Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Οι Ιρανοί κόβουν τις εισαγωγές για να αντέξουν τα δυτικά μέτρα

Οι Ιρανοί κόβουν τις εισαγωγές για να αντέξουν τα δυτικά μέτρα
ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΕΣ ΤΕΛΟΣ

Η ιρανική κυβέρνηση, την ώρα που φανερώνονται καθημερινά, πλέον, οι επιπτώσεις στον πολίτη από τις δυτικές κυρώσεις και ενώ τα "πετροδολάρια" από το ιρανικό πετρέλαιο φθίνουν διαρκώς, ανέφερε σήμερα ότι "με σκοπό την εξοικονόμηση του συναλλάγματος σταματούν οι εισαγωγές μη- ουσιωδών αγαθών".

Συνέστησε, για τον ίδιο λόγο, στους πολίτες "να μειώσουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων και αυτοκινήτων, κατασκευασμένων στην αλλοδαπή". Περαιτέρω, "σε 10 κατηγορίες" υποδιαιρέθηκαν οι εισαγωγές αγαθών με απόφαση της κυβέρνησης στην Τεχεράνη--"αναλόγως της σπουδαιότητας" αυτών.
Μέχρι και το 2011, το Ιράν εισήγαγε αγαθά αξίας τουλάχιστον 50 δισ.δολαρίων, ετησίως, λένε τα επίσημα στοιχεία.
Στους εισαγωγείς και κατ'εξοχήν αυτούς των ιατρικών ειδών, εφεξής η κυβέρνηση θα προμηθεύει ποσότητες δολαρίων ΗΠΑ σε προνομιακή γιαυτούς ισοτιμία ώστε να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους, ανακοινώνεται επίσημα ταυτοχρόνως.
"Το χαρτί για το κάπνισμα, οι χάρτινες ταπετσαρίες, τα κινητά, οι βαλίτσες, τα αυτοκίνητα, η ένδυση υπήχθησαν σε δύο ξεχωριστές απ αυτές τις 10 κατηγορίες", μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ISNA.
Στο μεταξύ, το ιρανικό ριάλ διολισθαίνει απότομα, έναντι του αμερικανικού δολαρίου : η σημερινή ισοτιμία είναι "34 χιλιάδες προς ένα"--κατώτερη και του ημίσεος της περυσινής τέτοια εποχή.
Η ισοτιμία αυτή είναι που καθορίζει προς το παρόν το ύψος του 'τζίρου' στην εμπορική αγορά, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν στην κυβέρνηση σχέδιο για επιβολή αυξημένου ΦΠΑ για κάποια είδη καταναλωτικών αγαθών, εκτιμά το Ρόιτερς
Το κατα κεφαλήν εισόδημα στο Ιράν εκτιμήθηκε προσφάτως από το ΔΝΤ στα 6.400 δολάρια ετησίως, δηλαδή δεν λογίζεται υψηλό.
Μόνον στα αστικά κέντρα η μεσαία τάξη μπορούσε να προμηθεύεται πολυτελή καταναλωτικά αγαθά μέχρι πρότινος--όπως τα γαλλικά οχήματα 'Πεζό', τα ηλεκτρονικά είδη που κατασκευάζουν οι 'Σάμσουνγκ'-'Σόνι'.
Τέλη '11, το Ιράν πάλι κατά το ΔΝΤ διέθετε συναλλαγματικά αποθέματα 106 δισ.δολαρίων. Τώρα, η Κεντρική τράπεζα στην Τεχεράνη "ελάχιστο συνάλλαγμα εκταμιεύει", ενώ κρατά μυστικό πλέον το τωρινό ύψος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger