Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Στο Natura οι προς ενοικίαση νησίδες η απόλυτη ξεφτίλα στης Σποράδες

Ο χάρτης με τις προς ενοικίαση νησίδες σε όλη την Ελλάδα, που είναι στο δίκτυο Natura 2000
Στο δίκτυο Natura 2000 είναι ενταγμένες οι τέσσερις από τις πέντε νησίδες των Βορείων Σποράδων, που το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προωθεί να εκμισθώσει σε ιδιώτες, προκειμένου να τις εκμεταλλευθούν. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασή της αυτή.
Ειδικότερα, η Ορνιθολογική για τις νησίδες των Β. Σποράδων, Μανωλάς, Μικρό, Σκαντίλι και Στρογγυλό του Δήμου Αλοννήσου, επισημαίνει ότι εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, είτε ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την προστασία των πουλιών, είτε ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας για την προστασία των οικοτόπων.
Επίσης, για τα νησιά Μανωλάς, Σκαντίλι και Στρογγυλό αναφέρει ότι ανήκουν στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Βορείων Σποράδων.
Εξαίρεση αποτελεί η νησίδα Τσουγκριάς Σκιάθου, που δεν ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.
Στην ανακοίνωσή της η Ορνιθολογική τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του εκτελεστικού διευθυντή τού Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Ανδρέα Ταπραντζή στο πρακτορείο Bloomberg για την εμπορική «αξιοποίηση» ακατοίκητων νησίδων αναδεικνύουν την άγνοια του πολιτικού προσωπικού σε ό,τι αφορά στο μοναδικό διαχρονικό πλούτο της χώρας: Τη φυσική μας κληρονομιά. Παράλληλα, δείχνουν την προχειρότητα, με την οποία ο πολιτικός κόσμος αντιμετωπίζει τις πλέον ευαίσθητες και όμορφες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Η Ορνιθολογική, έχοντας επί δύο δεκαετίες «σαρώσει» τις ελληνικές νησίδες, μελετώντας και προστατεύοντας τα θαλασσοπούλια και τις σημαντικές γι’ αυτά περιοχές, εκφράζει την απορία αλλά και τις σοβαρές ενστάσεις της για την πρόσφατα, λίστα 40 νησίδων, που διατίθενται για μακρόχρονη ενοικίαση, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο διεθνή Τύπο καθώς:
Οι 24 από τις 40 νησίδες εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, είτε ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την προστασία των πουλιών, είτε ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας για την προστασία των οικοτόπων. Η αξία των ελληνικών νησίδων έχει αναγνωριστεί διεθνώς, γιατί αποτελούν τις μοναδικές πλέον μη-προσβάσιμες από τον άνθρωπο περιοχές όπου αναπαράγονται και σταθμεύουν προστατευόμενα είδη πουλιών, ενώ αποτελούν καταφύγια και για πολλά σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Για ορισμένα από αυτά τα είδη, οι ακατοίκητες νησίδες αποτελούν το μοναδικό και αναντικατάστατο χώρο αναπαραγωγής τους.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων, αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στις νησίδες, εμπίπτει στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Σύμφωνα με αυτή, το ελληνικό κράτος πρέπει να αποφύγει την υποβάθμιση των περιοχών Natura 2000 και ένα έργο μπορεί να εγκριθεί μόνο εφόσον εξασφαλιστούν αντισταθμιστικά μέτρα.
Η εγκατάσταση τουριστικών ή βιομηχανικών (π.χ. υπερμεγέθη αιολικά πάρκα) εγκαταστάσεων στις νησίδες κατά κανόνα συνεπάγεται την ολοσχερή καταστροφή μιας προστατευόμενης περιοχής, λόγω της πολύ μικρής έκτασης των νησίδων και της απώλειας του βασικού τους οικολογικού χαρακτηριστικού: Η απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Είναι λοιπόν σαφές ότι στην περίπτωση αυτή η Πολιτεία δεν μπορεί να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα. Επομένως η διοίκηση θα παραβιάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εάν παρόλα αυτά προχωρήσει στην έγκριση τέτοιων εγκαταστάσεων.
Η «αξιοποίηση» ορισμένων από των νησίδων με καταστροφικούς όρους θα ακυρώσει όλες τις προσπάθειες και τα κονδύλια που έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατ’ επέκταση από τους Έλληνες πολίτες, για την προστασία των περιοχών αυτών. Με σκοπό τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας των ελληνικών νησίδων και των απειλούμενων ειδών πουλιών που αυτές φιλοξενούν, υλοποιούνται σήμερα με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τρία Προγράμματα LIFE: το Πρόγραμμα LIFE «Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για το Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας» (LIFE07 NAT/GR/000285) που υλοποιείται σε 17 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (SPA) του Αιγαίου και του Ιονίου, το Πρόγραμμα LIFE «Επιδεικτική εφαρμογή της προσέγγισης «Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα» προς όφελος της βιοποικιλότητας σε ένα νησί του Αιγαίου, τη Σκύρο» (LIFE09 NAT/GR/000323) και το Πρόγραμμα LIFE «Διαχείριση της Ζώνης Ειδικής Προστασίας της Άνδρου με σκοπό την επίτευξη ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης 4 ειδών πτηνών προτεραιότητας» (LIFE10 NAT/GR/000637). Η προχειρότητα με την οποία διατίθενται προς εκμετάλλευση οι νησίδες είναι ενδεικτική της αμηχανίας της Πολιτείας να δει μια βιώσιμη διέξοδο από την οικονομική κρίση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αμφισβητήσιμη αξιοποίηση των περισσότερων νησίδων της δημοσιευμένης λίστας εξαιτίας των απόκρημνων πλαγιών και του ανώμαλου ανάγλυφού τους».
«Είναι άξιο απορίας πώς το πολιτικό προσωπικό θεωρεί περισσότερο οικονομικά βιώσιμες τέτοιες επενδύσεις απ’ ό,τι την ανάδειξη των όμορφων κατοικημένων και άγονων νησιών μας, με την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών γραμμών και την καθιέρωση κινήτρων για τις τοπικές κοινωνίες», δηλώνει η Μαλαμώ Κορμπέτη, υπ. Θεμάτων Πολιτικής της Ορνιθολογικής.
«Εικόνες του Αρχιπελάγους με ανέγγιχτες και εξαιρετικής ομορφιάς νησίδες έχουν «ταξιδέψει» σε όλο τον κόσμο, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες στη χώρα μας. Αυτό που δεν φαίνεται να κατανοεί το πολιτικό προσωπικό είναι ότι η φυσική κληρονομιά της Ελλάδας είναι εξίσου πολύτιμος εθνικός πόρος με την πολιτιστική κληρονομιά. Οποιοσδήποτε πολίτης δικαιολογημένα θα αντιδρούσε αν «έβγαινε στο σφυρί» η Δήλος, και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την άνευ όρων παραχώρηση των Στροφάδων νήσων, που είναι εξαιρετικής αξίας για τα θαλασσοπούλια και τα μεταναστευτικά πουλιά. Η βιοποικιλότητα είναι το εναπομείναν θησαυροφυλάκιο της χώρας, αλλά αντιμετωπίζεται σαν προϊόν σε εποχή εκπτώσεων» τονίζει ο Αποστόλης Καλτσής, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ορνιθολογικής.
 http://e-thessalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger