Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΤΗ Υπόσχεται ανάπτυξη - πανηγύρι για τους εφοπλιστές

Κραυγαλέα αθώωση της ΕΕ για την κατάσταση στη Ζώνη, παρακάλια και «κίνητρα» στο κεφάλαιο για να φέρει δουλειές
Τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα επισκέφτηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας, για να πείσει τους εργάτες ότι η αστική διαχείριση μπορεί να ασκηθεί προς όφελός τους. Μόνο που οι εργάτες της Ζώνης του γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστεί σε απροκάλυπτα χάδια στους κεφαλαιοκράτες και δη τους εφοπλιστές και να ραπίζει κατά πρόσωπο το λαό λέγοντας ότι θα «ματώσουν τα πόδια του», σε μια προσπάθεια στην οποία «μπορεί και να μην τα καταφέρουμε».
Στην ομιλία του περίσσεψαν οι διαπιστώσεις για την εγκατάλειψη της περιοχής, για την ανεργία που τη μαστίζει, για την εικόνα διάλυσης της Ζώνης, την οποία αξιοποίησε, για να κραυγάσει δημαγωγικά «ή ΣΥΡΙΖΑ ή κοινωνική καταστροφή»! Στην ομιλία του χάιδεψε το εφοπλιστικό κεφάλαιο, εγκαλώντας το για λειψή πατριωτική συνείδηση, επειδή αναθέτουν την κατασκευή των πλοίων τους σε ναυπηγεία άλλων χωρών. Για να δελεάσει αυτούς τους εφοπλιστές, ο Αλ. Τσίπρας τους διαβεβαίωσε ότι θα λάβουν πρόσθετες ενισχύσεις, όταν επέκρινε προηγούμενες κυβερνήσεις που «λεφτά είχαν μόνο για τις τράπεζες, όχι όμως για επενδύσεις».
Με άλλα λόγια, λύση για να έρθουν δουλειές στη Ζώνη είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ να παρακαλάνε οι εργάτες τους εφοπλιστές να πετάξουν κανά ξεροκόμματο από τα εκατοντάδες καράβια που χτίζουν στο εξωτερικό, κύρια στα ναυπηγεία της Κίνας. 'Η να αυξηθούν τα προνόμια των εφοπλιστών, κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη φροντίζει, όταν με κάθε μέσο επιχειρεί να υπονομεύσει τους αγώνες των ταξικών σωματείων της Ζώνης για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.
Απομονώνοντας το μνημόνιο από τη συνολική στρατηγική της ΕΕ, που έχει κυριολεκτικά μαραζώσει τη ναυπηγοεπισκευή και άλλους παραγωγικούς κλάδους στην Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «αν συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική» η εικόνα της Ζώνης «θα είναι η εικόνα όλης της Ελλάδας». Ομως η εικόνα της Ζώνης ήταν ίδια και πριν το μνημόνιο, ενώ η εξαθλίωση θα βαθαίνει με όποια κυβέρνηση, απ' τη στιγμή που δεν αμφισβητεί τους αστούς και την εξουσία τους, την ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής.
Ανασυγκρότηση για ποιον;
Σε άλλο σημείο και αφού λεοντάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο και «την αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα» (!) δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση της αριστεράς θα παραλάβει «καμένη γη» και ταμεία «κουφάρια», στρώνοντας από τώρα το έδαφος για να δικαιολογήσει την απόλυτη διαχειριστική ενσωμάτωση μετά τις εκλογές. Ο ίδιος διαμήνυσε στην πλουτοκρατία ότι θα δουν «ποιοι κλάδοι μπορεί να είναι ανταγωνιστικοί και μπορούν να ενισχυθούν»! Αρα, ανάπτυξη εκεί που το κεφάλαιο μπορεί να βγάλει χρήμα και όχι εκεί που επιβάλλουν οι λαϊκές ανάγκες.
Η συγκεκριμένη φράση δείχνει το περιεχόμενο της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια ανάπτυξη που καθορίζεται από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης και όχι βέβαια του λαού που στενάζει και υποχρεώνεται να εισάγει προϊόντα που ο ίδιος μπορεί να παράξει. Σ' αυτή την κατεύθυνση, δεσμεύτηκε για «ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, ανόρθωσης του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου και ιδιαίτερα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος», δίχως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα το κάνει αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιό τους, όπως είπε, βασίζεται «στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το δημόσιο, που θα συνεργαστεί με τους φορείς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την τοπική αυτοδιοίκηση και βεβαίως με τον ΟΛΠ, ο οποίος θα μείνει υπό δημόσιο έλεγχο». Παρακάτω πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν λεφτά για να περάσουν στον έλεγχο του Δημοσίου στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, αλλά «σταδιακά, ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας, θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο στρατηγικών τομέων της οικονομίας, πρώτα και κύρια όμως ανακτώντας το δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα».
Ελεγείες στους εφοπλιστές
Σε ό,τι αφορά στους εφοπλιστές κι εκεί είπε πως θα κάνουν «προσπάθεια να σταματήσει η ασυδοσία που υπάρχει στις σχέσεις» τους με το κράτος και «θα τους ζητήσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι όταν η πατρίδα μας βρίσκεται σ' αυτή την κρίση δεν μπορεί αυτοί να σφυρίζουν κλέφτικα και να μην έρχονται εδώ να κάνουν επενδύσεις»!
Συνεχίζοντας να τους χαϊδεύει τα αυτιά, πρόσθεσε ότι «πέραν των φοροαπαλλαγών που έχει ο πολύ μεγάλος ελληνικός στόλος, κι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα συγκριτικό για τη χώρα που πρέπει να αξιοποιήσουμε (...) Θα τους ζητήσουμε λοιπόν να αποδείξουν ότι την ελληνική σημαία στα πλοία τους δεν την έχουν μονάχα για καιροσκοπικούς λόγους. Την έχουν γιατί πραγματικά θέλουν να στηρίξουν τη χώρα (...) Είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα συμμεριστούν αυτή την αλήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger