Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σκιαθίτες ναυτικοί εκθέτουν



Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη μικρή αίθουσα τέχνης και πολιτισμού
Εκθεση με θέμα «Ποντοπόρεια, η πορεία της σκιαθίτικης ναυτιλίας στο χρόνο» λειτουργεί με επιτυχία στην Μικρή Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού της Σκιάθου (Παπαδιαμάντη 13).
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Σκιάθου φιλοξενεί από τις 2 Σεπτεμβρίου στην Μικρή Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού την συγκεκριμένη έκθεση του Συλλόγου Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου, που περιλαμβάνει σημαντικά τεκμήρια, τα οποία σχετίζονται με την μακραίωνη ναυτική παράδοση του νησιού.

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου έχει στην ιδιοκτησία του από δωρεές κυρίως των μελών του αλλά και φίλων του μεγάλο αριθμό εκθεμάτων.
Συγκεκριμένα, έχει στην συλλογή του σπάνια αντικείμενα που ποικίλουν από εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στους παραδοσιακούς ονομαστούς ταρσανάδες της Σκιάθου μέχρι όργανα ναυσιπλοΐας (εξάντες, δρομόμετρα, μαγνητικές πυξίδες, βυθόμετρα, χειριστήρια ασυρμάτων Μορς κ.α.), χάρτες και στολές.

Ακόμα έχει από βιβλία, φωτογραφίες, ναυτικά έγγραφα του τέλους του 19ου αιώνα, αλλά και ομοιώματα παραδοσιακών σκαριών, καθώς και μεγάλων εμπορικών πλοίων.

Πραγματικά είναι μια σημαντική και πολύτιμη συλλογή, μέρος της οποίας θα παρουσιάζεται μέχρι και σήμερα Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στην Μικρή Αίθουσα.

«Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των επισκεπτών, ελλήνων και αλλοδαπών, για τα ξύλινα σκαριά που κατασκευάζονταν στο νησί μας, ήδη σχεδιάζουμε για το επόμενο καλοκαίρι μία έκθεση αποκλειστικά για τους παραδοσιακούς ταρσανάδες της Σκιάθου και τις ονομαστές οικογένειες των καραβομαραγκών μας» υπογραμμίζει η Αναστασία Φιλαρέτου, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου.
Ο Γιάννης Θ. Παρίσης, Συνταξιούχος Πλοίαρχος Ε.Ν. και πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου σημειώνει από την πλευρά του, αναφερόμενος στην παραπάνω έκθεση: «Απ΄ την αρχαιότητα και μέχρι τους νεώτερους χρόνους οι Σκιαθίτες άρχισαν να ασχολούνται με τις θαλάσσιες μεταφορές, το εμπόριο και την Ναυτιλία.
Στις αρχές του 18ου αιώνα λειτουργούσε στο νησί ναυπηγείο σκαφών στον όρμο της Κεχριάς, στα τέλη του ίδιου αιώνα ο στόλος τους μεγάλωσε, ναυπήγησαν ή αγόρασαν μεγαλύτερα σκάφη και ταξίδευαν σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Προεπαναστατικά πρόσφυγες προερχόμενοι απ’ την Λίμνη Ευβοίας έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη της Ναυτιλίας.
Σήμερα, ελάχιστοι είναι πλέον οι Σκιαθίτες ναυτικοί εν ενεργεία, όμως εμείς οι απόμαχοι κρατάμε γερά στις επάλξεις, δίνουμε βέβαια μάχη οπισθοφυλάκων αλλά δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα όπλα και απόδειξη του ότι υπάρχουμε είναι η έκθεση αυτή με τα ναυτικά όργανα, τις μινιατούρες καραβιών, ναυτικούς χάρτες και βιβλία και πάνω απ’ όλα φωτογραφίες Ναυτικών και καραβιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger