Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ανεβαίνει το θερμόμετρο Ιαπωνική «απόβαση» σε διαφιλονικούμενα νησιά εξοργίζει την Κίνα

Κλιμακώνεται η διαμάχη Ιαπωνίας-Κίνας για τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου εξαιτίας της «απόβασης» εθνικιστών Ιαπώνων που ύψωσαν τη σημαία της χώρας τους. Δέκα Ιάπωνες κολύμπησαν στην ξηρά αφότου 20 σκάφη 150 επιβαίνοντες προσέγγισε το κύριο νησί του στρατηγικής σημασίας συμπλέγματος -που τελεί υπό τον έλεγχο της Ιαπωνίας, αλλά διεκδικείται εξίσου από την Κίνα και την Ταϊβάν.

Οργισμένη καταδίκη ήλθε από την κινεζική κυβέρνηση, ενώ πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές κινεζικές πόλεις για τον κατάπλου των ιαπωνικών πλοίων στα νησιά Σενκάκου (Ντιαογιού για τους Κινέζους).

Νότα διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο της Ιαπωνίας στην Ταϊπέι επέδωσε και η Ταϊβάν, εκφράζοντας καταδικάζοντας την «πρόκληση» της ομάδας εθνικιστών Ιαπώνων.

Ζητούμενο της αποστολής των Ιαπώνων είναι η επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους επί των νησιών, τα οποία πέρα από τη στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση τους, περιβάλλονται από νερά πολύ πλούσια σε αλιεύματα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι στο υπέδαφός τους μπορεί να φιλοξενούν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι μετέχοντες στην αποστολή ανακρίνονται από την ιαπωνική ακτοφυλακή, η οποία τους είχε απαγορεύσει την πρόσβαση στα νησιά.

Είχε προηγηθεί τις περασμένες ημέρες ανάλογη κίνηση Κινέζων που αναχώρησαν με πλοία από το Χονγκ Κονγκ με προορισμό τα διαφιλονικούμενα νησιά. Ορισμένοι απελάθηκαν από την Ιαπωνία και άλλοι έφυγαν με τα σκάφη.

Η ιαπωνική αποστολή αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου από το νησί Ισικάγκι, το νοτιότερο σημείο της Ιαπωνίας, για τα νσιά Σενκάκου, στο αρχιπέλαγος που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

«Θέλουμε να δείξουμε στη διεθνή κοινότητα ότι τα νησιά αυτά είναι δικά μας. Είναι το μέλλον της Ιαπωνίας που βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε τοπικός πολιτικός σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που επιβαίνει στη νηοπομπή.

Η Κίνα διαμαρτυρήθηκε έντονα καλώντας την Ιαπωνία να σταματήσει κάθε ενέργεια που βλάπτει την εδαφική της ακεραιότητα. Κινέζοι ξεχύθηκαν ταυτόχρονα στους δρόμους πολλών πόλεων διαμαρτυρόμενοι για τον κατάπλου του ιαπωνικού στολίσκου.

Στην πόλη Γκουανγκζού, στα νότια της Κίνας, συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άτομα κοντά στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το ιαπωνικό προξενείο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ιαπωνία, φύγε από τα νησιά Ντιαογιού.

Στην κοντινή πόλη Σεντσέν που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ, οι διαδηλωτές κρατούσαν κινεζικές σημαίες και φώναζαν επίσης συνθήματα.

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων δεν ανέφερε αριθμό διαδηλωτών, όμως ένας από αυτούς υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διαδήλωση εκτείνεται σε μήκος επτά-οκτώ χιλιομέτρων και ότι έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας για να επιτηρήσουν την τάξη.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στο Χανγκζού και το Τσινγκντάο, στα ανατολικά, και στις πόλεις Σενιάνγκ και Χαρμπίν στα βορειοανατολικά.
Διαμαρτυρία ήλθε και από την Ταϊβάν, η οποία κατήγγειλε την «πρόκληση» της ομάδας των Ιαπώνων και επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο της Ιαπωνίας στην Ταϊπέι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger