Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η Πολιτευτής Ν. Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Μαρία Πολύζου με τον Επίτιμο Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κο Χρήστο Χρόνη


Στο 32ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα μαγευτικά Λιβάδια Περτουλίου, παρεβρέθη χθες Κυριακή 24-6-12, καλεσμένη από τον Επίτιμο Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κο Χρήστο Χρόνη και τον νυν Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κο Γιώργο Μουτσιάνα, η Πολιτευτής Ν. Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Μαρία Πολύζου.

Η εκδήλωση φέτος ήταν αφιερωμένη στην Ηρωική Έξοδο του Μεσολλογίου ενώ σύντομους χαιρετισμούς, λόγω του περιορισμένου χρονικά προγράμματος, απηύθυναν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κος Γιώργος Μουτσιάνας, ο Δήμαρχος Πύλης κος Κωνσταντίνος Κουφογάζος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Κώστας Αγοραστός. 

Η Πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον Επίτιμο Πρόεδρο κο Χρήστο Χρόνη, όσο και με τον Πρόεδρο κο Γιώργο Μουτσιάνα και να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κου Πάνου Καμμένου, καθώς λόγω του περιορισμένου χρονικά προγράμματος, δεν απηύθηναν χαιρετισμούς οι παρεβρισκόμενοι Βουλευτές και Πολιτευτές. 

Η εκδήλωση καλήφθηκε τηλεοπτικά με απευθείας δορυφορική κάλυψη από το κανάλι ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV, φέτος για πρώτη φορά, καθώς και διαδικτυακά από το κανάλι 4E.gr/livestreaming, όπου είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν όλοι οι Έλληνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ομογένεια. 

Λίγα λόγια για την ´Ενδοξη Ιστορία των Σαρακατσάνων: 

Οι Σαρακατσαναίοι όπως έχει αποδειχθεί από διάφορους διακεκριμένους Ιστορικούς, Λαογράφους, και Ανθρωπολόγους ερευνητές, Έλληνες και ξένους, είναι μια πανάρχαια Ελληνική Νομαδική Φυλή, που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Μιλούσαν και μιλούν μόνο την Ελληνική γλώσσα, ενώ μετά από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι κατά την ομιλία τους κάνουν χρήση πολλών αρχαίων και μάλιστα ομηρικών λέξεων.


 Αντίστοιχα πολλά έθιμά τους, των σημαντικών γεγονότων της ζωής καθώς, επίσης και ήθη της καθημερινότητάς τους ανάγονται στην αρχαία Ελλάδα, ενώ ίδιες περιγραφές αυτών συναντούμε στον Όμηρο. Συνυφασμένος μάρτυρας προλεχθέντος είναι και η λαϊκή τους τέχνη, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στην ξυλογλυπτική, στην υφαντική και κεντητική τέχνη, στα είδη οικιακής ένδυσης και τα ρούχα τους (ειδικά στην γυναικεία φορεσιά τους) όπου βλέπουμε καθαρά αποτυπωμένα αρχαία Ελληνικά σχέδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger