Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Π.Α.Μ.Ε .Για την απαντηση της ΕΕΑΕ για τη ραδιενεργεια



ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2012

Για την επιστολή της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου με την οποία ισχυρίζεται ότι δεν ήταν ραδιενεργά τα απόβλητα της Χαλυβουργίας

            Η ΕΕΑΕ με τη συγκεκριμένη επιστολή στην οποία ισχυρίζεται ότι δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή ραδιενεργός ρύπανση και ότι τα υλικά με το Καίσιο -137 δεν αποτελούν ραδιενεργά απόβλητα, εκτίθεται ανεπανόρθωτα. Και μόνο το γεγονός ότι απαντάει σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευση του περιστατικού αποτελεί μία πλευρά της προσπάθειας να θαφτεί το γεγονός. Το σοβαρότερο είναι η εξόφθαλμη κάλυψη του Μάνεση για το υλικό το οποίο διακίνησε, που χτύπησε συναγερμό στην Ιταλία, μετρήθηκε με 3,4 μπεκερέλ ανά γραμμάριο, γεγονός που έκανε τις ιταλικές αρχές να βάλουν το πλοίο σε καραντίνα, να απαγορεύσουν το ξεφόρτωμα και να το στείλουν πίσω στο Βόλο και το οποίο αναγορεύει ως μη επικίνδυνο.

Στη σύσκεψη που κάλεσε το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων γιατρών και άλλων επιστημονικών φορέων και με την εισήγηση του κ. Θεοφίλου, πυρηνικού φυσικού, διευθυντή ερευνών στο «Δημόκριτο» διευκρινίστηκαν τα εξής:
Το Καίσιο 137 σε συγκεκριμένη θερμοκρασία μετατρέπεται σε αέριο, που σημαίνει ότι διαχέεται με μεγάλη ευκολία στην ατμόσφαιρα, μπορεί να την εισπνεύσει και μικρότερη ποσότητα να την καταπιεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Άρα δεν έχει τόσο σημασία η ραδιενέργεια που εκπέμπεται αν είναι 1,5 ή 3,5 ή 10 μπεκερέλ το γραμμάριο, μιας και βρίσκεται σε σκόνη που σημαίνει ότι είναι σίγουρο πως έχει εισέλθει σε ανθρώπους. Ένα μόνο μόριο Καισίου 137 στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να επηρεάσει 300 εκατομμύρια από μόρια του ανθρώπινου σώματος. Πάνω σε αυτά η ΕΕΑΕ και κάθε κρατική υπηρεσία δεν λένε κουβέντα.
Στην απαίτηση που εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων να γίνουν άμεσα ιατρικές εξετάσεις στους εργαζόμενους στη Χαλυβουργία και στο λιμάνι ακολουθήθηκε η τακτική της σιγής ιχθύος από μεριάς των κρατικών υπηρεσιών.

Το πιο πιθανό ενδεχόμενο και ταυτόχρονα το πιο εφιαλτικό είναι: Μετά από 4 μήνες η ΕΕΑΕ να μη βρήκε τίποτε άλλο παρά μόνο «ίχνη ραδιενεργού υλικού», όπως ισχυρίζεται, επειδή το υλικό έχει ήδη διαχυθεί στην ατμόσφαιρα, βρίσκεται στο υπέδαφος, στη γη, στα πνευμόνια των εργαζομένων στη χαλυβουργία και στο λιμάνι, των κατοίκων στις γύρω περιοχές.

Η εγκληματική δράση των βιομηχάνων, που μπροστά στο κέρδος είναι ικανοί να γεμίζουν μια ολόκληρη περιοχή με ραδιενέργεια είναι σύμφυτη με το ίδιο το σύστημα του καπιταλισμού. Όσοι δέχονται την ύπαρξη των μεγαλοεπιχειρηματιών, την ανταγωνιστικότητά τους κοροϊδεύουν ότι μπορεί να υπάρξει όποια ανάπτυξη με καλύτερο έλεγχό τους. Το παράδειγμα με το ραδιενεργό υλικό το αποδεικνύει περίτρανα. Κέρδη για τους βιομήχανους σημαίνει φτώχεια, εξαθλίωση, τσάκισμα της ζωής των εργαζομένων και του λαού. Δεν μπορούν να υπάρχουν κοινά συμφέροντα.

Το επικίνδυνο φορτίο, μετά από 4 μήνες, παραμένει στο χώρο της Χαλυβουργίας στο Βελεστίνο, αδειάζει μέρα με τη μέρα στην ατμόσφαιρα το θανατηφόρο υλικό του. Απαιτούμε άμεσα μέτρα:
-    Να απομακρυνθεί με όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, το επικίνδυνο υλικό.
-    Να πραγματοποιηθούν ιατρικές εξετάσεις στους εργαζόμενους στη Χαλυβουργία, στους εργαζόμενους στο λιμάνι και στους κατοίκους στην περιοχή δίπλα από το λιμάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger