Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλία: Απλήρωτες 4500 συνδέσεις αερίου!

aerio_thessalias









Φρένο ακόμα και στη χρήση φυσικού αερίου ως μέσου θέρμανσης, φαίνεται ότι θα βάλουν αρκετοί Θεσσαλοί, που θα αναζητήσουν πιθανότατα πιο οικονομικές πηγές θέρμανσης.
Και όλα αυτά τη στιγμή που παρατηρείται αύξηση στον αριθμό αιτήσεων σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, προφανώς από νοικοκυριά που εγκαταλείπουν μαζικά το πετρέλαιο, μετά και την απόφαση περί αύξησης της τιμής του.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα δήλωσε στην «Ε» ο διευθυντής Εμπορικών δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Λεωνίδας Μπακούρας. Ειδικότερα, όπως ανέφερε μετά το καλοκαίρι οι αιτήσεις σύνδεσης φθάνουν τις 1000 μηνιαίως, εκ των οποίων οι 400 αφορούν στη Λάρισα και οι υπόλοιπες 600 τους άλλους τρεις νομούς της Θεσσαλίας. Συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, οι αιτήσεις σύνδεσης παρουσιάζουν αύξηση της τάξης κατά 20%.
Κατά τον κ. Μπακούρα η αύξηση του ενδιαφέροντος έχει να κάνει αφενός με την ανοδική πορεία του πετρελαίου σε συνδυασμό με τη θετική εικόνα που έχουν διαμορφώσει οι πολίτες για τα πλεονεκτήματα της χρήσης φυσικού αερίου ως μέσου θέρμανσης (συνεχή ροή ζεστού νερού, φιλικό προς το περιβάλλον κ.ά.).
Συνολικά, όπως τόνισε το στέλεχος της ΔΕΠΑ ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί αέριο εξοικονομεί περίπου 26% των χρημάτων, σε σύγκριση με κάποιο άλλο που χρησιμοποιεί πετρέλαιο. Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η τιμή που θα κυμανθεί φέτος το φυσικό αέριο θα φτάσει στο 0,83 έως 0,85 λεπτά το κυβικό μέτρο.
Ωστόσο την ίδια ώρα που η ζήτηση των συνδέσεων παρουσιάζει αύξηση, η ΕΠΑ Θεσσαλίας εμφανίζει απώλειες εσόδων, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ήδη όπως τόνισε το στέλεχος της ΕΠΑ, έχει ληφθεί απόφαση για διακοπή της σύνδεσης σε 4.500 παροχές στην Θεσσαλία.
Πρόκειται για περιπτώσεις κυρίως μονοκατοικιών, αλλά και μερικών δεκάδων πολυκατοικιών που δεν έχουν καταβάλει οφειλές από την περασμένη περίοδο.
Σ' αυτές τις περιπτώσεις η ΕΠΑ αποστέλλει στους οφειλέτες τρεις διαδοχικές επιστολές, με τις οποίες τους καλεί προκειμένου να τακτοποιήσουν την οφειλή και εάν υπάρχει αδυναμία εξόφλησης να προχωρήσουν σε διακανονισμό. Ωστόσο μέχρι και σήμερα οι 4.000 συγκεκριμένες πελάτες της ΕΠΑ δεν έχουν ανταποκριθεί και έτσι η επιχείρηση είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε διακοπή της σύνδεσης καταφεύγοντας παράλληλα και στη δικαιοσύνη.
Εκτιμάται ότι μεγάλο ποσοστό των 4.000 οφειλετών, θα προσέλθουν, όταν αρχίζει να σταθεροποιείται η θερμοκρασία στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, προκειμένου να διασφαλιστεί η θέρμανση ενόψει του χειμώνα. Ωστόσο, αναμφίβολα σημαντικός θα είναι ο αριθμός των συνδέσεων στις οποίες θα διακοπεί η παροχή.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», διαφαίνεται ότι γενικές συνελεύσεις πολυκατοικιών με σύνδεση φυσικού αερίου, προχωρούν σε αποφάσεις διακοπής της σύνδεσης λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.
Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των πολυκατοικιών, που χρησιμοποιούν πετρέλαιο οι οποίες φέτος θα μείνουν χωρίς κεντρική θέρμανση μετά από απόφαση των ενοίκων.
Από τη συνολική εικόνα προκύπτει πως και η ΕΠΑ Θεσσαλίας, παρά τη συνεχιζόμενη στροφή των καταναλωτών προς το φυσικό αέριο, παρουσιάζει προβλήματα στην είσπραξη οφειλών λόγω της οικονομικής στενότητας και της ασφυξίας που καταγράφεται στην αγορά, ενώ κομβικού χαρακτήρα θεωρείται και η αδυναμία του κράτους να καταβάλει οφειλές από τις χρήσεις σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις.
Εφ. Ελευθερία (Άρης Ψύχας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger