειδικά το Σεπτέμβριο.
«Χαράσσουμε μια τουριστική πολιτική η οποία θα πρέπει να υποστηριχτεί και από τους φορείς της Αλοννήσου και των νησιών γενικότερα», υπογραμμίζει η κ. Αναγνώστου, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι κοινό ζητούμενο η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη του κάθε νησιού και στην διεύρυνση της σεζόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger