Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Σκιάθος: Δεκάδες παραβάσεις σε «σαφάρι» ελέγχων του ΣΔΟΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ..

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έγιναν 74 συνολικά έλεγχοι τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και το ποσοστό παραβατικότητας ήταν πολύ υψηλό

Μπορεί οι γκέι να μην έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο νησί του Παπαδιαμάντη το περασμένο Σαββατοκύριακο, οπότε και πραγματοποιήθηκε το 1ο διεθνές φεστιβάλ γκέι κουλτούρας, έκανε όμως αισθητή την παρουσία του στο νησί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έγιναν δεκάδες έλεγχοι τουριστικών επιχειρήσεων και το ποσοστό παραβατικότητας έφτασε το 40%…
Δεκάδες παραβάσεις εντόπισαν τα δύο συνεργεία του ΣΔΟΕ, αποτελούμενα από 8 υπαλλήλους, που έκαναν ελέγχους την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 13, 14 και 15 Ιουλίου στη Σκιάθο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έγιναν 74 συνολικά έλεγχοι τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και το ποσοστό παραβατικότητας ήταν πολύ υψηλό. Καταλογίστηκαν παραβάσεις σε 29 ελεγχθέντες επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους διαπιστώθηκαν 46 συνολικά παραβάσεις, κυρίως όσον αφορά στη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).
Μπορεί οι γκέι να μην ήταν πολλοί στη Σκιάθο, οι φορολογικές παραβάσεις όμως που εντοπίστηκαν, ήταν αρκετές, κυρίως στο να μην εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, καθώς και να μην διαθέτουν «συνοδευτικά στοιχεία» στη διακίνηση ειδών.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη την τουριστική περίοδο, σε όλες τις περιοχές που συγκεντρώνουν τουρίστες. Ειδικότερα θα ελέγχονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής διασκέδασης και ψυχαγωγίας (κέντρα διασκέδασης, ντίσκο, μπαρ κ.λπ.), διοργάνωση συναυλιών με επώνυμους καλλιτέχνες, όπου παρατηρείται το φαινόμενο να προσκαλούνται από αθλητικούς ή άλλους συλλόγους και να μην εκδίδονται φορολογικά στοιχεία, επιχειρήσεις παροχής φαγητού και ποτού, για επιτόπια κατανάλωση (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.), επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, κανό, jet ski κ.λπ., επιχειρήσεις μεταφοράς προσωπικού (τουριστικά λεωφορεία, πλοία κ.λπ), επιχειρήσεις διοργάνωσης ή διαμεσολάβησης σε εκδρομές, περιηγήσεις κ.λπ., επιχειρήσεις πώλησης ειδών τουριστικού ενδιαφέροντος (καταστήματα ειδών λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης, κοσμημάτων, δερματίνων ειδών κ.λπ.), επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα – δωμάτια και επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων.
Βέβαια το ταχύπλοο σκάφος του ΣΔΟΕ που θα μπορούσε να συνδράμει σημαντικά στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, παραμένει ακινητοποιημένο στο λιμάνι.
Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν τώρα τα πρόστιμα, που είναι «τσουχτερά», καθώς οι εκθέσεις του ΣΔΟΕ με τις παραβάσεις θα δοθούν προς εκτέλεση στη Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’).
Τρόποι φοροδιαφυγής
Οι τρόποι και οι κυριότερες μέθοδοι φοροδιαφυγής είναι:
-Υποτιμολόγηση των εσόδων των υπηρεσιών στις περιπτώσεις του οργανωμένου τουρισμού και κυρίως του εισερχόμενου, με τη μέθοδο των «διπλών συμβολαίων» που συντάσσονται μεταξύ των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων, τουριστικών γραφείων τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού.
-Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων από παρεπόμενες ξενοδοχειακές υπηρεσίες, όπως χρήση  μέσων ψυχαγωγίας (θαλάσσιο σκι, ποδήλατα κ.λπ.), χρήση ομπρελών, γηπέδων αθλοπαιδιών κ.λπ., χρήση τηλεφωνικών συνδέσεων, χρήση χρηματοθυρίδων, υπηρεσίες καθαριστηρίων, σάουνας, κομμωτηρίων κ.λπ. Πολλές από τις παραπάνω υπηρεσίες, επισήμως εμφανίζονται ως υπηρεσίες «πακέτου», ενώ στην πραγματικότητα εισπράττεται ιδιαίτερο τίμημα, το οποίο και δεν εμφανίζεται.
-Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων από την παροχή υπηρεσιών ή την πώληση εμπορευμάτων από τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε μεγάλη έκταση στις επιχειρήσεις εκείνες που ο φορέας τους ασκεί άμεση εποπτεία (ατομικές επιχειρήσεις, προσωπικές εταιρείες), όπως επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και λοιπών μέσων, επιχειρήσεις τοπικών περιηγήσεων και εκδρομών (εκμετάλλευση τουριστικών λεωφορείων, πλοίων).
-Χρήση εικονικών – πλαστών φορολογικών στοιχείων κυρίως από μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με στόχο τη διόγκωση των δαπανών συντήρησης επισκευών, εξόδων προβολής και διαφήμισης, καθώς και του κόστους των επενδύσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποτελεσμάτων και του καταβλητέου ποσού Φ.Π.Α. ή τη διεύρυνση του πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. για συμψηφισμό στην επόμενη φορολογική περίοδο. Τα παραπάνω ισχύουν και για τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και μέσων μεταφοράς προσώπων, με τη λήψη και χρήση εικονικών – πλαστών φορολογικών στοιχείων από επιχειρήσεις συνεργείων και πώλησης ανταλλακτικών, καυσίμων, λιπαντικών και λοιπών εφοδίων.
-Μη τήρηση, ανακριβής ή ελλιπής τήρηση του ειδικού βιβλίου κίνησης πελατών από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και κυρίως από τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων. Σημειώνεται, ότι πολλές από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, ενώ λειτουργούν και παρέχουν ξενοδοχειακές υπηρεσίες, εμφανίζουν τη διαμονή των πελατών τους ως αστική μίσθωση ακινήτου, χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα βιβλία και στοιχεία του Π.Δ. 186/92 (Κ.Β.Σ.), καθώς και το ειδικό (πρόσθετο) βιβλίο κίνησης πελατών (πόρτας), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 περίπτωση α) του άρθρου 10 του ίδιου Κώδικα. Το βιβλίο κίνησης πελατών (πόρτας) ενημερώνεται με την είσοδο του πελάτη και εκτός των άλλων δεδομένων πρέπει να αναγράφεται η πιθανή ημερομηνία αναχώρησης (κατά δήλωση του πελάτη).
Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας αναχώρησης, διενεργείται σχετική καταχώρηση με τη νέα ημερομηνία αναχώρησης.
-Μη έκδοση ή ανακριβής ή ελλιπής έκδοση, από τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων, του τριπλότυπου δελτίου κίνησης.
-Μη έκδοση Α.Λ.Π. ή χρήση τέτοιων που έχουν εκδοθεί σε προγενέστερο χρόνο, από επιχειρήσεις επιτόπιας κατανάλωσης ποτών κ.λπ. (καφετέριες κ.λπ.)
-Μη ύπαρξη φορολογικών στοιχείων αγοράς ή ύπαρξης τέτοιων με προγενέστερη ημερομηνία για ευπαθή προϊόντα (ψάρια, κρέατα κ.λπ.) από επιχειρήσεις παροχής φαγητού (ταβέρνες, εστιατόρια κ.λπ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger