Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τρεις αιώνες ιστορίας για το Επισκοπείο Κοζάνης


Έχει φιλοξενήσει ιστορικά γεγονότα, όπως η επίσκεψη του Παύλου Μελά το 1904 κατά τη δεύτερη περιοδεία του στη Μακεδονία, η υποδοχή του ελληνικού στρατού το 1912 κατά την απελευθέρωση της Κοζάνης και η εγκατάσταση γερμανικής στρατιωτικής μονάδας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Λεηλατήθηκε, υπέστη φθορές και άλλαξε πολλές χρήσεις μέχρι να στεγάσει τις λειτουργίες της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης.
Ο λόγος για το Επισκοπείο Κοζάνης, που μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν σ' αυτό, θα φιλοξενήσει τον Μητροπολιτικό Οίκο Κοζάνης, τον οποίο θα εγκαινιάσει σε λίγες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει το τριήμερο 27-30 Ιουνίου στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων & Κοζάνης.
Η ιστορία του Επισκοπείου ξεκινά το 1744, οπότε κτίστηκε στον αύλειο χώρο της Αγίας Κυριακής των Σερβίων. Σύμφωνα με τη Μητρόπολη, το Μάρτιο του 1757 το κτίριο αποτεφρώθηκε μαζί με το πολύτιμο αρχείο του και όλα τα έγγραφα για την ιστορία της Επισκοπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger