Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ Κόβουν φαγητό και θέρμανση από τα βρέφη και τα νήπια

Το μόνο που απασχολεί την κυβέρνηση για τα δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας είναι πώς θα τα χτυπήσει (φωτ. από τη χτεσινή κινητοποίηση)
Η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό ακόμα και του φαγητού βρεφών και νηπίων που θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς σε λίγες μέρες! Πρόσχημα γι' αυτή την απαράδεκτη απόφαση, να μειώσει δηλαδή το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά παιδί στους σταθμούς, είναι να φιλοξενηθούν σε αυτούς περισσότερα παιδιά.
Τη σχετική πρόταση για μείωση του κόστους ανά παιδί κατέθεσε χθες αναλυτικά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, σε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την οποία και συναντήθηκε. Είχε προηγηθεί αίτημα της ΚΕΔΕ για συνάντηση, ώστε να βρεθεί λύση για τα περίπου 53.000 παιδιά που έμειναν, με βάση τις αιτήσεις, εκτός των παιδικών σταθμών (δημοτικών και ιδιωτικών) που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το οποίο προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών.
Αναλυτικά το υπουργείο προτείνει:
  • Μείωση, κατά 20%, του ποσού που διατίθεται για κάθε παιδί στους βρεφικούς σταθμούς. Δηλαδή, το κόστος από 3.700 ευρώ το χρόνο μειώνεται σε 2.960 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά το πόσο κοστίζουν όσα γίνονται σε έναν παιδικό σταθμό και αφορούν το κάθε παιδί.
  • Μείωση, κατά 15%, του ποσού που παρέχεται σε κάθε παιδί στους παιδικούς σταθμούς. Δηλαδή το κόστος μειώνεται από 2.900 ευρώ σε 2.465 ευρώ το χρόνο.
  • Μείωση, κατά 50%, του ποσού που δίνεται σε κάθε παιδί στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Δηλαδή το ποσό που διατίθεται μειώνεται από 2.000 ευρώ σε 1.000 ευρώ το χρόνο.
Αν θέλουμε να δώσουμε μια εικόνα του τι θα σημάνουν αυτές οι μειώσεις στο παιδί, θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι περιλαμβάνει το λεγόμενο κόστος ανά παιδί.
Σε αυτό, λοιπόν, περιλαμβάνεται, για παράδειγμα:
1. Η σίτιση. Μπορεί ένας σταθμός να αποφασίσει να μειώσει τη συχνότητα του κρέατος που δίνεται σε κάθε παιδί ή και να το κόψει τελείως. `Η να κόψει τη μερίδα του φρούτου που δίνεται σε κάθε παιδί.
2. Το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό. Μπορεί κάποιος σταθμός να αποφασίσει να απολύσει προσωπικό. `Η να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να πληρώσει βοηθό παιδαγωγού και να τον καταργήσει. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι σε έναν παιδαγωγό θα αντιστοιχούν περισσότερα παιδιά με συνέπειες στο έργο τους.
3. Τα λειτουργικά έξοδα, δηλαδή, θέρμανση, νερό, κλπ., που σημαίνει ότι μπορεί να μην τηρούνται οι ενδεδειγμένες συνθήκες διαμονής. Θα παγώνουν δηλαδή τα παιδιά το χειμώνα επειδή θα πρέπει να μειωθεί κόστος από το πετρέλαιο.
4. Ο έλεγχος της σωματικής υγείας του παιδιού, από γιατρό. Δεν αποκλείεται να μειωθούν ή να μην γίνονται καθόλου τέτοιες απαραίτητες για την παρακολούθηση της υγείας του παιδιού επισκέψεις.
5. Η καθαριότητα.
Πιθανή αύξηση τροφείων
Το ζήτημα είναι πως τα χρήματα που θα διαχειρίζονται οι σταθμοί θα είναι μειωμένα. Κάποιοι μπορεί να κόψουν από τις υπηρεσίες, κάποιοι μπορεί να αποφασίσουν ότι θα αυξήσουν τα τέλη που πληρώνουν τα παιδιά που δεν φιλοξενούνται σε αυτούς δωρεάν μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ. Με δεδομένο ότι οι δήμοι καταρρέουν οικονομικά - λόγω των συνεχών περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση - δύσκολα θα μπορούν να διαχειριστούν χωρίς εκπτώσεις στην προσχολική αγωγή ένα μειωμένο προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, συνέπειες θα υπάρξουν και στα παιδιά και τις οικογένειές τους και στους εργαζόμενους.
Με τις μειώσεις που προτείνει το υπουργείο, θα εξοικονομηθούν περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ. Αλλα 20 εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Εργασίας. Συνολικά δηλαδή εξοικονομούνται περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία εκτιμά το υπουργείο ότι θα καλυφθούν άλλα 18.000 αιτήματα μητέρων. Συνολικά δηλαδή προβλέπεται να εξυπηρετηθούν περίπου 60.000 παιδιά. Ωστόσο, θα παραμείνουν εκτός παιδικών σταθμών δεκάδες χιλιάδες παιδιά.
Η πρόταση αυτή σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας βρίσκει σύμφωνους τους εκπροσώπους των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Η ΚΕΔΕ αναμένει επίσημα γραπτές τις προτάσεις του υπουργείου και ακολούθως θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο για να τις εκτιμήσει. Από τη χθεσινή πάντως συνάντηση έγινε σαφές ότι εγκαταλείπεται το αίτημα της κάλυψης όλων των παιδιών και μάλλον γίνονται δεκτές οι προτάσεις του Γ. Βρούτση.
Και βέβαια, αφού η κυβέρνηση επεξεργάζεται μόνο τέτοιες «λύσεις» ήταν αναμενόμενη η χτεσινή πρόκληση, με τον υπουργό Εργασίας να μη δέχεται ούτε καν να ακούσει τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών και να φεύγει από το υπουργείο λίγο πριν ξεκινήσει η κινητοποίηση που εδώ και μέρες είχαν ανακοινώσει δεκάδες συνδικάτα όλης της Αττικής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger