Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ετοιμάζει νέο πετσόκομμα σε συντάξεις και επιδόματα

Νέο «μαχαίρι» σε κοινωνικές παροχές αποφασίστηκε στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εργασίας και Οικονομίας
Η περικοπή συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων φέρεται να είναι για μία ακόμα φορά ένα από τα βασικά εργαλεία και της σημερινής τρικομματικής συγκυβέρνησης για να εξοικονομήσει πόρους σε όφελος του κεφαλαίου. Αυτό βεβαιώνει και η χτεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας με τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση αναζητώντας τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για το διάστημα 2013-2014.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας που χαρακτηρίζεται ως «αρσιβαρίστας της εθνικής προσπάθειας» (σ.σ. για το νέο χτύπημα σε μισθούς και συντάξεις θα προσθέταμε εμείς), θα αναλάβει να «εξοικονομήσει», μέσα από περικοπές, ποσό ίσο με 3,5-4 δισ. ευρώ. Τα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από το πετσόκομμα των κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας, οικογενειακά, πολυτέκνων και άλλα) και το υπόλοιπο 1,5-2 δισ. ευρώ από την επιβολή πλαφόν στο συνολικό ποσό της σύνταξης που λαμβάνει κάποιος.
Για τα κοινωνικά επιδόματα αρκεί να υπενθυμίσουμε τη θέση που είχε διατυπώσει το Μάρτη του 2012 η ΝΔ, η οποία ζητούσε «να διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες παροχών και αυστηρά κριτήρια ορισμού των δικαιούχων, έτσι ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να κατευθύνονται σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη». Θέση ευθυγραμμισμένη με την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία ζητά την αντικατάσταση των διαφόρων επιδομάτων από ένα το οποίο θα δίνεται με βάση το εισόδημα και θα έχει ως στόχο το φτωχότερο 20% του πληθυσμού. Ακόμα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Εργασίας πριν λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα αναφέρθηκε στην «εξοικονόμηση πόρων» μέσα από την «ορθολογική» διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων, δηλαδή από το πετσόκομμά τους.
Σχετικά με το πλαφόν στις συντάξεις, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ανακοίνωσε «ανώτατο όριο που μπορεί να λαμβάνει κανείς σωρευτικά από διαφορετικές πηγές συντάξεων», πράγμα που θα οδηγήσει σαφώς σε μειώσεις των αποδιδόμενων συντάξεων. Και αυτό γιατί, ενώ μέχρι τώρα το ανώτατο πλαφόν έχει τεθεί για τις κύριες συντάξεις στις οποίες συνυπολογίζονται μόνο τα οικογενειακά επιδόματα, τώρα ανακοινώνεται ότι θα θεσμοθετηθεί νέο ανώτατο όριο στο οποίο θα αθροίζονται η κύρια και οι επικουρικές, αλλά και πιθανώς και από άλλες συντάξεις (π.χ. χηρείας). Χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το πλαφόν, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ, ερευνητικό ίδρυμα που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) είναι τα 2.400 ευρώ. Με δεδομένο ότι το σημερινό πλαφόν για την κύρια σύνταξη και τα οικογενειακά επιδόματα στο ΙΚΑ είναι τα 2.730 ευρώ, γίνεται αντιληπτό τι πετσόκομμα θα πέσει.
Συνεχίζονται οι «διάλογοι»
Στο μεταξύ, ο προγραμματισμένος για σήμερα «διάλογος» της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες αναβλήθηκε, χωρίς να έχει ανακοινωθεί νέα ημερομηνία. Ωστόσο, την Πέμπτη αναμένεται να συνεχιστεί ο παράλληλος «διάλογος» που έχει ξεκινήσει μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων» και του υπουργείου Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger