Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις τρόικας - Μανιτάκη

Η τρόικα εμμένει σε απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων

Eμπλοκή υπήρξε στις διαπραγματεύσεις του Αντώνη Μανιτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην απαίτησή τους για απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου.
Κατά την αποχώρησή του ο κ. Μανιτάκης δήλωσε προς τους δημοσιογράφους «κάντε λίγο υπομονή, τα πράγματα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή». Στην ερώτηση «τελικά θα προτιμήσετε μειώσεις μισθών, αντί για απολύσεις;», απάντησε «προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό να υπάρξει αύριο νέα συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση μεταξύ της τρόικας και των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Εργασίας Γ. Βρούτση.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων όσον αφορά στο ύψος του πακέτου μέτρων. Όπως ανέφεραν, συγκεκριμένα η τρόικα επιμένει ότι απαιτείται η λήψη μέτρων ύψους 9,2 δισ. ευρώ για το 2013 ενώ το υπουργείο υποστηρίζει ότι το πακέτο πρέπει να κλείσει στα 7,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού [Βλέπε άρθρο] .
Στο μέτωπο των εργασιακών, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, με σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» αφού επανέλαβε ότι είμαστε στο μέσον της διαπραγμάτευσης, ξεκαθάρισε ότι δεν κινδυνεύουν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση ούτε να διαψεύσει, αλλά ούτε και να επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξει κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ παραμένει «σκαλοπάτι» για την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να μειωθεί έως «το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής», ενώ υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται το ζήτημα των μειωμένων αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το μειωμένο διάστημα προειδοποίησης.
O κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι όσον τις περικοπές στις συντάξεις, «όλα ξεκινούν από το σκαλοπάτι των 1.000 ευρώ», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα θιγούν οι συντάξεις του ΟΓΑ προσθέτονυας πάντως ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το θέμα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη. Τέλος, χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτο» το 40ωρο όσον αφορά στην εβδομαδιαία εργασία.
ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα πιο εφιαλτικό το μέλλον για τους εργαζόμενους
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει ένα «ακόμα πιο εφιαλτικό μέλλον» για τους εργαζόμενους με «μισθούς πείνας και εξαντλητικά ωράρια».
«Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια κυβέρνηση που προωθεί την πιο σκληρή αντεργατική πολιτική», επισημαίνει η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας ότι μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι η στήριξη μιας εναλλακτικής στρατηγικής με άξονες τη φορολόγηση του πλούτου και την ενίσχυση της εργασίας.
Χρυσή Αυγή: Μεταμορφώνουν τους Έλληνες σε Κινέζους
«Η τρόικα σκοπεύει να μεταμορφώσει τους Έλληνες σε... κινέζους, που εργάζονται 12ωρο για μία κούπα ρύζι. Με αυτή τη θλιβερή τους πολιτική βύθισαν την οικονομία μας στην ύφεση και δημιούργησαν 1,5 εκατομμύριο ανέργους», σχολίασε η Χρυσή Αυγή.
Σε πανεργατικό ξεσηκωμό καλεί το ΚΚΕ
Σε πανεργατικό ξεσηκωμό «κατά της δικτατορίας των μονοπωλίων», καλεί από την πλευρά του το ΚΚΕ με αφορμή τα επικείμενα μέτρα όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις. «Ποιος εργαζόμενος θα αποδεχτεί να ζήσει αυτός και τα παιδιά του σε ένα εργασιακό καθεστώς 13 ωρών ελαστικής, προσωρινής δουλειάς, εξαήμερης εργασίας, με μισθούς 300 – 500 ευρώ χωρίς ασφάλιση και με σύνταξη εξαθλίωσης μετά τα 70;», διερωτάται το Κομμουνιστικό Κόμμα, προσθέτοντας ότι «αυτά προωθούν μεθοδευμένα η κυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε. γιατί αυτά είναι αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger