Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Σκιάθος: Σημαντικά ευρήματα από τις πρώτες συστηματικές υποβρύχιες έρευνες

upovrihies arhaiologikes ereunes-
Σημαντικά ευρήματα που δίνουν μεγάλη ώθηση για την ανάδειξη του ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου της Σκιάθου είναι τα αποτελέσματα της πρώτης συστηματικής υποβρύχιας διερεύνησης που πραγματοποιήθηκε στο νησί υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, από τις 14 έως 25 Μαΐου.
Η αρχαιολογική ομάδα ερεύνησε σε μεγάλη έκταση τις θαλάσσιες περιοχές του «παλαιού» λιμανιού της Σκιάθου, με το ενετικό φρούριο Μπούρτζι, τους Ταρσανάδες, τον όρμο Πλατανιά με τα Τρουλλονήσια, την Αγία Παρασκευή και την περιοχή της Κεχριάς. Στο «παλαιό» λιμάνι, η θέση του οποίου συμπίπτει με αυτή του αρχαίου λιμένα, εντοπίστηκε αρχαίος κυματοθραύστης επί του οποίου σώζεται τμήμα μόλου της βυζαντινής εποχής .
Μεγάλος αριθμός κεραμικών οστράκων, κυρίως διάσπαρτα κομμάτια αμφορέων, εντοπίστηκαν και στη θαλάσσια περιοχή της περιμέτρου του ενετικού φρουρίου Μπούρτζι, καθώς και στη λιμενολεκάνη του «παλαιού» λιμανιού. Τα πιο σημαντικά ευρήματα, τα οποία ανελκύστηκαν από το θαλάσσιο χώρο της λιμενολεκάνης, ήταν δύο ακέραιοι λύχνοι 4ου και 6ου αι., μαρμάρινο τμήμα που φέρει ταινία και άκανθα υστερορωμαϊκών χρόνων καθώς και δύο ακέραια αγγεία της ύστερης κλασικής εποχής.
Στη θέση Ταρσανάδες ανακαλύφθηκαν συστάδες από φορτίο ναυαγίου υστερορωμαϊκών χρόνων. Σε μικρή απόσταση από το «παλαιό» λιμάνι εντοπίστηκε ναυάγιο βυζαντινών χρόνων με κύριο φορτίο καλυπτήρες (κεραμίδες) μαζί με τμήματα βυζαντινών αμφορέων. Στον όρμο Πλατανιά, όχι πού μακριά από την ακτή, εντοπίστηκε φορτίο ναυαγίου υστερορωμαϊκών χρόνων συλημένο σε μεγάλο βάθμό, το οποίο καταλαμβάνει μεγάλη έκταση, με τμήματα αμφορέων πακτωμένα στα βράχια.
Οι διερευνητικές υποβρύχιες αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία των συναρμόδιων Εφορειών ΙΓ’ ΕΠΚΑ και 7η ΕΒΑ, καθώς και με τη συνδρομή επιστημονικού συνεργάτη της ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger