Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Μπορεί στο μεταξύ να έχει πάρει το σπίτι σου, το κράτος λόγω χρεών προς το Δημόσιο... Μετά που θα κρυφτούν δικαστές, υπάλληλοι τραπεζών και κυβερνητικοί βολευτές; Μήπως... στα ραδίκια ανάποδα;

thumb
Του Γιώργου Λοβέρδου
Νόμος είναι το δίκιο του τραπεζίτη…
Είναι πολύ όμορφα τα πυροτεχνήματα… Μόνον που κρατούν λίγο, αφήνουν πίσω τους εντυπώσεις και σίγουρα μια μόλυνση στην ατμόσφαιρα.
Έτσι είναι και τα πολιτικά πυροτεχνήματα που έρχονται και φεύγουν. Συχνά εξασφαλίζουν εντυπώσεις και ψήφους… και μετά φεύγουν αφήνοντας νέα συντρίμμια!
Τόσο καιρό τώρα ασχολούνται με διασώσεις, των ιδίων, των τραπεζών και του ευρώ!
Έγιναν και ετοιμάζονται νέες...
περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και κοινωνικού κράτους. Πόσο γρήγορα τα ετοιμάζουν, πόσο γρήγορα τα ψηφίζουν… πόσο γρήγορα τα χωνεύουμε!
Όλα αυτά για την προστασία των αδυνάμων που πήγαν;
Όλα στον αέρα. Με το ένα χέρι παίρνουν και με το άλλο ξαναπαίρνουν!
Ειδικοί φόροι, έμμεσοι φόροι, άμεσοι φόροι, αυξήσεις… και κάπου-κάπου δηλώνουν ότι θα δώσουν ένα επίδομα, για παράδειγμα εκείνο της θέρμανσης!
Που σημαίνει ότι, ούτως ή άλλως, θα πληρώσεις ακριβότερα από πέρσι το πετρέλαιο, αν μπορέσεις βέβαια και το πληρώσεις…
Είναι και αυτά τα δάνεια, καταναλωτικά και στεγαστικά! Που πήγαν τα μεγάλα λόγια;
Εδώ είναι και μάλιστα γυαλιστερά και «μελετημένα»! Θα παρουσιαστούν ως λύση, σαν καθρεφτάκι στους ιθαγενείς…
Να, τώρα διάβαζα πως το ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζει πρόταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά..… όπως προανήγγειλε ο βουλευτής Θάνος Μωραΐτης.
Τι είπε λοιπόν, μεταξύ άλλων;
«Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου να ρυθμίζουν ως ανώτατο όριο της δόσης εξυπηρέτησης των δανείων, το 30% του μισθού (σύνταξης ή εισοδήματος) των οφειλετών ενώ για το υπόλοιπο ποσό θα υπάρχει επιμήκυνση».
Καλό ε; Δεν θα σας πάρουν σήμερα το σπίτι, αλλά το «σοσιαλιστικό κόμμα» εξασφάλισε απόλυτα τα δικαιώματα των τραπεζών!
Πως;
Θα πληρώνεις αρχικά μικρά ποσά, αρκετά βέβαια για το ήδη μειωμένο ή μηδενικό εισόδημά σου… Μπορεί το Σύνταγμα να μιλά για το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία και τα τοιαύτα… αλλά τώρα σε κρίση… αυτά είναι ψιλά γράμματα!
Πόσα θα δίνεις; 250 ή 300 ή 350 ευρώ το μήνα…
Η τράπεζα δεν θα σου πάρει το σπίτι.
Η κρίση όμως θα συνεχιστεί και όπως καταλαβαίνεις ποτέ εν ζωή δεν θα καταφέρεις να αποπληρώσεις το σπίτι σου. Περιμένεις με 250 ευρώ, ή 3.000 το χρόνο, να ξεχρεώσεις το σπίτι;
Αν είσαι 45-50-55 ετών θα πληρώνεις αυτό το ποσό και στη σύνταξη… Θα σε συνοδεύσει και στην τελευταία σου κατοικία!
Αλλά από το ποσό αυτό λίγα ή τίποτα δεν θα καλύπτει το κεφάλαιο! Θα πληρώνεις τόκους και το αρχικό ποσό δεν θα μειωθεί καθόλου…
Τότε, μετά από είκοσι, τριάντα χρόνια, το αρχικό ποσό θα είναι το ίδιο ή στην καλύτερη περίπτωση μερικά χιλιάρικα πιο κάτω, αν δεν είναι πιο πάνω λόγω τόκων!
Θα μεταφερθεί στους κληρονόμους, εάν θα μπορέσουν να το πληρώσουν… ή κάποια στιγμή η τράπεζα θα στο πάρει!
Έτσι η τράπεζα θα έχει εξασφαλίσει και μηνιαίες καταβολές, και θα παρουσιάζει το δάνειό σου στον ισολογισμό της και θα σου πάρει το σπίτι… στο τέλος!
Ωραία δεν θα ‘ναι;
Α! Ξέχασα να σου πω πόσα έχουν πάρει οι τράπεζες έως τώρα…Α, το ξέρεις!
Ξέρεις μήπως πόσα θα πάρουν από την ανακεφαλαιοποίηση;
Για να δεις πόσο σε σκέφτονται τη στιγμή που δίνουν δεκάδες, εκατοντάδες δις στις τράπεζες, θα σου πω, πως σύμφωνα με την πρόταση του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος, θα μπορούν να σου αφήσουν μετά από κατασχέσεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό (εάν έχεις) το αστρονομικό ποσόν των 2.000 ευρώ.
Και για να γίνω λαϊκιστής, ισοδυναμεί με μία καλή τσάντα Dior, δύο καλές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο ή ένα καλό γεύμα για τέσσερα άτομα με καλό κρασί…
Μετά από όλα αυτά, μπορείς να μην χαίρεσαι;
Γ.Λ.
Υ.Γ. Κάθε σκέψη διαπλοκής της Εξουσίας με τις Τράπεζες είναι παντελώς αβάσιμη!
Υ.Γ.2 Μπορεί στο μεταξύ να έχει πάρει το σπίτι σου, το κράτος λόγω χρεών προς το Δημόσιο!
"Το Ποντίκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger