Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Επιστροφή στα κτήματα και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων

Στην κατεύθυνση της πρωτογενούς παραγωγής στρέφεται όλο και πιο έντονα το ενδιαφέρον των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να ασχολούνται πλέον συστηματικά με τα κτήματά τους, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εγκαταλειμμένα κατά το παρελθόν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου
Λόγω της κρίσης αλλά και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων που προέρχονται από τον τουρισμό, έχει πλέον διαμορφωθεί νέα δεδομένα και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων, κυρίως δε στην Σκιάθο, όπου αυτή την στιγμή, το σύνολο του ντόπιου πληθυσμού, ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία, έχει στραφεί στην συγκομιδή των ελαιών. Η εξασφάλιση ικανής ποσότητας λαδιού, είναι το βασικό ζητούμενο προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες της κάθε οικογένειας, ενώ παράλληλα, αρκετοί ντόπιοι προσανατολίζονται πλέον σταθερά στην κατεύθυνση της συστηματικής καλλιέργειας και εποχικών λαχανικών.


Ο πρωτογενής παράγοντας που είχε ατονήσει τις τελευταίες δεκαετίες λόγω ραγδαίας ανόδου του τουρισμού, επανέρχεται δυναμικά πλέον στο προσκήνιο, καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό από όλους ότι η επιστροφή στην γη και την φύση, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την καθημερινότητα δεκάδων νοικοκυριών. Κατά παρέες, πλέον, οι Σκιαθίτες συλλέγουν τις ελιές από τα κτήματά τους, είτε προσφέρουν χέρι βοηθείας σε άλλους, με αντάλλαγμα την ποσότητα του λαδιού που θα καλύψει τις ετήσιες διατροφικές τους ανάγκες. Ομοίως οι Σκοπελίτες, αλλά και οι Αλοννησιώτες, φροντίζουν επιμελώς την συγκέντρωση και της φετινής σοδειάς του ελαιοκάρπου, για τους ίδιους αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους.
«Είναι κρίμα να έχουμε δικό μας λάδι και να το αγοράζουμε από το μάρκετ» αναφέρουν χαρακτηριστικά κάτοικοι της Σκιάθου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κρίση έγινε η αφορμή για να έλθουν και πάλι σε επαφή με την φύση, καλλιεργώντας τα πατρογονικά κτήματα. Όπως υπογραμμίζουν μάλιστα ειδήμονες πάνω στο θέμα αγροτική οικονομία, είναι πολύ σημαντικό και τα εστιατόρια του νησιού να χρησιμοποιούν ντόπια προϊόντα, προβάλλοντάς τα αναλόγως, στους επισκέπτες της καλοκαιρινής σεζόν.
Υπέρ της ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής τάσσεται και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Σκιάθου, Αθανάσιος Ζλατούδης, ο οποίος προέτρεψε μάλιστα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, αρκετούς επαγγελματίες του νησιού. Όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά «έχουμε γεννηθεί σ’ ένα ευλογημένο τόπο και έχουμε χρέος απέναντι στους προγόνους μας να καλλιεργούμε την γη που μας έδωσαν. Από την άλλη πλευρά, προσθέτει ο ίδιος, αν το δούμε καθαρά επιχειρηματικά, θα πρέπει ότι μας δίνεται απλόχερα από την φύση στην Σκιάθο, να το αξιοποιούμε ως συγκριτικό πλεονέκτημα για διασφάλιση της ταυτότητας του τουριστικού προϊόντος, διότι η γαστρονομία, προσθέτει ο ίδιος, παίζει σημαντικότατο ρόλο πάνω σε αυτό».
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η γειτονική Σκόπελος, όπου οι ντόπιοι παραδοσιακά πλέον, συλλέγουν τις ελιές από τα κτήματά τους, για λόγους οικιακής οικονομίας, αλλά και διότι επιθυμούν να απολαμβάνουν τους καρπούς της δικής τους γης. Ένα σημείο που απασχολεί, ωστόσο, τους ελαιοπαραγωγούς, είναι η διάθεση του λαδιού, προκειμένου να ενισχυθεί το οικογενειακό εισόδημα και η τοπική οικονομία κατ’ επέκταση. Όπως επισημαίνει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου Γιάννης Τραχανάς «όταν ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν και τυποποιητήριο, θα μπορέσουμε να διαθέσουμε στην τουριστική κατανάλωση το δικό μας λάδι, ενισχύοντας την τοπική οικονομία, αλλά και την αγροτική παραγωγή του νησιού ταυτόχρονα».


Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger