Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Όχι στις νέες ολέθριες αναδιαρθρώσεις στην ελληνική ακτοπλοΐα

  Η Κομματική  Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ καταγγέλλει την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ  και την  Ε.Ε., που κοντά στην καταιγίδα των εξοντωτικών αντιλαϊκών μέτρων που αποφασίζουν και εφαρμόζουν καθημερινά σε όφελος των μονοπωλίων, σχεδιάζουν τώρα, από κοινού με τους εφοπλιστές, ολέθριες, για τους νησιώτες και τους ναυτεργάτες, αναδιαρθρώσεις της   ελληνικής ακτοπλοΐας.
 Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν διαψευστήκαν, στα χέρια του.........
υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, βρίσκεται μελέτη με τίτλο «Σχέδιο Δράσης για την Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Ακτοπλοΐας» σύμφωνα με την οποία προβλέπεται:

  - Ως κεντρική κατεύθυνση, ο  αναπροσδιορισμός  δρομολογίων από το μηδέν, από και προς τους λιμένες της χώρας και την πλήρη εφαρμογή (κατόπιν σχετικής μελέτης) του συστήματος hub & spokeσύμφωνα με το οποίο  θα χρησιμοποιούνται κάποια λιμάνια ως κομβικά, που θα εξυπηρετούνται από κύριες γραμμές και τα υπόλοιπα, που χαρακτηρίζονται ως περιμετρικά, θα εξυπηρετούνται από τοπικές γραμμές. Δηλαδή, για να πάει κάποιος στις Κυκλάδες θα πρέπει να ταξιδέψει π.χ. στην Σύρο και από εκεί με άλλο πλοίο να φθάσει στον τελικό προορισμό του.

- Η κατάργηση των όποιων υφιστάμενων περιορισμών που αυξάνουν το κόστος  λειτουργίας της ακτοπλοΐας,  που συνδέονται όμως πλήρως με την ασφάλεια των πλόων. Τέτοιοι είναι η απαίτηση κατοχής πιστοποιητικού ελληνομάθειας για το προσωπικό που δεν είναι Έλληνες, οι συνθέσεις “safe manning” (ασφαλούς στελέχωσης) για κάθε  πλοίο, ανάλογα με το δρομολόγιο και  τα χαρακτηριστικά του πλοίου καθώς και τα σωστικά μέσα του.. Όλα αυτά  δηλαδή που οι εφοπλιστές θεωρούν κόστος.

-Η  πλήρης απελευθέρωση των ήδη πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. (Κρατικό ναυλολόγιο θα ισχύει, στο βαθμό που θα ισχύει, μόνο για τις επιδοτούμενες γραμμές).

             - Η οριστική κατάργηση κάθε περιορισμού  στο όριο ηλικίας των πλοίων της ακτοπλοΐας, αυξάνοντας έτσι δραματικά τους κινδύνους που ήδη υπάρχουν να θρηνήσουμε νέα θύματα στο βωμό του εφοπλιστικών συμφερόντων

             - Μια σειρά άλλα ζητήματα,  όπως εργασιακά, αναχρηματοδοτήσεις, ρυθμίσεις δανείων, ανατροπή και αυτού ακόμα του ισχύοντος θεσμικού και φορολογικού πλαισίου,  σε όφελος των εφοπλιστών

Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων EBE και τωναγροτώn να συντονίσουν την δράση τους  ενάντια σ’αυτές τις πολιτικές , που στην κυριολεξία  καταδικάζουν τα νησιά μας  σε αργό θάνατο, να απαιτήσουν  να σταματήσουν αυτές οι μεθοδεύσεις και να εξασφαλισθούν ανθρώπινες , σύγχρονες, ασφαλείς, τακτικές και με χαμηλό εισιτήριο ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Ταυτόχρονα, η Κομματική Επιτροπή  σημειώνει ότι είναι επίκαιρη όσο ποτέ η θέση που προβάλλει το ΚΚΕ για Ενιαίο Δημόσιο Οργανισμό ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που θα αντιμετωπίζει τις μεταφορές ως κοινωνικό αγαθό υπηρετώντας τα συμφέροντα του λαού και όχι ως εμπόρευμα που υπηρετεί την κερδοφορία των εφοπλιστών.

Σ΄αυτή τη γραμμή πάλης και αντεπίθεσης καλούμε  να συνταχθούν, οι νησιώτες, οι ναυτεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι .
  
5/10/2012
                                                               Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger