Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Σε «πολιορκία» οι πρεσβείες των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο


Βίαιες συγκρούσεις στην Τυνησία, την Υεμένη, το Σουδάν και σε άλλα σημεία του αραβικού κόσμου καθώς πρεσβείες των ΗΠΑ, Γερμανίας και Μ. Βρετανίας βρέθηκαν στο στόχαστρο.
Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο βόρειο Λίβανο μεταξύ αστυνομικών και ισλαμιστών, οι οποίοι λίγο νωρίτερα είχαν πυρπολήσει ένα φαστ-φουντ της αλυσίδας Kentucky Fried Chicken στην Τρίπολη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ταινία που υποστηρίζουν ότι προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ. Περίπου 300 άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το φαστ-φουντ στην Τρίπολη του Λιβάνου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Δεν θέλουμε τον πάπα» και «Όχι άλλες προσβολές» (στο Ισλάμ), αναφερόμενοι προφανώς στην αντιισλαμική ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» που έχει προκαλέσει οργή στον αραβικό κόσμο.
Σουδάν
Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στο Χαρτούμ, στο Σουδάν, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και ισλαμιστών που διαμαρτύρονταν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ για την ταινία που έχει προκαλέσει οργή στον μουσουλμανικό κόσμο. Ο διαδηλωτής χτυπήθηκε από περιπολικό της αστυνομίας το οποίο έπεσε πάνω σε διαδηλωτές που εκτόξευαν πέτρες στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν διαδηλωτές να πηδούν πάνω από την περίφραξη του κτιρίου ενώ ακούγονταν πυρά. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο φρουροί της πρεσβείας που είχαν πάρει θέσεις στη στέγη, πυροβόλησαν προειδοποιητικά εναντίον των συγκεντρωμένων για να τους απωθήσουν.
Τυνησία
Τυνήσιοι διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν το απόγευμα της Παρασκευής στην αυλή του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Τύνιδα, υπερφαλαγγίζοντας τους αστυνομικούς που προσπάθησαν μάταια να τους σταματήσουν εκτοξεύοντας δακρυγόνα και πυροβολώντας για εκφοβισμό στον αέρα. Οι διαδηλωτές πέρασαν έναν από τους τοίχους της περίφραξης, κοντά στο πάρκινγκ της πρεσβείας, όπου πολλά οχήματα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με έναν αστυνομικό, οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ στα αυτοκίνητα. Πολλά παράθυρα της πρεσβείας έχουν σπάσει και στον ιστό όπου βρισκόταν η αμερικανική σημαία κυματίζει ένα μαύρο λάβαρο των σαλαφιστών.
Σχεδόν ταυτόχρονα άλλοι διαδηλωτές πυρπόλησαν το Αμερικανικό Σχολείο στην τυνησιακή πρωτεύουσα, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όπως «Ομπάμα, είμαστε όλοι μας Οσάμα», παραπέμποντας στον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν. Το σχολείο ήταν κλειστό σήμερα.
Οι τυνησιακές αρχές δεν έχουν αναφέρει αν υπάρχουν τραυματίες από τα επεισόδια, όμως πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς έκαναν λόγο για πέντε άτομα που έχουν τραυματιστεί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.
Υεμένη
Μια διμοιρία πεζοναυτών από την αντιτρομοκρατική μονάδα ασφαλείας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού εστάλη στην Υεμένη για να ενισχύσει την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα και τώρα βρίσκεται στη Σαναά, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Η ανάπτυξη περίπου 50 στρατιωτών στην Υεμένη «γίνεται εν μέρει σε απάντηση στα γεγονότα των δύο τελευταίων ημέρων στην πρεσβεία μας στην Υεμένη» και αποτελεί επίσης «ένα προληπτικό μέτρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.
Μαρόκο
Περίπου 200 σαλαφιστές διαδήλωσαν στο Σάλε, κοντά στο Ραμπάτ, μετά την προσευχή της Παρασκευής, διαμαρτυρόμενοι για την αντιισλαμική ταινία που γυρίστηκε στις ΗΠΑ και θεωρούν ότι προσβάλει τη θρησκεία τους. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το τζαμί της συνοικίας Ράμα και έκαψαν αμερικανικές σημαίες φωνάζοντας ταυτόχρονα συνθήματα κατά του «αμερικανικού σατανά». Δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Από την Τετάρτη περίπου 300 νέοι οργανώνουν κινητοποιήσεις έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Καζαμπλάνκα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».
Ιράκ
Ημέρα κινητοποίησεων ήταν η σημερινή και για το Ιράκ, όπου για πρώτη φορά οργανώθηκαν διαδηλώσεις και σε περιοχές των σουνιτών. Η μεγαλύτερη από τις διαδηλώσεις ήταν αυτή της Βασόρας. Οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας ιρακινές σημαίες, φώναζαν ρυθμικά «Δεν υπάρχει ελευθερία όταν προσβάλεις ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους» και έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.
Στη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στη σουνιτική συνοικία Αζαμίγια, στα βόρεια, και στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της πόλης. Παρόμοιες κινητοποιήσεις, χωρίς επεισόδια, έγιναν επίσης στο Ραμάντι και την Φαλούτζα ενώ στην ιερή πόλη Νατζάφ ο κληρικός Σαντρεντίν αλ-Κουμπάντζι κάλεσε τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγγνώμη από τους μουσουλμάνους και να παραπέμψουν όλους όσους εργάστηκαν για την ταινία στο ειδικό ισλαμικό δικαστήριο.
Κένυα
Μερικές εκατοντάδες Κενυάτες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν επίσης στο τζαμί της Μομπάσα και έκαψαν την αμερικανική σημαία. Οι πιστοί δεν βγήκαν στους δρόμους της πόλης γιατί φοβήθηκαν ότι η αστυνομία θα αντιδρούσε βίαια αλλά και για να μην δώσουν αφορμή σε ταραξίες να προκαλέσουν επεισόδια, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου των Ιμάμηδων της Κένυας, Χαλίφα Μοχάμεντ.
"Καταδικάζουμε την αμερικανική ταινία, το περιεχόμενο της οποίας προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια «στρατηγική του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και άλλων Ευρωπαίων προέδρων για να κάμψουν το Ισλάμ».
Νιγηρία
Ο νιγηριανός στρατός πυροβόλησε σήμερα στο αέρα για να διαλύσει μια ομάδα ανθρώπων που ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν κατά της αντιισλαμικής ταινίας κοντά σε τέμενος της πόλης Τζος, στην κεντρική Νιγηρία, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού.
Λιβύη
Η Λιβύη έκλεισε εκ νέου τον εναέριο χώρο πάνω από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, εξαιτίας βαρέων αντιαεροπορικών πυρών κατά μη-επανδρωμένων αεροσκαφών από Ισλαμιστές. Το κλείσιμο του αεροδρομίου εκτιμάται ως κίνηση-απάντηση στην ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων που στέλνουν στην περιοχή οι ΗΠΑ εναντίον των στρατιωτών που ενεπλάκησαν στην επίθεση
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/AP/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger