Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Φθινοπωρινή «βροχή» λουκέτων στο Βόλο(στην Σκόπελο θα είναι χειμωνιάτικη καταιγίδα άλλα μερικοί δεν το έχουν καταλάβει ακόμη)

Την τελευταία εβδομάδα έβαλε λουκέτο γνωστό εμπορικό κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων-«αλυσίδα» στη γωνία Τοπάλη και Ερμού
Ερημώνει ημέρα με την ημέρα η εμπορική αγορά του Βόλου, αφού τα λουκέτα σε επιχειρήσεις παίρνουν πλέον τη μορφή καταιγίδας. Την τελευταία εβδομάδα έβαλε λουκέτο γνωστό εμπορικό κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων-«αλυσίδα» στη γωνία Τοπάλη και Ερμού, ενώ έκλεισε και γνωστό κατάστημα γυναικείων υποδημάτων με ιστορία στην περιοχή, καθώς φέρεται να συνταξιοδοτήθηκε ο ιδιοκτήτης του. Σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου, από την 1η Ιανουαρίου 2012, μέχρι χθες, διέκοψαν τη δραστηριότητά τους στη Μαγνησία 1195 επιχειρήσεις…
Πέντε επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο καθημερινά στη Μαγνησία έναντι τριών πέρυσι, όπως συμπεραίνεται από τα επίσημα στοιχεία για το 8μηνο από το Επιμελητήριο. Τελευταία «θύματα» της κρίσης στην αγορά το γνωστό κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων «Mango», στη γωνία των οδών Τοπάλη και Ερμού, το οποίο κατέβασε ρολά, καθώς διέκοψε την αντιπροσώπευση του «brand name» η εταιρία που το εκπροσωπούσε στην Ελλάδα.
Επίσης διέκοψε τη λειτουργία του, πάλι επί της οδού Ερμού, γνωστό και ιστορικό  κατάστημα γυναικείων υποδημάτων, καθώς ο ιδιοκτήτης του συνταξιοδοτήθηκε. Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι ότι ο έμπορος συνταξιοδοτήθηκε, αλλά το ότι δεν συνεχίστηκε η μακρά παράδοση του εν λόγω καταστήματος.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κ. Τσέλιος «τα λουκέτα θα γίνουν περισσότερα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο». Γι’ αυτό και η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, προκειμένου οι έμποροι να συζητήσουν ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
«Δεν είμαστε απρόσωπα καταστήματα. Πρέπει να δούμε το κοινό συμφέρον εμπόρων και καταναλωτών», τόνισε ο κ. Τσέλιος.
Με την είσοδο του χειμώνα και τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, οι έμποροι υπολογίζουν ότι 50-60 καταστήματα ακόμη στην κεντρική εμπορική αγορά θα βάλουν λουκέτο, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός αυτών που θα κλείσουν στις περιφερειακές αγορές.
Αν και υπάρχει η άποψη ότι σημειώνεται και εξυγίανση σε ορισμένους τομείς, το συμπέρασμα είναι ότι «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Πολλοί επίσης είναι οι έμποροι που δεν μπορούν να κλείσουν το κατάστημά τους, καθώς οφείλουν τόσο στην Εφορία, όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία. «Έφυγαν οι «αλεξιπτωτιστές», αλλά υπάρχουν συνάδελφοι εγκλωβισμένοι», τόνισε ο κ. Τσέλιος.
Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας είναι ενδεικτικά του τι συμβαίνει αυτή την εποχή στην αγορά. Από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 6 Σεπτεμβρίου διέκοψαν τη λειτουργία τους 194 εμπορικές επιχειρήσεις, 285 μεταποιητικές και 716 υπηρεσιών, συνολικά 1.195, με συνέπειες δυσμενείς τόσο στην εργασία όσο και στα δημόσια έσοδα.
Ενδεικτική της κατάστασης στην εμπορική αγορά είναι και η πρόσφατη έρευνα της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου, σύμφωνα με την οποία τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες της Μαγνησίας θεωρούν το «λουκέτο» στην επιχείρησή τους πολύ ή αρκετά πιθανό, ενώ δύο στους δέκα προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί άμεσα, στο επόμενο τρίμηνο ή εξάμηνο…
Μεγάλα τμήματα της Ερμού, του κύριου εμπορικού δρόμου του Βόλου, έχουν γεμίσει από κλειστά καταστήματα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με άλλους εμπορικούς δρόμους, όπως η Σπ. Σπυρίδη ή η Κ. Καρτάλη.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, είναι τα υψηλά ενοίκια. Μεμονωμένοι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων έχουν προχωρήσει σε μείωση ενοικίων, όπως σε μεγάλο εμπορικό της Ερμού-«αλυσίδα», που πέτυχε μείωση 30% στο ύψος του ενοικίου του.
Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν 8 στους 10 επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση της επιχείρησής τους κατά το 1ο εξάμηνο του 2012 και ότι η επιδείνωση αυτή θα συνεχισθεί και στο 2ο εξάμηνο.
-Ο τζίρος των επιχειρήσεων πέφτει κατακόρυφα από το έτος 2009, το οποίο θεωρείται ως έτος έναρξης της κορύφωσης της κρίσης. Ο τζίρος των επιχειρήσεων κινείται σε πολύ χαμηλά ποσά, δεδομένου ότι το 60,8% των επιχειρηματιών ανέφερε ότι ο ετήσιος τζίρος των επιχειρήσεών τους είναι κάτω από 100.000 €. Ωστόσο, το 37,6% ανέφερε τζίρο πάνω από 100.000 €. Ο τζίρος των επιχειρήσεων επηρεάζει καθοριστικά τη σχέση τους με τις τράπεζες.
-Δύο στους τρεις επιχειρηματίες ανέφεραν ότι κατά το 1ο εξάμηνο του 2012 μειώθηκε η ζήτηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό προβλέπει ότι η μείωση της ζήτησης των προϊόντων ή των υπηρεσιών, θα συνεχισθεί και κατά το 2ο εξάμηνο του 2012.
- Πάνω από 4 στους 10 επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι ο μέσος χρόνος είσπραξης των οφειλών από τους πελάτες τους έχει αυξηθεί. Είναι προφανές ότι τα «τεφτέρια» ξαναπαίζουν σημαντικό ρόλο στη «λειτουργία» της αγοράς. Όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματιών, 8 στους 10, αποδίδει την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει, στη γενικότερη ύφεση που επικρατεί. Ωστόσο, ένας ακόμη παράγοντας που επιβαρύνει την κατάσταση, είναι και ο χρόνος καταβολής των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες αναφέρουν ότι τους οφείλει το Δημόσιο, με καθυστέρηση μάλιστα πάνω από ένα έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger