Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Σάλος στην Ισπανία με την τραμπούκο βουλευτή



Έξαλλη είναι η κοινή γνώμη της Ισπανίας με την ξανθιά βουλευτή της Δεξιάς Αντρέα Φάμπρα, η οποία, εντός Βουλής και μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι πως περικόπτονται τα επιδόματα των ανέργων λόγω Μνημονίου, ανέκραξε «Que se Jodan los parados». Στα Ελληνικά η φράση μεταφράζεται ακριβώς και σημαίνει «Να πάνε να γ…θούν οι άνεργοι».

 

Η χυδαία και συνάμα πολιτικά αποκρουστική αυτή αντιμετώπιση των ανέργων στην Ισπανία, όπου ο αριθμός τους πλησιάζει το 26%, από την Ισπανίδα βουλευτή προκάλεσε την αγανάκτηση ακόμη και των συντηρητικών βουλευτών.

Ήδη το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει ζητήσει την παραίτησή της.

Η Ισπανία σείεται τις τελευταίες ημέρες από τις μαχητικές διαδηλώσεις των εργαζομένων, με αιχμή του δόρατος τις κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων της Αστούρια. Περίπου 50.000 εργάτες στα ορυχεία θα βρεθούν στον δρόμο, αφού έχει ληφθεί η απόφαση στη Μαδρίτη να κλείσουν.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι συγκρούσεις των εργαζομένων με την αστυνομία στους δρόμους της Μαδρίτης είναι εξαιρετικά βίαιες και οι εικόνες των διαδηλωτών με ανοιγμένα τα κεφάλια έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Μαριάνο Ραχόι περί των μαύρων κουστουμιών της τρόικας και σχετικά με το πως η Ισπανία δεν είναι Ουγκάντα έχουν πια παραμεριστεί, και η Μαδρίτη πλέον βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής Μνημονίου με 32 βασικά άρθρα, το οποίο εν πολλοίς θυμίζει το αντίστοιχο που έχει υπογράψει η Αθήνα. Οι άνεργοι στην Ισπανία αυτήν τη στιγμή ξεπερνούν τα 5,7 εκατομμύρια ψυχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των πολιτών στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι αντιδράσεις της ισπανικής αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας ανάγκασαν τη βουλευτή Αντρέα Φάμπρα να ανασκευάσει, αλλά ήταν πλέον αργά. Η πολιτική ζημιά είναι ορατή για το κυβερνών κόμμα και προσωπικά για τον Ισπανό πρωθυπουργό. Όσο για την ξανθιά βουλευτή, προσπάθησε να ψελλίσει πως η επίμαχη χυδαία φράση που εκστόμισε δεν αναφερόταν στους ανέργους αλλά στους σοσιαλιστές, ωστόσο, βεβαίως, δεν έγινε καθόλου πιστευτή, δεδομένου ότι υπάρχει και το video για του λόγου το αληθές.

Η βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος γεννήθηκε στο Castello de la Plana το 1973 και άρα είναι 39 ετών. Κόρη επίσης πολιτικού, εργάστηκε -ως φαίνεται- στην ισχυρή και άκρως διαπλεκόμενη εταιρεία Τηλεπικοινωνιών Telefonica SA. Αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία του κόμματος, ωστόσο μάλλον η κινητικότητα αυτή ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την ποιότητα της παιδείας και της πολιτικής της κουλτούρας.

Από συντηρητικό - δεξιό πολιτικό τζάκι, η ξανθιά βουλευτής ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της, Carlos Fabra, ο οποίος έχει ανοικτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη για θέματα φοροδιαφυγής, και όχι μόνον.

Ορισμένες από αυτές τις... εκκρεμότητές του εξετάζονται αυτήν την περίοδο από την Εισαγγελία.

Συγκεκριμένα, ο Carlos Fabra είχε προκαλέσει τόσο την κοινή γνώμη όσο και τις δικαστικές αρχές, όταν έδωσε εντολή με δημόσιο κονδύλι, ύψους 300.000 ευρώ, να χτιστεί ένα άγαλμα που απεικόνιζε τον εαυτό του μπροστά από το αεροδρόμιο της Castellon στη Βαλένθια, επαρχία στην οποία υπήρξε διοικητής του Νομαρχιακού Συμβουλίου κατά τα έτη 1995-2011.

Επιπλέον, ο Carlos Fabra βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών, κατηγορούμενος για διαφθορά, καθώς συχνά-πυκνά «τυχαίνει» να κερδίζει το χριστουγεννιάτικο λαχείο El Gordo της Ισπανίας, ενώ τα κερδοφόρα κουπόνια φέρεται να τα πουλάει σε αγοραστές (ξέπλυμα χρήματος).

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger