Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ΚΕΘΕΑ - «18 ΑΝΩ» - ΟΚΑΝΑ Ενιαίος αγώνας και αντεπίθεση

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι φορείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών την ερχόμενη Τρίτη
Οι εκπρόσωποι των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης
Η ραγδαία όξυνση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της εξάρτησης σε περιόδους οικονομικής κρίσης επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες εργαζόμενοι στους φορείς πρόληψης και απεξάρτησης. Την ίδια στιγμή τα προγράμματα απεξάρτησης, τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, με πετσοκομμένη τη χρηματοδότηση κατά 50%, οι εργαζόμενοι όταν δεν μένουν απλήρωτοι, πληρώνονται με μισθούς πείνας, τα προγράμματα υποκατάστασης στοιβάζονται δίπλα σε νεκροτομεία, σκουπίδια, με ελάχιστο προσωπικό, χωρίς ενιαίο θεραπευτικό πλαίσιο.Είναι τα αποτελέσματα μιας χρόνιας πολιτικής που - σήμερα περισσότερο από ποτέ - σπρώχνει χιλιάδες νέους στην χρήση και την εξάρτηση και τους καταδικάζει να μη σηκώσουν ποτέ κεφάλι, στερώντας τους το δικαίωμα στη ζωή. Μια πολιτική που βάζει ταφόπλακα σε κάθε δημόσια και δωρεάν παροχή υγείας και φροντίδας και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της πρόληψης - απεξάρτησης - επανένταξης.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, «18 ΑΝΩ», Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) και ΟΚΑΝΑ εξέφρασαν την απόφασή τους να οργανωθούν προκειμένου να υπάρξει ενιαία αντεπίθεση «στα χειρότερα που δεν έχουμε δει και έρχονται», απαιτώντας την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των φορέων που εκπροσωπούν, την προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους, τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή η «αντιναρκωτική» πολιτική που εφαρμόζεται επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην επέκταση της χορήγησης υποκαταστάτων «χωρίς καμία μέριμνα για τη διασφάλιση των προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας των αντίστοιχων προγραμμάτων και με παράλληλη συρρίκνωση των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων και ακόμη περισσότερο της πρόληψης».
«Για τα ΚΠ η κρίση δεν ξεκινά από το 2009 αλλά πολύ νωρίτερα και η αιτία βρίσκεται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές του υπουργείου Εσωτερικών στα 71 ΚΠ που έχουν φτάσει τα 17 εκατομμύρια ευρώ. Ολα αυτά που συμβαίνουν δεν είναι χωρίς Σχέδιο Δράσης. Σχέδιο Δράσης υπάρχει για όλα. Από τον Ιούνη - Ιούλη σε τρία ΚΠ (Πιερίας, Χαλκιδικής, Αχαρνών) οι εργαζόμενοι θα είναι απλήρωτοι», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.
Ενώ ο Γιάννης Κακλαμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ: «Το 2011 με 30 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό έπρεπε να λειτουργήσουν 27 δομές του ΟΚΑΝΑ. Το 2012 με 20 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να λειτουργήσουν 57 δομές»...
Ο Θανάσης Τζιούμπας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, υπενθύμισε ότι στον Οργανισμό δεν έχουν γίνει προσλήψεις τουλάχιστον 5 χρόνια, 15% του προσωπικού έχει φύγει, «όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι όλο και πιο δύσκολα πρέπει να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες».
«Ολα όσα ήταν δεδομένα, σήμερα είναι αδιανόητα. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν μπορούν να σιτίσουν ασθενείς, δε μιλάμε πλέον για αναλώσιμα. Τι σημαίνει για έναν εξαρτημένο να εξεταστεί για Εϊτζ ή ηπατίτιδα; Τι ραντεβού δίνεται σε εκείνους που στο πλαίσιο της απεξάρτησης θα πρέπει να φτιάξουν τα δόντια τους; Φανταστείτε τους κοινωνικούς αυτοματισμούς που θα υποστούν οι εξαρτημένοι. Το βιώσαμε ήδη με τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών. Οι μισθοί των συναδέλφων φτάνουν τα 500 - 600 ευρώ. Τα ναρκωτικά της κρίσης, τα φτηνά ναρκωτικά δεν αντιμετωπίζονται με υποκατάστατα. Αυτή είναι η απάντηση στη λογική μείωσης του κόστους και ότι με υποκατάστατα θα αντιμετωπίσουμε τις εξαρτήσεις», τόνισε ο Ηρακλής Γκότσης, εκ μέρους των εργαζομένων στο «18 ΑΝΩ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger