Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΤΡΑ 9 ΔΙΣ ΤΟ 2013-"ΕΜΠΛΟΚΕΣ" ΚΑΙ ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ!

ΤΡΟΪΚΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΝΥΚΤΕΡΙΝΕΣ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣEIΣ!
Νέες συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμιση έχουν την Κυριακή οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, καθώς σταδιακά δείχνουν να «κλειδώνουν» μέτρα 9,2 δισ. ευρώ για το 2013, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται από εφέτος οι φοροαπαλλαγές.

Αυτήν την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση της τρόικας με τους Γ.Στουρνάρα και Αντ.Μανιτάκη, ενώ προηγήθηκε σύσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γ.Βρούτση. Πάντως, κατά τις πληροφορίες, ο Γ.Βρούτσης δεν έχει αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις. 
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το Σάββατο από τις συναντήσεις με τους κ.κ. Στουρνάρα και Βρούτση, καταργούνται αναδρομικά από εφέτος οι φοροαπαλλαγές, ενώ εάν δεν δοθεί η διετής επιμήκυνση, τα μέτρα που θα απαιτηθούν για τη διετία 2013-2014 θα ανέλθουν σε 18 δισ. ευρώ.
Αυτό τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, αποδίδοντας την αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αλλά και τα όποια άλλα μέτρα ληφθούν, επίσης αναδρομικά στο σκέλος των εσόδων, στη «μαύρη τρύπα», ύψους 1 δισ. ευρώ, που προέκυψε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον ΕΟΠΥΥ
Παράλληλα, φαίνεται ότι «κλειδώνουν» για το 2013 μέτρα 9,2 δισ. ευρώ, ενώ προστέθηκε και το «καυτό» ζήτημα της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που ζητεί η τρόικα να ψηφιστεί ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ.
Πριν την εκταμίευση της δόσης, την οποία το υπουργείο Οικονομικών, προσδιορίζει περίπου στις 15 Νοεμβρίου, πρέπει να έχουν ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, «άνοιξε» ουσιαστικά όλο των πακέτων των μέτρων, όπως είναι το δημοσιονομικό (τα μέτρα των 13,9 δισ. ευρώ για τη διετία), οι προαπαιτούμενες δράσεις βάσει του Μνημονίου, αλλά και οι νέες που προσέθεσε η τρόικα (εργασιακά), καθώς και το μακροοικονομικό σενάριο για το ύψος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα φαίνεται τώρα ότι πιστεύει πως η ύφεση για το 2013 θα είναι λίγο κάτω από το 5% της αρχικής της εκτίμησης, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ύφεση 3,8%.
ΣTO ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΜΙΣΘΟΙ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Σϋμφωνα με το κείμενο του σχεδίου μνημονίου που έχει αποστείλει η τρόικα στην ελληνική πλευρά για τα εργασιακά και αποκάλυψε το Σάββατο το Mega, αναφέρεται συγκεκριμένα στα σχέδια για κατώτατο μισθό, ωράριο εργασίας και αποζημιώσεις.
Το κείμενο, ειδικότερα, προβλέπει:
* Για τον κατώτατο μισθό: «Με το νέο πλαίσιο, ο κατώτατος βασικός μισθός, οι ωριμανσεις και τα οικογεναιακά επιδόματα, που ορίζει σήμερα η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, θα αντικατασταθούν σταδιακά από έναν μηχανισμό κατώτατου μισθού ο οποίος θα νονμοθετηθεί από την κυβέρνηση αφού γίνουν οι διαβουλευσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. αυτό το σύστημα του κατωτατου μισθού θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή από την πρώτη Απριλίου του 2013 και θα ολοκληρωθεί το Απρίλιο του 2015».
Προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασία και εξαήμερη εβδομαδα δουλειάς.
* Για το ωράριο εργασίας: «Μεγαλύτερη ευελιξία στην διευθέτηση των συνολικών ωρων εργασίας ανα εβδομάδα, που καλύπτει το μάξιμουμ των ημερών εργασίας, των ωρών εργασίας και τους περιορισμούς στις βάρδιες και στις άδειες».
* Σε ό,τι αφορά στη μείωση των αποζημιώσεων, υπάρχει μια ασάφης διατύπωση που μπορεί να ερμηνευθει και ως πρόταση για μείωση των αποζημιώσεων έως και 50%. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αναφορικά με το κόστος απόλυσης θα πρέπει «να μειωθεί η περίοδος προειδοποίησης στους 3 μήνες και η αποζημίωση έως 12 μήνες».
Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ παραμένει «σκαλοπάτι» για την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να μειωθεί έως «το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής» και για το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας ότι «δεν αλλάζει», «είναι αδιαπραγμάτευτο» και αποτελεί «σταθερή κυβερνητική θέση», «καθώς δεν μπορούμε ακόμα να αξιολογήσουμε τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στις εργασιακές σχέσεις».
Όπως σημείωσε ο κ. Βρούτσης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ζήτημα των μειωμένων αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και το μειωμένο διάστημα προειδοποίησης., ωστόσο, «τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί».
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΤΡΟΪΚΑΣ-ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ" ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Την ώρα που οι διαβουλεύσεις με την τρόικα προκειμένου να κλείσει το πακέτο των μέτρων ύψους 13,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 είναι πυρετώδεις, εμπλοκή σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση, για τις ανατροπές στα εργασιακά, που οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
 
Αυτήν την ώρα, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται μεταξύ τρόικας και υπουργών Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ.Μανιτάκη.
Την ίδια ώρα, ο Γ.Βρούτσης ενημερώνει τον πρωθυπουργό.
Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα εργασιακά επικεντρώνονται -κατά τις πληροφορίες- στη μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων, την «αντικατάσταση» των ωριμάνσεων (τριετίες) στους μισθούς και τη νομοθέτηση του κατώτατου μισθού.

SPIEGEL: ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ 2 ΕΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟ EUROGROUP
Παράταση δύο χρόνων για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος φέρεται να ζήτησε η τρόικα για την Ελλάδα στο Eurogroup, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποία παράλληλα επισημαίνει πως εντός της τρόικας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ελληνικό χρέος.
Το Spiegel αναφέρει πως το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί από μία τέτοια απόφαση θα μπορούσε να καλυφθεί είτε με κούρεμα του ελληνικού χρέους, είτε με ένα τρίτο πακέτο δανείων. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ένα τρίτο πακέτο είναι επιλογή «πολιτικά αδύνατη» για την Άνγκελα Μέρκελ.
Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει πλέον ανοικτά τη διετή επιμήκυνση, ενώ τάσσεται και υπέρ ενός νέου κουρέματος, καθώς επιμένει πως το καταστατικό του ΔΝΤ της απαγορεύει εκταμίευση δόσης αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Από την πλευρά του το Βερολίνο επισημαίνει πως περιμένει την έκθεση της τρόικας για να λάβει οποιαδήποτε απόφαση.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει το σχέδιο που θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους για παράταση δύο ετών του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρα φέρεται να έχει καταλήξει σε έξι κινήσει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προέλθει από την επιμήκυνση.
Η εφημερίδα αναφέρει πως στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι να πείσει τους επικεφαλής της τρόικα ότι σε περίπτωση που δοθεί στην Ελλάδα διετής παράταση, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα καθώς η πλευρά των δανειστών θεωρεί ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 7 δισ. εξαιτίας των αστοχιών στον προϋπολογισμό αλλά και στην ύφεση.
Το σχέδιο του Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προβλέπει :
Επιμήκυνση της αποπληρωμής μέρους των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και τα οποία λήγουν μέχρι το 2016.
Απόδοση στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν σε χαμηλές τιμές την περίοδο της κρίσης.
Μετακύλιση της αποπληρωμής του πρώτου δανείου από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το πρώτο πακέτο στήριξης.
Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας μέσω του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM) κατά το ισπανικό παράδειγμα, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ.
Αύξηση του δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από την εσωτερική αγορά μέσων εντόκων γραμματίων, με ακύρωση του σχετικού όρου που υπάρχει στο Μνημόνιο.
ΣΥΡΙΖΑ-KKE
«Το νέο πακέτο μέτρων τρόικας και κυβέρνησης προβλέπει ένα ακόμα πιο εφιαλτικό μέλλον για τους εργαζομένους, με μισθούς πείνας, εξαντλητικά ωράρια, κανένα εργασιακό δικαίωμα και μια ζωή πάντα υπό την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας», τονίζεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια κυβέρνηση που προωθεί την πιο σκληρή αντεργατική πολιτική. Η μόνη απάντηση και η μόνη διέξοδος μπορεί να έλθει από τους ενωτικούς αγώνες, από τη στήριξη μιας εναλλακτικής στρατηγικής για τη χώρα, με άξονες τη φορολόγηση του πλούτου, τη στήριξη της εργασίας και της ανάπτυξης, την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων» προστίθεται.
Τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε «εργασιακό καθεστώς 13 ωρών ελαστικής, προσωρινής δουλειάς, 6ήμερης εργασίας, με μισθούς 300-500 ευρώ χωρίς ασφάλιση και με σύνταξη εξαθλίωσης μετά τα 70», τονίζει το ΚΚΕ.
«Αυτά προωθούν μεθοδευμένα η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ, γιατί αυτά είναι αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό πρέπει να σημάνει πανεργατικός ξεσηκωμός κατά της δικτατορίας των μονοπωλίων» προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger