Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Σε κόκκινο συναγερμό οι δυνάμεις πυρόσβεσης η χερσαία Μαγνησία και οι Βόρειες Σποράδες!

Στην κατηγορία κινδύνου 2 (μέση) και στην κατηγορία 3 (υψηλή) συγκαταλέγονται σήμερα η χερσαία Μαγνησία και οι Βόρειες Σποράδες αντίστοιχα στο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.











Ο πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία 4) που εγκυμονούσε χθες για τις Βόρειες Σποράδες υποχώρησε. Σε επίπεδο Μαγνησίας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας για την κατάσβεση μικρών εστιών φωτιάς, οι οποίες χάρη στην έγκαιρη παρέμβασή τους περιορίστηκαν έγκαιρα χωρίς να επεκταθούν.











Και ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό σχεδόν καθημερινά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες προσπαθούν να δώσουν τη μάχη της πρόληψης και άμεσης καταστολής πυρκαγιών με σοβαρές ελλείψεις σε εναέριες και επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης.







Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου εξαιτίας του γερασμένου πυροσβεστικού στόλου οχημάτων, αλλά και των γερασμένων εναέριων μέσων, στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.















Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.125 κενές οργανικές θέσεις σε όλη τη χώρα, ενώ έχει μπει λουκέτο σε δέκα πυροσβεστικές υπηρεσίες πανελλαδικά.









Η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει σε διαθεσιμότητα καθημερινά τα μισά από τα 21 καναντέρ της πολεμικής αεροπορίας, διότι τα 13 αεροπλάνα είναι παλαιά και συχνά καθηλώνονται λόγω μηχανικής βλάβης. Πρόβλημα υπάρχει και στα ελικόπτερα, αφού από τα 12 ελικόπτερα που είχαν νοικιαστεί την περασμένη χρονιά, φέτος η πυροσβεστική διαθέτει 10.




























Στο μεταξύ, τα χρήματα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίνει κάθε χρόνο στους Δήμους για την πυροπροστασία, τα οποία φέτος είναι 18,4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 20%, λιγότερα από πέρυσι, ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί. Το αποτέλεσμα είναι τα δάση να θυμίζουν πυριτιδαποθήκες, αφού δεν έχει γίνει καθαρισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger