Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ Να κερνά το κράτος και να πίνουν οι ιδιώτες...

Κριτική στις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά από σκοπιά ανάποδη προς αυτή των λαϊκών συμφερόντων, ασκεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στο ότι δεν πάρθηκε απόφαση που να καθιστά βιώσιμο το χρέος, δηλαδή απόφαση για «κούρεμά», ούτε δρομολογήθηκαν μέτρα υποδαύλισης της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Ενδεικτικό ως προς το ποιος ωφελείται απ' την πρόταση διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η κριτική που ασκεί (σε non paper) στην πρόβλεψη για δέσμευση υπέρ του χρέους των επιπλέον δημόσιων πόρων, τους οποίους ο ίδιος θα ήθελε στη διάθεση των μονοπωλιακών ομίλων ή όπως συγκεκριμένα το θέτει για τη «χρηματοδότηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων».
Επιπλέον, βγαίνει στα κεραμίδια για το γεγονός ότι «το σύνολο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 4,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα θα κατευθύνεται εξολοκλήρου στους δανειστές» και όχι, μεταξύ άλλων, για τη «δημόσια χρηματοδότηση της ανάπτυξης», αξιώνοντας να απολαύσουν κι άλλα τμήματα του κεφαλαίου κομμάτι της - κλεμμένης απ' τον λαό - πίτας.

Μια ακόμα απόδειξη του ότι η πρότασή του οδηγεί από άλλο δρόμο στο ίδιο αποτέλεσμα για το λαό, παρέχει και η κριτική που ασκεί στο ότι «η δημόσια περιουσία οδηγείται κατά οικονομικά απαράδεκτο τρόπο σε ξεπούλημα υπέρ των δανειστών» αντί, όπως προτείνει, «να αξιοποιηθεί ως αναπτυξιακό εργαλείο και πηγή σταθερών δημόσιων εισόδων που μεταξύ άλλων θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το χρέος»!
Σε ό,τι αφορά το Eurogroup, μέμφεται την κυβέρνηση ότι «αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα και αναξιοπρεπώς όλες τις επιπλέον απαιτήσεις των δανειστών» και «παρακολούθησε επίσης με ένοχη σιωπή τη διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικής κυβέρνησης». Ουσιαστικά, πλασάρει τον εαυτό του σαν ικανότερο διαπραγματευτή, χωρίς να αποφεύγει τις αντιφάσεις, καθώς ό ίδιος λέει ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν «στόχο να συνεχιστεί ακριβώς η ίδια πολιτική λιτότητας και ύφεσης»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger