Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011

Για τα 32 χρόνια από την κύρωση της Συνθήκης Ενταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ - Ευρωπαϊκή Ενωση

Στις 28 Ιούνη 1979 η Βουλή ψήφισε τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ενώ φέτος συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΟΚ - ΕΕ. Ολα τα αστικά κόμματα, το μεγάλο κεφάλαιο (στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις τράπεζες) έχουν κάθε λόγο να εκτιμούν ως ιστορική επιλογή και μεγάλο επίτευγμα την ένταξη και προσαρμογή της Ελλάδας στη διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία που προώθησε την ενιαία ευρωενωσιακή αγορά, καθώς και την ευρωζώνη, με στόχο την ισχυροποίηση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Τα οφέλη που αποκόμισε η πλουτοκρατία ήταν πολλαπλά και μεγάλα και αυτό αφορά και χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται σε κατώτερη βαθμίδα της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας.
Αντίθετα οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου, οι μικροί επιχειρηματίες και οι αγρότες είχαν πολύπλευρες και βαριές αρνητικές συνέπειες, ενώ οξύνθηκε η ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας, όσο και μεταξύ εγχώριας βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής σε σχέση με την εισαγωγή ανάλογων εμπορευμάτων.
Η συμμετοχή στην ΕΟΚ - ΕΕ εξυπηρετούσε πρώτα απ' όλα τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας και διασφάλιζε την πολιτική της εξουσία. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην Ελλάδα, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του και η ΕΕ ευθύνονται για το σημερινό δράμα του ελληνικού λαού, τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων.
Για τις αντιλαϊκές συνέπειες από την ένταξη στην ΕΟΚ - ΕΕ ευθύνονται και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού, της αυτοαποκαλούμενης «ανανεωτικής αριστεράς», που έβαλαν πλάτη στον «ευρωμονόδρομο», προπαγάνδισαν την ΕΕ ως νομοτέλεια απέναντι στην «παγκοσμιοποίηση».
Ο λαός έχει δικαίωμα να απαιτήσει από τις πολιτικές δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου» να απολογηθούν για τις θέσεις τους, τις υποσχέσεις τους. Εχει και καθήκον να βγάλει τώρα σωστά συμπεράσματα. Ιδιαίτερα σήμερα που ο πόλεμος στα δικαιώματα και στη ζωή του είναι ανηλεής, διαρκής, κλιμακούμενος, ενώ σε αυτόν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η ΕΕ, καθώς δεν υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο ή αντιδραστική εξέλιξη που να μην έχει και τη δική της σφραγίδα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, το 1981, είχε το κόμμα της ΝΔ με τη στήριξη των κομμάτων του «κέντρου», της ακροδεξιάς και της λεγόμενης «ανανεωτικής αριστεράς». Σε αυτό το μπλοκ αργότερα προσχώρησε και το ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΚΕ είναι υπερήφανο που αντιτάχθηκε και πάλεψε κατά της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Αντεξε και δεν λύγισε στις κάθε είδους επιθέσεις και εκβιασμούς. Αντιπάλεψε την εξαγορά, μέσω του πακτωλού χρημάτων που συστηματικά διέθεταν και διαθέτουν οι μηχανισμοί της ΕΟΚ - ΕΕ για να ενσωματώσουν εργατικές και αγροτικές δυνάμεις, συνδικαλιστές, ακόμα και εργατικά κόμματα. Αυτή την κατεύθυνση, της εξαγοράς, της ενσωμάτωσης, του εξωραϊσμού και της προπαγάνδισης υπέρ της ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο υπηρετούν τα ευρωπαϊκά κόμματα, όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Το ΚΚΕ άνοιξε μέτωπο στην προπαγάνδα υπέρ της ΕΟΚ, στις υποσχέσεις για σύγκλιση του εργατικού λαϊκού εισοδήματος με τον πιο ανεβασμένο μέσο όρο της ΕΕ, στα γνωστά συνθήματα - παγίδες ότι «οι Ελληνες θα τρώνε με χρυσά κουτάλια». Αποκάλυψε τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΟΚ - ΕΕ από τον οποίο προέκυπτε και η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε δυνατότητας να μετεξελιχθεί σε «ΕΟΚ - ΕΕ των λαών», όπως υπόσχονταν οι οπορτουνιστές.
Το ΚΚΕ συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός ρεύματος λαϊκής αντίθεσης και αντίστασης, σε αντιπαράθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο πέρασε από τη θέση «ΟΧΙ στην ΕΟΚ» σε θέση αποδοχής της ένταξης, για να γίνει στην πορεία πρωταγωνιστής της ενσωμάτωσης της χώρας στην ΕΟΚ - ΕΕ εξαπατώντας το λαό, καθώς ποτέ δεν υλοποίησε την υπόσχεση για πραγματοποίηση δημοψηφίσματος. Το ΠΑΣΟΚ έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσαρμογή της χώρας στα ΕΟΚικά δεδομένα, στη διαμόρφωση της ενιαίας αγοράς και του συμβιβασμού μικροαστικών στρωμάτων, αλλά και μισθωτών, φτωχών και μεσαίων αγροτών με την ένταξη. Αρχικά στο όνομα του «ρεαλισμού», του «μικρότερου κακού» και αργότερα ως μονόδρομο και συμφέρουσα επιλογή!
Το 1992, το ΚΚΕ, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες γι' αυτό, μετά την εσωκομματική κρίση και σε συνθήκες ανατροπής του σοσιαλισμού, έξαρσης του αντικομμουνισμού, είχε τη δύναμη να πει όχι και να αντιπαλέψει, σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα, την ψήφιση της αντιδραστικής συνθήκης του Μάαστριχ, που μετεξέλιξε την ΕΟΚ σε ΕΕ. Διεκδίκησε την ενημέρωση του λαού και τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Με πείσμα, αντοχή και επιστημονική θεμελίωση, αποκάλυψε ότι οι τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχ (η απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργαζομένων) αποτελούσαν την αφετηρία μιας νέας φάσης αντιδραστικών καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων και αναπροσαρμογών υπέρ του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ είπε στο λαό την αλήθεια για τον λεγόμενο «εθνικό στόχο» της ένταξης της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, στην ΟΝΕ και το ευρώ, που δήθεν θα διασφάλιζε την ισχυρή Ελλάδα, της μόνιμης και σταθερής ανάπτυξης και τη σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αντιπάλεψε το «ευρωσύνταγμα» και την κοινή στρατηγική της Λισαβόνας υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Οι βασικές θέσεις, εκτιμήσεις και προβλέψεις του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκαν πλήρως και σε ό,τι αφορά την ένταξη και προσαρμογή της χώρας στην ΕΟΚ - ΕΕ, σε αντίθεση με τις θέσεις και υποσχέσεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
Η πολιτική, οι μάχες που έδωσε το ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το λαό. Μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα αξιοποιώντας την πείρα του, στηριζόμενος στις σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ.
Η συμμετοχή στην ΕΟΚ - ΕΕ δεν οδήγησε, όπως υπόσχονταν τα αστικά κόμματα, στη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών και των μεσαίων. Αντίθετα καθοδήγησε, στήριξε και πρωταγωνιστεί σε μια ολομέτωπη επίθεση γκρεμίσματος εργατικών λαϊκών κατακτήσεων που σημειώθηκαν στις προηγούμενες δεκαετίες. Στρατηγικός κεντρικός στόχος ήταν και είναι η ενίσχυση και η ισχυροποίηση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, γι' αυτό στο στόχαστρο της πολιτικής της πάντα ήταν και είναι η απαξίωση της εργατικής δύναμης, ώστε ως εμπόρευμα για το κεφάλαιο να είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με την πολύ χαμηλής αξίας εργατική δύναμη που προερχόταν από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, από την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία και αλλού. Αυτή είναι η ουσία της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στη διεθνή αγορά. Υλοποίηση αυτού του στόχου ήταν και είναι η επίθεση στις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις, στην υπονόμευση και εξάλειψη του οχτάωρου, των συλλογικών συμβάσεων, προκειμένου να γενικευτεί η ελαστική εργασία, η διευθέτηση του ωραρίου στην εβδομάδα, στο μήνα, στο χρόνο, ανάλογα με τη θέληση του καπιταλιστή.
Αυτή την κατεύθυνση υπηρέτησαν κατά κύριο λόγο η γενικευμένη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, περιορισμού - υποβάθμισης των όποιων δημοσίων υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας και διεύρυνσης της εμπορευματοποίησής τους.
Η πολιτική των απελευθερώσεων και η στρατηγική ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων είχε δραστικές αρνητικές συνέπειες στους μικρούς και μεσαίους αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, μεγάλο μέρος των οποίων σήμερα και με την καπιταλιστική κρίση βιώνουν την καταστροφή.
Μεγάλα και οδυνηρά πλήγματα δέχθηκαν οι παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, με την απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων, ο κλάδος της μεταποίησης (κλωστοϋφαντουργία, ιματισμός, ναυπηγική βιομηχανία κ.ά.) από δυναμικός τομέας συρρικνώθηκε δραστικά. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) συνέβαλε στην καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων (χωματερές αγροτικών προϊόντων, κλείσιμο παραγωγικών μονάδων π.χ. ξηραντήρια καπνού, εργοστάσια ζάχαρης, τοματοπολτού), στο αποδεκάτισμα των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων.
Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι, ενώ η χώρα εξήγαγε αγροτικά προϊόντα, σήμερα, για τις διατροφικές ανάγκες της, εισάγει μεγάλο μέρος γεωργικών, κτηνοτροφικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, χυμών κ.ά., αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Το δυνάμωμα των καπιταλιστικών μονοπωλίων σε κλάδους της αγροτικής παραγωγής (γάλα, πτηνοτροφία, χοιροτροφία, βοοτροφία, ιχθυοκαλλιέργεια κ.ά.), στο εμπόριο και στην εισαγωγή προϊόντων και στην επεξεργασία προϊόντων και τροφίμων συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία μεγάλων διατροφικών κρίσεων που πλήττουν όλο και πιο συχνά τις χώρες της ΕΕ, βάζοντας σε διαρκή κίνδυνο την υγεία των λαών.
Η ΕΟΚ - ΕΕ δεν αποδείχτηκε δύναμη ειρήνης και φιλίας των λαών, όπως έλεγαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ούτε αντίπαλος των ΗΠΑ προς όφελος των λαών, όπως έλεγε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η λεγόμενη ανανεωτική ευρωπαϊκή αριστερά. Αποδείχτηκε ότι είναι το ίδιο επικίνδυνη ιμπεριαλιστική δύναμη, όπως εξαρχής εκτίμησε το ΚΚΕ. Οι κυβερνήσεις της, κεντροαριστερές και φιλελεύθερες, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του γιουγκοσλαβικού λαού, κηρύσσοντας τον πόλεμο το 1999. Συμμετείχαν και στήριξαν τον λεγόμενο αντιτρομοκρατικό πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Εστειλαν στρατεύματα κατοχής στα Βαλκάνια, σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Υποστήριξαν ή ανέχθηκαν τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, τις επιδρομές του Ισραήλ στο Λίβανο. Και σήμερα πρωταγωνιστούν στον πόλεμο στη Λιβύη. Η ΕΕ συγκρότησε το δικό της «ευρωστρατό» και δυνάμεις ταχείας επέμβασης για την καταστολή λαϊκών κινημάτων.
Σε αντίθεση με τις εξαγγελίες των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» η ΕΕ συνέβαλε καθοριστικά στη λήψη αυταρχικών, τρομοκρατικών αποφάσεων και συμφωνιών που πλήττουν καίρια τις λαϊκές δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα. Ψήφισε τρομοκρατικούς νόμους που διαμόρφωσε σειρά ισχυρών διακρατικών κατασταλτικών μηχανισμών.
Οι στρατηγικές επιλογές της ΕΕ έχουν καθοριστική ευθύνη στη δημιουργία του μεγάλου μεταναστευτικού ζητήματος. Αλλοτε ευνοούσε τη μαζική εισροή μεταναστών για να χρησιμοποιηθούν ως φθηνότερο εργατικό δυναμικό και άλλοτε τη φρέναρε, παίρνοντας απάνθρωπα μέτρα σε βάρος τους. Η συμφωνία του Δουβλίνου ΙΙ, την οποία στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., είναι ενδεικτική της καταστολής των ανεπιθύμητων μεταναστών, εγκλωβίζοντάς τους στις χώρες μετάβασης, όπως η Ελλάδα.
Η ΕΟΚ - ΕΕ από την ίδρυσή της πολέμησε με μίσος και με όλους τους τρόπους την ύπαρξη της Σοβιετικής Ενωσης και των σοσιαλιστικών κρατών στην Ευρώπη. Είχε καθοριστική συμβολή στην ανατροπή τους και αξιοποίησε το δράμα που έζησαν οι λαοί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, για να λεηλατήσει τον πλούτο και τις παραγωγικές τους δυνάμεις, να επιτεθεί πιο άγρια στα δικαιώματα των λαών, να κλιμακώσει την ιδεολογική και πολιτική επίθεση στα ΚΚ και στο ταξικό εργατικό κίνημα. Σήμερα η ΕΕ είναι ένα από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που διεξάγουν την αντικομμουνιστική εκστρατεία και τρομοκρατία, διαστρεβλώνουν την Ιστορία, συκοφαντούν το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε.
Ουτοπικές αποδείχτηκαν και οι εκτιμήσεις και οι θέσεις ότι η διαμόρφωση της ΟΝΕ του ΕΥΡΩ θα συνέβαλε καθοριστικά στη σύγκλιση των οικονομιών των κρατών - μελών, στην άρση των ανισοτήτων, στην αντιμετώπιση της ανισομετρίας. Η συμμετοχή της χώρας μας στο σκληρό πυρήνα θα διασφάλιζε και θα προστάτευε μια διαρκή σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Η κρίση του 2009, που έπληξε πρώτα τις ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ και για τους ίδιους λόγους επεκτάθηκε και στις πιο αδύναμες οικονομίες, απέδειξε ότι και η περιφερειακή καπιταλιστική ενοποίηση δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις μεγάλες αντιφάσεις που έχει ο σύγχρονος καπιταλισμός, από την αναρχία και την ανισομετρία που βασιλεύει σε όλους τους κλάδους και τους τομείς της οικονομίας και έχει στόχο το υψηλό κέρδος. Η διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς τα καπιταλιστικά μεγαθήρια συνεχώς γιγαντώνονται και ανταγωνίζονται παγκόσμια. Η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης είναι πιο βαθιά και πιο σύνθετη από κάθε άλλη φορά, η αστική τάξη δυσκολεύεται να την διαχειριστεί. Δυναμώνουν οι αντιθέσεις ανάμεσα στα μονοπώλια και στα καπιταλιστικά κράτη, καθώς και η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Η γήρανση του καπιταλιστικού συστήματος, η προχωρημένη σήψη και ο παρασιτισμός τους καθιστούν μονόδρομο για τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να επιτίθενται στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών, είτε είναι σε φάση ανάκαμψης είτε σε φάση κρίσης. Να καταφεύγουν όλο και πιο συχνά σε πολέμους. Να καταστρέφουν το περιβάλλον.
Παταγωδώς χρεοκόπησαν τα ιδεολογήματα των κομμάτων του «ευρωκομμουνισμού» και της «ανανεωτικής αριστεράς» ότι η ΕΟΚ - ΕΕ διαμόρφωνε προνομιακό πεδίο ανάπτυξης της ταξικής πάλης και ότι αυτή μπορούσε να μετεξελιχθεί από ιμπεριαλιστικός οργανισμός σε μηχανισμό υπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων και της ειρήνης. Παταγωδώς χρεοκόπησε και η θέση ότι η πάλη σε εθνικό επίπεδο είναι ξεπερασμένη. Οι κομμουνιστικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις, που υιοθέτησαν στον έναν ή τον άλλο βαθμό αυτές τις αντιλήψεις, οδηγήθηκαν στον πλήρη εκφυλισμό και τη μετάλλαξη, ενώ το εργατικό κίνημα εξαιτίας τους υπέστη βαριές ήττες και διάλυση.
Παραμένει καθοριστικός ο αγώνας σε εθνικό επίπεδο, παρά την εκχώρηση μέρους των αρμοδιοτήτων των εθνικών κυβερνήσεων και την εξέλιξη της περιφερειακής καπιταλιστικής ενοποίησης. Το εθνικό πεδίο είναι το κύριο πεδίο που αναπτύσσεται και κρίνεται η έκβαση της ταξικής πάλης, για τη διεκδίκηση της εξουσίας από το εργατικό λαϊκό κίνημα που παλεύει για την ανατροπή των μονοπωλίων, του καπιταλισμού. Αυτό το κίνημα μπορεί να έχει ουσιαστική συνεισφορά στην ανάπτυξη της διεθνούς πάλης των εργαζομένων, γιατί ακολουθεί ενιαία πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος σε εθνικό επίπεδο σε σύγκρουση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Η καπιταλιστική κρίση που έπληξε συνολικά την ΕΕ το 2009 και εξελίσσεται, έκανε πολύ πιο φανερό στα μάτια των λαών ότι η ΕΕ είναι μια ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία. Τα καπιταλιστικά κράτη, όσο ταυτίζονται στην αντιδραστική τους πολιτική κατά των λαών μέσα και έξω από την ΕΕ, άλλο τόσο συγκρούονται μεταξύ τους για τον κυριαρχικό ρόλο εντός και εκτός της ΕΕ, προς όφελος των μονοπωλίων, για το ποιος θα έχει τα μεγαλύτερα οφέλη σε συνθήκες ανόδου, αλλά και τις λιγότερες απώλειες σε συνθήκες κρίσης. Η ΕΕ δεν έχει φάρμακο να γιατρέψει ούτε την κρίση και την ανισομετρία ούτε τις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις της. Κάθε βήμα που επιχειρεί στην κατεύθυνση βαθέματος της καπιταλιστικής ενοποίησης οξύνει τις αντιθέσεις μεταξύ των μονοπωλίων κάθε χώρας. Γι' αυτό τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αιφνιδιαστούν ούτε να παγιδευτούν από τη μεταμόρφωση πολιτικών δυνάμεων που έως σήμερα στήριζαν και υπεράσπιζαν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και με αριστερή ή εθνικιστική φρασεολογία προβάλλουν ως φιλολαϊκή λύση την αποχώρηση προσωρινά ή μόνιμα από την ευρωζώνη ή ακόμα και την ΕΕ. Ο λαός σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να στρατευτεί σε τμήματα του κεφαλαίου που θέλουν για τα δικά τους συμφέροντα να προσχωρήσουν σε άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
Ο λαός πρέπει τώρα να απορρίψει τα ιδεολογήματα και τα διλήμματα που συνεχώς του θέτουν αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις σχετικά με την ΕΕ. Αυτός ο οργανισμός, όσο υπάρχει, θα αποτελεί πάντα εχθρό των λαϊκών συμφερόντων και δικαιωμάτων, ενώ θα είναι ένα ισχυρό όπλο του κεφαλαίου και των κομμάτων του, πηγή αντίδρασης σε όλη τη γραμμή. Η ΕΕ, όπως και ο καπιταλισμός δεν μπορούν να γίνουν ανθρώπινοι. Η λαϊκή πάλη μπορεί να γίνει αποτελεσματική και νικηφόρα μόνο όταν έχει στόχο τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και από τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτή η στρατηγική πρέπει να κυριαρχήσει στο εργατικό - λαϊκό κίνημα ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Η χώρα μας έχει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες για να αναπτυχθεί και να καλύψει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Για να γίνει αυτό απαιτείται να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία οι μεγάλες, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις. Να διαμορφωθεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων. Να υπάρχει πανεθνικός κεντρικός σχεδιασμός με λαϊκή εξουσία και εργατικό λαϊκό έλεγχο.
Αυτός ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Μπορεί να τον ανοίξει μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία που ξεκινάει από τους τόπους δουλειάς και απλώνεται παντού, που δίνει ταυτόχρονα καθημερινά μάχες για την υπεράσπιση των ανέργων, της λαϊκής οικογένειας, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, χωρίς να χάνει το στόχο της ριζικής ανατροπής.
Είναι καιρός η λαϊκή αγανάκτηση και η συσσωρευμένη εμπειρία να μετεξελιχθεί σε συνειδητή αποφασιστική πάλη και δράση κατά της ΕΕ των κομμάτων της. Τώρα χρειάζεται συμπόρευση με το ΚΚΕ. Ο λαός να εμπιστευτεί τη δύναμή του, το κόμμα που του είπε όλη την αλήθεια για να οργανώσουμε τη λαϊκή ανυπακοή και αντεπίθεση, τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία που θα τα αλλάξει όλα προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Ιούλης 2011
Η ΚΕ του ΚΚΕ

ΝΑΡ για απαγόρευση απόπλου πλοίων για τη Γάζα

freepalestine.gifΤο Νέο Αριστερό Ρεύμα καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων του στολίσκου της διεθνούς πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στη Γάζα για την άρση του αποκλεισμού.
Η κυβέρνηση του αίματος και της βίας, μετά τον εσωτερικό χημικό πόλεμο που εξαπέλυσε ενάντια στον «εχθρό λαό» την εβδομάδα που πέρασε στο Σύνταγμα, συνεχίζει με τους συμμάχους της Ισραηλινούς τον πόλεμο ενάντια και στον Παλαιστινιακό λαό και στο διεθνές κίνημα αντίστασης και αλληλεγγύης στην κατοχή της Παλαιστίνης και τον αποκλεισμό-πολιορκία της λωρίδας της Γάζας.
Με μια πρωτοφανή ανακοίνωση του Υπουργείου Προ-Πο, ο κ. Παπουτσής απαγόρευσε χωρίς καμία δικαιολογία, κανένα έστω πρόσχημα, την αναχώρηση των πλοίων που θα έπλεαν προς τη Γάζα για να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια με ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα.

Σήφης Καυκαλάς: «Ολοκληρωτισμός κατά κινήματος»


«Η σύγχρονη νεολαία είναι τα ώριμα τέκνα της οργής»

Συνέντευξη στο Λουκά Καβακλή

– Πώς πραγματοποιήθηκε η σύλληψή σου από την αστυνομία;

– Την Τρίτη αργά το μεσημέρι, είχε φτάσει στο Σύνταγμα η πορεία του Συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Εντελώς απρόκλητα μια διμοιρία των ΜΑΤ καταφτάνει στη γωνία Όθωνος και Αμαλίας πλάι στο στέκι του Συντονισμού Σωματείων - Επιτροπών, εξαπολύοντας έναν άνευ προηγουμένου χημικό πόλεμο απέναντι στους συγκεντρωμένους. Με αγανάκτηση πλησίασα τη διμοιρία, διαμαρτυρόμενος, με σκοπό να απασχοληθούν μαζί μου ώστε να υπάρξει έστω και λίγος χρόνος για να ανακουφιστεί ο κόσμος που πνιγόταν από τα χημικά και να ανασυνταχτεί. Τότε έγινε η σύλληψή μου και με οδήγησαν με χειροπέδες στο προαύλιο της Βουλής.


– Ποιοι ήταν αυτοί με τα πολιτικά που ήταν μαζί με τη διμοιρία των ΜΑΤ;

– Αφού συνήλθα από το σοκ της σύλληψης, αντιλαμβάνομαι λίγα μέτρα πιο μπροστά και αριστερά από εμένα μια ομάδα να χαριεντίζεται με άντρες των ΜΑΤ. Όταν κατάλαβα το είδος της επαφής τους (ασφαλίτες με πολιτικά με κράνος και κουκούλα) προσπάθησα να απαθανατίσω την αγαστή συνεργασία τους με το κινητό μου, αλλά μη έχοντας τα γυαλιά μου δεν τα κατάφερα. Ο λόγος της προσπάθειάς μου αυτής ήταν η διαπίστωση ότι επρόκειτο για συνεργαζόμενα άτομα με την αστυνομία και για αυτό στην τηλεφωνική μου επαφή με τον υπουργό, το βράδυ της Τετάρτης, ανέφερα ότι επρόκειτο για «δικά τους» παιδιά.

– Το σχέδιο της αστυνομίας ήταν η προστασία της Βουλής, των θεσμών και των ειρηνικών διαδηλωτών, όπως είπε ο Χρ. Παπουτσής ή κάποιο άλλο;

– Είναι ολοφάνερο ότι το σχέδιο της αστυνομίας, με άνωθεν κυβερνητική εντολή, ήταν να διαλύσει με κάθε τρόπο το πρωτοφανέρωτο πλήθος εργαζομένων και νεολαίας που αμφισβητούν τον πυρήνα της αντιδραστικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, αλλά και την ουσία του ίδιου του πολιτικού τους συστήματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη ρωγμή του χρόνου οι «κάτω» γέμισαν το προσκήνιο, διεκδικώντας τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Για αυτό οι «πάνω» επιτέθηκαν με τέτοιο λυσσαλέο τρόπο. Δεν μιλάμε για μια «αντιδημοκρατική εκτροπή» αλλά για το νέο τύπο «νομιμότητάς» τους, δηλαδή την αντιδραστική θωράκιση του καθεστώτος τους και της πολιτικής τους με τον πιο ακραίο κατασταλτικό και αυταρχικό τρόπο, με το πέρασμα στη σφαίρα του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Το παρανοϊκό πογκρόμ της Τετάρτης δυστυχώς θέλουν να είναι ο κανόνας της αντιμετώπισης του κινήματος. Γι’ αυτό το λόγο στενοχωρήθηκα που δεν ήμουν μαζί με τους άλλους συναγωνιστές μου που με νύχια και με δόντια έδιναν τη μάχη να κρατήσουν την κατάληψη της πλατείας.

– Έχει ξεσηκωθεί μεγάλος σάλος από τη δράση ασφαλιτών με κουκούλες στις μεγάλες διαδηλώσεις. Φαντασίωση του κόσμου και της Αριστεράς, όπως λέει η κυβέρνηση ή πραγματικότητα;

– Μια τέτοια πολιτική επιλογή του συστήματος απαιτεί και πολυδαίδαλους μηχανισμούς στήριξης. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι λειτουργεί το «συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας, όπως λειτουργούσε τα χρόνια της δικτατορίας, αλλά και άλλοι παρόμοιοι μηχανισμοί. Σε αυτούς ανήκουν και τα μέλη της ομάδας που εμφανίζονται στο σχετικό βίντεο. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η παρακολούθηση χιλιάδων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αγωνιστών. Κι όλα αυτά πίσω από το μανδύα της δύναμης του κρατικού μηχανισμού. Όμως είναι φανερό πλέον ότι το σιδερόφραχτο κράτος τους το σκεπάζει ο φόβος…

– Έχεις εμπειρία από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά και από τους αγώνες του λαού κοντά τέσσερις δεκαετίες τώρα. Τι σου κάνει εντύπωση στον πρόσφατο ξεσηκωμό και ειδικά στη στάση των νέων παιδιών και των μεγαλύτερων;

– Ένα ζήτημα που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η πολιτική συζήτηση έγινε μέρος μιας ενεργητικής καθημερινότητάς μας. Νέες μορφές αγώνων, νέες προτάσεις οργάνωσης, μαζικότατη συμμετοχή και τόλμη στις πράξεις, συνιστούν πλέον τη βάση και τις προϋποθέσεις για να βρούμε τις λέξεις - κλειδιά που θα δώσουν ζωή σε ένα νέο συλλογικό όνειρο. Ιδιαίτερη συμβολή σε αυτό έχει η νέα γενιά. Θα ήθελα εδώ να αναφερθώ στα μέλη της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, βλέποντας κι ακούγοντάς τους νιώθω περήφανος που η «σκυτάλη» περνάει πια στα «τέκνα της ανάγκης, στα ώριμα τέκνα της οργής».

– Πώς νιώθεις όταν ακούς το σύνθημα «Ψωμί - παιδεία - ελευθερία - Η χούντα δεν τελείωσε το ’73»;

– Τα συναισθήματα μου είναι αντιφατικά, καθώς άνθρωποι της γενιάς μου που φώναξε το πρώτο μέρος του συνθήματος το ’73 δεν το τίμησαν στη συνέχεια, αλλά αντίθετα τους αφορά το δεύτερο μέρος του. Αυτό όμως δεν είναι πρωτοφανές στην Ιστορία. Από την άλλη πλευρά το ότι άνθρωποι και της γενιάς μου φωνάζουν αυτό το σύνθημα αποδεικνύει ότι η συνείδησή μας παραμένει άγρυπνη, ανυπότακτη και τροφοδοτεί τις πράξεις μας. Αυτές είναι εξάλλου που αποκαλύπτουν το ήθος του καθενός μας. Και αυτό το ήθος, όπως έλεγε ο Ηράκλειτος είναι ο «δαίμων του ανθρώπου».Ακροδεξιοί συνεργάτες της ΕΛΑΣ

Σάλο προκάλεσε το βίντεο που απεικονίζει τη σύλληψη του Σήφη Καυκαλά, το οποίο ανέβηκε στο σάιτ του ΝΑΡ (www.narnet.gr) και μετά σε πολλές ιστοσελίδες και μπλογκς, για να φτάσει μέχρι τα επίσημα τηλεοπτικά κανάλια. Σε αυτό δεν καταγράφεται μόνο η βαρβαρότητα της σύλληψης του συντρόφου μας, ο οποίος σέρνεται κυριολεκτικά χάμω από τους ένστολους τραμπούκους του συστήματος, αλλά και η παρουσία 4-5 ατόμων με πολιτικά, με μάσκες ή κουκούλες, με ρόπαλα και σιδηρόβεργες, που όχι μόνο συνεργάζονται με τα ΜΑΤ, αλλά μπαίνουν υπό τη συνοδεία τους στον προαύλιο χώρο της Βουλής! Τρομερή η εικόνα: από τη μια, ο αγωνιστής κατά της χούντας, ο Σήφης ο Καυκαλάς κτυπημένος και αιχμάλωτος, και από την άλλη οι συνεργάτες της σύγχρονης χούντας άνετοι κι ωραίοι…
Ύστερα από το θόρυβο που ξεσηκώθηκε, παρουσιάστηκαν 2-3 από τους εμφανιζόμενους στο βίντεο και είπαν ότι είναι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ, εθνικιστές και πατριώτες, που είχαν εγκλωβιστεί από το πλήθος σε καφετέρια της οδού Όθωνος και τους απελευθέρωσε η αστυνομία. Και για να τους προστατεύσει μπήκαν στο προαύλιο χώρο, παρότι οι αστυνομικοί δεν ήθελαν… Η εκδοχή αυτή, η οποία αμέσως υιοθετήθηκε από τον υπουργό ΠΡΟΠΟ (η αστυνομία κατά τα άλλα διεξάγει …ΕΔΕ), όχι μόνο εμφανίζει το υπουργείο να έχει μετατραπεί σε Προστασίας του …Χρυσαυγίτη, όχι μόνο δεν εξηγεί τι ρόλο έπαιζαν και οι λοιποί κουκουλοφόροι που ήταν τριγύρω, αλλά επιβεβαιώνει τις αγαστές σχέσεις και τη συνεργασία που αναπτύσσουν οι ακροδεξιές ομάδες με την ΕΛΑΣ και τους κρατικούς μηχανισμούς, φανερούς ή κρυφούς. Γιατί να μην αναρωτηθεί κανείς εάν η συγκεκριμένη ομάδα είχε «φυτευθεί» μέσα στη συγκέντρωση για να προκαλέσει; Πώς ήταν τόσο γνωστοί στους ΜΑΤατζήδες, όταν η αντιπροσωπεία εκλεγμένων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων και συνδικαλιστών που προσπάθησαν να προσεγγίσουν αμέσως μετά το χώρο κράτησης του Σ. Καυκαλά, έγιναν δεκτοί με κτυπήματα και ψεκασμούς;

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Συνένοχη η ελληνική κυβέρνηση στα εγκλήματα του Ισραήλ

Αφού κατήργησε το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαδήλωση η κυβέρνηση του Μνημονίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, κατήργησε και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, ενώ ποινικοποιεί τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο υπουργός Προστασίας του …Ισραήλ Χρ. Παπουτσής, υλοποιώντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις του φασίστα Νετανιάχου, των ΗΠΑ και της ΕΕ, απαγόρευσαν τον απόπλου των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας, που θα μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Οι θλιβεροί συνεργάτες του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ έφτασαν στο σημείο να συλλάβουν και τον αμερικανό καπετάνιο του υπό αμερικανική σημαία σκάφους «Audacity of Hope»! Δικαιώνει κι αντιγράφει έτσι το περσινό έγκλημα του Ισραήλ, που έβαψε με αίμα τη Μεσόγειο, καταλαμβάνοντας με τη βία τα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο, στον αυταρχικό της βόρβορο. Αγοράζει χημικά (απαγορευμένα για χρήση μέσα σε πόλεις) όπλα από τους σιωνιστές τρομοκράτες του Ισραήλ, αντιγράφει τις μεθόδους καταστολής που χρησιμοποιούν κατά των Παλαιστινίων και τώρα παραβιάζει κάθε εθνική και διεθνή νομιμότητα απαγορεύοντας τον απόπλου των πλοίων για τη Γάζα. Είναι συνένοχη στα εγκλήματα που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός κατοχής στη Γάζα στα πλαίσια του εμπάργκο που επέβαλε η ΕΕ.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την αθλιότητα αυτή. Καλεί τον ελληνικό λαό να κινητοποιηθεί για να εκφράσει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη του στον αδελφό παλαιστινιακό λαό και για να απαιτήσει να φύγουν τα καράβια για τη Γάζα, να σπάσει ο αποκλεισμός, ελεύθερη Παλαιστίνη. 
Οι λαοί θα νικήσουν! Η αλληλεγγύη δεν σταματά.
Οι δολοφόνοι του Ισραήλ, οι ιμπεριαλιστές και οι συνεργάτες τους, με πρώτη την άθλια ελληνική κυβέρνηση, θα ανατραπούν.     
Αθήνα 2/7/2011
www.antarsya.org

ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΩΡΑ

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΕΣ ΜΕ 7 ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΗΝΆΝΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΤΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΟΜΑΣΤΕ

ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΑΜΕ. ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΑΥΤΟ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΣΑΣ?ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΤΣΑ

Καταστροφή της Ελλάδας λόγω μνημονίου βλέ πει εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ. Που είναι τώρ α οι βουβουζέλες;


pwlisi-xwras-2010.jpg
Παρά τις προειδοποιήσεις του εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, Cephas Lumina, ότι στην Ελλάδα, εξαιτίας της λιτότητας και των «διαρθρωτικών μέτρων» της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ), κινδυνεύουν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα των ελλήνων πολιτών, η κυβέρνηση των δανειστών συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, επαναλαμβάνοντας μονότονα το άσμα της πατριδοκαπηλίας- άλλωστε το άσμα αυτό, υπήρξε αγαπητό για κάθε είδους λαομίσητα και ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Εφόσον η αποτυχία του μεσοπρόθεσμου, αναφορικά με τις οικονομικές προβλέψεις, είναι βέβαιη, με μαθηματική ακρίβεια- όπως και αυτή του μνημονίου Ι-, είναι φανερό ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική αποσκοπεί στην χρεοκοπία της χώρας. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι προβλέψεις του μνημονίου Ι, έκαναν λόγο για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.. Φυσικά η ίδια κυβέρνηση των δανειστών, έρχεται τώρα με το μεσοπρόθεσμο, να δηλώσει ότι από φέτος έως το 2015, το έλλειμμα θα φτάσει από το 9, 3 στο 8,1 του ΑΕΠ, δηλαδή από τα 21,01 στα 20,47 δις. ευρώ. Ταυτόχρονα οι αντίστοιχοι φόροι ανέρχονται στα 12 δις., οι περικοπές στα 8,5 δις και η συρρίκνωση του κράτους στα 7,8 δις.. Επιπλέον οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους θα παραμείνουν στο τέλος του μεσοπρόθεσμου στα 50,99 δις, ευρώ. Αναφορικά με το χρέος, θα βρίσκεται στα 351 δις. το 2015, δηλαδή στο 140% του ΑΕΠ. έναντι των 298 που ήταν το 2009 και 328 το 2010. Και ενώ το 2010 οι τόκοι στους δανειστές ανέρχονταν στα 13,22 δις., το 2015 θα αγγίξουν τα 23,4 δις.
Συνολικά, οι δανειστές, για την περίοδο 2011 έως 2015, θα εισπράξουν 97,8 δις, ενώ η επιβάρυνση των πολιτών και του δημοσίου, θα ανέλθει στα 28,3 δις.
Τα οικονομικά μεγέθη του μεσοπρόθεσμου, αποδεικνύουν ότι το 2015 η Ελλάδα θα βρίσκεται τυπικά στην ίδια δημοσιονομική κατάσταση, αλλά με του έλληνες απόλυτα χρεοκοπουμένους.
Εντούτοις, το μέγιστο διακύβευμα για την κυβέρνηση των δανειστών είναι η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου». Στην πρώτη φάση, η εκποίηση περιουσίας που εκτιμάται στα 120 δις. ευρώ, θα βγει στο σφυρί με την τιμή των 50 δις. Φυσικά τα χρήματα από την εκποιημένη περιουσία, όπως προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο, πηγαίνουν στους δανειστές. Εν ολίγοις, οι δανειστές όχι μόνο θα αγοράσουν μισοτιμής την περιουσία του δημοσίου, αλλά θα πληρώσουν την αγορά της με τα χρήματα που θα πάρουν από το ελληνικό δημόσιο, χωρίς να υπολογίζει κανείς τα κέρδη που θα προκύψουν από την τιτλοποίηση των εσόδων του δημοσίου και την μετοχοποίηση των οργανισμών και υπηρεσιών, στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά. Και φυσικά, αυτό είναι μόνο η αρχή. Προφανώς μετά την επίσημη χρεοκοπία του 2015, οι δανειστές θα κατασχέσουν κάθε δημόσιο και ιδιωτικό περιουσιακό στοιχείο, ολοκληρώνοντας το πρωτοφανές πλιάτσικο.
Ποιοι είναι οι στόχοι της κυβέρνησης των δανειστών, αν λάβει κανείς υπόψη και το ευρωπαϊκό πλαίσιο;
Πρώτα, η εξυπηρέτηση των δανειστών. Δεύτερον, η φτωχοποίηση και αρπαγή του πλούτου των πολιτών. Τρίτον, η αρπαγή του δημόσιου πλούτου από την ευρωπαϊκή ελίτ των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών. Τέταρτον, να κερδηθεί χρόνος ώστε η ΕΚΤ να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα και να μειώσει τους κινδύνους αναφορικά με ένα πιστωτικό γεγονός. Πέμπτον, να δοθεί χρόνος στην ευρωπαϊκή ελίτ, ώστε να διαμορφωθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική για την διάσωση του ευρώ. Έκτον, να δοθεί χρόνος στην ντόπια οικονομική ελίτ να ανασυνταχθεί είτε με μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, είτε με επενδύσεις στα φιλέτα του δημοσίου.
Πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση των δανειστών είναι η ολοκληρωτική παράδοση τα χώρας στην ευρωπαϊκή και αμερικανική ελίτ του χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Η μεταμόρφωσή της σε προτεκτοράτο των δανειστών και η βιοπολιτική αναμόρφωση του λαού.
Αίφνης, το Υπουργείο Διάλυσης της Παιδείας επιχειρεί την ολοσχερή ανατροπή του εκπαιδευτικού συστήματος και την μετατροπή του σε χώρο δραστηριότητας ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, το Υπουργείο Διάλυσης της Υγείας συρρικνώνει και ιδιωτικοποιεί την υγεία, το Υπουργείο Υποβάθμισης της Εργασίας θεσμοποιεί την έλλειψη εργατικών δικαιωμάτων, το Υπουργείο Καταστολής του Πολίτη σχεδιάζει την γενικευμένη καταστολή κτλ.
Η κυβέρνηση των δανειστών, ως κοινοβουλευτική χούντα που δρομολογεί την εθνική υποτέλεια στα συμφέροντα των διεθνών τραπεζιτών, χωρίς ίχνος λαϊκής νομιμοποίησης, λεηλατεί την χώρα και προσβάλλει βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πριν ολοκληρωθεί η ανθρωπιστική, οικονομική, πολιτισμική και περιβαλλοντική καταστροφή της χώρας, θα πρέπει να ανατραπεί η κυβέρνηση των δανειστών. Το σχέδιο διάλυσης της χώρας, που διαφαίνεται από τα μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα, επιτρέπει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού είναι προφανές ότι οι δανειστές και τα όργανά τους επιδίδονται σε εγκλήματα κατά δικαιωμάτων του λαού και της χώρας, όπως πολύ σωστά υποννόησε ο Lumina!
Μωρίας Εγκώμιον

SPIEGEL: "Αλωνίζουν" οι πράκτορες της MOSSAD στον Πειραιά

Τη Δευτέρα το πλοίο "Juliano", που βρίσκεται στον Πειραιά και στο οποίο επιβαίνουν Έλληνες, Σουηδοί και Νορβηγοί ακτιβιστές, που νόμιζαν ότι θα πάνε στη Γάζα αλλά δεν ήξεραν ότι ΓΑΠ-Παπουτσής είναι οι χωροφύλακες του Ισραήλ στη Μεσόγειο, βρέθηκε να έχει πριονισμένη προπέλα!

Για τους ακτιβιστές είναι σίγουρο ότι αυτό θα..
 μπορούσαν να το κάνουν μόνο δύτες και μια τέτοια "χειρουργική" επέμβαση μόνο πράκτορες της Μοσσάντ μπορεί να την έκαναν.

"Αν η προπέλα έσπαγε μεσοπέλαγα μπορεί να τρύπαγε το σκαρί του πλοίου και το πλοίο να βυθίζονταν" λέει ο Fintan Lane, ο ιρλανδός υπεύθυνος του πλοίου όσο και ο καπετάνιος του.

Οι επιβάτες του πλοίου MV "Saoirse" κατηγορούν το Ισραήλ για διεθνή τρομοκρατία που με το σαμποτάζ στο πλοίο θα προκαλούσε το θάνατο ανθρώπων. Μιλάνε για επιθέσεις στους δρόμους του Πειραιά και για κλοπές κινητών τηλεφώνων. Επίσης αναφέουν ότι τις τελευταίες μέρες έχουν εμφανιστεί κοντά στο πλοιάριο "ψαράδες" που ψαρεύουν σε θολά νεά με καλάμια χωρίς δολώματα!

Το Ισραήλ από την άλλη προσπαθεί να εμφανίσει τους ακτιβιστές σαν "σκληροπυρηνικούς τρομοκράτες που θέλουν σύγκρουση και αίμα" όπως λέει ο ΥΠΕΞ Avigdor Lieberman, και τον στολίσκο σαν "στολίσκο μίσους" όπως λέει ο αρχηγός του Στρατού Benny Gantz.

Την Τρίτη και οι 3 μεγάλες εφημερίδες του Ισραήλ είχαν πρωτοσέλιδο τις πληροφορίες του στρατού, ότι οι ακτιβιστές έχουν στόχο να σκοτώσουν στρατιώτες. Η κατηγορία ήταν ότι μεταφέρουν και θείο που είναι χημικό "όπλο" που αν το χύσουν σε στρατιώτες μπορεί να τους προκαλέσει παράλυση, ενώ αν τους βάλουν φωτιά θα φεγγοβολάνε σαν αστέρια...

Χρειάστηκε να περάσουν δύο μέρες μέχρι κάποιοι δημοσιογράφοι να αρχίσουν να αμφισβητούν τις πληροφορίες του Στρατού. Τα σακιά με θείο, είναι λίπασμα, έγραψε η "Jedioth Achronoth". Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την εισαγωγή λιπάσματος γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατσκευή πυραύλων και βομβών. Η απαγόρευση βέβαια είναι αναποτελεσματική μιας και αν οι εγκλωβισμένοι θέλουν μπορούν να εισάγουν όσο θείο θέλουν από τα υπόγεια τούνελ από τα οποία τροφοδοτούνται παράνομα οι κάτοικοι της Γάζας.

Ο στολίσκος θέλει να μεταφέρει 3000 τόνους υλικών όπως τσιμέντο, φάρμακα και λίπασμα. Το να χρησιμοποιηθεί αυτό σαν "όπλο" εναντίον των στρατιωτών αμφισβητείται. Για να λειτουργήσει σαν "όπλο" θα έπρεπε οι ακτιβιστές να αδειάσουν ένα ολόκληρο σακί πάνω σε έναν στρατιώτη και να του βάλουν φωτιά... παράλληλα σ' όλη αυτή τηδιαδικασία οι σαν αστακοί οπλισμένοι ισραηλινοί στρατιώτες θα έπρεπε να κάθονται προσοχή... Ακόμα και αν υπάρχουν διατεθειμένοι για χρήση βίας ακτιβιστές στα μέλη του στολίσκου... το λίπασμα αποκλείεται να είναι το "όπλο" επιλογής τους.

Στο μεταξύ ακόμα και στο Ισραήλ κανένας δεν πιστεύει πλέον τα περί χημικών όπλων και οι ισραηλινοί υπουργοί διαρρέουν μετά το επικοινωνιακό φιάσκο ότι είναι εξοργισμένοι με τον στρατό που έδωσε τέτοιες ανυπόστατες κατηγορίες.

Οι ακτιβιστές θέλοντας να δείξουν ότι δεν έχουν να κρύψουν κάτι κάλεσαν την Παρασκευή τους δημοσιογράφους στο αμερικάνικο πλοίο "Audacity for Hope". Εκτόυτού κάθε πλοίο έχει σελίδα στο ιντερνετ στην οποία συστήνονται τα μέλη του: από συγγραφείς μέχρι βουλευτές, ακόμα και επιζώντες του "ολοκαυτώματος" ή ισραηλινός πιλότος στρατιωτικών ελικοπτέρων είναι οι συμμετέχοντες από 22 χώρες.

Εν τω μεταξύ η τακτική καθυστέρησης του ελληνικού κράτους, με το να μην χαρακτηρίζει τα πλοία του στολίσκου αξιόπλοα, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους ακτιβιστές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο Νετανιάχου ευχαρίστησε δημόσια τον Παπανδρέου την Πέμπτη για τη βοήθειά του στο συγκεκριμένο θέμα.

Κάθε μέρα παραμονής στον Πειραιά κοστίζει 1000 ευρώ για τα πλοία συν έξοδα για διατροφή και ξενοδοχεία γι' αυτό οι ακτιβιστές θέλουν να φύγουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Από τα αρχικά 1500 άτομα και τα 15 πλοία, έχουν μείναι μόνο 350 και 9 πλοία μετά και την άρνηση της τούρκικης οργάνωσης ΙΗΗ [η οποία δεν συμμετέχει αυτή τη φορά και έχει αποδειχθεί ότι χρηματοδοτείται και από τις τούρκικες μυστικές υπηρεσίες]. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Παρασκευής όπου το πλοίο επέστρεψε βιαίως στο λιμάνι από σκάφη του ελληνικού λιμενικού, οι ακτιβιστές δηλώνουν ότι θα κάνουν την επόμενη απόπειρα να φύγουν, την ερχόμενη Τρίτη όταν θα έχει τελειώσει και η επισκευή της προπέλας του πλοίου "Juliano".

Ακόμα όμως και αν καταφέρουν και φύγουν οι ακτιβιστές, το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα τους επιτρέψει να προσεγγίσουν και θα τους στείλει στο αιγυπτιακό λιμάνι Arisch. Αν επιμείνουν θα κατασχέσει τα πλοιάρια και θα το οδηγήσει στο Aschdod. Και αυτή τη φορά δεν θα απελευθερώσει τους ακτιβιστές τόσο γρήγορα όσο την προηγούμενη φορά.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,771794-2,00.html
απόδοση: http://dexiextrem.blogspot.com/2011/07/blog-post_169.html

διαβάστε και:
Η Ελλάδα συνεργάζεται άψογα με το Ισραήλ για να μην επιτραπεί ο απόπλους των πλοιαρίων
αλλά
Εβραίοι αρθρογράφοι του Σόρος, δεν φαίνεται να το πολυεκτιμούν και δυσφημούν συνεχώς την Ελλάδα

Το άρωμα του Hollywood όμως παρέσυρε και τους ρυθμούς της Σκοπέλου. Μέχρι και σήμερα έχουν τελεστεί δέκα πολιτικοί γάμοι, ενώ πέρυσι 20.

Τριπλασιάστηκαν οι πολιτικοί γάμοι!
Παρελθόν αποτελεί για πολλούς, κυρίως νέους, το μυστήριο του γάμου. Μπορεί να παίρνουν μια μεγάλη απόφαση για τη ζωή τους, όμως η κρίση έχει επηρεάσει ακόμη και τις παραδόσεις, μιας και ο θρησκευτικός γάμος και όλα τα παρελκόμενά του… στοιχίζουν. Μάλλον έτσι σκέφτηκαν εκατοντάδες μελλόνυμφοι και προτίμησαν να καταθέσουν αιτήσεις για τέλεση πολιτικού γάμου. Στη Μαγνησία μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στα ληξιαρχεία 426 αιτήσεις. Πέρυσι στο ίδιο διάστημα στην ίδια περιοχή είχαν τελεστεί μόλις 137 γάμοι(!), ενώ για φέτος αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του χρόνου. Σημαντικό στοιχείο είναι πως εκτός από τους κατοίκους της Μαγνησίας και τουρίστες κυρίως από την Αγγλία συνδυάζουν την τέλεση του γάμου τους με τις διακοπές τους!
Μπορεί ο θρησκευτικός γάμος στους ναούς να αποτελεί την παράδοση, όμως επειδή η παράδοση κοστίζει, πολλοί είναι εκείνοι και στη Μαγνησία, οι οποίοι επιλέγουν μεν να παντρευτούν, αλλά με πολιτικό γάμο και στο Δημαρχείο αντί στον Ναό της ενορίας τους.
Αναλυτικότερα, στο ληξιαρχείο Βόλου το 2008 εκδόθηκαν 306 άδειες γάμου και τελέστηκαν 96 στο Δημαρχείο της πόλης. Το 2009 εκδόθηκαν 368 άδειες, ενώ τελέστηκαν 124. Για το 2010 οι άδειες που εκδόθηκαν ήταν 379 και το 2011, από την αρχή του χρόνου έως και σήμερα έχουν κατατεθεί 203 αιτήσεις.
Σε ό,τι αφορά το ληξιαρχείο στη Ν. Ιωνία η τάση που παρουσιάζουν τόσο οι άδειες όσο και οι τελετές είναι σταθερά αυξητική.
Το 2007 εκδόθηκαν 142 άδειες και τελέστηκαν 78 πολιτικοί γάμοι, το 2008 εκδόθηκαν 162 άδειες και 87 γάμοι, ενώ το 2009 189 άδειες και 113 τελετές. Το 2010 κατατέθηκαν 173 αιτήσεις και τελέστηκαν 113 γάμοι, ενώ από την αρχή του χρόνου έως τώρα υπάρχουν 77 ενδιαφερόμενοι και έχουν τελεστεί 49 πολιτικοί γάμοι.
Στο Δήμο Αλμυρού το 2011 έχουν εκδοθεί 26 άδειες και έχουν τελεστεί 10 γάμοι, ενώ σύμφωνα με τους εργαζομένους στο ληξιαρχείο το ενδιαφέρον θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς ακολουθεί την πορεία των προηγούμενων ετών που χαρακτηρίζονταν από πληθώρα πολιτικών γάμων.
Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον των δημοτών του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου για τέλεση πολιτικού γάμου, μιας και από την αρχή του έτους έως και σήμερα έχουν τελεστεί μόλις δύο γάμοι.
Νούμερο ένα αιτία για την τέλεση πολιτικού γάμου στο Δήμο Ρήγα Φεραίου είναι η κρίση, όπως σημειώνουν εργαζόμενοι του Δήμου. Η αύξηση του ενδιαφέροντος είναι τεράστια και κυρίως από νέους ανθρώπους. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η παράδοση υπερτερούσε, δεν ισχύει το ίδιο τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια μιας και η αύξηση για γάμο στο Δημαρχείο ξεπερνά το 50%.
Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου ο θρησκευτικός γάμος υπερτερεί. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν τρεις τελετές πολιτικών γάμων, ωστόσο φαίνεται πως στο μέλλον η κατάσταση πιθανότατα να ανατραπεί.
Γάμος α λα Mamma Mia
Διακοπές μετά γάμου! Την απόφαση να μεταβούν στο νησί του Παπαδιαμάντη, να περάσουν τις διακοπές τους αλλά και να παντρευτούν στο Μπούρτζι παίρνουν εκατοντάδες τουρίστες κυρίως βρετανικής καταγωγής.
Από την αρχή του έτους έως και σήμερα στο ληξιαρχείο Σκιάθου έχουν κατατεθεί 111 αιτήσεις τέλεσης πολιτικού γάμου, ενώ μέχρι στιγμής το μυστήριο έχει γίνει πράξη για 50 ζευγάρια.
Η ληξίαρχος σημείωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται πως θα τελεστούν σχεδόν 170 γάμοι, ενώ στο 80% αυτών πρωταγωνιστές θα είναι Βρετανοί τουρίστες.
Η υπόθεση της ταινίας Mamma Mia, οι μαγευτικές εικόνες του νησιού που προβλήθηκαν στο λευκό πανί και η μυρωδιά του Αιγαίου αποτελούν τις κύριες αιτίες για την τέλεση του μυστηρίου του γάμου στη Σκιάθο.
Το άρωμα του Hollywood όμως παρέσυρε και τους ρυθμούς της Σκοπέλου. Μέχρι και σήμερα έχουν τελεστεί δέκα πολιτικοί γάμοι, ενώ πέρυσι 20. Ο θρησκευτικός γάμος κρατάει μεν τα πρωτεία, ωστόσο στο ληξιαρχείο από τις αρχές του χρόνου έως και σήμερα πραγματοποιήθηκαν μόλις οχτώ.
Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να παντρευτούν με πολιτικό γάμο επτά ζευγάρια και αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και τις επόμενες χρονιές σταθερή αύξηση του αριθμού των πολιτικών γάμων.
Την τελετή του Δημαρχείου όμως δεν τη συμμερίζονται οι περισσότεροι Σκοπελίτες, οι οποίοι προτιμούν τον θρησκευτικό γάμο και μάλιστα το χειμώνα, ενώ φαίνεται πως δεν στηρίζουν την άποψη «άφησα το γάμο… και πήγα για πουρνάρια» μιας και η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με τον τουρισμό, ο οποίος ανθεί την καλοκαιρινή περίοδο και προτιμούν να εργαστούν τους θερινούς μήνες αντί να παντρευτούν.
Οι περιπτώσεις
των μελλόνυμφων
Για να τελέσει κάποιος ένα θρησκευτικό γάμο πρέπει να έχει ένα μεγάλο «κομπόδεμα», καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ το κόστος ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Το νυφικό, το γαμπριάτικο κοστούμι, η δεξίωση αλλά και όλα τα υπόλοιπα έξοδα που προκύπτουν, αποτελούν πλήγμα στην τσέπη των μελλόνυμφων. Για το λόγο αυτό κυρίως οι νέοι επιλέγουν να εισέλθουν εις γάμο κοινωνία στο Δημαρχείο, έτσι ώστε να μην δουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις -αν έχουν- άδειες. Άλλες αιτίες που οδηγούν στον πολιτικό γάμο είναι η λήψη δανείου, όμως και η μετάθεση ή μετάταξη του ενός εκ των δύο συζύγων εάν πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο.
Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν οι ληξίαρχοι της Μαγνησίας ο κύριος όγκος των μελλονύμφων που επιλέγουν τον πολιτικό γάμο είναι νέοι ηλικίας έως 30 ετών, οι οποίοι δεν αντέχουν οικονομικά τον θρησκευτικό γάμο, τον οποίο όμως τελούν μετά από μερικά χρόνια.
Στη λίστα των υποψηφίων υπάρχουν και διαζευγμένοι, οι οποίοι επιθυμούν να νυμφευτούν γι’ ακόμη μια φορά, όμως επειδή η διαδικασία του θρησκευτικού γάμου τους είναι ήδη γνωστή, προτιμούν τον πολιτικό που τον θεωρούν και πιο «ήσυχο». Εντύπωση προκαλεί πως στους ενδιαφερομένους υπάρχουν ηλικιωμένοι, οι οποίοι παντρεύονται αλλοδαπές νεαρής ηλικίας και ομολογούν πως το πράττουν έτσι ώστε η σύζυγός τους να μπορέσει να παραμείνει νόμιμα στη χώρα.
Τη λίστα των ενδιαφερομένων συμπληρώνουν κι εκείνοι που εκ πεποιθήσεως στηρίζουν τον πολιτικό γάμο και δεν επιθυμούν να παντρευτούν στην εκκλησία.


Οι διαδικασίες
και το κόστος
Η διαδικασία για την έκδοση άδειας είναι πολύ απλή. Το ζευγάρι θα πρέπει να καταθέσει τρία παράβολα χαρτοσήμου τα οποία κοστίζουν 17.60 ευρώ στο ληξιαρχείο, το οποίο βρίσκεται στον τόπο διαμονής τους. Εάν ο τόπος διαμονής τους είναι διαφορετικός τότε πρέπει και οι δύο να καταθέσουν τα παράβολα στο ληξιαρχείο της περιοχής τους. Μαζί με τα παράβολα χαρτοσήμου πρέπει να καταθέσουν και τη γνωστοποίηση γάμου, η οποία έχει εκδοθεί στην εφημερίδα. Η άδεια μπορεί να εκδοθεί για παράδειγμα στο ληξιαρχείο Βόλου, ωστόσο η τελετή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε Δημαρχείο της χώρας επιθυμεί το ζευγάρι.
Από κει κι έπειτα το κόστος της τελετής είναι διαφορετικό από Δήμο σε Δήμο. Οι δημότες του Βόλου εάν επιθυμούν να τελέσουν τον πολιτικό τους γάμο στο Δημαρχείο της πόλης, τότε πρέπει να καταβάλουν 100 ευρώ, ενώ οι ετεροδημότες 150 ευρώ. Στο Δήμο Ν. Ιωνίας, στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, στο Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου, στο Δήμο Νοτίου Πηλίου δεν υπάρχει κόστος για την τελετή.
Στο Δήμο Σκιάθου οι μελλόνυμφοι εκτός από το παράβολο θα πρέπει να καταβάλλουν και 150 ευρώ για την τελετή, που περιλαμβάνει έξοδα στολισμού, φωτισμού κ.τ.λ. και η οποία διεξάγεται στο Μπούρτζι. Για την τελετή θα πρέπει να πληρώσουν και όσοι νυμφευτούν στο Δήμο Αλμυρού, ο οποίος ζητά 100 ευρώ για κάθε τέλεση πολιτικού γάμου.
TAXYDROMOS

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ Η ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΜΑΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΗΛΑΔΗ


ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΣΚΟΠΕΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ .ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΤΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ  ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΉΡΘΑΝ ΤΟ ΝΗΣΙ ΔΕΝ ΣΗΚΏΝΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΡΠΑΧΤΑΚΗΔΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΕΜΕΙΣ ΠΟΝΑΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΩ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ
ΟΥΣΤ ΛΑΜΟΓΙΑ

«Αλωνίζουν» επαγγέλματα, μισθούς και συντάξεις* Με χαρακτηριστική σπουδή προωθήθηκε ό,τι «κόβει» εισοδήματα, με χαρακτηριστική καθυστέρηση όλα τα υπόλοιπα...
  
Αλλαγές, επί τω χείρω, για τους μισθωτούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, «έλεγχο» μέσω των τραπεζών, για τις «μαϊμού» συντάξεις του ΙΚΑ, άνοιγμα «κλειστών» επαγγελμάτων και πολλά άλλα φέρνει ο αλωνάρης Ιούλιος. Βεβαίως, από όλα τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, με χαρακτηριστική σπουδή έχουν προωθηθεί όλα τα μέτρα που «κόβουν» μισθούς και συντάξεις, ενώ για τα υπόλοιπα είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση –καθώς υπάρχει πάντα η καθ’ όλα «σύννομη» διαδικασία της αναδρομικής ισχύος. Έτσι, λοιπόν, το χάραμα της 1ης Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή, βρήκε τους συνταξιούχους να έχουν στήσει καρτέρι από τις 6 (ίσως και πιο νωρίς), έξω από τις τράπεζες για να μπορέσουν να αποδείξουν ότι ζουν και δεν παίρνει άλλος τη σύνταξή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές ατελείωτης υπομονής.
Στο τέλος του μήνα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, υποτίθεται ότι θα δουν τις αυξήσεις του 1,6% που προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το β’ εξάμηνο του 2011. Πριν προλάβουν, όμως, να χαρούν –όσοι έχουν ακόμη μισθούς και τους λαμβάνουν κανονικά- θα διαπιστώσουν ότι η παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών είναι μεγαλύτερη, λόγω των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος.
Το τελευταίο θα το ζήσουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι, επιπλέον χάνουν και τυχόν αυξήσεις από μισθολογική ωρίμανση –και τούτο το μέτρο ισχύει από την πρώτη Ιουλίου.
Για τα «κλειστά» επαγγέλματα, ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα, δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, ορκωτούς, για τη φορο-κάρτα, για την κάρτα εργασίας και για πολλά άλλα, η κυβέρνηση έχει αρκεστεί σε δηλώσεις, καθώς δεν έχει βγει καμία διευκρινιστική διάταξη ή εγκύκλιος ή ΠΔ από αυτά που απαιτούνται για την επαγγελματική «απελευθέρωση» ή για ο, τιδήποτε άλλο. Μόνη θετική εξέλιξη είναι η έναρξη υποβολής προτάσεων για την Επιχειρηματικότητα Νέων, μέσω του νέου Επενδυτικού νόμου.
ΔΗΜΟΣΙΟ
Την αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων στο Δημόσιο από 1ης Ιουλίου 2011, μέχρι τη θέσπιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του εφαρμοστικού νόμου. Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει και τη μισθολογική προαγωγή του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Οι ωριμάνσεις αναστέλλονται για να συνυπολογιστούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του Δημοσίου. Επίσης, θα είναι αυξημένη η παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
ΜΙΣΘΩΤΟΙ
Υποτίθεται ότι από την 1η Ιουλίου θα μπουν αυξήσεις της τάξης του 1,6% (ευρωπαϊκός πληθωρισμός), στη βάση της ΕΓΣΣΕ, για το 2011, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ήδη στο 5μηνο του τρέχοντος έτους, η απασχόληση έχει μειωθεί κατά 30%, ενώ θραύση κάνει η εκ περιτροπής εργασία, οπότε η όποια αύξηση μισθών καταντά απλώς ευφημισμός.
Αλλά ακόμη και στις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πληρώνουν κανονικά και δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στο προσωπικό τους και δώσουν και το 1,6% -άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις κλαδικές συμβάσεις- οι εργαζόμενοι θα ανακαλύψουν όχι μόνον ότι η αύξηση εξανεμίζεται από τον ελληνικό πληθωρισμό, που είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον ευρωπαϊκό, αλλά και από την αύξηση της παρακράτησης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, εξαιτίας των αλλαγών στο αφορολόγητο –αλλαγές που σε τούτη την «ευνομούμενη» πολιτεία ισχύουν στη μέση της χρονιάς.
ΚΑΡΤΕΣ
Να σημειωθεί ότι υποτίθεται πως από την 1η Ιουλίου θα είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Επίσης, υποτίθεται ότι την ίδια ημερομηνία θα ήταν δυνατή η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας –και η μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών για τις συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις. Όσο για τη φορο-κάρτα, μετά την αναμπουμπούλα και την άτακτη υποχώρηση για το ποσό επιστροφής των αποδείξεων, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
Από την περασμένη Παρασκευή, 1η Ιουλίου άρχισε η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ στις Τράπεζες από τις οποίες λαμβάνουν τη σύνταξή τους. Η διαδικασία αυτή η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και ο συνταξιούχος είναι υποχρεωμένος να προσέλθει αυτοπροσώπως στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων.
Στην ανακοίνωση του Ιδρύματος επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.
Εκτός από το μέτρο της φυσικής παρουσίας του συνταξιούχου, προωθείται διάταξη με την οποία στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που συντάσσονται θα αναγράφονται επιπλέον ο ΑΦΜ, ο ΑΔΤ και ο ΑΜΚΑ του θανόντος. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό τη μηναία ενημέρωση του μητρώου των συνταξιούχων με τους θανάτους, ώστε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβαίνουν εγκαίρως στη διακοπή της συνταξιοδότησης των θανόντων. Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εκτιμά ότι με την απογραφή των συνταξιούχων μέσω των τραπεζών και την άμεση γνωστοποίηση του θανάτου συνταξιούχων, θα αντιμετωπισθούν φαινόμενα είσπραξης συντάξεων ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει από συγγενείς τους ή πρόσωπα που δεν είναι δικαιούχοι. Ήδη έλεγχος ο οποίος διεξήχθη σε 38 υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αφορoύσε 1.660 υπερήλικες συνταξιούχους αποκάλυψε 244 συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλονταν συντάξεις μετά το θάνατό τους.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ
Αυστηρές ποινές που φτάνουν έως και την αναστολή καταβολής της σύνταξης προβλέπονται για όσους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ εργάζονται. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, επίσης. Οι «ποινές» είναι σε άμεση συνάρτηση με την ηλικία του συνταξιούχου, αλλά και το πότε ασφαλίστηκε. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως οι νέες ρυθμίσεις έχουν άμεση εφαρμογή για τους συνταξιούχους που ασφαλίστηκαν στο ταμείο μετά τη δημοσίευση του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου (δηλαδή μετά τις 15 Ιουλίου 2010). Για τους συνταξιούχους που ασφαλίστηκαν πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2013.
 Όσον αφορά στις ποινές, προβλέπονται τα εξής: Σε περίπτωση που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης (κύριας και επικουρικής). Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους οι συνταξιούχοι πρέπει να καταβάλουν τις προβλεπόμενες εισφορές προσαυξημένες κατά 50%. Παράλληλα σε περίπτωση που η κύρια σύνταξη υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, το επιπλέον ποσό περικόπτεται. Δηλαδή περικόπτεται το ποσό που υπερβαίνει τα 1.980 ευρώ. Όσον αφορά στους συνταξιούχους αναπηρίας προβλέπονται τα εξής: «Εάν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται, και κερδίζουν, ανάλογα με το βαθμό της αναπηρίας τους, περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, διακόπτεται η σύνταξή τους ή οι συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές».
«ΚΛΕΙΣΤΑ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Ο νόμος προβλέπει ότι τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν τέσσερις μήνες μετά την ψήφισή του (έγινε στις 16 Φεβρουαρίου) και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Υποτίθεται ότι τα κλειστά επαγγέλματα είναι περί τα 400. Αλλά οι λίστες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν φτάνουν καν τα 150 (136 συν μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και ορκωτούς, που το «παλεύουν» ακόμη).
Η νομοθεσία αναφέρει ότι όλα τα επαγγέλματα ανοίγουν αυτόματα βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας, που έχει μείνει γνωστή ως «Μπόλκενσταϊν». Η οδηγία προβλέπει πλήρη απελευθέρωση όλων των υπηρεσιών εντός της ΕΕ. Πλέον δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό προσώπων που μπορούν να τα ασκήσουν, ούτε άδεια μετά από εκτίμηση για ανάγκη. Δεν υπάρχουν πλέον γεωγραφικοί περιορισμοί, ούτε ελάχιστες αποστάσεις. Παράλληλα το ίδιο άτομο μπορεί να έχει περισσότερες από μια εγκαταστάσεις, και μπορεί να πουλάει όποιο προϊόν θέλει, χωρίς πλαφόν στην κατώτατη τιμή. Η ρύθμιση αφορά όλα τα επαγγέλματα, εκτός από αυτά που αναφέρονται στο Μνημόνιο, δηλαδή του δικηγόρου, του μηχανικού – αρχιτέκτοντα, του συμβολαιογράφου και του ορκωτού ελεγκτή.
Τα επαγγέλματα που πλέον μπορεί να ασκεί όποιος θέλει είναι: Αισθητικός, Αμπιγιέρ, Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης, Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Χορού, Αργυραμοιβός, Αρτοποιός, Αρχαιοπώλης, Ασφαλιστικός Πράκτορας, Ασφαλιστικός Σύμβουλος, Γομωτής-πυροδότης, Γραφείο Συμβούλων Εργασίας, Γραφείο Τελετών, Διαγνωστικά Κέντρα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διασώστης ασθενοφόρου, Διερμηνέας, Δύτης, Εικονολήπτης, Εκμίσθωση Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής, Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών και Μοτοσικλετών, Ενεχυροδανειστής, Επιβατικά ταξί Δημόσιας Χρήσης (αγοραία), Επισκέπτης Υγείας, Επιχείρηση Εμπόρων Αρχαίων ή Νεότερων Κινητών Μνημείων, Επιχείρηση Ενοικίασης Λιμουζινών, Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, Επιχείρηση Τουριστικών Λεωφορείων, Ερασιτεχνική Σχολή Χορού, Εργοθεραπευτής, Εφημεριδοπώλης, Ηλεκτρολόγος, Ηλεκτρονικός, Ηλεκτροσυγκολλητής, Ηχολήπτης, Θαλάσσιο ταξί, Θερμαστής, Ιδιωτικά ΚΤΕΟ, Κολλέγια, Ιδιωτικά Σχολεία, Καπνοπώλης, Καταδυτικές Υπηρεσίες Αναψυχής, Καταδυτικό Συνεργείο, Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή και Εμπορία Όπλων, Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή Πυρομαχικών, Εκρηκτικών Υλών, Κροτίδων κλπ, Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων, Κλειθροποιός, Κοινωνικός Λειτουργός, Κομμωτής-κουρέας, Κρεοπώλης-εκδοροσφαγέας, Λάντζα (Μηχανοκίνητου Σκάφους), Λειτουργία Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών, Λειτουργία Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, Λιανικό Εμπόριο, Λιμενεργάτης, Λογιστής Φοροτέχνης, Λογοθεραπευτής, Μαία, Μακιγιέρ, Μακινίστας, Μελισσοκόμος, Μεσιτικά Επαγγέλματα, Μεταφραστής, Ναυαγοσώστης, Ναυτικός Πράκτορας, Ξεναγός, Ξυλουργός, Οδικοί μεταφορείς επιβατών, Οδοντοτεχνίτης, Οικονομολόγος, Οξυγονοκολλητής, Οπλοπώλης, Οπτικός, Ορκωτός Εκτιμητής, Πυροτεχνουργός, Ραδιοηλεκτρολόγος, Ραδιοτεχνίτης, Ρυμουλκά, Σκηνογράφος-ενδυματολόγος, Σκηνοθέτης, Συντηρητής Αρχαιοτήτων, Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης, Σύσταση Οδοντιατρικής Εταιρείας, Τεχνικός Αερίων Καυσίμων, Τεχνικός Ανελκυστήρων, Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής, Τεχνικός αυτοκινήτων – Οχημάτων, Τεχνικός Αυτοματισμών, Τεχνικός Δικτύου Εκπομπής, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού, Τεχνικός Εργαστηρίου Φωτογραφίας, Τεχνικός Εφαρμογών Οπτικής, Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, Τεχνικός Κινητής Τηλεφωνίας και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας, Τεχνικός μηχανημάτων έργων, Τεχνικός Μίξης Ήχου, Τεχνικός Μοτοποδηλάτων και Μοτοσυκλετών, Τεχνικός Οργάνων Μέτρησης, Τεχνικός Περιελίξεων Ηλεκτρικών Μηχανών, Τεχνικός Ροής Προγράμματος, Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής, Τεχνικός Συντήρησης Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού, Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων, Τεχνικός Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Πληροφορίας, Τεχνικός της Βιομηχανίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Τεχνικός Φαρμάκων, Καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων, Τεχνικός Χρωματικού Ελέγχου Ταινίας, Τεχνίτης Βαφής, Τεχνίτης Εγκαταστάσεων Θέρμανσης, Τεχνίτης Εξαερωτήρων - Αναμεικτήρων (καρμπυρατέρ), Τεχνίτης Μοτοσυκλετών και Μοτοποδηλάτων, Τεχνίτης Περιποίησης Χεριών και Ποδιών, Τεχνίτης Σκηνικών,
Τεχνίτης Συσκευών Υγραερίου, Τεχνίτης Συστημάτων Εξαγωγής Καυσαερίων,
Τεχνίτης Τροχών, Τεχνίτης ψηφιακών ταχογράφων, Υδραυλικός, Υπηρεσίες Αγροτουρισμού, Υπηρεσίες Άθλησης, Υπηρεσίες Ασφαλείας, Υπηρεσίες Δασοκομίας, Υπηρεσίες Διαφήμισης, Υπηρεσίες Εκμίσθωσης Αυτοκινήτων, Υπηρεσίες Ελέγχου και Εκπαίδευσης, Υπηρεσίες Κατασκευών, Υπηρεσίες Οργάνωσης Εκδηλώσεων, Εκθέσεων, Υπηρεσίες Πιστοποίησης, Υπηρεσίες Συντήρησης και Υποστήριξης Γραφείων, Φορτοεκφορτωτής, Φροντιστής, Φύλακας Κατασχεμένου Πλοίου, Φυσικοθεραπευτής, Χημικός Ναυτιλίας, Ψυκτικός, Ψυχολόγος, Ωδεία-Μουσικές Σχολές.
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ
Και μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει τουλάχιστον και μια θετική, άμεσης εφαρμογής, εξέλιξη: άρχισε από την 1η Ιουλίου η υποβολή επενδυτικών σχεδίων για ένταξη στο ειδικό καθεστώς «Επιχειρηματικότητα των Νέων» στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου. Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στο πλαίσιο επενδυτικού νόμου δημιουργείται καθεστώς για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, το οποίο για το 2011 έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ειδικό καθεστώς αφορά νέους επιχειρηματίες, ηλικίας 18 έως 40 ετών και απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είτε έχουν ιδρυθεί από 1-1-2011 και έπειτα είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ίδρυσής τους κατά τον χρόνο κατάθεσης της επενδυτικής τους πρότασης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο επιχειρηματίας να είναι κάτω των 40 ετών για τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις υπόλοιπες εταιρικές μορφές να συμμετέχει πρόσωπο κάτω των 40 ετών με πάνω από 50% στο εταιρικό κεφάλαιο και να ασκεί αποκλειστικά τη διαχείριση της εταιρίας. Το ελάχιστο ύψος επένδυσης που απαιτείται για τις μικρές επιχειρήσεις είναι τα 150.000 ευρώ, ενώ για τις πολύ μικρές είναι τα 100.000 ευρώ. Τα είδη της ενίσχυσης που προβλέπονται είναι η επιχορήγηση και η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing). Οι δαπάνες που ενισχύονται αφορούν στην ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης. Δηλαδή από τις αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης, μέχρι τους τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης και δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους προς το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως δημοτικά τέλη κ.λπ. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται και η ενίσχυση δαπανών για μισθοδοσία.
Τα επενδυτικά σχέδια υποβάλλονται έως 31 Αυγούστου 2011, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων (www.ependyseis.gr) και έπειτα σε έντυπη μορφή στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών. Για τις επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν στις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας: Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Κοραή 4, 6ος όροφος, Τ.Κ. 10564, Αθήνα, τηλ.: 2103258800-4).

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ


Το Μνημόνιο κλείνει 107 νοσοκομειακά κρεβάτια στη Θεσσαλία


 
Απόλυτα προσαρμοσμένη στις επιταγές του μνημονίου, για περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου, είναι η τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ που αφορά και στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η πρόταση, βασιζόμενη σε έναν αμφισβητήσιμο μέσο όρο νοσηλείας, προβλέπει μείωση κρεβατιών και μετακινήσεις γιατρών στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος σχεδιασμός για την πραγματική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής είτε με ανάπτυξη νέων τριτοβάθμιων κλινικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είτε με ενίσχυση κλινικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ενώ στην πραγματικότητα δεν ενισχύεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ως μοναδική επιλογή για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων με παράλληλα οικονομικά οφέλη για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η απόφαση του υπουργείου Υγείας, για τα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας, προβλέπει τη μείωση 107 κρεβατιών συνολικά, 66 λιγότερες θέσεις γιατρών (χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για μετακινήσεις), συγχωνεύσεις κλινικών αλλά και κοινό διοικητή σε Πανεπιστημιακό και Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο θα διαθέτει μόνο αναπληρωτή διοικητή. Θέσεις διοικητή και αναπληρωτή διοικητή προβλέπεται για το ΓΝ Βόλου, ενώ για τα ΓΝ Τρικάλων και Καρδίτσας προβλέπεται μόνο (ξεχωριστή) θέση διοικητή.
Η πρόταση του υπουργείου εστιάζει στον περιορισμό των δαπανών, μειώνοντας τον αριθμό των κρεβατιών στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας όταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για παράδειγμα, από το 1999 που ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι σήμερα (12 χρόνια μετά) κρατά «κλειστά» 142 κρεβάτια (!) λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού. Από τα 708 κρεβάτια κλινικών και μονάδων που προβλέπει ο οργανισμός του ΠΝΛ σήμερα λειτουργούν τα 566. Παρά τις αυξημένες ανάγκες των δημοσίων νοσοκομείων γενικότερα λόγω και της οικονομικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι το ΠΝΛ καλύπτει στις εφημερίες του και νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, το υπουργείο Υγείας αντί να προσλάβει νοσηλευτικό προσωπικό και να αναπτυχθούν κλινικές, όπως η Ογκολογική κ.λπ., ή να αναπτυχθούν νέες τριτοβάθμιες, προχωρά σε μείωση του αριθμού των κρεβατιών.
Η πρόταση του υπουργείου – και στην περίπτωση της 5ης ΥΠΕ - λαμβάνει υπόψη της γενικούς μέσους όρους χωρίς να εξετάζει τις ιδιαιτερότητες περιοχών, νοσοκομείων και κλινικών, οδηγούμενη προφανώς σε λανθασμένα αποτελέσματα. Για παράδειγμα εξετάζει (κρίνει ποσοτικά) το συνολικό παραγόμενο έργο αφού στον αριθμό των κλινών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προσθέτει και τον αριθμό των κλινών του ΓΝ – ΚΥ Καρύστου το οποίο επίσης υπάγεται στο δυναμικό της 5ης ΥΠΕ που ως γνωστόν, εκτός της Θεσσαλίας περιλαμβάνει και τη Στερεά Ελλάδα.
Το υπουργείο Υγείας, διατηρεί στα ίδια επίπεδα τον αριθμό των κλινών στο ΠΝΛ (μετρώντας τις 566 ανεπτυγμένες και όχι τις 708 οργανικές), μειώνει κατά 27 τα κρεβάτια του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (από 269 σε 242 όταν ανέρχονται στις 405 οι οργανικές), μειώνει κατά 16 τα κρεβάτια του ΓΝ Βόλου (από 346 σε 330), μειώνει κατά 43 τα κρεβάτια του ΓΝ Τρικάλων (από 303 σε 260) και τέλος, μειώνει κατά 21 τα κρεβάτια του ΓΝ Καρδίτσας (από 241 σε 220). Σε μια εποχή, να επαναληφθεί, όπου λόγω της διογκούμενης οικονομικής κρίσης καταγράφεται αύξηση της κίνησης των πολιτών προς το δημόσιο ΕΣΥ.
ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ
Στόχος, σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης του υπουργείου Υγείας «είναι οι κλινικές κατά μέσο όρο να πλησιάζουν τις 25 κλίνες, συνεπώς να μειωθούν 10 - 15% (1.700 και κάτω) χωρίς να δημιουργούνται υπερμεγέθεις κλινικές. Αποκλίσεις παρουσιάζονται και στο παραγόμενο ανά κλινική έργο (π.χ. νοσηλευθέντες ανά κλινική). Αξιολόγηση πρέπει να γίνει από τις Δ.Υ.Πε. και στο προσωπικό, με έμφαση στους γιατρούς και στόχο η αναλογία έως 0,7 γιατροί/κλίνη να επιτευχθεί σε όλες τις μονάδες, όπως αντιστοίχως το νοσηλευτικό προσωπικό (1,1 ανά κλίνη) και το λοιπό (0,8 ανά κλίνη)» . Η σημερινή κατάσταση «δείχνει γενικά τα εξής προβλήματα: Πολυδιάσπαση νοσοκομειακών υπηρεσιών με προβλήματα συσσώρευσής τους σε ορισμένα σημεία και έλλειψής τους σε άλλα, λόγω της ανάπτυξης του ΕΣΥ χωροταξικά (μ.ο. κάτω από 300 κλίνες ανά Νοσοκομείο, με τεράστιες αποκλίσεις: Νοσοκομεία κάτω των 60 κλινών έως Νοσοκομεία άνω των 1.000 κλινών). Διοικητές ή Διοικητικά Συμβούλια Νοσοκομείων που διοικούν Νοσοκομεία 30 κλινών, ενώ δίπλα αντίστοιχα όργανα διοικούν Νοσοκομεία εκατοντάδων κλινών.
Διπλασιασμός την τελευταία 15ετία των κλινικών – μονάδων του ΕΣΥ (από 950 σε άνω των 1.900), χωρίς να αυξηθούν οι κλίνες του ΕΣΥ σημαντικά (από πλέον των 30.000 σε περίπου 35.000), με αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση των υπηρεσιών και το παράδοξο να υπάρχουν αλλού ελλείψεις προσωπικού και αλλού υπερβάλλουσα προσφορά και ανισοκατανομή. Μικρά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας ή εξειδικευμένα Νοσοκομεία, που δεν εκπληρώνουν το ρόλο τους ως νοσοκομειακές μονάδες, μιας και πολύ κοντά βρίσκονται Νοσοκομεία πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς».
«Τελικοί στόχοι του εγχειρήματος αυτού είναι: η συν – διοίκηση Νοσοκομείων με κοινό Διοικητή ή/και Διοικητικό Συμβούλιο (σ.σ. οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο), η συνένωση ομοειδών κλινικών μονάδων και εργαστηρίων εντός του ίδιου Νοσοκομείου ή/και Νοσοκομείων που γειτνιάζουν, η μετατροπή μικρών μονάδων σε αντίστοιχες μονάδες Π.Φ.Υ. ή/και βραχείας – εξειδικευμένης νοσηλείας, η μελλοντική συγχώνευση ομοειδών δραστηριοτήτων σε υποστηρικτικές υπηρεσίες (διοικητικές, τεχνικές, ξενοδοχειακές, κ.λπ.), η ορθολογική κατανομή προσωπικού και άλλων πόρων, με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο στη νοσοκομειακή όσο και στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη του ΕΣΥ. Απώτερος σκοπός του όλου εγχειρήματος θα πρέπει να είναι η πλήρης ενοποίηση των συνδιοικούμενων ή διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, σε ένα ΝΠΔΔ, με στόχο την πλήρη ενοποίηση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα στον τομέα των ξενοδοχειακών, διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών».
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Στο κείμενο της απόφασης «αναλύονται οι οργανικές κλίνες (46.000), οι λειτουργούσες κλίνες (35.000) με κάλυψη περίπου 70% και οι προτεινόμενες λειτουργούσες κλίνες (33.000) με κάλυψη περίπου 80% (νέες προτεινόμενες οργανικές κλίνες 35.000 περίπου). Μεταξύ των προτεινομένων κλινών, περίπου 550 κλίνες θα μπορούσαν να ονομαστούν «ειδικές θέσεις», με στόχο να διατεθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες (Ελληνικές ή Ξένες). Από το σύνολο των γιατρών που εξυπηρετούν τις παραπάνω κλίνες (17.000), προτείνεται η ανακατανομή περίπου 600 εξ αυτών για την κάλυψη των νέων αναγκών του ΕΣΥ, η κάλυψη 80 θέσεων ιατρών για την υποστήριξη υποστελεχωμένων κλινικών (από τις 680 που διορίζονται σήμερα), και η εξέταση ανακατανομών των υπολοίπων ιατρών εργαστηριακών και απεικονιστικών (2.000) και λοιπών ειδικοτήτων (έως 4.000)».
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Για τη Θεσσαλία (5η ΥΠΕ) η πρόταση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ΕΣΥ με βάση τις τωρινές λειτουργούσες κλίνες έχει ως εξής: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Λάρισας 566 κλίνες, Γ.Ν. Λάρισας 269 κλίνες (σύνολο κλινών διασυνδεόμενων κλινών 835) αντί των 1.113 οργανικών. Το Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο» 346 κλίνες, το Γ.Ν. Τρικάλων (συνεργασία με Γ.Ν. Καρδίτσας) 303 κλίνες και τέλος, το Γ.Ν. Καρδίτσας (συνεργασία με Γ.Ν. Τρικάλων) 241 κλίνες. Αναλυτικότερα στην πρόταση για τα νοσοκομεία της Λάρισας, σημειώνονται αλλαγές στις εξής κλινικές και μονάδες:
ΠΝΛ
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αυξάνονται κατά 6 τα κρεβάτια αλλά δεν πρόκειται για ανάπτυξη νέας κλινικής, πρόκειται για τα 6 κρεβάτια της Παιδοχειρουργικής κλινικής που μεταφέρεται από το Γενικό Νοσοκομείο.
Η ΜΑΦ (Παιδιατρική) με 3 κλίνες πριν (σήμερα) μετονομάζεται σε ΜΕΘ (Παιδιατρική) με 4 κλίνες (μετά). Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αυξάνει τα κρεβάτια της σε 16 από 14 ενώ ένας γιατρός της μετακινείται στη ΜΕΘ του ΓΝΛ. Η Ογκολογική κλινική αυξάνει τα κρεβάτια της από 16 σε 20. Η Γαστρεντερολογική του ΕΣΥ συγχωνεύεται με την πανεπιστημιακή αυξάνοντας κατά 2 τα κρεβάτια ενώ πλεονάζει ένα γιατρός («γιατροί αλλού» όπως ονομάζεται η στήλη στον πίνακα του υπουργείου Υγείας). Η Δερματολογική αυξάνει σε 6 από 3 τα κρεβάτια της ενώ πλεονάζει ένας γιατρός. Η Ενδοκρινολογική χάνει δυο κρεβάτια, από 8 σε 6. Η Καρδιολογική με τη ΜΣΝ από 16 αποκτά 28 κρεβάτια ενώ πλεονάζει ένας γιατρός. Από τη Νεογνολογική του ΕΣΥ μετακινείται ένας γιατρός στην Παιδιατρική.
Η Νευρολογική αποκτά ένα επιπλέον κρεβάτι (από 23 σε 24) ενώ η Νεφρολογική και ΜΤΝ από 13 μειώνονται στα 12 κρεβάτια. Η Παθολογική αυξάνει από 45 σε 48 τα κρεβάτια της ενώ πλεονάζει ένα γιατρός. Η Παιδιατρική (ενιαία με τη Νεογνολογική) από 40 κάνει 48 τα κρεβάτια της. Η Πνευμονολογική από 24 σε 28, η Ρευματολογική από 14 σε 16 η Χημειοθεραπείας διαθέτει έναν γιατρό στην Ογκολογική.
Η Ψυχιατρική από 10 κρεβάτια αυξάνεται στα 12 όπως και η Αγγειοχειρουργική (από 8 σε 12) ενώ η Γναθοχειρουργική του ΕΣΥ που σήμερα διαθέτει 6 κρεβάτια συγχωνεύεται με την ΩΡΛ τα κρεβάτια της οποίας μειώνονται από 18 σε 16. Επίσης πλεονάζει ένας γιατρός της Γναθοχειρουργικής ΕΣΥ. Η Θωρακοχειρουργική αυξάνει σε 16 από 14 τα κρεβάτια της (ενιαία νοσηλευτική διαχείριση με την Αγγειοχειρουργική) ενώ η Μαιευτική - Γυναικολογική – Εξωσωματική χάνει ένα κρεβάτι (57 από 56). Η Νευροχειρουργική του ΕΣΥ συγχωνεύεται με την Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική, ο αριθμός των κρεβατιών αυξάνεται από τα 12 στα 16 ενώ πλεονάζουν δυο γιατρί. Μειώνονται τα κρεβάτια της Ορθοπεδικής από 46 σε 44, αυξάνονται της Ουρολογικής από 25 σε 28, της Οφθαλμολογικής μειώνονται από 21 σε 12 ενώ πλεονάζουν 5 γιατροί και τα κρεβάτια της Γενικής Χειρουργικής αυξάνονται από 40 σε 44. Συνολικά ο Χειρουργικός Τομέας του ΠΝΛ χάνει 5 κρεβάτια (250 από 255) παρά τα 6 κρεβάτια που προστίθενται από τη μεταφορά της Παιδοχειρουργικής του ΓΝΛ ενώ μειώνονται κατά 8 οι θέσεις γιατρών. Το παράδοξο είναι πως ενώ αυξάνονται κατά μία οι χειρουργικές κλινικές στο ΠΝΛ, σήμερα λειτουργούν μόλις τα 5 από τα 11 χειρουργικά τραπέζια που διαθέτει το νοσοκομείο!
ΓΝΛ
Στο Γενικό Νοσοκομείο τώρα μεταβολές σημειώνονται στις εξής κλινικές: Στη Μ.Σ.Ν. αυξάνονται τα κρεβάτια από 5 σε 8 όπως και στη ΜΕΘ από 8 σε 10 (με έναν γιατρό από το ΠΝΛ) χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται σε ποιο... χώρο θα αναπτυχθεί η Μονάδα!
Η Α’ και η Β' Παθολογικές ενώνονται με τα κρεβάτια από 46 να γίνονται 48 και να πλεονάζουν δυο γιατροί. Η Καρδιολογική με τη ΜΣΝ να διαθέτουν 28 από τα 23 σήμερα κρεβάτια ενώ ένα κρεβάτι χάνει η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας. Για το ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ διευκρινίζεται πως απαιτείται ένας γιατρός ή ενιαία εφημερία με την Παθολογική. Η Παιδιατρική χάνει 13 κρεβάτια και πλεονάζουν 4 γιατροί. Η Οδοντιατρική χάνει τα 2 κρεβάτια. Η Γυναικολογική - Μαιευτική χάνει ένα κρεβάτι (από 17 σε 16) ενώ χάνει τα 4 κρεβάτια της και η Μονάδα Ακοής Ομιλίας.
Η Μονάδα Χρόνιου Πόνου χάνει τα δυο της κρεβάτια ενώ 5 κρεβάτια χάνει η Ορθοπεδική (από 37 σε 32. Η Ουρολογική (που παραμένει τελικά στο ΓΝΛ) χάνει δυο κρεβάτια (από 16 σε 14) ενώ πλεονάζουν 3 γιατροί. Τέσσερα κρεβάτια χάνει η Οφθαλμολογική (από 16 σε 12) και πλεονάζουν 2 γιατροί ενώ αδειάζουν 8 κρεβάτια της Παιδοχειρουργικής που μεταφέρεται στο ΠΝΛ. Τέλος η Γενική Χειρουργική χάνει δυο κρεβάτια (28 από 30) όπως ένα κρεβάτι χάνει η Ω.Ρ.Λ. που ενώνεται με την οδοντιατρική.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

ΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ ΠΟΣΟ 2.000.000 ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ


Έρχονται 60 περιπολικά από... ξεχασμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ!
 

 
Το μεγαλύτερο «στόλο» καινούριων οχημάτων, που είχε ποτέ η αστυνομία στη Θεσσαλία, πρόκειται να αποκτήσει τους επόμενους μήνες η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσα από το ΕΣΠΑ, κόστους 2.000.000 ευρώ! Συνολικά 53 περιπολικά αυτοκίνητα, δέκα μοτοσικλέτες, ασύρματοι, ραντάρ, πομποδέκτες και άλλο υλικό, θα μοιραστούν στις τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Θεσσαλίας.
Η όλη ιστορία εξασφάλισης του ποσού από το ΕΣΠΑ, ήταν ένας συντονισμένος αγώνας πολλών ανθρώπων, σε διάστημα ενός μήνα περίπου, που υπερνίκησαν τη γραφειοκρατία, εκμεταλλευόμενοι κάποιο πρόγραμμα ...ξεχασμένο σε συρτάρια του υπουργείου, αλλά εκμεταλλεύονταν ήδη άλλες αστυνομικές περιφέρειες της χώρας. Καθοριστικός κι ο ρόλος της γενικής γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος κ. Πόπης Γερακούδη, αλλά και τα τηλέφωνα του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλη Έξαρχου, του γενικού αστυνομικού διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Β. Χαλάτση και της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, που «ανακάλυψε» την ευκαιρία.
Το θέμα της έλλειψης τροχαίου υλικού της ΕΛΑΣ και των ακινητοποιημένων από βλάβες οχημάτων στο ν. Λάρισας, είχε μπει ψηλά στις προτεραιότητες των συνδικαλιστών και μάλιστα αναδείχθηκε και από την «Ε» σε κεντρικό θέμα, προ μηνών. Υπήρξε μια πρώτη επαφή του προέδρου της ΕΑΛ κ. Μ. Τολίκα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όθωνα, «ενίσχυση» του αιτήματος από τον κ. Β. Έξαρχο, συνεννοήσεις του αρχηγείου της ΕΛΑΣ με την κ. Πόπη Γερακούδη, επίσης με το γενικό αστυνομικό διευθυντή κ. Β. Χαλάτση που πήρε στα «ζεστά» το θέμα, συνέχεια επαφών σε τοπικό επίπεδο του κ. Χαλάτση με την κ. Γερακούδη και βέβαια μια εξωπραγματική για τα δεδομένα του ελληνικού δημοσίου, ταχεία ανταλλαγή εγγράφων, έως και αυθημερόν!
Αποτέλεσμα ήταν να υπογραφεί στις 24 Ιουνίου από τη γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης η «πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα... υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας...εθνικές οδοί... οδική ασφάλεια και διαχείριση κυκλοφορίας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
«Ενδεικτικές κατηγορίες δράσεων: Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργητικής οδικής ασφάλειας των μεταφορών με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και συγκεκριμένα προμήθεια εξοπλισμού: Για την πρόληψη – μείωση οδικών ατυχημάτων, για τη διαχείριση των οδικών ατυχημάτων (ασφαλή διέλευση των διερχομένων από το σημείο του ατυχήματος, αποκατάσταση της κυκλοφορίας) Ειδικοί στόχοι: Βελτίωση της οδικής ασφάλειας, καθώς και χρήση κατάλληλου εξοπλισμού για τη διαχείριση των οδικών ατυχημάτων...».
Η συνέχεια πλέον είναι να καθοριστούν οι προδιαγραφές των οχημάτων και των άλλων μέσων, που θα χρειαστεί η ΕΛΑΣ, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να γίνει ο σχετικός διαγωνισμός, για την επιλογή οχημάτων και μέσων. Τα οποία στη συνέχεια θα μοιραστούν ανά τη Θεσσαλία. Σύμφωνα και με παλιότερους, δεν έχει ξαναγίνει τόσο μεγάλη μαζική προμήθεια μέσων στο θεσσαλικό χώρο.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

"Την Σκιάθο κυβερνούν οι ξενόφερτοι..." (ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ)

Καλημέρα Voliotaki,
Διάβασα ότι στο δημοτικό συμβούλιο Σκιάθου υπάρχει ηρεμία ή μάλλον κάνουνε τις πάπιες και ότι ο Κουκουλάκης μας ηρέμησε.

Δεν υπάρχει ηρεμία σε ένα καράβι που βουλιάζει, με έναν καπετάνιο ανίκανο. Απλώς θα πω μόνο ένα: Ελάτε τον Σεπτέμβριο να μας αγοράσετε με πολύ λίγα χρήματα και έλατε να δείτε ότι σε λίγο ο ένας θα τρώει τον άλλον.

Σε λίγο... ο καταχρεωμένος Δήμος... δεν θα πληρώνει κανέναν και κανένας δεν θα πληρώνει τον Δήμο. Μην στενοχωριέστε, κοντά σιμά που έλεγαν οι παλιοί.

Όσο για τον Κουκουλάκη, σαν κι αυτόν υπάρχουν πολλοί που θα την κάνουν και εμείς θα ξεβουλιάξουμε πάλι το καράβι που λέγεται Σκιάθος, αν δεν έχει ήδη διαλυθεί.

Όσο για τον Κοφινά και την Κανταράκια και τον Πατσά, τί να κάνουν; Φωνάζουν, επιθέσεις δέχονται, μηνύσεις δέχονται, αλλά αντέχουν και πολεμούν και δεν φοβούνται τις απειλές μερικών.

Ο πόλεμος έχει αρχίσει και δεν τελειώνει και σύντομα θα φανούν και τα αποτελέσματά του. Ευτυχώς που είναι και αυτοί, γιατί αλλιώς η φωνή μας, η φωνή των Σκιαθιτών, θα ήταν ξεχασμένη.

Εμείς, οι Σκιαθίτες, δεν κυβερνούμε την Σκιάθο, άλλοι την κυβερνούν, οι ξενόφερτοι. Κρίμα... που μας κατάντησαν.ΑΠΟ:
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

ΟΤΑΝ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΣΔΟΕ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ

ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΕΥΣΕΙ  Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΑ ΜΙΛΉΣΕΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΣΔΟΕ

κατάλογος με τα συμβεβλημένα τουριστικά καταλύματα του ... ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΣΠΟΡΑΔΕΣ - ΝΗΣΟΣ ΣΚΙΑΘΟΣ,

ύπος: Κατ: Τίτλος: Ταχ δ/νση (Ξενοδοχείο): Χρόνος συμ/χής: Χαμηλή περίοδος (Α): Υψηλή περίοδος (Α): Χαμηλή περίοδος (Β): Υψηλή περίοδος (Β): Παροχή πρωϊνού - ημιδ/φής: Παρεχόμενες υπηρεσίες:ΞΕΝ 1* "ΖΑΧΟΣ" Τρούλος Σκιάθου, Ν. Μαγνησίας 1/6/11-15/9/11 1,20 6,35 - - ΠΡΩΙΝΟ Ψυγείο, κλιματισμός, T.V., πάρκιν, μπαρ
ΕΝΟΙΚ "ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ" Κολλιός Σκιάθου, Ν. Μαγνησίας 15/6/11-15/9/11 - 3,68 - - - Ψυγείο, κλιματισμός, συσκευή παρασκευής φαγητού, T.V., πάρκιν, πισίνα
ΕΝΟΙΚ "ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚ" Κουκουναριές Σκιάθου, Σποράδες Ν. Μαγνησίας 1/7/11-31/8/11 - 3,68 - - - Ψυγείο, κλιματισμός
ΕΝΟΙΚ "ΜΑΚΡΗ ΕΛΕΝΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ " Σκιάθος, Ν. Μαγνησίας 1/5/11-31/10/11 - 3,68 - - - Ψυγείο, κλιματισμός, T.V.
ΕΝΟΙΚ "ΧΡΥΣΟΥ ΜΑΡΙΑ" Σκιάθος, Ν.Μαγνησίας 1/4/11-31/10/11 - 3,68 - - - Ψυγείο, κλιματισμός, T.V., πάρκιν
ΕΝΟΙΚ "ΑΝΤΩΝΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΠΟΣΤ. -ΘΕΟΔ." Πλατανιάς, Αγία Παρασκευή Ν. Σκιάθος, Σποράδες Ν. Μαγνησίας 15/4/11- 31/10/11 1,08 4,41 - - ΠΡΩΙΝΟ Ψυγείο, κλιματισμός,συσκευή παρακευής φαγητού, T.V, πάρκιν, μπαρ
ΕΝΟΙΚ "ΖΑΡΜΑΚΟΥΠΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ 2" Σκιάθος, Ν. Μαγνησίας 1/4/11-30/10/11 - 3,15 - - - Ψυγείο, κλιματισμός, T.V., πάρκιν
ΕΝΟΙΚ "ΖΑΡΜΑΚΟΥΠΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 1" Αγ. Φανούριος, Σκιάθος, Ν. Μαγνησίας 1/4/11-30/10/11 - 3,15 - - - Ψυγείο, κλιματισμός, συσκευή παρασκευής φαγητού, T.V., πάρκιν
ΕΝΟΙΚ "ΜΑΚΡΗ ΕΛΕΝΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ " Σκιάθος, Ν. Μαγνησίας 1/5/11-31/10/11 - 3,15 - - - Ψυγείο, κλιματισμός, T.V.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου