Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

«ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Μονόδρομος η οργάνωση της λαϊκής πάλης

Από παλαιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam
Καθημερινά μεγαλώνουν τα αδιέξοδα που γεννά για το λαό η σχεδιασμένη εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων αναδεικνύοντας πόσο επιτακτική γίνεται η οργάνωση της πάλης του για άμεση και επαρκή χρηματοδότηση νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το δικαίωμα του εργαζόμενου λαού σε σύγχρονες και ασφαλείς υπηρεσίες Υγείας, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, υπερασπίστηκε αγωνιστικά ο λαός της Καλαμαριάς (στη Θεσσαλονίκη) που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής και συμμετείχε, χτες το πρωί, στη συγκέντρωση μπροστά στο Νοσοκομείο «Παναγία». Στο πλευρό τους στάθηκαν γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να δυναμώσει ενιαία και συντονισμένα ο αγώνας.
Απαίτησαν να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης του νοσοκομείου ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του, να μην αποδυναμωθεί και να μην κλείσει καμία κλινική, να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό, να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους.
Το Νοσοκομείο «Παναγία» στεγάζεται σε κτίριο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του ομίλου EUROMEDICA. Η σύμβαση μίσθωσης (320.000 ευρώ το μήνα - περιλαμβάνει μισθοδοσία, σίτιση, καθαριότητα, λοιπά λειτουργικά έξοδα) έληξε τον Απρίλη και τώρα διανύεται η προβλεπόμενη παράταση.
Οι εργαζόμενοι δε γνωρίζουν αν το νοσοκομείο θα συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ ήδη στο πλαίσιο της ενιαίας διοίκησής του με το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» άρχισε να αποδυναμώνεται.
Στο νοσοκομείο λειτουργεί, πέραν των άλλων κλινικών και ιατρείων, μονάδα τεχνητού νεφρού με 20 καρέκλες, τμήμα λιθοτριψίας, το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, που εξυπηρετεί 135 ασθενείς το μήνα, Ουρολογική κλινική με μεγάλο αριθμό ασθενών, ουροδυναμικό εργαστήριο και ενδοκρινολογική κλινική.
Συνολικά απασχολούνται περίπου 150 γιατροί και 120 νοσηλευτές, οι οποίοι καλύπτουν τη λειτουργία όλων των κλινικών, ιατρείων, εργαστηρίων και 220 κλινών. Αποδεικτικό της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της δουλειάς αποτελεί η λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού. Εξυπηρετούνται 65 ασθενείς και γίνονται 890 αιμοκαθάρσεις το μήνα. Σ' αυτή τη μονάδα απασχολούνται 15 νοσηλευτές στους οποίους οφείλονται 208 ρεπό και ακόμη δεν έχουν δοθεί οι κανονικές άδειες του 2012.
Συνολικά στους εργαζόμενους (νοσηλευτές, γιατρούς) οφείλονται δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες από το Νοέμβρη του 2011.
Στο μεταξύ, απλήρωτοι από το Μάρτη είναι και οι 68 εργαζόμενοι (18 νοσηλευτές, το προσωπικό της κουζίνας, της καθαριότητας, τεχνικό προσωπικό) που απασχολούνται στο νοσοκομείο μέσω του ομίλου EUROMEDICA. Η απασχόλησή τους προβλέπεται από τη σύμβαση μίσθωσης.
Νέες «συγχωνεύσεις» στον «Ευαγγελισμό»
Μείωση εκατοντάδων οργανικών θέσεων με συγχώνευση τμημάτων (λιγότερα κατά 30%) προβλέπει έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Χτες, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του νοσοκομείου έκαναν δυναμική παρέμβαση στη διοίκηση απαιτώντας να μην επικυρωθεί ο απαράδεκτος οργανισμός που ζητά το υπουργείο και ο οποίος είναι χειρότερος από τον ήδη πετσοκομμένο που είχε βγάλει η διοίκηση του νοσοκομείου πριν από μήνες.
Οπως καταγγέλλει το ΣΕΝΕ, «τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ειδικές κλίνες (ΜΕΘ κ.λπ.) κατά 80%, που έχει αυξηθεί ο όγκος εργασίας κατά 25% - 30% σε όλους τους δείκτες, που έχουν αναπτυχθεί δεκάδες εξειδικευμένα τμήματα (μεταμοσχεύσεις, διαγνωστικές και θεραπευτικές εξετάσεις κ.λπ.) και χωρίς να έχει αναπτυχθεί ούτε μία δημόσια δομή πρωτοβάθμιας Υγείας, μειώνονται οι οργανικές θέσεις με απόφαση της Διοίκησης καταρχήν το φθινόπωρο του 2011, και τώρα με επιπλέον μείωση - κατά εκατοντάδες θέσεις - απ' το υπουργείο Υγείας». Το σωματείο προειδοποιεί πως το νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα θα είναι ζοφερό «εφόσον η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση αφήσει στο απυρόβλητο τη δανειακή σύμβαση και συμμορφωθεί με τις κεντρικές επιλογές της ΕΕ».
Αύριο, Πέμπτη, στη 1 μ.μ. το ΣΕΝΕ καλεί σε κινητοποίηση στα γραφεία της διοίκησης για να παρεμποδιστεί το νέο πετσόκομμα των οργανικών θέσεων και για αύξησή τους ώστε και οι ανάγκες των ασθενών να καλυφθούν και να εργάζεται ανθρώπινα το προσωπικό του νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger