Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Κ. Καρτάλης: Αδιανόητα αυστηρές οι απαιτήσεις της Τρόικας

Την ανάγκη για πολιτική λύση – στο επίπεδο της Ευρωπαικής Ενωσης - στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος υποστήριξε σε συνέντευξη ο πρ. Βουλευτής Κώστας Καρτάλης συμπληρώνοντας ότι οι απαιτήσεις του κλιμακίου της τρόικας προκαλούν καθώς ξεπερνούν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα ύφεση.


«Χωρίς ουσιαστική επιμήκυνση του προγράμματος, χωρίς νέο κούρεμα του χρέους μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πρότυπο δηλαδή της λύσης Ισπανίας, και χωρίς ρήτρα ύφεσης (δηλ. αντισταθμιστικά μέτρα για την κοινωνία αν βαθύνει περαιτέρω η ύφεση) η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Δυστυχώς το βαρέλι δεν έχει ακόμα πάτο.».
Ο Κ. Καρτάλης υποστήριξε αυτά που έρχονται στο φώς της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα αποτυπώνουν την κατάρρευση των θεσμών στην Ελλάδα και συμπλήρωσε «Μόνη λύση, που όμως θα πάρει χρόνο και θα χρειαστεί αποφασισμένες πολιτικές δυνάμεις, είναι η γενναία αναθεσμοποίηση της χώρας.


Χωρίς θεσμούς, τίποτα δεν λειτουργεί και ο πολίτης δεν εμπιστεύεται το Κράτος ή τη διοίκηση.» Για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ ο Κ. Καρτάλης ανέφερε ότι «Δυστυχώς έγιναν ατυχείς χειρισμοί την τελευταία διετία και υπάρχουν ευθύνες. Ο πολίτης που καλείται συνέχεια να κάνει θυσίες, πρέπει να βλέπει ότι το Κράτος διεκδικεί τα φορολογικά έσοδα από όλους όσοι μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό.
Τουλάχιστον ο κ. Βενιζέλος έστειλε τη λίστα στο Μαξίμου, ενώ θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι δεν την έχει ή ότι έχει καταστραφεί. Ετσι κανένας δεν μπορεί πια να κρυφθεί πίσω από τη (δήθεν) μη ύπαρξη της λίστας. Με λύπη μου παρατηρώ ότι ορισμένοι, και από το πολιτικό σύστημα και από τα ΜΜΕ, προσπαθούν, ακόμα και τώρα, να ακυρώσουν τη λίστα. Υποστηρίζουν ότι μπορεί και να προσθαφαιρέθηκαν ονόματα, άρα η λίστα δεν είναι αξιόπιστη και έτσι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Περιμένω λοιπόν από την Κυβέρνηση και τον κ. Στουρνάρα να ζητήσουν – χθες μάλιστα – αντίγραφο της λίστας από τη Γαλλία ώστε προχωρήσει ο καταλογισμός των φόρων σε βάρος αυτών που διέφυγαν τη φορολόγηση.»

Eσωστρέφεια στη Μαγνησία
Τέλος ο Κ. Καρτάλης εμφανίσθηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την εσωστρέφεια που παρουσιάζει η Μαγνησία, σημειώνοντας ότι απουσιάζει μία εκτενής συζήτηση για το μοντέλο και τις προτεραιότητες ανάπτυξης της Μαγνησίας στο διάστημα 2014-2020, δηλαδή στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης «Φοβάμαι ότι η Μαγνησία θα βρεθεί το ίδιο απροετοίμαστη το 2014, όπως βρέθηκε το 2009 για το τρέχον ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Βόλου έχει κάνει μία σοβαρή δουλειά, χρειάζεται να επεκταθεί για όλο το Νομό και να οδηγήσει και στην ωρίμανση τεχνικών έργων».


Παράλληλα επεσήμανε την τοπική αδράνεια αναφορικά με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την κατάταξη της Μαγνησίας στην 3η κλιματική ζώνη σε ότι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, δηλαδή μαζί με την Ηλεία, την Αττική και την Κορινθία (!), ενώ οι άλλοι Θεσσαλικοί νομοί – αλλά και η Αρκαδία - είναι στη 2η κλιματική ζώνη γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης. «Η κατάταξη αυτή είναι άδικη, ιδιαίτερα για την ορεινή Μαγνησία, και πιέζει ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger