Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ένα μποστάνι στο σπίτι σας !


Από την Αθηνά Δρογγίτη

Τα μπαλκόνια γεμίζουν από μικρούς κήπους με βρώσιμα και αρωματικά φυτά, ενώ η αγροτική ζωή προβάλλει ως ο απόλυτος τρόπος ζωής για την αντιμετώπιση της κρίσης μισθώνοντας αγροτεμάχια και αναζητώντας νέες εναλλακτικές καλλιέργειες.


Κitchen Gardening

Ή αλλιώς ένα μποστάνι στο μπαλκόνι σας. Όλο και περισσότεροι προτιμούν να μεταφέρουν στην κατσαρόλα τους αυτά που πολύ απλά έχουν καλλιεργήσει οι ίδιοι σε μια γωνία στο μπαλκόνι τους! Η μόνη προϋπόθεση είναι ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι μακριά, όσο είναι δυνατόν, από δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας. Θα χρειαστείτε πλαστικές ζαρντινιέρες με βάθος 25 - 30 cm, καθώς επίσης και γλάστρες διαμέτρου 25 - 30 cm για κάποια βαθύρριζα φυτά.. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι δοχείο σας περισσεύει, όπως το παλιό κουτάκι του καφέ, το πλαστικό μπουκάλι του αναψυκτικού, κουβάδες, ένα καφάσι, ακόμη και την χαλασμένη κρεμαστή παπουτσοθήκη σας. Χώμα θα βρείτε από 2 ευρώ και σπόρους από δωρεάν έως 1-1,20 το φακελάκι. Ξεκινήστε επιλέγοντας τα είδη ανάλογα με τις διατροφικές σας προτιμήσεις. Mια πρόταση είναι μια ποικιλία από σαλάτες όπως μαρούλια, ραπανάκια, πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια και ρόκα που γίνονται εύκολα. Φροντίστε να τοποθετήσετε κάθε είδος σε διαφορετικό χώρο, ακολουθώντας μια καθαρή γραμμική διάταξη, μειώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό μεταξύ των φυτών. Aν πρόκειται να ομαδοποιήσετε διαφορετικού είδους φυτά, επιλέξτε ανάμεσα σε είδη που έχουν παρεμφερείς ανάγκες για νερό και φως. Τοποθετήστε μπροστά τα πιο διακοσμητικά και χαμηλά είδη, όπως το φασκόμηλο, με ενδιαφέρον χρώμα φυλλώματος.



Τι μπορούμε να φυτέψουμε και που;

• Ηλιαζόμενη θέση (τουλάχιστον 6 ώρες έκθεση στον ήλιο κατά μέσο όρο την άνοιξη, π.χ. ταράτσα, κήπος ανατολικός, βεράντα ανατολική): όλα τα κηπευτικά π.χ. ντομάτα, μελιτζάνα, μαρούλι, κρεμμύδι -με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ισχυρό άνεμο- και όλα τα αρωματικά φυτά.
• Σκιερή θέση (λιγότερες από 4 ώρες ηλιοφάνεια την άνοιξη κατά μέσο όρο π.χ. αίθριο ανάμεσα σε δυο πολυκατοικίες, κήπος πίσω από το σπίτι, μπαλκόνι κάτω από πλατύφυλλα δένδρα): βολβούς όπως κρεμμύδια, καρότα, ραπανάκια και αρωματικά όπως δυόσμος, μέντα.
Τips
• Tα κολοκυθάκια και τα αγγούρια μπορούν να καλλιεργηθούν σε μεγάλα φυτοδοχεία ή σε βαρέλια.
• Tα αρωματικά χόρτα (π.χ. φασκόμηλο, θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, κρεμμυδάκια) είναι σίγουρη και εύκολη λύση.
• Ο βασιλικός, ο δυόσμος, η μέντα, ο άνηθος και ο μαϊντανός έχουν ανάγκη περισσότερο νερό.
Λεπτομέρεια: στα σημεία που έχετε επιλέξει να καλλιεργείτε λαχανικά το καλοκαίρι, το χειμώνα μπορείτε να φυτέψετε χειμωνιάτικους και ανοιξιάτικους βολβούς!
Για ένα κομμάτι γη…
Με 5 μόλις ευρώ, άνεργοι, νέοι έως 35 ετών, αγρότες, πτυχιούχοι Γεωτεχνικής Σχολής μπορούν να μισθώσουν - από 5 έως και 25 χρόνια - 5 στρέμματα για γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας. Κάθε Πέμπτη αναρτώνται τα σχετικά αγροτεμάχια προς μίσθωση στο διαδικτυακό σύστημα υποβολής αιτήσεων www.opekepe.gr. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Πρωταθλήτριες» καλλιέργειες
Νέες, δυναμικές εναλλακτικές καλλιέργειες δίνουν την ευκαιρία σε όποιον το επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη γη. Οι δέκα πιο περιζήτητες εναλλακτικές καλλιέργειες είναι:
1. Το ιπποφαές
2. Το μύρτιλλο
3. Το ρόδι
4. Το βατόμουρο
5. Η μαύρη τρούφα
6. Η σαλιγκαροτροφία
7. Η αλόη βέρα
8. Το ράσμπερι
9. Η αρωνία
10. Tα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά (τσάι του βουνού, χαμομήλι, φασκόμηλο, μέντα, κύμινο, γλυκάνισος, η λεβάντα, χαμομήλι, βάλσαμο, ρίγανη και βαλεριάνα)
Σεμινάρια πραγματοποιούνται από το.Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών στο Κτήμα Συγγρού, Κηφισίας 182, τηλ. 210-8011146.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger