Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θυσιάζουν τις συντάξεις των ναυτικών στο βωμό του Μνημονίου


Στα όρια κατάρρευσης είναι τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις συντάξεις, μετά το «κούρεμα» των ομολόγων που αποφάσισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τις επιταγές του 2ου Μνημονίου και της Τρόικας.
Αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η Ελλάδα εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, του ασφαλιστικού φορέα των ναυτικών.
Το ΝΑΤ εμφανίζει κατά το τρέχον έτος«μαύρη τρύπα» πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ την οποία πρέπει να καλύψει με τα ταμειακά του διαθέσιμα.
Σύμφωνα με τους επίσημους προϋπολογισμούς, τους οποίους ενέκρινε ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντ. Ρουπακιώτης, το ΝΑΤ θα εμφανίσει το 2012 έλλειμμα 14 εκατομμύρια ευρώ καθώς παρουσιάζει έσοδα 1,282 δισ. ευρώ και έξοδα 1,296 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον προϋπολογισμό του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης των ναυτικών (ΚΕΑΝ), καθώς το έλλειμμά του δεν μπορεί να καλυφθεί από τα ταμειακά του διαθέσιμα!
«Μαύρη τρύπα» παρουσιάζουν και οι προϋπολογισμοί των Ταμείων
Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (-1 εκατ. ευρώ), Πρόνοιας Κατώτερων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (- 40.198 ευρώ) και Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (-11.210 ευρώ).
Το πρόβλημα φαίνεται δυσεπίλυτο με το δεδομένο ότι τα αποθεματικά του ΝΑΤ το Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, μειώθηκαν σε ποσοστό 69,42% από 15.339.828 ευρώ σε 4,6 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον το 2012 το ΝΑΤ δέχθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό μειωμένη επιχορήγηση κατά 152 εκατ. ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ο ασφαλιστικός φορέας των ναυτικών δεν είναι δυνατό να καλύψει τη «τρύπα» των 14 εκατομμυρίων ευρώ…
Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι ναυτικοί που έχουν πληρώσει πανάκριβα τις εισφορές προς το ΝΑΤ, έχουν δεχθεί σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις τους που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι δαπάνες του Ταμείου κατά 98 εκατομμύρια ευρώ.
Παρά τις περικοπές των συντάξεων των «απομάχων της θάλασσας» και πάλι τα χρήματα δεν φτάνουν για τις επόμενες συντάξεις!
Πόσο μάλλον όταν τα έσοδα του Ταμείου αναμένεται να είναι ακόμα πιο χαμηλά το επόμενο διάστημα εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας στους ναυτικούς αλλά και τις συσσωρευμένες οφειλές ναυτιλιακών εταιρειών, κυρίως ακτοπλοϊκών, που δεν έχουν καταβάλει εισφορές περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Ανάλογη κατάσταση παρουσιάζουν και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία εργαζομένων στη στεριά.
Αυτή είναι η πολιτική του Μνημονίου και των μέχρι πρότινος κομμάτων εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που συγκυβέρνησαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ο λαός θα τους δώσει το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν την ίδια καταστροφική πολιτική που οδηγεί σε νέες μειώσεις συντάξεων, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν οι νέες «μαύρες τρύπες» εξαιτίας του Μνημονίου.
Θα δεχθούν νέες μειώσεις των συντάξεων τους;
Την Κυριακή 17 Ιουνίου θα απαντηθεί το ερώτημα…
Βασίλης Τζήμτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger