Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Για δεύτερη ημέρα καίγεται η Χίος

 
Μαίνεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την Χίο. Για δεύτερη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες σε διάφορες περιοχές του νησιού, ενώ οι ισχυροί άνεμοι κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους.

Σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό, η φωτιά έχει κάψει περίπου 65.000 στρέμματα, όπως προέκυψε από την σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί τα μέτωπα σε Μαστιχοχώρια, Αρμόλια, Άγιο Γεώργιο-Σικούσι και Κοντυλόπου, ενώ μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή των Αυγωνύμων. Αναζωπύρωση σημειώθηκε  στην περιοχή του Προβατά, απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν συγκεκριμένα 70 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 71 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές και 79 άτομα του στρατού, ενώ από αέρος συνδράμουν εννέα αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα.

Οι επίγειες δυνάμεις δίνουν έναν δύσκολο αγώνα κόντρα στον ισχυρό αέρα που πνέει μέχρι και οκτώ μποφόρ, δυναμώνοντας διαρκώς το πύρινο μέτωπο που απειλεί τα πάντα στο πέρασμά του.

Στη διαδικασία της πυρόσβεσης επιχειρεί σύσσωμη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, συνεπικουρούμενη από πεζοπόρα τμήματα από Σάμο, Μυτιλήνη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντική είναι η προσπάθεια των εθελοντικών οργανώσεων του νησιού αλλά και των κατοίκων που ρίχνονται σε αυτή την άνιση μάχη με όσα μέσα διαθέτουν.

Στις 11.00 κατέπλευσε στον λιμένα των Μεστών το αρματαγωγό "Σάμος" του Πολεμικού Ναυτικού που μετέφερε 16 Πυροσβεστικά οχήματα από μονάδες του Λεκανοπεδίου της Αττικής καθώς και πεζοπόρα τμήματα.

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, μετέβη στο νησί ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, για να συντονίσει τη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, εκεί που τους ζητείται από την Πυροσβεστική.

Λόγω του καπνού, οι κάτοικοι των χωριών Βέσσα και Έλατα έχουν εκκενώσει προληπτικά τις οικίες τους, ενώ μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου Συκούση, προκειμένου η πυρκαγιά να μη μπει μέσα στο χωριό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του χωριού κ. Ποδιάς, τα τέσσερα πυροσβεστικά μαζί με τους κατοίκους, περιμένουν τη φωτιά να πλησιάσει το δρόμο αφού η πρόσβαση προς το μέτωπο είναι αδύνατη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνεμοι θα εξασθενήσουν από την Δευτέρα.

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger